Религиозно vs Научно толкување

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Можат да функционираат, но ако се повеќе тогаш се е зезнато. Како што кажав кој од кој е поважен или подобар и тн. па кој на кого го создал. Значи пред нешто да постои постоел Еден, не можат повеќе да постојат пред нешто да постои. Дали се разбираме ?

Од каде ти е ова, многу што размислиле отишле против Куранот ? Ако алудираш на Улемата, само еден го напушти Исламот, од која причина сам си знае. А имаме многу кои го истражуваат а не го напуштаат и башка тие што влегуваат, но тие по дифолт или се платени или присилени. А оние што го напуштаат Исламот не се платени нели ? Иначе грешка си. Јас не само да сум помислил дека Куранот има грешки туку секој ден барам. Ние не сме глупави бе, ако најдеме таму научен промашај зошто би продолжиле да веруваме ? Од која причина? Бидејќи Куранот е Божји говор, таму не може да има грешки, но кога би имало тоа потврдува дека не е Божја книга. Не сакам да го коментирам Куранот, како прво со лошите преводи, како второ со нејасните Ајети. Куранот не е научна енциклопедија, но се согласува потполно со науката. Имаме високи умови кои го толкуваат, но повеќето од нив колку што знам цел живот го посветиле на кружење околу Ќабето, а не се здобиле со некоја парична вредност. Значи зошто ? Зошто не би го напуштиле Исламот?
Види вака, во право си кога викаш дека секој за својата религија си вика дека е вистинската, но Божјите пратеници проповедале едно те исто Вера во Бога. Значи сите пратеници заедно со се Исус а.с, а тројството е додадено во 4 век. Што значи дека пратениците имале една цел, да ги повикуваат луѓето на верување во Еден Бог. И таа една вера која ја проповедале е и псоледната, со која доаѓа Мухаммед с.а.в.с, Ислам. Затоа тоа е единствената, нема друга. Прва и последна објава до човештвото.
Иначе многу сте далеку искрено да ти кажам. Не, човекот не може да биде награден за неговите дела, ако како прво не знае кој го створил и зошто. И според Исламско и според мое видување.
Детето може да практикува Ислам Од кога ќе стане свесен за себе.
Иначе сакам нешто да те прашам, не те напаѓам ниту нешто туку онака прашање. Кога си деклариран како атеист и кога си убеден 100% дека се е лага, зошто 1 година те гледам во темите за Ислам

Ako ti e logicno Eden da e bez pocetok i kraj, Bog, togas zosto ne ti e logicno da ima povekje bez pocetok i kraj, bogovi? I ti objasniv kako bi funkcionirale, site se bez pocetok i bez kraj, sekoj e ednakov na drugite, samo so poseben resor, nesto kako ministrive na primer.

Ne zboruvav za toj covek sto go napustil Islamot, zboruvam opsto za bilo koj covek, bez razlika dali ima nekoja funkcija/titula ili kako i da e. I ne znam koj e platen a koj ne, toa nikogas ne sum go rekol jas, nekoj drug clen go kaza.

Inaku me mrzi sega da baram po stranive i da ti dadam citat od eden musliman koj kaza deka veruva vo se sto pisuva vo Kuranot, i voopsto ne se somneva vo negovite izjavi, duri kaza i koga naukata dava sprotivni objasnuvanja od Kuranot, togas naukata e greska, a ne Kuranot. I ne veruvam deka greski baras ti ili bilo koj vernik, od prosta pricina sto taka ve uci verata, da ne se somnevate vo Kuranot.

Religioznite fanatici se zanimavaat so religija zasto se bas takvi, fanatici, ne im treba ni pari ni nisto, koga se vlezeni vo nekoi filmovi (opsto za bilo koja religija, ne samo za Islamot).

Ako toa sto kazuvas za Isus i site pred nego deka propovedale za ista religija, togas milijardi lugje veruvaat vo pogresno nesto. Ne veruvam deka toa e navistina slucaj, ednostavno site se vistinski i site se gresni.

Pisuvam na pod forumov religja (na povekje temi, ne samo za Islam) zasto sakam da slusam i razlicni mislenja, da znam koi se svakjanjata na religioznive (od povekje religii). Zarem e loso toa sto ateisti pisuvaat i repliciraat na vas vernicite?

I za kraj seuste ne mi e jasno kako toa Kuranot moze da go tolkuvaat samo uceni lica, neli e daden na lesen i razbirliv jazik za sekoj koj znae arapski, da go svati?
Zarem ne e toa kazano vo sledniov ajet?

44:58
And We have made this Qur'an easy in your language, for them to understand.

I za kraj seuste ne mi e jasno kako toa Kuranot moze da go tolkuvaat samo uceni lica, neli e daden na lesen i razbirliv jazik za sekoj koj znae arapski, da go svati?
Еее ама како ке бидат толку "важни", двосмислени , нејасни и со набилдано его ако користат "обичен" јазик?
Кој поп , оџа или незнам што иде у скинати алишта ?
Мора да се прават важни , уствари само они знаат за божјите тајни.
Заради тоа религијата денес е нерелигија.
И заради тоа постојат верници и атеисти.

Да, тоа е теоријата на Биг Бенгот и гласи дека Универзумот (просторно-временскиот контуниум) се шири многу побрзо од светлината. Ама тоа е само теорија.

--- надополнето ---

Да, пишав погоре, тоа е само теорија, добиена од набљудувањата на човекот од Земјата, една мала точка во Сончевиот систем, кој па е една безначајна точка во нашата галаксија... Сепак има логика....сега засега.

Прашањето е во што се шири?

E toa samo Semokniot Bog znae najdobro.

Mene mi lici ova ko limesi so ucevme po matematika. Eden konecen interval (sekvenca) moze da se podeli na beskonecni pomali intervali (sekvenci).

Ako 0 e pocetok a 1 e krajot, sve se slucuva pomegu ovie dve vrednosti, no nikogas ne moze da se dostigne 1 (krajot), iako celo vreme tezi kon 1 (krajot).

Toa e toa, beskonecnost vo granici.

Duvas balonce konstantno ali ne ti puka!!!

И јас се сложувам со тебе дека атомот е толку мал што е невидлив со микроскоп. Но тоа не значи дека не постои. Мислам дека не треба да те убедувам во тоа, мислам дека си доволно интелегентен за да знаеш дека постои но и премногу инаетлив за да признаеш.

Но остај тоа. Ти кажи ми, кој жив видел бог?
И која е целта на неговото постоење, кога реално глеано, светов е многу многу злобно место и станува се позлобно и позлобно, а него нигде го нема. На телевизија гледаме само некои бомбаши самоубијци, ете пред некое време нафта истече таму кај Мексико и го уништи цел морски свет во тој регион (стварно незнам што му биле криви рибите покрај толку злобни луѓе), читам за борби меѓу религиите за што повеќе верници (нели тие не треба да ти наметнуваат, ти треба сам да се поврзеш со бог) и како сакале да воведуваат предмети и во основните школи итн.
Што треба да се случи за тој конкретно да направи нешто. Или подобро е да ги остави луѓето во каша, затоа што така повеќе ќе му се молат за помош. (тоа е малце и злобно, но има логика ако бог постои) Зашто да верувам во него кога ништо не се менува? Јас несакам таков бог.
Забегав малце од наука ама ај. Кога сме кај наука, како Исус од вода направил вино? Немој да ми кажеш дека бил семоќен, па затоа.

- Откога сум на форумов, повеѓе пати имам напишано дека на светогорските манастири, сеуште има достојни врвни подвижници-монаси, кои Го имаат видено и Христа Бога и мајката Божја и Духот Свет.
- Божјото постоење нема „цел„-Бог е беспочетен, без своја пред-причина, но воедно Он Е причината за се што постои во духовниот и во материјалниот Свет. А целта од нашето живеење е да достигнеме да живеење во заедница со Бога, онака како што беше на почетокот.
- велиш, Светот тоне во зло-тоа е очигледно. Но! Тоа го велеа и при двете светски војни, оти и тогаш луѓето се прашуваа-каде е сега Бог? Пааааа, Бог не е таму каде луѓето чинат зло! Таму е некој друг, кој сакаше да биде бог! Бог е само „таму„ каде кај луѓето се пројавува покајание, срце скрушено, мир, смирение....
- дека „...нешто треба да се смени...„, тоа е логиката од световните луѓе. Верните велат поинаку: „...треба јас да се сменам (во умот и во однесувањето) па се околу мене ќе се промени на подобро...„. Барањето за просто надворешно менување на нештата, или е утопија или е вовед за уште една од многуте револуции, кои на човекот не му донесоа речиси ништо добро.

