Сакам да студирам на приватен, но немам пари...

• Креатор на темата Креатор на темата |Volkswagen|
  • Време на започнување Време на започнување

|Volkswagen|

Тастатурата е посилна од мечот!
Член од
21 јули 2009
Мислења
2.736
Поени од реакции
907
Локација
Париз, Франција
Две години тепам на државните факултети и цело време си имам работа со медиокритети, не квалификувани кадри и кадар кои си лечи комплекси.

Смачено ми е да окапувам пред кабинети, промашени термини (од страна на професорот) за консултации, ПМС периодот на асистентката помешано со утрински мамурлок (you can imagine), бескрајните процедури за одржување на испит (пријави, таксени марки, списоци, пријавувања, испитни тетратки,...)

Преку глава ми е и од мрзливата госпоѓа на Студентски прашања која прави пауза пред 100 студенти пиејќи кафе и играјќи Solitare (во тек на уписи на семестар), службеникот во скриптара кој неможеш да го најдеш оти е на кафе/цигара пауза цел ден со некој асистент кој треба да му сврши работа...

Проблемот е едноставен да се постави.

Немам пари, но сакам да студирам на приватен?

Дали има можности за кредити, стипендии?

Каде, како, што ?

Темава е особено актуелна за новите студенти. Ако сакаат да поминат низ она што јас поминав на државните, нека повелат да видат како е.

Се надевам има дечки на форумов што се информирани за ова!

student_help_tshirt-p235633468361608044t53h_400.jpg

Па јас колку што знам, ми кажувале, на Штулов секој втор е со стипендија. Плус, можеш да си се вработаш таму (на пример да ја косиш тревата) и ќе ти скратат дел од партиципацијата.

Иначе, ако не е тајна, на кој факултет се жалиш од професорите? Абе не ми е едно јасно, на секој факултет има деца со просек, како за нив не се лоши професорите. Јас сум на ПМФ, информатика, и тешко е, ама тежок е материјалот, а професорите не ми се ништо криви.

Па јас колку што знам, ми кажувале, на Штулов секој втор е со стипендија. Плус, можеш да си се вработаш таму (на пример да ја косиш тревата) и ќе ти скратат дел од партиципацијата.

Иначе, ако не е тајна, на кој факултет се жалиш од професорите? Абе не ми е едно јасно, на секој факултет има деца со просек, како за нив не се лоши професорите. Јас сум на ПМФ, информатика, и тешко е, ама тежок е материјалот, а професорите не ми се ништо криви.

Можам да ти набројам 5 професори и 3-4 асистенти на ПМФ што имаат катастрофален однос.

Еден од нив ме избрка од канцеларија само што ме виде со книга од Шекуткоски (бивш негов асистент). Успат канцеларијата смрдеше на Узо.

Горе наведениот Шекуткоски ни беше на замена, се проврти низ амфитеатар неколку пати, ја фрли кредата и си замина со зборовите „Ова е безсмислено“.

Еден од асистентите син на познат македонски хемичар, ни викаше дека сме глупи оти не сфаќаме математичка анализа.

Ја колку што го сватив, не се жали на тоа дека е тешко за учење, отколку што е револтиран од односот на професорите, и сите останати вработени....
за учење сегде си е тешко, само што они дополнител го прават потешко со тоа што нема да имаш термин за консултации, ќе дремеш 5 саати на студентска, наместо во библиотека и така.... кај и да се свртиш некој те е*е.

За кредити мислам дека имаше негде по банкиве студентски кредити ама не се сеќавам ич во која... види по нет...

МАГДАЛЕНА ГЕОРГИЕВА???
Да не отидеш на консултации кај неа одма ти одзема поени

Абе видов за кредити. 12% годишна камата! Нема грешка. :tapp:

Се интересирам дали има онакви кредити што се од факултетите, т.е. дали воопшто има такво нешто кај нас или она што е во САД, учи - па плати откако ќе завршиш.
Ако има такво нешто кај нас не му ја мислам. Преку глава ми дојдоа!

Ок, како и да е дечки.

Дај некој нека каже за кредити/стипендии...

Ајде уписи се сега. Итно е!

Абе видов за кредити. 12% годишна камата! Нема грешка. :tapp:

Се интересирам дали има онакви кредити што се од факултетите, т.е. дали воопшто има такво нешто кај нас или она што е во САД, учи - па плати откако ќе завршиш.
Ако има такво нешто кај нас не му ја мислам. Преку глава ми дојдоа!

Еј ова е супер идеја...си учиш приватно, дома не мора да ги молиш да ти платат, после се осамостојуваш и си плаќаш.
Ова е супер можност за студирање и ако некој го нуди секоја чест!

Ја колку што го сватив, не се жали на тоа дека е тешко за учење, отколку што е револтиран од односот на професорите, и сите останати вработени....
за учење сегде си е тешко, само што они дополнител го прават потешко со тоа што нема да имаш термин за консултации, ќе дремеш 5 саати на студентска, наместо во библиотека и така.... кај и да се свртиш некој те е*е.

За кредити мислам дека имаше негде по банкиве студентски кредити ама не се сеќавам ич во која... види по нет...

Зимоска измрзнав! Јануари, котларот на одмор (на сред зима бе!), КАМЕН ладно! Нозете не си ги осеќав после к-кхм 6 часовното (10am-4pm) чекање на професорот да дојде за консултации за испит што беше закажан за 2 дена.

^Друже ќе си тераме ние со помал буџет на државниот ,ако сакаш на приватен на фон дават целосна стипендија на 100 души ама треба да си матурант така да тоа отпада, мислам дека ако имаш над 9,3 просек на фон наредната си ослободен од партиципација

на европски мислам дека има плаќање на рати.. секој месец така нешто, ќе се распрашам ќе ти пишам, ако си заинтересиран за таму.

на европски мислам дека има плаќање на рати.. секој месец така нешто, ќе се распрашам ќе ти пишам, ако си заинтересиран за таму.

Па скоро сите приватни нудат плаќање на рати, прашањето е на колку рати и пак ќе мора да бараш пари од дома ... кога ли ние ќе ги наполниме тие 18 години за да се осамостоиме од дома...како што тоа се прави на запад...

Ова што го рчна VW ептен ме бендисува...како решение за самостојно сносување на трошоците за студирање.
http://forum.kajgana.com/member.php?32707-Volkswagen

^Друже ќе си тераме ние со помал буџет на државниот ,ако сакаш на приватен на фон дават целосна стипендија на 100 души ама треба да си матурант така да тоа отпада, мислам дека ако имаш над 9,3 просек на фон наредната си ослободен од партиципација

Нема да се помирам дур не истражам се! :))

Ако најдам некој одма ви пишувам. Иначе и оваа идејава дали постои што ви кажав. Пример сеа се запишувам, па плаќам откако ќе се вработам, со договор со сите работи...

Има некој од приватните да го нуди тоа?!!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom