Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
А поради ова човек не може да има квалитетна дискусија со некого. Директна навреда за секој што се смета себе си верник, нели? Не е убаво тоа:nenene:
Тоа е твоја генерализација или мува на капата. Ако внимателно прочиташ и не правиш никакви претпоставки околу тоа што сум сакал да кажам, па наместо тоа прочиташ што навистина сум кажал, ќе забележиш дека терминот „инфантилни дебили“ се однесува на луѓе кои мислат дека на небото има стар бел дедо кој се љути и ја тресе земјата.

Никаде јас не пишав верник, никаде не пишав христијанин...

Јас викам дека луѓето кои мислат дека на небото има љут дедо се инфантилни дебили.

Дали ти мислиш дека на небото има љут стар бел дедо?

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
MIKI1 ти го оправдуваш земјотресот во Скопје 1963 како праведно дело на твојот бог?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Не е битно како е то според мене, но битно е то, дека простото механицистичко толкување на цунамито, причините за неговата појава и сл. не е доволно за верните.
За верните не се доволни ни катаљоните томови испишани со наоди во биологијата, хемијата, физиката, географијата, антропологијата, медицината, генетиката. Не дека им е многу, туку дека не ги разбираат!!!

За верните, оние кои се ограничени во своето разбирање на светот околу нив, разбирливи се единствено инфантилни догматски објаснувања кои имаат недокажлива аксиома во своето објаснување - „Господ таа работа!“

Затоа, за таквиот верник да разбере, доволно е да кажеш „Господ“. Така мирно си спие. Све друго е премногу збунувачко, нели?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Тоа е твоја генерализација или мува на капата. Ако внимателно прочиташ и не правиш никакви претпоставки околу тоа што сум сакал да кажам, па наместо тоа прочиташ што навистина сум кажал, ќе забележиш дека терминот „инфантилни дебили“ се однесува на луѓе кои мислат дека на небото има стар бел дедо кој се љути и ја тресе земјата.

Никаде јас не пишав верник, никаде не пишав христијанин...

Јас викам дека луѓето кои мислат дека на небото има љут дедо се инфантилни дебили.

Дали ти мислиш дека на небото има љут стар бел дедо?
Хмм пак некако си чуден, своеглав и само себе се слушаш. Одаман расчистивме дека нема на форумов инфантилни дебили по твоите мерила кои замислуваат бел дедо со голема брада, или се лажам?

А стојам на тоа дека на многумина сеирџии кои плукаат по "верниците"ќе им требаше најмалку 3 часа да побараат информации за земјотрес како настанува и за цунами, и за регионот околу Индонезија, за да дадат одговор, и тој одговор самите немаче да го разберат.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Хмм пак некако си чуден, своеглав и само себе се слушаш. Одаман расчистивме дека нема на форумов инфантилни дебили по твоите мерила кои замислуваат бел дедо со голема брада, или се лажам?

А стојам на тоа дека на многумина сеирџии кои плукаат по "верниците"ќе им требаше најмалку 3 часа да побараат информации за земјотрес како настанува и за цунами, и за регионот околу Индонезија, за да дадат одговор, и тој одговор самите немаче да го разберат.
Ако има некој посуетен и по-исполнет со предрасуди човек на форумов,од тебе, јас ќе се запалам на плоштад.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ако има некој посуетен и по-исполнет со предрасуди човек на форумов,од тебе, јас ќе се запалам на плоштад.

Оди запали се, ќе напраиш себап за многумина.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
MIKI1 ти го оправдуваш земјотресот во Скопје 1963 како праведно дело на твојот бог?
Ц, ја саде поставувам прашања и чекам одговор на истите.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556

Не сме расчистиле. Има инфантилни дебили.

Луѓе на форумов пишуваат дека земјата е плоча - инфантилно и дебилно!

Луѓе на форумов пишуваат дека земјата е 6000 години стара - инфантилно и дебилно!

Луѓе на форумов пишуваат дека библијата е буквална вистина - инфантилно и дебилно!

Луѓе на форумов пишуваат дека нивната варијанта на христијанството - една од 38000-те на светов денес е ЕДНА И ЕДИНСТВЕНА ВИСТИНСКА варијанта - инфантилно и дебилно!

Луѓе на форумов пишуваат дека Господ се љути и ги предизвикува земјотресите - инфантилно и дебилно!

Луѓе на форумов пишуваат дека постои натприроден ентитет кој бара одреден (2000 години стар) начин на однесување како вовед во задгробен живот каде се слушаат труби и се јадат најубави јадења ВЕЧНО - инфантилно и дебилно!

Има луѓе на фоумов кои се инфантилни. Има луѓе кои у школо спиеле или од него бегале, а сега начекале компјутер па тресат неинформирани глупости кои ги начуле од некој пропаганда-мајстор кој бесрамно ги лаже.

НЕ Е ВООПШТО ВАЖНО на кого колку време ќе му треба да ја најде информацијата која му е потребна. ВАЖНО е какви вештини на критичко мислење поседува човекот.

Едните луѓе тргнуваат од заклучок (Све направил Господ) и сите наоди (evidence) ги прилагодуваат кон заклучокот, или ги отфрлаат. Ова е ИНФАНТИЛНО и ДЕБИЛНО.

Има други луѓе кои прибираат наоди, критички ги разгледуваат и се обидуваат да донесат личен заклучок ВРЗ ОСНОВА НА НАОДИТЕ.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
За верните не се доволни ни катаљоните томови испишани со наоди во биологијата, хемијата, физиката, географијата, антропологијата, медицината, генетиката. Не дека им е многу, туку дека не ги разбираат!!!
Лично, и најблаго речено, се соменвам дека сето ова кое го (пре)пишуваш, воедно и го разбираш. Затоа, пред малку Те прашав: дали имаш лично и непосредно сознание, засновано на Твое лично искуство за то континенталните плочи, а без притоа да (пре)пишеш што таму „некој „ рекол „нешто„?

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Ајде одговори ми на ова прашање:
Дали земјотресот во Скопје беше праведно дело на христијанскиот бог? Please

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Лично, и најблаго речено, се соменвам дека сето ова кое го (пре)пишуваш, воедно и го разбираш. Затоа, пред малку Те прашав: дали имаш лично и непосредно сознание, засновано на Твое лично искуство за то континенталните плочи, а без притоа да (пре)пишеш што таму „некој „ рекол „нешто„?
Мики, секој пат кога ќе си речам човеков не може ништо поглупаво да напише од ова, ти секогаш успеваш да ме демантираш...

Секоја чест...

Што мислиш, дали некој има од прва рака, непосредно искуство за процесите што се одвиваат во внатрешноста на сонцето?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Ц, ја саде поставувам прашања и чекам одговор на истите.
Си се збунил нешто. Оваа тема е Прашања за Христијанството. Не е Прашања до сеизмолозите.

Требало, Мики, овие прашања да ги поставуваш у VII одделение, кога за тоа било време. Сега, доволно е да пишеш Earthquake или Seismology, во твојот омилен пребарувач и за многу кратко време САМИОТ да дојдеш до СВОЈОТ заклучок за тоа како настанал кој земјотрес и кои биле последиците од истиот.

Ти саде се срамиш тука, а луѓе ти се смеат.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Секој трга од самиот себе. Тоа е сосем човечки. Она што е ИНФАНТИЛНО е кога некој СУДИ за капацитетите на другите тргнувајќи од своите.

Тоа што ти немаш капацитет да разбереш нешто од географијата (иако си завршил архитектура, физика и уметност - БРА-ВО, царе!) НИКАКО не значи дека другите не можат да разберат.

Многу е горделиво и суетно кога луѓето околу себе ги судиш според своите капацитети.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Многу е горделиво и суетно кога луѓето околу себе ги судиш според своите капацитети.
Погоре напишаново, можам слободно и без грижа на совест да Ти го „прилепам„ и убо че стоит на начинот на кој самиот ги пишуваш постојте.

Но јас пак ќе прашам: кога се во прашање то плочите, или ајде, било која друга појава во природата, која е надвор од личниот сетилен контакт и разумен заклучок, како Ти успева да заклучиш дека токму тоа плочите го предизвикале то цунамито, кога движењето на континенталните плочи не е дел од Твоето искуствено созание?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom