- Член од
- 30 март 2010
- Мислења
- 1.441
- Поени од реакции
- 400
1. На сите ?1. На протестантските цркви обично има крст.
2. Како мислиш сите потврдиле? Да не случајно им направи анкета на сите жители од тоа место?
3. Дури и мнозинството тамошни да ја сметаат за протестантска тоа не е никаков репер. Многу луѓе од населбата Дебар Маало во Скопје тамошната баптистичка црква ја нарекуваат „Јеховините сведоци“ и покрај тоа што на неа јасно пишува „Баптистичка црква“ и тие немаат врска со Јеховините сведоци. Во Струмица и Радовиш протестантските цркви многумина не знаат ни правилно да ги изговорат и ги нарекуваат „пропистански цркви“ (а наместо протестанти велат пропистани), а некои пак ги нарекуваат „ЦИА“ и сл. Тоа е доказ дека народот не само што е верски неинформиран, туку е и верски неписмен.
4. Дури и атеистите кои што имаат елементарно верско познавање знаат дека протестантите не користат икони и дека во протестантските цркви нема икони.
2. Не им направив анкета на жителите жити се, туку на друштвото го прашав дали ова е стварно протестантска црква бидејќи бев збунета и сите ми рекоа дека е. Е сега не знам можи некоја секта од протестантите произлегла.
П.С за иконите и јас така мислев, сега не знам потполно сум збунета.