Svetot e bezpoceten mislam energijata a ne bog bog ima pocetok imas istorija na religii vidi prosvetli se...

Велиш, некојси таму учебник по историјата на религиите нешто ќе ми објасни? Дај, биди посериозен.

ne ucebnik, istorijata na religiite pokazuva jasno deka idejata Bog e covecka izmislica, se menuva niz istorijata!

А славниот Фројд, иако опасен атеист, во своите психијаатриски устражувања, забележал дека идејата за Бога им е вродена на луѓето. За муабетов, не е битно за кој и каков бог .т.е. Бог се работи, битна е потребата човекова од „имање„ свој бог. Арх. Рафаил Карелин вели дека релизигозноста е вродена човекова особина. Атеистите имаат осет/претстава и за слободната волја, и осет за добро/лошо, праведно/непрведно, и осет/потреба од барање на смислата, логиката и целта од се што не опкружува.Така, „...има нешто...„, што би рекле човеците.

Pa covekot imajki potreba od Bog si sozdal ideja za bog, i ete ti razni religii koi se del od kulturite, niz istorijata imalo razni religii i tie bogovi imale realnost vo verata na togasnite vernici, kako segasnive...da imase bog ke imase edna vera edna religija posto neli bog mora da e eden kako apsoluno bitie.

Тоа што разни народи, низ различни времиња, исповедаат ваков или таков бог или богови, тоа само по себе е показател за природната и вродената потреба човекова од религиозност. Да, сите тие имаа(т) некој свој бог, ваков, таков, онаков, но сето тоа беше поништено кога во старозаветните времиња, Едниот Бог му се јави на Израилот, а во поново време, Бог самиот, преку Синот Божји, се „вклучи„ во човековата историја, непосредно и лично. Сега „нема бегање„, нема самооправдување, нема дилеми „дали постои бог„ или „кој е вистинскиот Бог„, „која религија е точна/вистинита„,кога се е повеќе од јасно!

E toa samo Semokniot Bog znae najdobro.

Mene mi lici ova ko limesi so ucevme po matematika. Eden konecen interval (sekvenca) moze da se podeli na beskonecni pomali intervali (sekvenci).

Ako 0 e pocetok a 1 e krajot, sve se slucuva pomegu ovie dve vrednosti, no nikogas ne moze da se dostigne 1 (krajot), iako celo vreme tezi kon 1 (krajot).

Toa e toa, beskonecnost vo granici.

Duvas balonce konstantno ali ne ti puka!!!

Бог не знае ништо. Луѓето знаат.
И да, таа аналогијата со балонот е добра, ама е само теорија, како што постојат теории дека вселената е бесконечна...

Ako ti e logicno Eden da e bez pocetok i kraj, Bog, togas zosto ne ti e logicno da ima povekje bez pocetok i kraj, bogovi? I ti objasniv kako bi funkcionirale, site se bez pocetok i bez kraj, sekoj e ednakov na drugite, samo so poseben resor, nesto kako ministrive na primer.

Ne zboruvav za toj covek sto go napustil Islamot, zboruvam opsto za bilo koj covek, bez razlika dali ima nekoja funkcija/titula ili kako i da e. I ne znam koj e platen a koj ne, toa nikogas ne sum go rekol jas, nekoj drug clen go kaza.

Inaku me mrzi sega da baram po stranive i da ti dadam citat od eden musliman koj kaza deka veruva vo se sto pisuva vo Kuranot, i voopsto ne se somneva vo negovite izjavi, duri kaza i koga naukata dava sprotivni objasnuvanja od Kuranot, togas naukata e greska, a ne Kuranot. I ne veruvam deka greski baras ti ili bilo koj vernik, od prosta pricina sto taka ve uci verata, da ne se somnevate vo Kuranot.

Religioznite fanatici se zanimavaat so religija zasto se bas takvi, fanatici, ne im treba ni pari ni nisto, koga se vlezeni vo nekoi filmovi (opsto za bilo koja religija, ne samo za Islamot).

Ako toa sto kazuvas za Isus i site pred nego deka propovedale za ista religija, togas milijardi lugje veruvaat vo pogresno nesto. Ne veruvam deka toa e navistina slucaj, ednostavno site se vistinski i site se gresni.

Pisuvam na pod forumov religja (na povekje temi, ne samo za Islam) zasto sakam da slusam i razlicni mislenja, da znam koi se svakjanjata na religioznive (od povekje religii). Zarem e loso toa sto ateisti pisuvaat i repliciraat na vas vernicite?

Zarem ne e toa kazano vo sledniov ajet?

44:58
And We have made this Qur'an easy in your language, for them to understand.

Пак не се разбираме. Па како да има повеќе без почеток, кога може само Еден да има ? Не може да бидат повеќе без почеток, значи ако е така уште нека си настануваат хахахахаха, нормално. Само нешто постоело отсекогаш и е без почеток, а се друго настанало после. И не давај ми примери од министри, зашто и сам знаеш дека меѓу себе тие си немаат доверба, кај и да е ќе се зезнат. Дали можеш да замислиш такво Богови, кои се дволични или подмукли да не управуваат :pos2: Ќе се расправаат меѓусебно, овој е мој роб, овој е твој :vozbud:

Да во право си, верата не учи да веруваме во Куранот и јас верувам во него. Но кога би наидел на некој промашај зошто да продолжам да верувам, што ќе добијам со тоа ?:toe:

Знаеш зошто милијарди веруваат во погрешно? Затоа што одбиваат да ги следат пратениците. И кога пратениците ќе ја доставеле објавата, они пак си измислувале пагански Богови. Затоа доаѓал нов и нов пратеник, но луѓето ги нарекуваат лажни. Затоа не сакаат да се откажат од своите вери и да умрат како ВЕРНИЦИ. Исто како вие сега, верувате дкеа вонземјаните ви се Богови :toe: ама Исламот не е искривена објава. Исламот ќе остане до судниот ден. Да се искривеше Исламот и некој од Мухаммед да направеше Бог или слично ќе дојдеше нов пратеник после Мухаммед. Но ветено е од Аллах џ.ш дека Исламот ќе остане чист до судниот ден.

И да во ред, можеш да си прашаш што те интересира, не мислам ништо со тоа. Н апоследното прашање немам одговор.:toe:

Да во право си, верата не учи да веруваме во Куранот и јас верувам во него. Но кога би наидел на некој промашај зошто да продолжам да верувам, што ќе добијам со тоа ?

Ќе добиеш неотфрлање од семејството, неотфрлање од соседството, а ако си во Шерјатска земја, ќе добиеш и преживување.
Промашаи во Куранот има колку што сакаш (пр. ѕвездите дека се поблиску од Сонцето), но кутрите муслимани откако ќе најдат нешто такво, не смеат да го напуштат Исламот затоа што ќе бидат отфрлени од семејството и соседството, а ако живеат во Шерјатска земја ќе добијат и смртна казна. Доколку Исламот имаше реални аргументи за својата вера, тогаш немаше да има потреба со смрт да ги казнува оние муслимани кои што ќе одлучат да веруваат во нешто друго.

Бог не знае ништо. Луѓето знаат.

Sto znaat lugeto be????????
Leleee sueta, 100 godini covecka "nauka" i sega se cuvstvuva "gospodar" na univerzumot.

Kazi mi sto znaat lugeto osven teorii!!! Samo tresenje gluposti. Uste do mesecina ne sme stignale a ke zboruvame za galaksii.

Ti go predizvikuvas Boga, a i Toj tebe te predizvika preku sledniot ajet:

O men! Here is a parable set forth! So Listen to it! Those on whom besides Allah ye call will never be able to create a single fly even if they all combine together for this purpose! And if the fly should snatch away a thing from them they would have no power to release it from the fly: feeble are those who petition and those whom they petition! }
(Al-Hajj 73)

Slavata i znaenjeto mu pripagaat samo na Boga, Toj sto sozdade sve, toa sto go gledame i toa sto ne go gledame.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom