Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Може ли да но го кажеш тогаш целиот контекст?!
Контексот можеш и сам да го прочиташ: така ќе ј осознаеш причината за пројавата на гневот Божји.

--- надополнето ---

Што е извадено?
Изваден е стихот од контекстот...

--- надополнето ---

Што е тоа поради кое е прифатливо и нормално да одиш по тој град и да убиваш без милост се до последниот?!
Оти таква е/била волјата Божја. Ако се „фатиш„ саде за еден стих, каде Бог се гневи, ќе извлечеш (рационален) заклучок дека Бог „у ствари„ и не Е онакокв каков ни се објавил, туку дека Бог бил/Е многу лош...

--- надополнето ---

А зошто некој семоќен да чека од некого да извршува заповеди?
Затоа што така, со извршувањето на заповедта, творението ја покажува својата потчинетост на Творецот, т.е. творението ја претпочита Божјата волја пред својата волја.

--- надополнето ---

Инаку Содома и Гомора се гола вода во споредба со светот денеска.
Се согласувам, тоа и самиот го имам напишано.

--- надополнето ---

Да не не сјебе некој по таа логика?
На пример?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Контексот можеш и сам да го прочиташ: така ќе ј осознаеш причината за пројавата на гневот Божји.

Па го читам, ама ти велиш дека не е така! Дека бил изваден од контекст! Затоа еве кажи, што е контекстот? Што е тоа поради кое такво однесување е нормално и оправдано?

JohnWayne

Master
Член од
10 мај 2007
Мислења
194
Поени од реакции
16
Ае плс одговори ми на прашањето од минатата страна :P

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Абе види вака, тој Jахве(како и да му е правото име) иако можеби е творец на нас па и пошироко ама тешко дека е Бог-креаторот на СЕ.
Уствари креаторот е во сите нас, и не е одвоен од нас и кога некој бара од мене да му се потчинам тогаш нешто не штима.
Да идеш на варијанта на владеење(контрола) преку страв е многу ниско така да не ми останува некој избор.
На крајот на краиштата ако сум креација на таков Бог и сум дел од него тогаш пеколот и не е толку лошо место.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Оти таква е/била волјата Божја. Ако се „фатиш„ саде за еден стих, каде Бог се гневи, ќе извлечеш (рационален) заклучок дека Бог „у ствари„ и не Е онакокв каков ни се објавил, туку дека Бог бил/Е многу лош...

Ако убивање на деца, жени, младинци, мажи, стари, млади......накратко сите до еден не е многу лошо, тогаш што е лошо за тебе?!
И зошто сезнаен и семоќен бог, да се разгневува?! Гневот е последица на слабост!
Кога си гневен на некого, чуствуваш потреба да го уништиш, нападнеш! Гневен си тогаш кога нешто е спротивно на твојата воља.....а бидејќи нели се е создадено од бог, со тоа тој покажува дека не е совршен, дека сака да го уништи она што го создал и дека не е моќен да направи свет каде се е по негова воља!

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Постои и праведен гнев. Бог праведно се гневи и Тој не излегува од контрола при гнев, туку постапува праведно и согласно Неговата воља.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Постои и праведен гнев. Бог праведно се гневи и Тој не излегува од контрола при гнев, туку постапува праведно и согласно Неговата воља.
Совршен Бог, кој е Љубов и Премудрост, а се разгневува?

Некој овде се обидува да шверцува нешто.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Кога наредува да се уништат и убијат сите без милост, па дури и добитокот, тоа за тебе не е излегување од контрола и е праведно?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
„Праведен гнев“ од кој страдаат невини деца, жени и старци - без пардон.

Многу праведен, милозлив, љубезен, вознесен и грижлив гнев.

Ако е праведен, гневот апсолвира ГЕНОЦИД, фашизам, расизам, дискриминација, двојни аршини, силување, инцест, чедоморство...

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Кога наредува да се уништат и убијат сите без милост, па дури и добитокот, тоа за тебе не е излегување од контрола и е праведно?
Да. Си има Бог причина заради која што го направил тоа и не е должен да ни се правда на нас луѓето. Сите животи му припаѓаат на Бог и Тој има суверено право да си ги земе кога што ќе посака.
„сите животи се Мои“ (Бог, Езекиел 18:4, Библијата)

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Да. Си има Бог причина заради која што го направил тоа и не е должен да ни се правда на нас луѓето. Сите животи му припаѓаат на Бог и Тој има суверено право да си ги земе кога што ќе посака.
„сите животи се Мои“ (Бог, Езекиел 18:4, Библијата)
Не дека треба да се правда ама едноставно тоа е неприфатливо за мене.
Исто и јас немора да се правдам за тоа.

JohnWayne

Master
Член од
10 мај 2007
Мислења
194
Поени од реакции
16
Имам ново прашање.... Цунамито во 2004 уби над 280 илјади луѓе... Зошто нема никој сонето дека тоа беше казна божја како Содом и Гомора. Најверојатно во Содом и Гомора има умрено далеку помала бројка на луѓе од оваа. Дали тоа спаѓа во Божја казна? Дали е тоа дел од Неговиот Grand Design ? Или можеме да му го препишеме на "Нечестивиот" ?

Или можеби бидејќи не беа Христијани ја заслужија водата... која потоа истече по крајот на земјата како водопад поради РАМНОСТА :pos2:
молам одговор :)

Член од
9 мај 2011
Мислења
52
Поени од реакции
9
Хахахаха мадлеста реплика :))))) а вистина ова се тешки спротивности на стариот и новиот завет... Имам ново прашање.... Цунамито во 2004 уби над 280 илјади луѓе... Зошто нема никој сонето дека тоа беше казна божја како Содом и Гомора. Најверојатно во Содом и Гомора има умрено далеку помала бројка на луѓе од оваа. Дали тоа спаѓа во Божја казна? Дали е тоа дел од Неговиот Grand Design ? Или можеме да му го препишеме на "Нечестивиот" ?

Или можеби бидејќи не беа Христијани ја заслужија водата... која потоа истече по крајот на земјата како водопад поради РАМНОСТА :pos2:
Де де, Бог не е виновен за природните настани кои за човекот претставуваат катастрофи. Бог не контролира ништо, тој само ги поставува природните закони и се друго се одвива спрема законите.

--- надополнето ---

Абе види вака, тој Jахве(како и да му е правото име) иако можеби е творец на нас па и пошироко ама тешко дека е Бог-креаторот на СЕ.
Уствари креаторот е во сите нас, и не е одвоен од нас и кога некој бара од мене да му се потчинам тогаш нешто не штима.
Да идеш на варијанта на владеење(контрола) преку страв е многу ниско така да не ми останува некој избор.
На крајот на краиштата ако сум креација на таков Бог и сум дел од него тогаш пеколот и не е толку лошо место.
יהוה му е правото име.
Види сега, Креаторот не сака да владее со луѓето преку страв, туку сака да самите луѓе да прифатат да им биде владетел од љубов, бидејќи луѓето се лоши владетели, тоа е историски факт, а страв од Бог значи да се мрази злото (Изреки 8:13). Бог не бара да му се потчиниш, туку само бара да се однесуваш како што треба да се однесува човекот кој го создал т.е. бара да си човек. Луѓето не сакаат некој да господари над нив, сакаат независност, слобода, и Бог може и ќе им го овозможи тоа, ама се треба да си има граници. Жал ми е многу вака шо ќе те разочарам, ама пеколот не постои.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Затоа еве кажи, што е контекстот? Што е тоа поради кое такво однесување е нормално и оправдано?
Во 8-мата глава од Езекил, јасно е посочено дека јудеите западнале во идолопклонство, а тоа идолопоклонство ја погазува втората Божја заповед а тоа погазување го предизивикало гневот Божји.

Во 9-тата глава, особено стихот 4, јасно е дека Бог одредил да бидат означени поединците кои не се впуштиле во идолатрија, а означените поединци воедно, ја избегнале смртта.

Така, јасно е дека Бог не ги „збришал„ сите јудеи, туку само оние кои ја погазиле Божјата волја, додека означените биле поштедени, оти не се впуштиле во идолопоклонство. Идиолопоклонството е показател на склноста од луѓето кон ѓаволот, што е причина за пројавувањето на гневот Божји.

Во Езекил 9.9, јасно е изразен Божјиот став и причина за гневот.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom