Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Не ја извртувај вистината. Не вади од контекст реченици. Еве подолг цитат, кој е различен од твојата пропаганда.
Исаија, 45, 5 - 9
5. Јас сум Господ
и нема друг; нема Бог освен Мене; Јас те препашав, иако не ме познаваше,
6. за да дознаат од изгрев сонце и од
запад, дека нема друг освен Мене: Јас сум Господ, и нема друг.
7. Јас ја создавам *светлината и ја правам
темнината, правам мир и причинувам неволји. Јас, Господ го вршам сето тоа.
*Амос 3,6;
8. Росете, небеса,
одозгора, и облаците нека изливаат правда; нека се раствори земјата и нека донесува спасение, заедно да
произлегува и правдата. Јас, Господ, го правам тоа.
9. Тешко му на оној, кој се расправа со Создателот свој!

И што е овде извадено од контекст? Дали се вели дека се произлегува од господ? И светлината и темнината и доброто и злото? Што извадив од контекст?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Бесот, не ли е зло? Пошто често пати низ Библијата Господ го „истура својот бес“. Ја така се сеќавам...
...или може срцето му се топи од љубов и добрина додека повикува земјотреси и глобални потопи?

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Бесот, не ли е зло? Пошто често пати низ Библијата Господ го „истура својот бес“. Ја така се сеќавам...
...или може срцето му се топи од љубов и добрина додека повикува земјотреси и глобални потопи?
Дали Бог е човек?

Член од
7 февруари 2011
Мислења
115
Поени од реакции
2
Дали Бог е човек?
Бог е со две природи. И како Бог и како човек.

--- надополнето ---

Тој не повикува, гревот повикува.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Тој не повикува, гревот повикува.

Епа нели со три е? Нели и свет дух беше?

Што да повикува? Господ се љути и збеснува и го збришува целиот живот на Земјата. ...или пар земјотреси и отидоа градовите. Нели е ова зло? ...мислам, сигурно не е добрина, нели?

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Прашањето беше до ДБацк, но еве ти одговори како што мислеш.
Мојот одговор е: Бог не е човек. Бог навистина ја имаше својата најголема објава преку Исус Христос, кој се роди како човек, но Бог не е ЧОВЕК. Па сите атрибути на карактер на човек кои ги наведува ДБацк, и кои се наведени во Библијата се ЗА НАС. ТИЕ НЕ СЕ ОДНЕСУВААТ ЗА БОГА. Бог постои и без нас, и пак е Бог. Со негирањето на Бога, со препишувањето му на некакви атрибути, лош, добар, зол, љубоморен итн. ниту му одземаме од славата што ја има, ниту можеме да му нашкодиме. Единствено само ја покажуваме својата разумност.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
981
Поени од реакции
408
Прашањето беше до ДБацк, но еве ти одговори како што мислеш.
Мојот одговор е: Бог не е човек. Бог навистина ја имаше својата најголема објава преку Исус Христос, кој се роди како човек, но Бог не е ЧОВЕК. Па сите атрибути на карактер на човек кои ги наведува ДБацк, и кои се наведени во Библијата се ЗА НАС. ТИЕ НЕ СЕ ОДНЕСУВААТ ЗА БОГА. Бог постои и без нас, и пак е Бог. Со негирањето на Бога, со препишувањето му на некакви атрибути, лош, добар, зол, љубоморен итн. ниту му одземаме од славата што ја има, ниту можеме да му нашкодиме. Единствено само ја покажуваме својата разумност.

Ocigledno mi e deka ili ne ja razbiras Sveta Troica ili si eretik;) pozzz

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Hristijanstvoto bilo na pocetokot revolucionerno i nesto novo za toa vreme no sega se svelo na zalosna hipokrizija, sega se tolkuvaat poinaku isti citati ili racno se bira sto ni odgovara a preku nesto pominuvame kako kao nebitno...znaci vremeto mu dava karakter na samoto ucenje duhot na vremeto sozdava poinakvo tolkuvanje, denes ne znaeme sto e pravoto hrsitijanstvo da li prvite hristijani koi otposle bile proglaseni kako sekti i dodatocite koi sekoj si dodaval nesto svoe sto posle se narece sveta tradicija...

Член од
7 февруари 2011
Мислења
115
Поени од реакции
2
Епа нели со три е? Нели и свет дух беше?

Што да повикува? Господ се љути и збеснува и го збришува целиот живот на Земјата. ...или пар земјотреси и отидоа градовите. Нели е ова зло? ...мислам, сигурно не е добрина, нели?
Ете гледаш поради незнаење мешаш баби жаби.
Бог е со две природи:
Првата природа е Божествената и таа е со три Ипостаси - Отецот и Синот и Светиот Дух, а додека втората е човековата природа и таа е составена исто така од Тело, Душа и Дух.
Што се однесува до тоа што Бог дозволува да има земјотреси, поплави, елементарни непогоди, болести е во тоа поради нашите гревови кои уште толку ги зголемуваме. А гревот носи смрт.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
981
Поени од реакции
408
Бог е со две природи:
Првата природа е Божествената и таа е со три Ипостаси - Отецот и Синот и Светиот Дух, а додека втората е човековата природа и таа е составена исто така од Тело, Душа и Дух.
Што се однесува до тоа што Бог дозволува да има земјотреси, поплави, елементарни непогоди, болести е во тоа поради нашите гревови кои уште толку ги зголемуваме. А гревот носи смрт.

Koj Svet Otec ili teolog go kazuva ova???? Cija e ovaa teologija?

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Бог е со две природи:
Ako kaznata za grevot e smrt togas Ulogata na Isus bila da gi zeme grevovite na lugeto, pa sepak i ponataka se umira, nisto novo pod sonceto...
Vtoro,Toa za dvete prirodi toa e edno tolkuvanje imas hristijani monofiziti koi veruvaat vo edna priroda na bog i isus imal samo edna priroda ili covek a bog edna...vo sekoj slucaj samo edna teologija a sekoja si ima svoja dogmatika taka da nisto ne menuva vo sustina, kako sto pravno kaj nas e dozvoleno ova a isto taka pravno vo nekoja druga drzava e zabraneto toa...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Земјотресите, поплавите и елементарните непогоди се случуваат поради нашите гревови?!

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Eve i neka se slucuvaat poradi nasite grevovi site stradanja, ne ne poradi licnite grevovi na nekoe bebe koe umira od leukemija ili bez vrska zaginuva vo nekoja banalna nesreka...Znaci koga ke se kaze poradi lugeto ne se kazuva nisto, bidejki mora konkretno da se kaze so sto zasluzile nevinite malite deca da stradaat, znaci tie stradaat poradi grevot na nivnite predci i plakaat za grevovite koi samite ne gi pricinile, zatoa Bog e nepraveden a svetot zlo!!

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Бог е со две природи:
Господ ги прави земјотресите, поплавите и болестите, а?

Ти кај учеше основно?

И ова со природите на господ... шо знам, прво беше еден и единствен - дека монотеизам, демек - после Јоан вика 2 биле, Мики вика дека се три - у потпис му стои отсекогаш, а еве сеа ти, најумен, викаш дека биле 2x3= шест природи.

Де, Чорбаџија да го прашаме, за посигурно, да не во меѓувреме проучиле и откриле нешто ново, пошто он има нова литература за господ. Може се сеа 7!

...колку што се смртните гревови. Така може ќе биде попригодно.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Ако моралот е вроден, тогаш зошто мора со години да ги учиме децата што е исправно а што погрешно? Што е морално а што неморално?
Јас не реков дека се раѓаме со вроден морал. Ми ставаш зборови во уста и потоа ми ги цитираш и анализираш истите :)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom