- Член од
- 24 јули 2008
- Мислења
- 666
- Поени од реакции
- 134
Можат да функционираат, но ако се повеќе тогаш се е зезнато. Како што кажав кој од кој е поважен или подобар и тн. па кој на кого го создал. Значи пред нешто да постои постоел Еден, не можат повеќе да постојат пред нешто да постои. Дали се разбираме ?
Од каде ти е ова, многу што размислиле отишле против Куранот ? Ако алудираш на Улемата, само еден го напушти Исламот, од која причина сам си знае. А имаме многу кои го истражуваат а не го напуштаат и башка тие што влегуваат, но тие по дифолт или се платени или присилени. А оние што го напуштаат Исламот не се платени нели ? Иначе грешка си. Јас не само да сум помислил дека Куранот има грешки туку секој ден барам. Ние не сме глупави бе, ако најдеме таму научен промашај зошто би продолжиле да веруваме ? Од која причина? Бидејќи Куранот е Божји говор, таму не може да има грешки, но кога би имало тоа потврдува дека не е Божја книга. Не сакам да го коментирам Куранот, како прво со лошите преводи, како второ со нејасните Ајети. Куранот не е научна енциклопедија, но се согласува потполно со науката. Имаме високи умови кои го толкуваат, но повеќето од нив колку што знам цел живот го посветиле на кружење околу Ќабето, а не се здобиле со некоја парична вредност. Значи зошто ? Зошто не би го напуштиле Исламот?
Види вака, во право си кога викаш дека секој за својата религија си вика дека е вистинската, но Божјите пратеници проповедале едно те исто Вера во Бога. Значи сите пратеници заедно со се Исус а.с, а тројството е додадено во 4 век. Што значи дека пратениците имале една цел, да ги повикуваат луѓето на верување во Еден Бог. И таа една вера која ја проповедале е и псоледната, со која доаѓа Мухаммед с.а.в.с, Ислам. Затоа тоа е единствената, нема друга. Прва и последна објава до човештвото.
Иначе многу сте далеку искрено да ти кажам. Не, човекот не може да биде награден за неговите дела, ако како прво не знае кој го створил и зошто. И според Исламско и според мое видување.
Детето може да практикува Ислам Од кога ќе стане свесен за себе.
Иначе сакам нешто да те прашам, не те напаѓам ниту нешто туку онака прашање. Кога си деклариран како атеист и кога си убеден 100% дека се е лага, зошто 1 година те гледам во темите за Ислам
Ako ti e logicno Eden da e bez pocetok i kraj, Bog, togas zosto ne ti e logicno da ima povekje bez pocetok i kraj, bogovi? I ti objasniv kako bi funkcionirale, site se bez pocetok i bez kraj, sekoj e ednakov na drugite, samo so poseben resor, nesto kako ministrive na primer.
Ne zboruvav za toj covek sto go napustil Islamot, zboruvam opsto za bilo koj covek, bez razlika dali ima nekoja funkcija/titula ili kako i da e. I ne znam koj e platen a koj ne, toa nikogas ne sum go rekol jas, nekoj drug clen go kaza.
Inaku me mrzi sega da baram po stranive i da ti dadam citat od eden musliman koj kaza deka veruva vo se sto pisuva vo Kuranot, i voopsto ne se somneva vo negovite izjavi, duri kaza i koga naukata dava sprotivni objasnuvanja od Kuranot, togas naukata e greska, a ne Kuranot. I ne veruvam deka greski baras ti ili bilo koj vernik, od prosta pricina sto taka ve uci verata, da ne se somnevate vo Kuranot.
Religioznite fanatici se zanimavaat so religija zasto se bas takvi, fanatici, ne im treba ni pari ni nisto, koga se vlezeni vo nekoi filmovi (opsto za bilo koja religija, ne samo za Islamot).
Ako toa sto kazuvas za Isus i site pred nego deka propovedale za ista religija, togas milijardi lugje veruvaat vo pogresno nesto. Ne veruvam deka toa e navistina slucaj, ednostavno site se vistinski i site se gresni.
Pisuvam na pod forumov religja (na povekje temi, ne samo za Islam) zasto sakam da slusam i razlicni mislenja, da znam koi se svakjanjata na religioznive (od povekje religii). Zarem e loso toa sto ateisti pisuvaat i repliciraat na vas vernicite?
I za kraj seuste ne mi e jasno kako toa Kuranot moze da go tolkuvaat samo uceni lica, neli e daden na lesen i razbirliv jazik za sekoj koj znae arapski, da go svati?
Zarem ne e toa kazano vo sledniov ajet?
44:58
And We have made this Qur'an easy in your language, for them to understand.