Koga gi stvori Bog Adam i Eva dali bea bebinja ili se stvoreni na druga vozrast.
I dali se stvoreni kako so magicno stapce.
Ako ne kako se stvoreni i zosto rebroto mu trebalo na Bog ?
Еми ако толку добрина ти сторил, му должиш барем малку благодарност во вид на социјална промоција. Не гледам зошто не би го именувал тука кога така отварал очи наоколу...Така е DBack, убо ме научи професоро, оти чоекон ми посочи дека има и друга вистина освен сциентистичката а ја на професоро (да не го именувам, а познат е во јавност...) сум му ногу благодарен оти ради него, сега верувам и сум дел од Црквата.
Ова, со ребрава, професорот да не ти го кажа? На кого тоа му фали 13 (?!?) ребро и тоа од која страна поточно?!3. Од реброто Адамово,(13-то од твојата лева страна, кое фали кај сите мажи!) е створена Ева, оти таква е Божјата промисла: Бог одлучил Адамовиот другар да биде сличен на Адама, па токму од Адама е „одвоена„ Ева а не од некое друго битие, различно од Адама. Така, Адам е „човекот“ а Ева е „човечица„, така Адам од човек станува машко а Ева станува женско.
А оти, Господ му направил и цицки (брадавици) на Адам? Чуму таа грешка?1. Адам и Ева не биле бебиња по никој основ: тие се створени, не се родени, Црковната претпоставка е дека Адам и Ева се стоврени аналогно на човековата возраст од 20-30 г.
Како смее да убива жени и деца, како Бог дозволил такво нешто ај кажи ми ?Затоа што било вистина.
Како зборуваш така? Адам и Ева морале да имаат секс за да настане човештвото, а како Лот да имал секс со ќерките каков е тој пратеник што прави таков гнасен блуд? Како Бог испратил таков пратеник? И што сакаш да кажеш не те разбирам. ако одиме според твоето мислење значи ли тоа дека треба сите да правиме инцест затоа што тоа го правеле првите луѓе на светот? Страшно.1. Бог не убива-Он не е убиец. Бог, едноставно, ја повикува душата човекова на отчет. А она кое ние го нарекуваме смрт (кај луѓето), тоа е напросто одвојување на бесмртната душа (која од кај својот Творец) од смртното тело (кое оди во земјата, согласно анатемата Божја кон Адама).
2. Нема инцест, во денешна смисла на тој збор. Од друга страна, како би се продолжувал родот човечки кај првите генерации луѓе, ако не со роднински врски?
--- надополнето ---
Прво, зборуваме за верата што ја имаат Евреите во Бог, а не за хрисјанското верување во Бога. Тука има разлика во верувањето. Во времето на Исус Навин, Џошуа, како што е наведен во постот, е човекот кој го внесува еврејскиот народ во територии кои ги поседуваат други народи. Запоседнувањето на територии во тоа време, па и денес се случува на насилен начин, со војна. Исус Навин верувал во Единиот Бог, Бог Авраамов, Бог Исаков, Бог Јаковов. Со верата во тој Бог, Исус Навин започнува војна за територијата и во таа војна, иако еврејскиот народ е далку послаб, сепак победува 7 други народи и ја освојува таа територија, која Бог му ја вети на неговиот татко Авраам.Како смее да убива жени и деца, како Бог дозволил такво нешто ај кажи ми ?
Па нормално дека зборуваме за евреите, па нели е тоа истиот Бог од библијата? Бог им ветил туѓа земја и за таа земја да убиваат? Ок во ред, не мора ништо повеќе да кажуваш. Јас ова го гледав во една емисија и бев згрозен како тоа Бог дозволил безмилосно колење жени и деца само за да се вселат во некоја земја луѓе која земја не е нивна. Ужас ќе речам.Прво, зборуваме за верата што ја имаат Евреите во Бог, а не за хрисјанското верување во Бога. Тука има разлика во верувањето. Во времето на Исус Навин, Џошуа, како што е наведен во постот, е човекот кој го внесува еврејскиот народ во територии кои ги поседуваат други народи. Запоседнувањето на територии во тоа време, па и денес се случува на насилен начин, со војна. Исус Навин верувал во Единиот Бог, Бог Авраамов, Бог Исаков, Бог Јаковов. Со верата во тој Бог, Исус Навин започнува војна за територијата и во таа војна, иако еврејскиот народ е далку послаб, сепак победува 7 други народи и ја освојува таа територија, која Бог му ја вети на неговиот татко Авраам.
АлекМак, иако именувањето не е принципиелно, еве го направив, сакав да те прашам: Дали ти веруваш дека човекот има душа?Па нормално дека зборуваме за евреите, па нели е тоа истиот Бог од библијата? Бог им ветил туѓа земја и за таа земја да убиваат? Ок во ред, не мора ништо повеќе да кажуваш. Јас ова го гледав во една емисија и бев згрозен како тоа Бог дозволил безмилосно колење жени и деца само за да се вселат во некоја земја луѓе која земја не е нивна. Ужас ќе речам.
Се разбира.АлекМак, иако именувањето не е принципиелно, еве го направив, сакав да те прашам: Дали ти веруваш дека човекот има душа?
Кога телото ќе умре, веруваш ли дека и душата умира?Се разбира.
Што те чуди, друже? Истиот тој Бог и денес го прави истото - својот омилен народ (евреите, да нема забуни, пошто цела Книга е со тоа испишана) го „тера“ да ги заебаваат арапите на мртво, скоро 60 години...Па нормално дека зборуваме за евреите, па нели е тоа истиот Бог од библијата? Бог им ветил туѓа земја и за таа земја да убиваат? Ок во ред, не мора ништо повеќе да кажуваш. Јас ова го гледав во една емисија и бев згрозен како тоа Бог дозволил безмилосно колење жени и деца само за да се вселат во некоја земја луѓе која земја не е нивна. Ужас ќе речам.
Jona... fono prasav,ako mozes odgovori mi,ako ne,nemoj da paranoiziras. Ke ti go povtoram prasanjeto:Бидејќи прашањето е наменето за христијаните, а гледам кај тебе интерес за христијанството, но се уште не си запознаен со вистинското христијанство, па затоа поставуваш и прашања кои за христијаните се смешни.
И како што практикуваат муслиманите, за да не им избега некој во друга вера, уште додека не се ни родил, бил само зачеток во утробата на својата мајка, веќе е прогласен за муслиманин, а тоа е случај и со тебе, никој не те прашал дали ти сакаш да бидеш муслиман или не, и те прогласиле за муслиман.
Но Бог Исус Христос, интервенира. Гледаш како го менува твоето срце? Прави да имаш срце од месо, во кое ќе има место за Него. Затоа ќе почнеме од почеток.
Убаво од тебе што се интересираш толку за христијанството, но би те советувал да внимаваш. Имено, на овој форум има доста муслимани, и ако некој од нив се посомнева дека еве ќе преминеш во вистинската вера, во христијанство, ќе си имаш проблем од бившите твои. Затоа се во врска со верата во Троединиот Бог за која ти толку искрено се интересираш и те привлекува, можеме да се договориме, и ти гарантирам дека Исус Христос, сигурно ќе те заштити, кога ќе го види твоето покајание за идолопоклонството кое пред тоа си го практикувал, и верата која сега ја имаш во Него.
Ова е многу добро прашање. Пишав вчера, па морам и денес. Едвај чекам да прочитам какво салто ќе направи Јоан. Си викав Мики ќе го фати, ама Мики денес многу добро се снајде.Jona... fono prasav,ako mozes odgovori mi,ako ne,nemoj da paranoiziras. Ke ti go povtoram prasanjeto:
Jas imam edno prosto prasanje.
Me interesira kako se gledase na "trojstvoto" koga Isus bese fetus vo majcinata utroba ? S.Dvojstvo i bog fetus ?
Ili,primer,koga bese mrtov na tri dena ? S.Dvojstvo i mrtov bog ? (neuzubillah).
Ili koga bese bebe ? S. Dvojstvo i bog bebe ?
Se pravi naudren... mi nudi hristijanstvo namesto da mi odgovori.Ова е многу добро прашање. Пишав вчера, па морам и денес. Едвај чекам да прочитам какво салто ќе направи Јоан. Си викав Мики ќе го фати, ама Мики денес многу добро се снајде.
Де да погледаме малку религиозна гимнастика.