Ништо од контекст не е извадено...
Sve e izvadeno od kontekst a eve i zasto. Ako nekoj ja pogledne fotografijata povrsno, bez nikakov prethodno versko poznavanje, prviot a vala, i pogresen zaklucok, ke mu bide onoj ov stilot "....Aaaaaa, glej go popov, fatil oruzje vo raka, a zboruva i propoveda mir i ljubov!...", taka?
Taka!
Pa i jas imam koristeno oruzje kako vojnik i ne mislam deka necij interes kon oruzjeto avtomatski treba da znaci i necija zelba za negovo koristenje za ubivanje! Oruzjeto e predmet kon ne mi e bas sekoj den dostapen pred oci, taka i jas bi fatil oruzje vo raka, cisto od interes, oti oruzjeto e nesekojdneven predmet, a ne od nekoja moja zelba da ubijam covek ili zivotinka.
Patem kazano, i popovite se dolzni da nosat oruzje pa i da go korsitat, dokolku svetovnata vlast gi povika na odbrana na drzavata i tatkovinata.
--- надополнето ---
Дали во писмото има дозвола за поповите да позираат како во вестерни, со орудие на лукавиот во раце?
Vo Pismoto, ne postoi kategorijata "poziranje" nitu ognenoto oruzje e gjavolsko orudite. Lukaviot ima drugi orudija preku koi deluva vrz lugjeto.
A Jovan Krstitelot ne im rece na vojnicite da ne nosat oruzje, tuku im posovetuva da ne baraat povece plata otkolku sto im e odredeno!
--- надополнето ---
Каква самоодбрана, бе, Мики?!?!
A kakva moze da bide samoodbranata? Vo boja?
--- надополнето ---
Па нели Исус ве учеше да го сакате непријателот...
Da. On go rece toa, no ljubovta kon nerijatelite e (naj)visok stepen na licna produhovnenost koj treba da go postigne sekoj vernik, a ne gotov kujnski recept.
--- надополнето ---
И УШТЕ ПОВАЖНО!!! - Да го свртиш другиот образ!!! Ако ти го скине некој детето - да му го наместиш и другото да ти го скине пред очи!!!
Voa nekoe Tvoe kucno tolkuivanej na vrtenjeto na drugiot obraz. Vrtenjeto obraz ne e prosta pasivnost na dopustanje, kade nekoj bi me skrsil od cotek a jas samo bi gledal kako me tepa! "...Vrtenjeto obraz..." znaci primanje na navredi od drugi lugje radi licnata vera vo Hrista!
--- надополнето ---
Како тоа попот со пиштол?!?!
E mi, merak mu bilo na coekot da fane pistol u rukata, razbiras...