Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
1. На протестантските цркви обично има крст.

2. Како мислиш сите потврдиле? Да не случајно им направи анкета на сите жители од тоа место?

3. Дури и мнозинството тамошни да ја сметаат за протестантска тоа не е никаков репер. Многу луѓе од населбата Дебар Маало во Скопје тамошната баптистичка црква ја нарекуваат „Јеховините сведоци“ и покрај тоа што на неа јасно пишува „Баптистичка црква“ и тие немаат врска со Јеховините сведоци. Во Струмица и Радовиш протестантските цркви многумина не знаат ни правилно да ги изговорат и ги нарекуваат „пропистански цркви“ (а наместо протестанти велат пропистани), а некои пак ги нарекуваат „ЦИА“ и сл. Тоа е доказ дека народот не само што е верски неинформиран, туку е и верски неписмен.

4. Дури и атеистите кои што имаат елементарно верско познавање знаат дека протестантите не користат икони и дека во протестантските цркви нема икони.
1. На сите ?

2. Не им направив анкета на жителите жити се, туку на друштвото го прашав дали ова е стварно протестантска црква бидејќи бев збунета и сите ми рекоа дека е. Е сега не знам можи некоја секта од протестантите произлегла.

П.С за иконите и јас така мислев, сега не знам потполно сум збунета.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Доколку некој може да одговори на моиве прашања. Според Библијата, доколку се покаеме нашите гревови ќе ни бидат простени или избришани; „Покајте се и свртете се кон Бога, за да ви бидат избришани гревовите“ (Дела на апостолите 3:19); „Тој е правичен и ќе си го одржи ветувањето: ќе ни ги прости гревовите и ќе не исчисти од сета неправедност“. Е сега постои и црковно учење за постоењето на Митараства. Според опишувањата, кај митарствата демоните се обидуваат да се изборат за нашата душа. Доколку имаме повеќе гревови одколку добри дела, односно не успееме да си ја одкупиме душата со добрите дела, тогаш нашата душа ја превземаат демоните и душата оди во пеколот. Прв пат Митарствата се спомнуваат од страна на св. Атанасиј Александријски во неговото "Житие на св. Антониј Велики" кое е напишано некаде околу 365 г. Е сега моите прашања се: Дали верувате во постоењето на Митарства? Доколку постојат Митаствата, дали ни се суди за гревовите за кои не сме се покајале или генерално за сите гревови, без разлика дали постои покајание? И зошто кај Митарствата демоните се тие кои што и судат на душата?

T

Tetro

Гостин
Ти почна прв да цитираш, а откако се збуни гледам олади малку.:pos2:
Баш сега ми кажа и докажа дека си во право :aplauz::bravo: Нема да се враќам назад со цел да видам кој прв цитирал, мојата перцепција за форум не работи на исти начин како што си имаш замислено ти. Ќе пробам пак да ти појаснам во врска со тоа што го кажав вчера: хуманоста и разбирањето кај луѓето не доаѓа само од религијата, но религиозните отсекогаш викале дека се похумани, посмирени, потолерантни, по..... па од ова што го прочитав од тебе, само ми ја ојасни сликата за твојата некултура и непочитување.

Уште еднаш, да ти се заблагодарам за потрошеното време да пробаш да си ја исправиш грешката, ама очигледно дека нема да успееш. Фала.

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Баш сега ми кажа и докажа дека си во право :aplauz::bravo: Нема да се враќам назад со цел да видам кој прв цитирал, мојата перцепција за форум не работи на исти начин како што си имаш замислено ти. Ќе пробам пак да ти појаснам во врска со тоа што го кажав вчера: хуманоста и разбирањето кај луѓето не доаѓа само од религијата, но религиозните отсекогаш викале дека се похумани, посмирени, потолерантни, по..... па од ова што го прочитав од тебе, само ми ја ојасни сликата за твојата некултура и непочитување.

Уште еднаш, да ти се заблагодарам за потрошеното време да пробаш да си ја исправиш грешката, ама очигледно дека нема да успееш. Фала.
Онда не ми викај да те цитирам кога сам се зафати со мене.

Јас никаде не реков дека религиозните луѓе се најкултурни, најфини, најхумани.. Се читаш што пишуваш ?

А твојата култура кај е ?
Нели не ти треба религија за да бидеш културен иу праведен ?

Р

~~РубинРед~~

Гостин
Онда не ми викај да те цитирам кога сам се зафати со мене.

Јас никаде не реков дека религиозните луѓе се најкултурни, најфини, најхумани.. Се читаш што пишуваш ?

А твојата култура кај е ?
Нели не ти треба религија за да бидеш културен иу праведен ?
Девојко и ти напнуваш.Што е битно кој прв цитирал?Сите ли треба да се согласуваат со тебе?Еве и јас сум атеист па што?Секој ке се однесува како што сака,секој си има своја култура,тоа не треба да те засега...
А уствари едно прашање до тебе,зар очекуваш во подфорум Религија да има согласување и дебатите да поминат без расправии.?

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Девојко и ти напнуваш.Што е битно кој прв цитирал?Сите ли треба да се согласуваат со тебе?Еве и јас сум атеист па што?Секој ке се однесува како што сака,секој си има своја култура,тоа не треба да те засега...
А уствари едно прашање до тебе,зар очекуваш во подфорум Религија да има согласување и дебатите да поминат без расправии.?
Ти што се мешаш кога не знаеш како започнала дебатата, ќе те замолам да се вратиш две три страни назад и пажливо да ги прочиташ сите цитати.
Битно е зошто ми вика да не го цитирам повеќе, кое право си го зема кога тој ме зафати прв ?
Не јас не барам сите да се согласуваат со мене, тој го бара тоа.
Немам ништо против тоа што си атеист и точно дека секој си има своја култура неко ја има + некој -, но за тоа не ти треба религија да имаш култура тоа сакам да му го докажам и мене не ме засега кога тој прв почна да ми зборува за културите.
П.С јас не очекувам никакво согласување да не е обратно ?

И уште еднаш ќе те замолам врати се две, три страни наназад и пажливо прочитај ги сите постови.

Р

~~РубинРед~~

Гостин
Ти што се мешаш кога не знаеш како започнала дебатата, ќе те замолам да се вратиш две три страни назад и пажливо да ги прочиташ сите цитати.
Битно е зошто ми вика да не го цитирам повеќе, кое право си го зема кога тој ме зафати прв ?
Не јас не барам сите да се согласуваат со мене, тој го бара тоа.
Немам ништо против што си атеист и точно дека секој си има своја култура неко ја има + некој -, но за тоа не ти треба религија да имаш култура тоа сакам да му го докажам и мене не ме засега кога тој прв почна да ми зборува за културите.
П.С јас не очекувам никакво согласување да не е обратно ?

И уште еднаш ќе те замолам врати се две, три страни наназад и пажливо прочитај ги сите постови.
Еј еј полека смири се,не се пали веднаш.Од кај знаеш дали имам прочитано или не?Не донесувај веднаш заклучок.Тој си ја кажува својата теорија ти својата.Ке се убедувате до бесвест се додека едниот не се откаже.
Па и уште ми викаш зошто се мешам?Па ова е форум и секој може да влезе во дебата...Јас си го кажав своето мислење,а дали треба или не треба религија во врска со однесувањето не е битно.

Како одеднаш сите станаа светци :icon_eek:

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Еј еј полека смири се,не се пали веднаш.Од кај знаеш дали имам прочитано или не?Не донесувај веднаш заклучок.Тој си ја кажува својата теорија ти својата.Ке се убедувате до бесвест се додека едниот не се откаже.
Па и уште ми викаш зошто се мешам?Па ова е форум и секој може да влезе во дебата...Јас си го кажав своето мислење,а дали треба или не треба религија во врска со однесувањето не е битно.

Како одеднаш сите станаа светци :icon_eek:
Не се палам јас, ти си ТОЈ што се запали. Ако веќе си ги прочитал 100 пати и не ти влегуваат во главата постовите тоа е твој проблем.
Можеш да влезеш во дебата, ако веќе знаеш нешто, но гледам појма си немаш.
Како падна на толкаво ниво па да се уклучиш со друг профил ognootporen ? Сам не можеше да се одбраниш, па ти требаат некои пет, шест профили за да го направиш тоа.

Р

~~РубинРед~~

Гостин
Не се палам јас, ти си ТОЈ што се запали. Ако веќе си ги прочитал 100 пати и не ти влегуваат во главата постовите тоа е твој проблем.
Како падна на толкаво ниво па да се уклучиш со друг профил ognootporen ? Сам не можеше да се одбраниш, па ти требаат некои пет, шест профили за да го направиш тоа.
FireFly,женско сум,ognootporen ми е пријател. :)Не се лути веднаш,секој си има право на свое мислење.Аман не можат сите да имаат мислење ко тебе.Не сакам да филозофирам на темава ама изгледа дека ти не си таа која разбираш.
Поискусен е од тебе,можеби е во право.

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
FireFly,женско сум,ognootporen ми е пријател. :)Не се лути веднаш,секој си има право на свое мислење.Аман не можат сите да имаат мислење ко тебе.Не сакам да филозофирам на темава ама изгледа дека ти не си таа која разбираш.
Поискусен е од тебе,можеби е во право.
И да филозофираш и да не филозофираш џабе ти е сите постови во корпа ќе одат. Ако ти е пријател нормално слободно можеш да го браниш кога сам не е способен да се одбрани. Доведете уште негови пријатели:vozbud:
Ти не си компетентна за да проценуваш кој е во право, а кој не.
Ајде поздрав немам намера со сите пријатели негови да се расправам, заминав во град имајте убав престој на Кајгана.:smir:

T

Tetro

Гостин
Полека девојче, јас имам само еден профил... овој.

Напишав и друго нешто, ама избришав. Нема да сфатиш никогаш. Слепа си.

--- надополнето ---

Ајде поздрав немам намера со сите пријатели негови да се расправам, заминав во град имајте убав престој на Кајгана.:smir:
Пријатен ден, јас ќе одам на село да одморам малку. :)

Р

~~РубинРед~~

Гостин
И да филозофираш и да не филозофираш џабе ти е сите постови во корпа ќе одат. Ако ти е пријател нормално слободно можеш да го браниш кога сам не е способен да се одбрани. Доведете уште негови пријатели:vozbud:
Ти не си компетентна за да проценуваш кој е во право, а кој не.
Девојко очајна си,јас не го бранам него ама јас како член од семејство во кое има свештено лице и ми ги објасни сите работи сметам дека не си во право.АМа тоа е мое мислење...Ајде чилни малку сега...излези и прошетај да те фати малку воздух.

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
ај мир со меѓусебни бош препукувања :)
да не ве рашлапам :П

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.441
Поени од реакции
5.130
Тогаш. живееш , живот за кој самиот не знаеш за што живееш и за што си дојден тука и не си свесен каде може да те одвете таа твоја себичност.
Добро знам зошто живеам и кои се моите цели.
Уште подобро го разбирам светот во кој живеам, таквите како тебе, оние како мене.
Проблемот е ти што не го разбираш тоа и светот околу тебе.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Доколку некој може да одговори на моиве прашања. Според Библијата, доколку се покаеме нашите гревови ќе ни бидат простени или избришани; „Покајте се и свртете се кон Бога, за да ви бидат избришани гревовите“ (Дела на апостолите 3:19); „Тој е правичен и ќе си го одржи ветувањето: ќе ни ги прости гревовите и ќе не исчисти од сета неправедност“. Е сега постои и црковно учење за постоењето на Митараства. Според опишувањата, кај митарствата демоните се обидуваат да се изборат за нашата душа. Доколку имаме повеќе гревови одколку добри дела, односно не успееме да си ја одкупиме душата со добрите дела, тогаш нашата душа ја превземаат демоните и душата оди во пеколот. Прв пат Митарствата се спомнуваат од страна на св. Атанасиј Александријски во неговото "Житие на св. Антониј Велики" кое е напишано некаде околу 365 г. Е сега моите прашања се: Дали верувате во постоењето на Митарства? Доколку постојат Митаствата, дали ни се суди за гревовите за кои не сме се покајале или генерално за сите гревови, без разлика дали постои покајание? И зошто кај Митарствата демоните се тие кои што и судат на душата?
Библијата, учењето на Христос и апостолите немаат допирни точки со митарствата (или чистилиштето кај католиците).Тоа се како што и самиот забележуваш подоцнежни додатоци на одредени цркви, но не и дел од изворното библиско христијанство.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom