Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ја сум лингвист по образование. Би требало да можам да дадам свое видување. Ваљда...

Иако сметам дека поставкава е повеќе за филозофија отколку за РЕЛИГИЈА, де да пробаме.

АПСОЛУТНА СВЕСТ би можела да се подведе под терминот колективно несвесно или под колективна свест. И едната и другата НИ НАЈМАЛКУ не задираат во антропоморфните божества за кои на овој форум (религија) се прави муабет.

За „апсолутна свест“ можам и да шпекулирам со мерак. За антропоморфни богови и божества можам САМО ДА СЕ РАСПРАВАМ со луѓе кои се мрзливи за ука или злобни и со задни (пропагандни) намери.

Затоа, Мики1976, за да знаеме кој за што држи страна, би сакал тебе да те прашам: Кога зборуваш за Бог, за каков тоа БОГ ти у ствари збориш тука? Дали Јунговото колективно несвесно ти брка работа или ќе се завртиш и накај рајот/пеколот, божествениот план, гревовите од Библијата...?

Кога ова ќе го расчистиме, тогаш и futur expectum ќе биде многу полесен за толкување, а заклучоците многу попрецизни.

Накратко: Има Стар Бел Дедо или нема?
Мислам дека највеќе од сите што се декларираат атеисти внимателно ги читаш постовите на другите. Па според тоа би требало да ти биде јасно дали за мене има Бел дедо или не:salut:. Не ниту Јунговото колективно несвесно ниту пак Библијата ми брка работа. Едноставно не се замарам со тоа како изгледа БОГ или како треба да биде претставен. Повеќе ме интересира толкувањето на поедини работи од таа света книга или свети книги и различните мислења околу сето тоа. Јас не држам страна. КОга се зборува за Исус и неговото воскреснување воопшто не ми пречи да го слушнам световното толкување на некои форумџии исто како и толкувањата на некој друг поткрепено со веќе признаени научни факти.
Се револтирам кога има непочитување на мислењето на некој друг.

Конкретно за доказот горе од граматичка природа, повеќе м е интересираше некој од таа област, како што си ти нели, да чекор по чекор дадеш свое видување. ТИ како го гледаш тој доказ, ти што мислиш за општо прифатеното егсистирање на моментот futur expectum. Јас само сакам да слушнам нормални коментари поткрепени со општо прифатени научни тези. БИдејќи си лингвист мислам дека можеш да дадеш свое видување на сето тоа. А не како некој претходно веднаш вели не постои Апсолутна свест и толку.

Мислам дека се трудиш да побараш работи и да го одбраниш своето гледиште на работите, за разлиак од некои други, и ако го отфрлиш потсмевот кон некои членови мислам дека ќе имаш и ти и другите посодржајна дискусија во која ќе се вклучат и други форумџии со различни мислења.

И мене би ми били навистина мило ако добијам стварно поедноставно објаснување на тој доказ и ЗА или ПРОТИВ него од еден лингвист, чие што мислење секако ќе биде померодавно од моето во таа област, исто како што ми е мило кога ги слушам објаснувањата на Мики1 од световна гледна точка (и истите ги почитувам например).

Ако побараш од мене мислење од мојата професионална област ќе го доставам секако без проблем, истото очекувам и од другите.

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.087
Освен Господ Исус Христос, Кој се овоплоти и се објави пред луѓето, заедно со Отецот и Духот Свет, кои са тија други богој, кои така експлицитно се покажале пред родот човечки?
Па баш поради тоа дека се овоплотил и појавил пред луѓето е доказ дека Исус бил обичен човек кој е мртов веќе 2011 год.,а тоа овоплотување на бог во човек е обична бајка.Како може тоа бог да биде пикнат само во еден човек од крв и месо?Пак ќе речам,зошто го отфрлаш бога од себе и не го бараш во тебе?Бог е насекаде и во нас самите,а ти со ваквото верување си (да се изразам со твој речник) под демонско влијание,о слуго на рогатиот.Ти сам рече дека бог не е од овој свет туку од духовниот свет.Што мајка барал да доаѓа на земјава во човечко тело?Ајде сега тој бог нека дојде во човечко тело и нека оживува мртовци.Јас немам слушнато некој мртовец да станал од гроб во последниве 2000 год.Такво нешто не се ни случило некогаш.

п.с.Колу за информација и Кришна се овоплотил и појавил пред луѓето исто како Исус и пред Исус.Кришна е инкарнација на бог,не си знаел?А и имињата им се слични Кришна-Кришт-Христ.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Ај препрочитај се себе си , тоа што ти тврдиш дека нема вера базирана на разумот е апсолутно нерелевантно нели? А уште помалку на некому му е гајле дали и кои личности ти ги почитуваш. Дискутирај околу напишаното, немој да вртиш ко киша око крагујевца.

Вера за приглупи и тиранија велиш ??? Пак тоа е само твое мислење нели??
Se razbira deka e moe mislenje, najcesto kazuvam svoi mislenja. Problemot e sto ti ne razbiras sto znaci zborot dokaz, no me mrzi sega da se dopisuvam so tebe. Od koja maka da sleguvam od 98-ta skala i da go trgam so mene nekoj koj e zaglaven na 7-ta skala, kaj osnovnite poimi?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ajde uste eden interesen naucen "dokaz" za postoenjeto na Bog. (Se izvinuvam za latinica ama od ovoj laptop imam problem so MK podrskata)

Ona sto podole ke go citame e izvadok od angliskiot vesnik "Daily London Expres" od 14 avgust 1981 godina.
Se veli deka sto povekje lugje go procitaat ovoj isecok toa podobro da vistinata deka svetot e STVOREN ane e nastanat slucajno, izleze na videlina.
Jas kje go ostavam dole na srpski prevodot za da ne se trudam da go prevedam na makedonski, bidejki e podolg. Se nadevam deka nema da ima problem nikoj so srpskiot jazik.

Напомена: Преводећи овај чланак, осетио сам потребу да додам и своје коментаре. Они се налазе у оваквим: [ ] заградама.

/// ЧЛАНАК ///

БОГ МОРА ДА ПОСТОЈИ

Када су два скептична научника почела заједно да размишљају и дошла до невероватног закључка

Није било тога око чега би се два британска најеминентнија научника могла сложити када су започели истраживање о настанку живота.

Али, у једној ствари су се обојица слагали - да идеја о "творцу" није у сагласности с науком.

Данас су професор Сер Фред Хојл, агностик који је одрастао у хришћанској породици, и професор Чандра Викрамасинге, будиста-атеиста, потпуно нови људи. Они верују.

"Шокантно је", каже Викрамасинге, професор примењене математике и астрономије на Универзитету у Кардифу, који је пореклом са Шри Ланке.

ОБУКА

"Од најранијих дана када сам почео да се бавим науком, испирали су ми мозак тиме што су ме учили да наука не може бити у вези са идејом да је свет намерно створен. [Овде професор признаје да су му еволуционисти "испирали мозак" не би ли поверовао у њихову тврдњу. Зашто би еволуционисти некоме испирали мозак ако је њихова тврдња истинита?] И сама помисао на то морала је бити аутоматски одбачена. Ментална ситуација у којој се тренутно налазим ми је веома непријатна. Али, из ње не постоји логичан излаз."

Оно што је убедило ова ова научника били су прорачуни који су њих двојца, независно један од другога, обавили у вези са математичком вероватноћом да је живот настао спонтано.

Када су завршили прорачуне, у неверици су се суочили са резултатима.

Обојица су закључили да је вероватноћа да је живот настао спонтано - ужасно мала. Математичким жаргоном, она износи 10 на експонент 40,000.

Ако бисте покушали да напишете тај број, то би било "1" и 40.000 нула.

"Такав број је толико немерљив у размерама универзума, да сам 100% сигуран да живот на земљи није могао настати спонтано", каже Викрамасинге, који је радио са Хојлом још од 1962 године.

Овакав степен вероватноће доказао је, на задовољство оба научника, тезу коју су настојали да истраже и објаве у својој најновијој књизи - да је живот на Земљи започео онда када су се споре из свемира спустиле у предвременску кашу.

Насупрот Дарвиновој теорији о постепеној еволуцији природном селекцијом [У Дарвиновој књизи "Порекло врста" налазе се докази да ни он сам није веровао у Еволуцију], ови научници тврде да је еволуција на Земљи настала доласком слојева спора из свемира - спора живота које нису настале случајно [Овај коментар је врло интересантан. Чак иако су ова два еминентна научника математички доказала да Бог постоји, они још увек нису вољни да прихвате да је Он створио живот на Земљи али не и у свемиру. Хојл и Викрамасинге верују да је Бог морао да пошаље "споре" са раздаљине од милиона и милијарди километара, како би створио живот на Земљи. Чини се да на њихово прихватање Бога и даље утиче еволуционистички начин размишљања који их је учио да Бог не постоји или да, у крајњем случају, Бог није био довољно моћан да створи живот директно на Земљи. Али, овај чланак не говори о томе како је Бог створио живот на Земљи, већ о математичким доказима да Он постоји!].

Прорачуне су направили на основу величине и старости универзума (15 милијарди година) [Многи научници, који не прихватају теорију еволуције, доказали су да Земља није старија од 8.000 година] и установили да вероватноћа да је живот настао спонтано негде у свемиру износи 10 на експонент 30.

Четрдесетдвогодишњи Викрамасинге каже: "Могућност да је живот на Земљи настао хемијском случајношћу исто је као када бисте тражили једно одређено зрно песка на свим планетама у свемиру - и нашли га. А да би се тако нешто догодило, ма где у свемиру, исто је као да тражите и пронађете то зрно песка на једној јединој плажи, а тако нешто је потпуно неприхватљиво."

У својој књизи "Еволуција из свемира" ова два научника кажу: "Када једном схватимо да је вероватноћа да је живот настао насумично - у толикој мери сићушна да је готово апсурдна, чини се да је разумно помислити да су повољне карактеристике физике, од којих зависи живот, у сваком погледу намерне".

"Готово да је низбежно да је наша споствена мера интелигенције - одраз више интелигенције...чак до граница Бога."

А шта је Бог? Бог, њихво је мишљење, ЈЕСТЕ универзум.

Претходног дана у Кардифу, професор Викрамасинге који је ожењен и отац троје деце, имао је жучну расправу са својом супругом у вези са најновијим истраживањима. Шездесетогодишњи Гред Хојл чест је гост у њиховој кући и учесник у овим дебатама. Сер Хојл, један од најконтраверзнијих космичких пророка данашњице, већ годинама потреса свет својим теоријама.

Почетком овог лета [Мисли се на лето 1981.] у још једној књизи коју је написао са Викрамасингеом, потврдио је да ће Земља сигурно доживети ново Ледено доба, уколико не предузмемо мере да то спречимо.

НАПАДИ ИЗ СВЕМИРА

Њих двојица такође тврде да су епидемије грипа последице напада вируса из свемира.

У вези са својим најновијим закључцима, Викрамасинге каже: "Фред је далеко више од мене нагињао Творцу који поседује вишу интелигенцију. Настојао сам да то оповргнем, али сваки пут бих се нашао у ситуацији да ме он победи својим аргументима. У овом тренутку не могу да пронађем било какав рационалан аргумент којим бих побио гледиште о постојању Бога. Да сам модао да нађем било какав аргумент у прилог томе, не бих учествовао у писању књиге.

Одувек смо били широких схватања: сада смо свесни да ЈЕДИНИ ЛОГИЧАН ОДГОВОР НА ПИТАЊЕ КАКО ЈЕ НАСТАО ЖИВОТ ЈЕСТЕ СТВАРАЊЕМ А НЕ СЛУЧАЈНОШЋУ [Велика слова сам ја додао, зато што сматрам да је ово кључни део целог чланка].

И даље гајим наду да ћу се једног дана вратити на своју теорију о чисто механичком објашњењу настанка живота. Кажем 'гајим наду' зато што још увек не могу да се помирим са сопственим преображењем.

Чињеница да сам будиста, иако не баш ортодоксни, никада није представљала проблем, због тога што је будизам атеистичка религија која не проповеда било какво знање о Стварању, и у себи нема уграђеног Творца.

Али сада сам се затекао у овом положају, и то применом чисте логике. Не постоји ниједан други начин на који можемо схватити прецизан распоред у хемијским супстанцама које творе живот, осим да се позовемо на стварање у космичким размерама."

Хојл и Викрамасинге тврде да је човеково разумевање ограничено само његовим интелектом, а не погрешним резоновањем.

Такође верују да је живот на нивоу ћелије већ био развијен у високом степену пре него што је земља рођена - пре око три и по милијарди година [Овде видимо да су Сер Хојл и професор Викрамасинге и даље под утицајем терије о еволуцији]. Живот је на ову планету стигао са већ решеним фундаменталним биохемијским проблемима.

Викрамасинге каже: "Надамо се, као научници, да би се могао изнаћи неки начин да се заобиђе наш закључак, али такав начин не постоји. Логика је још увек немилосрдна."

/// крај чланка ///

Ova e uste eden interesen priod za gledisteto za postanokot na zivotot. Mozebi mestoto mu bese vo tema Kreacionizma i Evolucionizam ama ete tuka edno po drugo nekolku raboti za da moze da se diskutira na malku porazlicen nacin.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
[Многи научници, који не прихватају теорију еволуције, доказали су да Земља није старија од 8.000 година]
:pos:

Samo ovaa recenica e dovolna za da se sfati relevantnosta na tekstot. Patem, od kade e prevzemeno?

Pravoslavna Srbija, Mi Srbi pravoslavci, Sveti Sava, ili nekoe drugo spisanie so besprekoren intelektualen ugled?

:pos2:

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Па баш поради тоа дека се овоплотил и појавил пред луѓето е доказ дека Исус бил обичен човек кој е мртов веќе 2011 год.,а тоа овоплотување на бог во човек е обична бајка.Како може тоа бог да биде пикнат само во еден човек од крв и месо?Пак ќе речам,зошто го отфрлаш бога од себе и не го бараш во тебе?Бог е насекаде и во нас самите,а ти со ваквото верување си (да се изразам со твој речник) под демонско влијание,о слуго на рогатиот.Ти сам рече дека бог не е од овој свет туку од духовниот свет.Што мајка барал да доаѓа на земјава во човечко тело?Ајде сега тој бог нека дојде во човечко тело и нека оживува мртовци.Јас немам слушнато некој мртовец да станал од гроб во последниве 2000 год.Такво нешто не се ни случило некогаш.

п.с.Колу за информација и Кришна се овоплотил и појавил пред луѓето исто како Исус и пред Исус.Кришна е инкарнација на бог,не си знаел?А и имињата им се слични Кришна-Кришт-Христ.
Хммм...затоа постовите на Мики ми делуваат некако...лукаво...:)

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.087
А шта је Бог? Бог, њихво је мишљење, ЈЕСТЕ универзум.
Видиш ли ти Микице да за ових двоица балаваца Бог јесте Универзум.Ово је више пантеистички него хришчански поглед бога.:tapp:

Претходног дана у Кардифу, професор Викрамасинге који је ожењен и отац троје деце, имао је жучну расправу са својом супругом у вези са најновијим истраживањима.
Ајме мени,мора да је јео батине ко вол у купус.:tv:

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Of mori majko. Znaci samo da se jadelo gomna bezveze. Znaci pogore imas postirano nesto mosne interesno so Gramatickiot dokaz, ama ne kje da mozes da go sfatis toa neli. Ama tuka kaj sto imas moznost da vadis recenici od kontekts si mnogu jak i ti i onoj TOe Cutter.

Za prviot napis ne ni ocekuvam nekoj da moze da dade razmisluvanje osven DBAck a da drzzi voda. A za vtorovo biten e momentot okolu presmetanata verojatnost za moznoto nastanuvanje slucajno na zivotot. Ama bidejki me mrzese da go sredam i da go spremam ubavo na makedonski go postirav bas taka, i ocekuvano e sto moze da s edobie od takvi kako vas neli ? Se samo sustinata ne.

--- надополнето ---

:pos:

Samo ovaa recenica e dovolna za da se sfati relevantnosta na tekstot. Patem, od kade e prevzemeno?

Pravoslavna Srbija, Mi Srbi pravoslavci, Sveti Sava, ili nekoe drugo spisanie so besprekoren intelektualen ugled?

:pos2:
A bas taa recenica e interesna be, naucnici ne ja prifakaat teorijata na evolucijata.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ajde uste eden interesen naucen "dokaz" za postoenjeto na Bog.

Многу јак доказ за постоење на бог. Извадено од контекст и потполно неверодостојно толкување на авторот на текстот, и тоа на неврзан муабет кој го правеле двајца научници, а некое си теистичко новинарче као божем ги чуло. И тоа пред ни помалку ни повеќе пред 30 години.

Си прочитал ли што имаат напишано овие двајца? Кои дела? И кои се нивните ставови?

Еве погледај http://en.wikipedia.org/wiki/Fred_Hoyle за Сер Фред Хојл
и http://en.wikipedia.org/wiki/Chandra_Wickramasinghe за овој вториов

Двајцата се на став дека животот настанал некаде на друга планета и дека луѓето се исто така „доселени“. Никакви „8000 години старост“ или „интелегантен дизајн“ не е спомнат во нивните дела

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Of mori majko. Znaci samo da se jadelo gomna bezveze. Znaci pogore imas postirano nesto mosne interesno so Gramatickiot dokaz, ama ne kje da mozes da go sfatis toa neli. Ama tuka kaj sto imas moznost da vadis recenici od kontekts si mnogu jak i ti i onoj TOe Cutter.

Za prviot napis ne ni ocekuvam nekoj da moze da dade razmisluvanje osven DBAck a da drzzi voda. A za vtorovo biten e momentot okolu presmetanata verojatnost za moznoto nastanuvanje slucajno na zivotot. Ama bidejki me mrzese da go sredam i da go spremam ubavo na makedonski go postirav bas taka, i ocekuvano e sto moze da s edobie od takvi kako vas neli ? Se samo sustinata ne.

--- надополнето ---

A bas taa recenica e interesna be, naucnici ne ja prifakaat teorijata na evolucijata.
Prvo, mnogu e smesno koga resko se odvojuva "zivot" od "nezivot" pa potoa se pravi "matematicka" analiza kolkava e verojatnosta od nezivot da nastane zivot. Toa e eden beden amaterizam, i sekoj koj se zanimava so toa a tvrdi deka e "naucnik" zasluzuva kloci. Poimot zivot odamana e demitologiziran vo naukata...

Vtoro, sekoj koj tvrdi deka zemjata e stara 8000 godini e maloumen. Znaci ne e ekcentricen, ili alternativen naucnik, tuku maloumen. As simple as that.

Treto, onoj prviot gramatickiot :zver: dokaz za postoenjeto na Bog e takov amaterski sofizam sto ne zasluzuva komentar. A spomenuvanjeto na Niceoviot komentar za gramatikata i Bog, e filozofski grev. Greota e covekot, koj tolku mnogu mu ima dadeno na covestvoto, da se povlekuva vo maloumni tezi. Komentatrot na Nice e ironicen, i e daden vo potpolno drug pravec...

Kako da ti objasnam, a da ne te navredam, POJMA NEMAS sto zboruvas...

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Многу јак доказ за постоење на бог. Извадено од контекст и потполно неверодостојно толкување на авторот на текстот, и тоа на неврзан муабет кој го правеле двајца научници, а некое си теистичко новинарче као божем ги чуло. И тоа пред ни помалку ни повеќе пред 30 години.

Си прочитал ли што имаат напишано овие двајца? Кои дела? И кои се нивните ставови?

Еве погледај http://en.wikipedia.org/wiki/Fred_Hoyle за Сер Фред Хојл
и http://en.wikipedia.org/wiki/Chandra_Wickramasinghe за овој вториов

Двајцата се на став дека животот настанал некаде на друга планета и дека луѓето се исто така „доселени“. Никакви „80000 години старост“ или „интелегантен дизајн“ не е спомнат во нивните дела
Znaci ubavo si me citiral i pogledni deka zborot dokaz mi e vo navodnici. Interesen e momentot za presmetanata verojatnost za nastanok na slucaen zivot na planetava i okolu toa treba da se prodiskutira.

--- надополнето ---

Prvo, mnogu e smesno koga resko se odvojuva "zivot" od "nezivot" pa potoa se pravi "matematicka" analiza kolkava e verojatnosta od nezivot da nastane zivot. Toa e eden beden amaterizam, i sekoj koj se zanimava so toa a tvrdi deka e "naucnik" zasluzuva kloci.

Vtoro, sekoj koj tvrdi deka zemjata e stara 8000 godini e maloumen. Znaci ne e ekcentricen, ili alternativen naucnik, tuku maloumen. As simple as that.

Treto, onoj prviot gramatickiot :zver: dokaz za postoenjeto na Bog e takov amaterski sofizam sto ne zasluzuva komentar. A spomenuvanjeto na Niceoviot komentar za gramatikata i Bog, e filozofski grev. Greota e covekot, koj tolku mnogu mu ima dadeno na covestvoto, da se povlekuva vo maloumni tezi. Komentatrot na Nice e ironicen, i e daden vo potpolno drug pravec...

Kako da ti objasnam, a da ne te navredam, POJMA NEMAS sto zboruvas...
Daj be ziti majka postedi ne od tvoite gluposti. TI i da ti izleze slon pred tebe nema da go primetis a kamoli da prodiskutiras za srzta na nestata.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Znaci ubavo si me citiral i pogledni deka zborot dokaz mi e vo navodnici. Interesen e momentot za presmetanata verojatnost za nastanok na slucaen zivot na planetava i okolu toa treba da se prodiskutira.
А кој вели дека настанал на планетава?
Си чул за панспермија???

И бај-д-веј секакви можности ти рачунаше околу мајмуните и војна и мир. На компјутерот да не ги рачунаше, пошто колку се пофали си бил информатичар.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Daj be ziti majka postedi ne od tvoite gluposti. TI i da ti izleze slon pred tebe nema da go primetis a kamoli da prodiskutiras za srzta na nestata.
Koi nesta? Koja srz? Deka postoi gramaticki dokaz za postoenjeto na Bog? Of lele...

Ne znaes da citas, ne ti odgovara toa sto e napisano, ne si se napil nesto denes, sto e problemot?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
А кој вели дека настанал на планетава?
Си чул за панспермија???

И бај-д-веј секакви можности ти рачунаше околу мајмуните и војна и мир. На компјутерот да не ги рачунаше, пошто колку се пофали си бил информатичар.
E taka be Ateist ubavo si kazuvas prasanje e dali nastanal na palnetava.

A za vtorata recenica ne te razbiram sto sakas da kazes, de pojasni. A ako ne veruvas na procentite poveli pokazi deka ne se tocni.

--- надополнето ---

Koi nesta? Koja srz? Deka postoi gramaticki dokaz za postoenjeto na Bog? Of lele...

Ne znaes da citas, ne ti odgovara toa sto e napisano, ne si se napil nesto denes, sto e problemot?
Abe ti stvarno veruam deka nemas pojma. Aj vrati s eponazad i razgledaj sto sum pisal za dokazot i sto e poceotkot na dokazot i koj e zaklucokot.
Ama aj uste ednas.

Trgnuva od opsto poznat fakt futur expectum i pokazuva deka kako takov kako sto go znaeme moze d apostoi samo ako postoi apsolutna svest. I bidejki gi ima site elementi na dokaz (patem ne znam dali ti e jasno toa) momnetot e dali zemenite pocetni fakti za FUTUR se takvi kako sto treba. I zatoa si pisav deka mozebi lingvist kako sto kaza deka e DBAck kje prodiskutira okolu toa. Ama ne i ti be bratce.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom