Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.967
Поени од реакции
83.300
С
Следствено на цитатот, дали Мубарак,Гадафи и Бен Али се дарови божји а оние кои им се спротиставуваат ќе бидат судени на вечни маки во адот ?
Не, не,не, они како и све друго на светов, се инсталирани од ЦИА, ционистите и трилатералната комисија и немаат врска со Господ.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Не, не,не, они како и све друго на светов, се инсталирани од ЦИА, ционистите и трилатералната комисија и немаат врска со Господ.
Библијата изворот на твојата религија и Законот вика вака...

Секоја душа да им се потчинува на претпоставените власти, зошто нема власт која не е од бога дадена.
Затоа оној кој се противи на власта , тој се противи на божјата наредба. А оние кои се противат тие ќе паднат под осуда

Послание до Римјаните 13 1-2

Јасно и недвосмислено е кажано...
Дали ти како православен рисјанин (или јеховин сведок,адвентист шо и да си) го почитуваш ова?
Дали тоа значи дека и талибанскиот режим беше дар божји?

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Секоја душа да им се потчинува на претпоставените власти, зошто нема власт која не е од бога дадена.
Затоа оној кој се противи на власта , тој се противи на божјата наредба. А оние кои се противат тие ќе паднат под осуда

Послание до Римјаните 13 1-2

Дали ова значи дека секој кој е против власта прави богонеугодно дело?
Следствено на цитатот, дали Мубарак,Гадафи и Бен Али се дарови божји а оние кои им се спротиставуваат ќе бидат судени на вечни маки во адот ?
На Мубарак, Гадафи, Бен Али, Груевски, Обама и на сите други власта е дадена со дозвола на Бога, за да управуваат со тие земји, со тој народ праведно и правично. За своето управување истите тие еден ден ќе бидат наградени, секој по својата заслуга.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
На Мубарак, Гадафи, Бен Али, Груевски, Обама и на сите други власта е дадена со дозвола на Бога, за да управуваат со тие земји, со тој народ праведно и правично. За своето управување истите тие еден ден ќе бидат наградени, секој по својата заслуга.
А каде пишува дека власта треба да е правична и праведна?
Пишува дека е од бога дадена, а за тоа дали е добра или лоша не пишува ништо, писмото и посланието се ограничува на тоа да не поучи дека секоја власт е дар божји а ќе бидат судени оние кои на било која власт (која е од бога дадена) ќе и се противат...
Дали од ова може да се заклучи дека Клаус фон Штауфенберг гори во пеколот?

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
ХАхА дали си сериозен за ова прашање? Мислам и ти самиот го знаеш одговорот.

Затоа јас кога велам и да имало бог вистинското учење НЕ постои бидејки библијата е напишана од човечка рака! Нормално многу многу има извадено и додадено тоа што ним им чини. Библијата е срање више мање- но морам да признам учењето (цитатите) од исус се вистинско богатство на човештвото, права философија за совршен соживот ако сите го следаат.

--- надополнето ---

Може да знам од каде овој одговор :P? Од кај ти знаеш рајот каков е :)
Лука, 16, 19-31
19. Еден човек беше богат и се облекуваше во порфир и свила, и секој ден живееше раскошно и
се веселеше.
20. Имаше исто така, и еден сиромав, по име Лазар, кој струплив лежеше пред вратата негова;

21. и сакаше да се нахрани со трошките што паѓаа од трпезата на богатиот; и кучињата доаѓаа и ги лижеа раните
негови.
22. Умре сиромавиот и ангелите го однесоа во крилото Авраамово; умре и богатиот и го погребаа.
23.
И во пеколот, кога беше во маки, ги подигна очите свои и го виде оддалеку Авраама и Лазара во крилото негово,

24. и, откако извика, рече: »Оче Аврааме, смилуј се на мене и прати го Лазара да го накваси својот прст во вода и
да ми го разлади јазикот, оти многу страдам во овој пламен!«
25. Но Авраам рече: »Синко, сети се, дека ти си го
добил своето добро уште додека беше жив, а Лазар злото; сега, пак, тој се утешува, а ти страдаш.
26. Освен тоа,
меѓу вас и нас постои голема провалија така што оние, кои би сакале да дојдат при вас, не можат; а исто така и
оние оттаму - при нас.«
27. А тој пак рече: »Тогаш те молам, оче, прати го во татковата ми куќа,
28. зашто имам
петмина браќа, та да им посведочи, за да не дојдат и тие во ова место на маките!«
29. Авраам му рече: »Тие го
имаат Мојсеја и Пророците; нив нека ги слушаат!«
30. А тој рече: »Не, оче Аврааме, туку, ако некој од мртвите
отиде при нив, тогаш ќе се покајат.«
31. Авраам му рече: »Штом Мојсеја и Пророците не ги слушаат, тогаш и да
воскресне некој од мртвите, тие нема да му поверуваат.«“

Еве зошто, ако некој е во Рајот, а другиот во Пеколот, не можат да дојдат еден при друг.

--- надополнето ---

А каде пишува дека власта треба да е правична и праведна?
Пишува дека е од бога дадена, а за тоа дали е добра или лоша не пишува ништо, писмото и посланието се ограничува на тоа да не поучи дека секоја власт е дар божји а ќе бидат судени оние кои на било која власт (која е од бога дадена) ќе и се противат...
Дали од ова може да се заклучи дека Клаус фон Штауфенберг гори во пеколот?
Дали Клау фон штауфенберг ќе гори во пеколот, не е моја работа, ниту пак за тоа јас се прашувам.
За првиот дел, каде велиш дека валста е дар Божји, но за тоа дали е добра или лоша никаде не пишувало. Еве ти еден мал цитат, само едно мао делче, од Книгата Мудрост Соломонова, каде Бог објаува на царевите (владателите, претседателите) каква власт бара од нив:

6. Должност на секој цар е да копнее по мудрост.

1. Затоа, слушајте цареви и разберете, поучете се судии
од краиштата на ѕемјата.
2. Внимавајте вие што владеете со множествата и кои се фалите пред народите!
3.
Господ е Оној, Кој ви ја подари власта; силата е од Севишниот, Он ги иследува вашите дела и ги испитува вашите
намери.
*Мудр.Сир.17,14; *1.Петр.2,13; *Рим.13,1; *Тит 3,1;
4. Иако бевте служители на Неговото царство, не
судевте право, не го држевте законот и не постапувавте според Божјите ѕаповеди.
*Рим.13,4;
5. Он ќе ви се
јави страшно и набргу, а строг е судот над управниците;
*Иса.2,17;
6. зашто малиот заслужува милост, а
силните ќе бидат силно измачувани.
*Мат.1,41;
7. Господ е над сите и од никого нема да се уплаши; Он не се
плаши од никаква величина, Он соѕдал и мало и големо, за сите подеднакво промислува.
8. Управниците ги
очекува строга истрага.
9. И така, цареви, моите зборови се упатени кон вас, за да се научите на мудрост и да не
паѓате.
10. Зашто оние кои ги осветивте, и самите ќе се исветат, а кои се поучени во тоа - ќе најдат оправдание.

11. Затоа копнејте по моите зборови, засакајте ги и поучете се со нив.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Мене ми е ептен интересно како Јахве му ја дал власта на Хитлер, па овој матер им заебал на штитениците на Јахве - евреите.
Не е ова малце бизарно?

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Nema vrska, samata Biblija si kontrira na sama sebe de vika sekoja vlast e od Gospod a posle vika Celiot svet e u vlasta na zloto!
Ma kakov gospod da imase Gospod ke nemase zlo, kraj nema vise, nego za da se opravdaat izmilija slonodna volja
i demek Gospod oti te saka ne ti ja krzi tvojata volja, toa ti e isto kako na deteto da dozvolis da padne u dupka ili da se udai samo za da ne mu ja krsis slobodnata volja!!

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Лука, 16, 19-31
19. Еден човек беше богат и се облекуваше во порфир и свила, и секој ден живееше раскошно и
се веселеше.
20. Имаше исто така, и еден сиромав, по име Лазар, кој струплив лежеше пред вратата негова;

21. и сакаше да се нахрани со трошките што паѓаа од трпезата на богатиот; и кучињата доаѓаа и ги лижеа раните
негови.
22. Умре сиромавиот и ангелите го однесоа во крилото Авраамово; умре и богатиот и го погребаа.
23.
И во пеколот, кога беше во маки, ги подигна очите свои и го виде оддалеку Авраама и Лазара во крилото негово,

24. и, откако извика, рече: »Оче Аврааме, смилуј се на мене и прати го Лазара да го накваси својот прст во вода и
да ми го разлади јазикот, оти многу страдам во овој пламен!«
25. Но Авраам рече: »Синко, сети се, дека ти си го
добил своето добро уште додека беше жив, а Лазар злото; сега, пак, тој се утешува, а ти страдаш.
26. Освен тоа,
меѓу вас и нас постои голема провалија така што оние, кои би сакале да дојдат при вас, не можат; а исто така и
оние оттаму - при нас.«
27. А тој пак рече: »Тогаш те молам, оче, прати го во татковата ми куќа,
28. зашто имам
петмина браќа, та да им посведочи, за да не дојдат и тие во ова место на маките!«
29. Авраам му рече: »Тие го
имаат Мојсеја и Пророците; нив нека ги слушаат!«
30. А тој рече: »Не, оче Аврааме, туку, ако некој од мртвите
отиде при нив, тогаш ќе се покајат.«
31. Авраам му рече: »Штом Мојсеја и Пророците не ги слушаат, тогаш и да
воскресне некој од мртвите, тие нема да му поверуваат.«“

Еве зошто, ако некој е во Рајот, а другиот во Пеколот, не можат да дојдат еден при друг.

--- надополнето ---

Дали Клау фон штауфенберг ќе гори во пеколот, не е моја работа, ниту пак за тоа јас се прашувам.
За првиот дел, каде велиш дека валста е дар Божји, но за тоа дали е добра или лоша никаде не пишувало. Еве ти еден мал цитат, само едно мао делче, од Книгата Мудрост Соломонова, каде Бог објаува на царевите (владателите, претседателите) каква власт бара од нив:

6. Должност на секој цар е да копнее по мудрост.

1. Затоа, слушајте цареви и разберете, поучете се судии
од краиштата на ѕемјата.
2. Внимавајте вие што владеете со множествата и кои се фалите пред народите!
3.
Господ е Оној, Кој ви ја подари власта; силата е од Севишниот, Он ги иследува вашите дела и ги испитува вашите
намери.
*Мудр.Сир.17,14; *1.Петр.2,13; *Рим.13,1; *Тит 3,1;
4. Иако бевте служители на Неговото царство, не
судевте право, не го држевте законот и не постапувавте според Божјите ѕаповеди.
*Рим.13,4;
5. Он ќе ви се
јави страшно и набргу, а строг е судот над управниците;
*Иса.2,17;
6. зашто малиот заслужува милост, а
силните ќе бидат силно измачувани.
*Мат.1,41;
7. Господ е над сите и од никого нема да се уплаши; Он не се
плаши од никаква величина, Он соѕдал и мало и големо, за сите подеднакво промислува.
8. Управниците ги
очекува строга истрага.
9. И така, цареви, моите зборови се упатени кон вас, за да се научите на мудрост и да не
паѓате.
10. Зашто оние кои ги осветивте, и самите ќе се исветат, а кои се поучени во тоа - ќе најдат оправдание.

11. Затоа копнејте по моите зборови, засакајте ги и поучете се со нив.
Дали тоа значи дека Бог ќе им суди на властите и царојте а наше е да ја почитуваме секоја власт бидејќи е од бога дадена?
И колку е христијански да не се почитува власта (било која власт бидејќи сите,без исклучок се дарови божји) ?
Ова го прашувам бидејќи пишува дека секој кој се противи на власта ќе биде суден...
Ако не го почитуваш Сталин - не си правоверен христијанин ?!

--- надополнето ---

Nema vrska, samata Biblija si kontrira na sama sebe de vika sekoja vlast e od Gospod a posle vika Celiot svet e u vlasta na zloto!
Ma kakov gospod da imase Gospod ke nemase zlo, kraj nema vise, nego za da se opravdaat izmilija slonodna volja
i demek Gospod oti te saka ne ti ja krzi tvojata volja, toa ti e isto kako na deteto da dozvolis da padne u dupka ili da se udai samo za da ne mu ja krsis slobodnata volja!!
Ако целиот свет е во власт на злото, а власта е дар божји, тогаш чиј дар е злото? :)

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Soul_of_space, ај не ја труј темава со исламистички спамови. Темава е за прашања ЗА ХРИСТИЈАНСТВОТО, а не за исламот. За исламот имате друга тема.
Izvinete sto vi se mesham.Gledam samo kolku se macite i nemokni ste da dadete odgovor... Jas ne smeam vo ovaa tema nitu da odgovoram nitu da prasam... Jas i prasanje ti postaviv mi rece: "Koja e pricinata za da ti odgovoram". Prasanjeto e za slobodnata volja... pa i mene me opfakja :)

Smeam li da ti postavam edno prasanje Corbadzija ?

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
I form the light, and create darkness: I make peace, and create evil: I the LORD do all these things. Isaiah 45:7
Не ја извртувај вистината. Не вади од контекст реченици. Еве подолг цитат, кој е различен од твојата пропаганда.
Исаија, 45, 5 - 9
5. Јас сум Господ
и нема друг; нема Бог освен Мене; Јас те препашав, иако не ме познаваше,
6. за да дознаат од изгрев сонце и од
запад, дека нема друг освен Мене: Јас сум Господ, и нема друг.
7. Јас ја создавам *светлината и ја правам
темнината, правам мир и причинувам неволји. Јас, Господ го вршам сето тоа.
*Амос 3,6;
8. Росете, небеса,
одозгора, и облаците нека изливаат правда; нека се раствори земјата и нека донесува спасение, заедно да
произлегува и правдата. Јас, Господ, го правам тоа.
9. Тешко му на оној, кој се расправа со Создателот свој!

--- надополнето ---

Дали тоа значи дека Бог ќе им суди на властите и царојте а наше е да ја почитуваме секоја власт бидејќи е од бога дадена?
И колку е христијански да не се почитува власта (било која власт бидејќи сите,без исклучок се дарови божји) ?
Ова го прашувам бидејќи пишува дека секој кој се противи на власта ќе биде суден...
Ако не го почитуваш Сталин - не си правоверен христијанин ?!
Дајте му на цара - царевото, на Бога Божјето. Воопшто не е тешко. Секој човек треба да се почитува како човек, без разлика дали тој човек живее христијански или не. Секој за своите дела ќе добие праведна награда.
Ако мразиш (Ако не го почитуваш Сталин - мислам дека поентата ти е да Сталин е диктатор кој додека беше на власт, неговата диктатура директно или индиректно одведе во смрт милиони луѓе, и сега како може да се почитува таков човек, кој е одговорен за смрт на милиони), не си христијанин, тоа е јасно.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom