Прашања за Христијанството II

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Едно прашање кое ми мати малку сметките. Под престпоставка дека сум мразач на муслимани, дали ако го мразам Алах, а го обожувам мојот Бог правам некој грев? Затоа што некои велат _дали е Алах или Бог, еден е. Или ако го имам ова размислување дека Бог или Алах е еден (честопати во муабет на гости кај соседи муслимани), дали правам грев према верата? Не дека мразам, но ме интересира и како лично мислење и кко мислење на религиите.

За христијаните Алах е лажен непостоечки бог, а зад лажните божества стои и манипулира ѓаволот.
Алах, како што е опишан во Куранот, многу се разликува од христијанскиот Бог, и по природа, и по карактер, и по особини, и по морал итн. Со други зборови, Јудео-христијанскиот Бог е различен од Исламскиот Бог и не можат да се поистоветуваат, барем тоа не Му се допаѓа на нашиот Бог, кога го поистоветуваме со некој таков „бог“.
Позз

За христијаните Алах е лажен непостоечки бог, а зад лажните божества стои и манипулира ѓаволот.
Алах, како што е опишан во Куранот, многу се разликува од христијанскиот Бог, и по природа, и по карактер, и по особини, и по морал итн. Со други зборови, Јудео-христијанскиот Бог е различен од Исламскиот Бог и не можат да се поистоветуваат, барем тоа не Му се допаѓа на нашиот Бог, кога го поистоветуваме со некој таков „бог“.
Позз

Toгаш каков е нашиот Бог ?

Едно прашање кое ми мати малку сметките. Под престпоставка дека сум мразач на муслимани, дали ако го мразам Алах, а го обожувам мојот Бог правам некој грев? Затоа што некои велат _дали е Алах или Бог, еден е. Или ако го имам ова размислување дека Бог или Алах е еден (честопати во муабет на гости кај соседи муслимани), дали правам грев према верата? Не дека мразам, но ме интересира и како лично мислење и кко мислење на религиите.

Се извинувам вака што излетувам, ама одговорот кој си го добил од чорбаџија е катастрофа. Аллах во превод значи Бог. Ако речеш го мразам Аллах, всушност ти го мразиш самиот Бог кој да е Еден за сите, но сите луѓе различно го доживуваат. Вие го доживувате како богчовек, ние како Бог кој не личи на ништо. Но сепак, ако речеш го мразам Бог или на било кој друг начин го споменеш името Божјо, сепак тоа се однесува на Единиот Бог за кој ние имаме различно поимање. Се надевам бев јасен. Поздрав

--- надополнето ---

Позз
Ако зборуваме за разлики тогаш ќе ги приметиме огромните разлики помеѓу Јехова и Исус. Затоа не ги лажи тука луѓево.

--- надополнето ---

1. Правиме икони, оти иконите се „..прозорец кон духовниот свет...„. Седмито вселенски Собор расчисити со вистината дека иконите не се идолопоклонички предмети. Исус навистина никаде не споменал дека треба да цртаме икони, но првата икона која е изработена, тоа е отисокот со ликот Христов, кој (лик) е лично Исусово дело.

2. Мајката Божја, Богородица, не е божица, туку мајка на нашиот Богочовек и Богородица, заедно со сите Светии, е наш застапник пред нејзиниот Син, преку нејзините молитви, упатени до Христа, за спас на сите верни.

3. Црквата речиси за секој ден има празник посветен на некој од Светиите, точно, но има и денови кои се посветени и на нашиот Господ Исус Христос. Тие денови т.е. празници, служат за наше сеќавање и наше молитвено обраќање кон ликовите, на кои денот им е посветен.

Молам.

--- надополнето ---

Па како можеш да го поддржуваш сето тоа за иконите кога 2 Божји заповед гласи :Не прави идол или слика, на она што е на небото и земјата.
Друго, со што ќе ја поткрепеш твојата изјава дека Исус сам се нацртал ?
Со тоа што го кажа за Марија, ти јасно кажуваш дека имате милион посредници до Бога, а самите никако не можете да се обратите кај него, не ве прифаќа. И друга работа, Марија беше човек која умре и сега веќе ја нема. Таа не може да ги слушне твоите молитви ни да ти помогне. Ако може тогаш би била нешто повеќе од човек, некакво божество.
За крај, тоа со славењето светци, не само да правите икони од нив туку и ги славите, ги величате, ги третирате како некои светци и тоа секој ден. А никој освен Бога знаете многу убаво не може да ви помогне. Никакви мртви луѓе кои сте ги прогласиле за светци, вклучувајќи ја и мајката на Исус, Марија.
Заклучок : Православието нема еден Бог кој го величи, слави и на кого му се моли. Православието има милион мртви луѓе кои добиле статус на божества. Ако ова не е паганизам тогаш кажи ми ти мене како поинаку би го нарекле ?

Па како можеш да го поддржуваш сето тоа за иконите кога 2 Божји заповед гласи :Не прави идол или слика, на она што е на небото и земјата.

Воопшто не ми беше тешко да претпоставам дека ќе се повикаш на втората Божја Заповед па затоа и напишав дека седмиот Вселенски Собор расчисти со дилемата дали иконите се или не се предмет на идолатрија. Едноставно-не се: иконите не ја погазуваат втората Божја Заповед.

--- надополнето ---

Друго, со што ќе ја поткрепеш твојата изјава дека Исус сам се нацртал ?

Не реков дека Исус Сам Себе се нацртал, туку дека оставил отисок од својот лик/образ, врз парче тексил, а тој текстил е пратен кај тогашниот кнез Авгар Тој настан, поврзан со отисокот на ликот Христов врз текстилот, има свој празничен ден во Црквата, познат како „Неракотворен лик/образ на нашиот Господ Исис Христос„.

--- надополнето ---

Со тоа што го кажа за Марија, ти јасно кажуваш дека имате милион посредници до Бога, а самите никако не можете да се обратите кај него, не ве прифаќа.

Напротив: Христос го прифаќа секој поединец, кој сака да биде член во Црквата, оти Црквата е телото Христово, а Христос е главата на тоа тело.

--- надополнето ---

И друга работа, Марија беше човек која умре и сега веќе ја нема. Таа не може да ги слушне твоите молитви ни да ти помогне. Ако може тогаш би била нешто повеќе од човек, некакво божество.

Напротив: Мајката Божја е воскресната и сега е во близината Христова и е наша застапничка, со нејзините молтиви до Богочовекот. Богородица слуша се и гледа се, и чини чуда таму каде има побожен народ. Богордоица не е божество, туку воскреснат праведник и угодник Божји.

--- надополнето ---

За крај, тоа со славењето светци, не само да правите икони од нив туку и ги славите, ги величате, ги третирате како некои светци и тоа секој ден.

Да, тоа и јас го велам...

--- надополнето ---

А никој освен Бога знаете многу убаво не може да ви помогне.

Може: Светиите чинат чуда, со Божјо благоволение и дар.

--- надополнето ---

Никакви мртви луѓе кои сте ги прогласиле за светци, вклучувајќи ја и мајката на Исус, Марија.

Бог не е Бог на мртвите, туку Бог Е Бог на живите: кој верува во Бога, ќе има живот вечен. Божјите угодници, сега се во близината Божја, а живите во овој Свет, се надеваат на свое место оддесно од Христа.

--- надополнето ---

Заклучок : Православието нема еден Бог кој го величи, слави и на кого му се моли.

Погрешен заклучок...

--- надополнето ---

Православието има милион мртви луѓе кои добиле статус на божества.

Православието го има она кое ниедна друга вероисповест или верска заедница го немаат-а тоа се Светиите, кои се живи во Бога и живи со Бога.

--- надополнето ---

Ако ова не е паганизам

Не е паганизам, то и ја велам...

--- надополнето ---

тогаш кажи ми ти мене како поинаку би го нарекле ?

Би го нарекле: жива вера во живиот Бог, која има дела достојни за Божја награда-а тоа е животот вечен во Рајот, во Царството Небесно.

Не. Не постои.

Атеист си ти, а? :) хе-хе...

Ти си Јоан, атеист во однос на сите илјадници богови од човековата историја, освен за Јахве, а?

Зошто, бе, не веруваш во Аллах? Мислиш дека сите муслимани се во заблуда? И сите будисти, хиндуси, таоисти...? Мислиш дека само ти со својот католички светоглед си во право?

Атеист си ти, а? :) хе-хе...

Ти си Јоан, атеист во однос на сите илјадници богови од човековата историја, освен за Јахве, а?

Зошто, бе, не веруваш во Аллах? Мислиш дека сите муслимани се во заблуда? И сите будисти, хиндуси, таоисти...? Мислиш дека само ти со својот католички светоглед си во право?

Католичката и Правосалвната Црква го имат вистинското послание на Христос.

Богот кој го проповедат муслиманите не е тој Бог во кој јас верувам. Нивниот бог е различен од Богот Кој се објави во историјата и Кој е и Кој ќе е.

Католичката и Правосалвната Црква го имат вистинското послание на Христос.

Богот кој го проповедат муслиманите не е тој Бог во кој јас верувам. Нивниот бог е различен од Богот Кој се објави во историјата и Кој е и Кој ќе е.

Како може да е различен, ако не постои?

Како може да е различен, ако не постои?

Да, може, различен е. Проучи ги теологиите на Христијанството, на Католичката и Православната Црква заедно со догмите и потоа спореди ги со теологијата и учењето на муслиманите и ќе ја видиш разликата. Така изворно ќе бидеш информиран.

Да, може, различен е. Проучи ги теологиите на Христијанството, на Католичката и Православната Црква заедно со догмите и потоа спореди ги со теологијата и учењето на муслиманите и ќе ја видиш разликата. Така изворно ќе бидеш информиран.

Епа ако е различен, тогаш постои. За да можеш да го споредуваш, нели...

Од твојов муабет искача дека Алах постои, но не е вистинскиот Бог, како Јахве, на пример. Нели?

Позз

zalosno za tebee se gleda deka nemas eelemnterni poznavaanjaa

Позз
И кој е во право? :)

jas neznam zasto se raspravate bes da razmislite , bes da gi pokoristitee vasitee glavi i umovii.

Allah priatelcinjaa e arapski zbor koj vo prevod bi bil bog na makedonski ili gospod ,dali se razbiramee
na angliski god , , evreitee go narekuvaat jehova , i t.n na bilo koj jazik ,, bog e eden , ako gi prasas onie hristijani koi ziveeat vo arapska zemja i go govorat arapskiot jazik bidete sigurni deka tie za bog vikaat allah . allah e pravoto imee na boga, toaa ime go koristat i arapskitee hristijani kopti i evreii, ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++-
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------+++--------------------+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

--- надополнето ---

edno prasanjee se nadevam na odgovorr,

cesto hristijanitee isuss go velicat kako bog ili sin bozji ako e naviatinaa bog ili kako sto tvrditee del od ediniot bog zarem nee kontradiktornoo so bibliskite tekstvoi deka nikoj ne moze da go vidi bog nitu pak da go slusnee negoviot glas

no liceto moe ne ke moze da go vidis zasto ne moze covek da go vidi liceto moe i da ostane ziv.

kako moze isus da go nareceme bog i da ja izednacime so bibliskite svedostva deka nikoj nikogas ne go videl boga .

jas neznam zasto se raspravate bes da razmislite , bes da gi pokoristitee vasitee glavi i umovii.

Allah priatelcinjaa e arapski zbor koj vo prevod bi bil bog na makedonski ili gospod ,dali se razbiramee
na angliski god , , evreitee go narekuvaat jehova , i t.n na bilo koj jazik ,, bog e eden , ako gi prasas onie hristijani koi ziveeat vo arapska zemja i go govorat arapskiot jazik bidete sigurni deka tie za bog vikaat allah . allah e pravoto imee na boga, toaa ime go koristat i arapskitee hristijani kopti i evreii, ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++-
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------+++--------------------+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

--- надополнето ---

edno prasanjee se nadevam na odgovorr,

cesto hristijanitee isuss go velicat kako bog ili sin bozji ako e naviatinaa bog ili kako sto tvrditee del od ediniot bog zarem nee kontradiktornoo so bibliskite tekstvoi deka nikoj ne moze da go vidi bog nitu pak da go slusnee negoviot glas

no liceto moe ne ke moze da go vidis zasto ne moze covek da go vidi liceto moe i da ostane ziv.

kako moze isus da go nareceme bog i da ja izednacime so bibliskite svedostva deka nikoj nikogas ne go videl boga .

Ако како што тврдиш ти дека бог е еден а само луѓето различно го именуваат, муслиманите Аллах, евреите Јахве, тогаш нема воопшто да ви пречи дека наместо Аллах да го викате Јахве (Јехова). Еве за тоа дадовте согласност и мислам дека нема проблем. Името на вашиот бог нека биде името на еврејскиот бог Јахве.

Колку за информација Аллах е општа именка и во превод значи бог, но не е лично име. Општа именка. И секој кој зборува арапски јазик, кога ќе сака да каже бог вели аллах.
Но арапите - христијани се крстат во името на Пресвета Троица, Отец и Син и Светиот Дух. Ако муслиманите велат дека бог е еден, тогаш еве нека покажат на дело, и прифатете го Пресвета Троица како единствен Бог во кого ќе верувате и на кого ќе му се поклоните, штом велите дека е исто.

Ако како што тврдиш ти дека бог е еден а само луѓето различно го именуваат, муслиманите Аллах, евреите Јахве, тогаш нема воопшто да ви пречи дека наместо Аллах да го викате Јахве (Јехова). Еве за тоа дадовте согласност и мислам дека нема проблем. Името на вашиот бог нека биде името на еврејскиот бог Јахве.

Еми, ако е истиот Бог, оти ВИЕ да не го викате Алах?!!?

Нели е истиот?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom