Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Me mrzi da citam, sigurno e nesto super. Ne rekov deka ima samo gluposti, no voglavno glupostite preovladuvaat.

Mislam, kako ne vi e smaceno od ova? Da si ja barate smislata na zivotot vo narodnite prikaski na eden narod, polni so kontradiktornosti, i vo uste edna druga kniga vestacki nakalemena na nea, i koi dve knigi od politicki potrebi, i poradi cista slucajnost stanale osnova na edna institucionalizirana religija. I sega, dvesetina vekovi pokasno, gluposta se uste opstojuva, i jas treba na nekoj da mu objasnuvam elementarni raboti...

Aman veke, porasnete duhovno, prevzemete odgovornost za sopstveniot zivot, i ne se trujte so besmislici....
пошто поставив прашање до христијаните, а не ги негирав нивните добри страни, мислам дека правиш муабет за нешто сосем трето кое нема врска со мојот пост, но ете...кој го знае смисолот на животот?
смисолот на животот, ..духовно...што значи поимот духовност и како може духовно да пораснеме? Што е животот и што е смисолот на животот?
vo narodnite prikaski na eden narod
се работи за посланија до коринтјаните и солунците. И не е прикаска него размислување и поуки на љубовта. И без да ги прочиташ, тешко е да знаеш дека најголем дел е глупост. Најверојатно се предрасуди изградени врз туѓи влијанија...пошто се изјасни дека не си ги читал.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
смисолот на животот, ..духовно...што значи поимот духовност и како може духовно да пораснеме? Што е животот и што е смисолот на животот?
се работи за посланија до коринтјаните и солунците. И не е прикаска него размислување и поуки на љубовта. И без да ги прочиташ, тешко е да знаеш дека најголем дел е глупост. Најверојатно се предрасуди изградени врз туѓи влијанија...пошто се изјасни дека не си ги читал.
Lele, pak odnovo. Znaci ne sum se izjasnil deka ne sum gi cital, samo napisav deka me mrzi da go citam tvojot post, mi se vide dolg, a temata e poznata, ljubovta, strizena, bricena...

Da se bide licnost, odnosno duhovno da se porasne znaci vrz temelot na sopstvenata evidencija da se prevzeme odgovornost za sopstveniot zivot, a ne da se bara po Izraelskite narodni prikazni sto mu rekol Abraham na Petko...

Sramota e, imas 45 godini. Najozbilen sum, ne sakam da te navredam, cesto pisuvas intelegentni postovi, aman veke...

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Повеќето Посланија се подоцнежни дела само неколку му се припишуваат на Павле.Истото важи и за евангелијата, преполни се со подоцнежни редакции, а све тоа за да се вклопи во некоја замисла за христијанството, од една јудејска секта да може да прерасне во религија.
Затоа се толку контрадикторни христијанските учења и затоа сегашнава црква нема ни И од Исусовите учења.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Lele, pak odnovo. Znaci ne sum se izjasnil deka ne sum gi cital, samo napisav deka me mrzi da go citam tvojot post, mi se vide dolg, a temata e poznata, ljubovta, strizena, bricena...
зошто тогаш започнуваш со реплицирање кога прашањето кое го поставив се однесува како и темата -за христијаните? во секоја манџа не се става бибер.
ако не ти се чита, не знам за кој к,. ги читаш. ако не си христијанин, остави некој од нив да ми одговори...аман више.

срамота е и од тебе на 15 години да се правиш дека знаеш се и да вреѓаш 2 најголеми конфесии, нели?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
зошто тогаш започнуваш со реплицирање кога прашањето кое го поставив се однесува како и темата -за христијаните? во секоја манџа не се става бибер.
ако не ти се чита, не знам за кој к,. ги читаш. ако не си христијанин, остави некој од нив да ми одговори...аман више.

срамота е и од тебе на 15 години да се правиш дека знаеш се и да вреѓаш 2 најголеми конфесии, нели?
Eh da imav sega 15 godini...

Ti nemoj da se nerviras, na tvoja vozrast toa ne e dobro. Izgleda ne go razbiras konceptot na otvoren forum. Nakratko, sekoj clen moze da pisuva kade sto saka pod uslov da e pristoen...

Ti postavi prasanje, jas ti odgovoriv. Ne ti se sviga odgovorot, ti udri po suetata, jebi ga, zivotot e surov...

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Од каде сега власта има врска со ова што го дискутираме? Како успеа власта да ја вметнеш?
Што ако те кради, без разлика дали си теист или атеист? Шо има врска ова?
Па тоа и јас те пршувам. Каква врска има тоа ако власта те краде. Кои ти се тие повеќе аргументи да бидеш атеист.Тоа што власта ќе ти го зеде имотот, куќата, земјата, фирмата, парите КАКО ШТО САМ ТИ КАЖА ЗА ТЕБЕ Е: „уште една причина повеќе за да живееш како атеист“.

Ти благодарам на понудата, државата да ми ги зеде економските блага и тоа да биде причина да живеам како атесит, но ти држи се до твојот исказ, и нека тоа ти биде уште една причина повеќе да живееш како атеист. Па живеј и уживај во тоа што ќе ти остане, ако несшто ти остане.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Eh da imav sega 15 godini...

Ti nemoj da se nerviras, na tvoja vozrast toa ne e dobro. Izgleda ne go razbiras konceptot na otvoren forum. Nakratko, sekoj clen moze da pisuva kade sto saka pod uslov da e pristoen...

Ti postavi prasanje, jas ti odgovoriv. Ne ti se sviga odgovorot, ti udri po suetata, jebi ga, zivotot e surov...
бла бла, празни муабети...те мрзи да прочиташ десетина редови од посланијата од Новиот Завет, а "одговараш" и велиш има многу глупости...а ако те мрзи да прочиташ неколку редови, како тоа си прочитал цела Библија од 1000 и нешто страни. Командант Марк? Правилата на форумот ми се познати пред да прднеш у пелена...уште нешто да каснеш вон темата?

Прашањата се за христијанството, не за атеистите...прашањето беше до Јоан и други кои дадоа изјави дека нема прави христијани. Колку да ти доцртам, што значи да си прав христијанин...знаеш Заратустра?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
бла бла, празни муабети...те мрзи да прочиташ десетина редови од посланијата од Новиот Завет, а "одговараш" и велиш има многу глупости...а ако те мрзи да прочиташ неколку редови, како тоа си прочитал цела Библија од 1000 и нешто страни. Командант Марк? Правилата на форумот ми се познати пред да прднеш у пелена...уште нешто да каснеш вон темата?

Прашањата се за христијанството, не за атеистите...прашањето беше до Јоан и други кои дадоа изјави дека нема прави христијани. Колку да ти доцртам, што значи да си прав христијанин...знаеш Заратустра?
Korto Malteze mi bese omilen strip junak.

Od koja maka da citam poslanija od kniga koja e laga vo samata svoja sustina??

Prav hristijanin, kriv hristijanin, na koj vsusnost mu e gajle?

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
ај на тема да не бришам и делам црвенки картончиња ..

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Prav hristijanin, kriv hristijanin, na koj vsusnost mu e gajle?
Штом не ти е гајле, те замолувам да не тролуваш бесполезно, за да може некој христијанин да ми одговори на поставеното прашање.

Еве го прашањето па ќе замолам некој да ми објасни што значи прав или неправ христијанин.
Дали и по овие правила треба да се раководат христијаните за да докажат дека не се фејк?
ако им се поклонат на други богови
тоа е од Стариот Завет. Читав кај муслинаите треба да убиеш неверник за да влезеш у рајот, кај христијаните треба да каменуваш или да се одвоиш од семејството?
Како го толкувате ова од Новиот Завет?

Не мир, туку меч
(Лк 12,51–53; 14,26–27)
34 „Немојте да мислите дека дојдов да донесам мир на земјата; не дојдов да донесам мир, туку меч.
35 Зашто дојдов да разделам човек од татко си, и ќерка од мајка си, и снаа од свекрвата нејзина.
36 И непријатели на човека ќе бидат неговите домашни.
има уште примери, дури и за поимот црква од Новиот Завет, но да почекам некој од христијаните да ми го долови поимот прав христијанин.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.432
Поени од реакции
5.128
Па тоа и јас те пршувам. Каква врска има тоа ако власта те краде. Кои ти се тие повеќе аргументи да бидеш атеист.Тоа што власта ќе ти го зеде имотот, куќата, земјата, фирмата, парите КАКО ШТО САМ ТИ КАЖА ЗА ТЕБЕ Е: „уште една причина повеќе за да живееш како атеист“.

Ти благодарам на понудата, државата да ми ги зеде економските блага и тоа да биде причина да живеам како атесит, но ти држи се до твојот исказ, и нека тоа ти биде уште една причина повеќе да живееш како атеист. Па живеј и уживај во тоа што ќе ти остане, ако несшто ти остане.
Конфузен си. Каква врска има тоа дали си атеист или теист ако те кради некој. Не знам ни од каде ти истекна ова со власта. Којзнае што сакаше да кажеш.
И ај да не одиме офтопик...

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Штом не ти е гајле, те замолувам да не тролуваш бесполезно, за да може некој христијанин да ми одговори на поставеното прашање.

Еве го прашањето па ќе замолам некој да ми објасни што значи прав или неправ христијанин.
има уште примери, дури и за поимот црква од Новиот Завет, но да почекам некој од христијаните да ми го долови поимот прав христијанин.
Бидејќи индиректно очекуваш одговор од мене, ќе ти одговорам.
Прво, тебе ти е доста јасно, што е христијанство, имаш свој став околу тоа. Можеш да дебатираш околу тоа, ако погледот или ставот на другиот не се софпаѓа со она што ти го мислиш.
Она што ме повика на одговор, го сваќам како провокација, еве ти Јоан, па сега да те видеме. Мислам дека ќе ме разбреш. Не многу поколенија од денес наназад, да го земеме како пример времето на 17-18 век, грото население било неписмено. Дали неписменоста им сметала во верата? Дали тоа што немале Свето Писмо ја намалувало нивната христијанска вера? Не. Познавањето на писмата не дава вера. Тоа е полезно, и оној кој е писмен треба да се усовршува со читање на Писмата. Но верата во Бога не е условена со писменоста. Вертата е дар од Бог.
Во животот на христијанинот, има најпросто кажано четири ноќи и тоа:
1,- прва ноќ: Ноќ на создавање. Ноќ кога Бог го создаде сето видливо и невидливо. Едноставно: Нека биде. И биде.
2,- втора ноќ: Бог ја дава верата на дар. Авраам прима дар од Бога, вера. Оваа вера во Авраам има повеќе етапи.
3,- трета ноќ: Пасха. Што е Пасха? Евреите се пред Црвено море, морето е пред нив, а зад нив египетската војска желна за одмазда. Напред вода, длабоко море, сигурна смрт, отпозади, наоружана војска, јадосана, желна за крв. сигурна смрт. Тоа е Пасха.
4,- четврта ноќ: Христовото воскресение, победа над смрта.
Сето ова се остварува денес во христијанинот преку крштението со силата на Светиот Дух. Кој го има ова искуство, тој е христијанин. Не тврдам дека Бог не дава да се искуси Христсос и по други благодати, сигурно дава, но јас ова го познавам.

п.с. овој пост е само нафрлување на прашања, а не и толкување или одговор на истите.

606

Член од
24 септември 2005
Мислења
511
Поени од реакции
51
Бидејќи си решил да се занимаваш со теологија, ќе ти одговорам со теолошки речник :)
Бог е трансцедентен, а истовремено и иманентен. Тој не живее ограничено во нашиве 4 димензии (простор и време). И најпосле, мора да бидеме понизни и да сфатиме и прифатиме дека ние сме луѓе кои не можат т.е. немаат капацитет во целост да ја разберат природата на Бог, Неговото битисување и сл. Впрочем ние знаеме за Бог онолку колку што Тој ни објавил за Себе.
Вербата во психичките и духовните појави е последица на интелектуалното ниво поради што и верските догми не се прифаќаат веќе на ортодоксен начин. Сепак човековиот интелектуален развој е поврзан со постоење на некој идеал, кој ќе управува со нашето однесување и ќе не задоволи, без разлика дали е тоа вера, уметност, наука или нешто друго се додека е од нематеријална природа....

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Бидејќи индиректно очекуваш одговор од мене, ќе ти одговорам.
Прво, тебе ти е доста јасно, што е христијанство, имаш свој став околу тоа. Можеш да дебатираш околу тоа, ако погледот или ставот на другиот не се софпаѓа со она што ти го мислиш.
Она што ме повика на одговор, го сваќам како провокација, еве ти Јоан, па сега да те видеме. Мислам дека ќе ме разбреш. Не многу поколенија од денес наназад, да го земеме како пример времето на 17-18 век, грото население било неписмено. Дали неписменоста им сметала во верата? Дали тоа што немале Свето Писмо ја намалувало нивната христијанска вера? Не. Познавањето на писмата не дава вера. Тоа е полезно, и оној кој е писмен треба да се усовршува со читање на Писмата. Но верата во Бога не е условена со писменоста. Вертата е дар од Бог.
Во животот на христијанинот, има најпросто кажано четири ноќи и тоа:
1,- прва ноќ: Ноќ на создавање. Ноќ кога Бог го создаде сето видливо и невидливо. Едноставно: Нека биде. И биде.
2,- втора ноќ: Бог ја дава верата на дар. Авраам прима дар од Бога, вера. Оваа вера во Авраам има повеќе етапи.
3,- трета ноќ: Пасха. Што е Пасха? Евреите се пред Црвено море, морето е пред нив, а зад нив египетската војска желна за одмазда. Напред вода, длабоко море, сигурна смрт, отпозади, наоружана војска, јадосана, желна за крв. сигурна смрт. Тоа е Пасха.
4,- четврта ноќ: Христовото воскресение, победа над смрта.
Сето ова се остварува денес во христијанинот преку крштението со силата на Светиот Дух. Кој го има ова искуство, тој е христијанин. Не тврдам дека Бог не дава да се искуси Христсос и по други благодати, сигурно дава, но јас ова го познавам.

п.с. овој пост е само нафрлување на прашања, а не и толкување или одговор на истите.
Дали и протестантската вера, верата на народниот храм или коптската вера се исто така божји дарови?
Или тоа е само една (вистинска) вера која е дар, а сите други се лажни дарови, илузија...?

Зошто неделата е прифатена како неработен ден, а не се почитува Неговата заповед (и тоа во 10-те најголеми е) тоа да биде саботата.

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Дали и протестантската вера, верата на народниот храм или коптската вера се исто така божји дарови?
Или тоа е само една (вистинска) вера која е дар, а сите други се лажни дарови, илузија...?

Зошто неделата е прифатена како неработен ден, а не се почитува Неговата заповед (и тоа во 10-те најголеми е) тоа да биде саботата.
Зборувам за верата во Христа, а на која црква верникот право ќе припаѓа не ме интересира.
Неделата е прифатена како неработен ден ПОРАДИ ВОСКРЕСЕНИЕТО НА ХРИСТОС КОЕ СЕ СЛУЧИЛО ВО ПРВИОТ ДЕН ОД СЕДМИЦАТА. А деновите се создадени за човекот, тие да му служат на човекот, а не човекот да им служи на денот или деновите.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom