Прашања за Исламот II

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
А кеде ќе одат тие луѓе кои не се муслимани, и не слушнале дека има религија наречена Исалам, на пример некои племиња од Амазон, кога ќе умрат. Ќе одат во рајот или во пеколот?
abe nema nikade da odite kaj ke stanes od grob...

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Prasanjeto ti e za nikade! :D

Zanci vencavkata ili nikahot, vazi sekade vo Islamskiot svet .
Ако не знаеш да читаш тогаш ти си за никаде. Читај што прашувам. Зошто венчавката не важи во државата, во световните закони.

O

Omer el Faruk

Гостин
Поставив слично прашање на темата „прашања за џристијанството“ па би сакал да го поставам и на муслиманите се надевам има поупатени кои ќе знаат

Дали се врши венчавање (или не знам како се вика тоа во Исламот) на маж и жена и ако е Да, зошто не се важи како официјален световен?
Во исламските земји каде на сила е исламскиот шеријат венчањето ( стручно шеријатско венчање) е полноважно и официјално, додека во секуларните држави тоа не е така од причина што верата е одвоена од државата. Да бидам искрен, не знам како е тоа уредено во арапските секуларни држави.

--- надополнето ---

По што се разликуваат Шиите од Сунитите? Што им е заедничко, а по што се разликуваат?
По многу нешта и од теолошки и од политички карактер. Поопширно за истото најди во некоја енциклопедија.

--- надополнето ---

Во Либија, колку имаше слобода на верата?
Горе - доле, колку кај нас.

--- надополнето ---

dali covekot koga ke umri i ako imal praveno grevovi dali vecno ke prestojuva vo dzehenemot ili dodeka naplati za napravenite grevovi pa posle se premestuva vo dzenetot??
Зависи од тежината на гревовите. Некои Бог ќе ги прости а некои не.

--- надополнето ---

А кеде ќе одат тие луѓе кои не се муслимани, и не слушнале дека има религија наречена Исалам, на пример некои племиња од Амазон, кога ќе умрат. Ќе одат во рајот или во пеколот?
Постои дел од исламските учени кои што тврдат дека ехлул – фитре постојат во правиот смисол на овие зборови и дека тие ќе имаат оправдување за своето неверство или заблуда, бидејќи до нив не допрел Аллаховиот Збор. Тие ова тврдење го оправдуваат со примерот на некои племиња кои што живеат во Средна Африка. Овие племиња се уште никому не му дозволуваат да влезе во нивните населби и сеуште живеат примитивен живот, далеку од секоја цивилизација и вера. По тоа заклучуваат дека до нив не допрел исламскиот повик, како ни другите вери пред него.

Во случај до некои сепак да не допрела Аллаховата Објава, ним ќе им се даде шанса на Ахирет.

Имам Ахмед во својата збирка го пренесува хадисот во кој Мухаммед с.а.в.с. рекол: “ Четири особи ќе се правдаат на Судниот ден : Глувиот човек кој ништо не чуел, лудиот човек, опаднат старец и човек кој што умрел во периодот помеѓу два пратеника. Оној кој што бил глув ќе рече : ' Мој Господару, кога дојде исламот, јас ништо не слушнав.' Лудиот ќе рече :' Мој Господару, кога се појави исламот, децата врз мене фрлаа измет'.Опаднатиот старец ќе рече : ' Мој Господару, кога дојде исламот, јас ништо не разбирав '.Оној кој што умрел во периодот помеѓу два пратеника ќе рече : 'Мој Господару, мене не ми дојде Твој Пратеник.' Аллах ќе го земе од нив ветувањето дека ќе Му бидат покорни, па ќе им нареди да влезат во огнот. Така ми Оној во чии што раце е душата Мухаммедова, кога би влегле во него, ќе го најдат ладен и спасоносен .” ( Ахмед ибн Ханбел : Муснед ).

Токму овој испит ќе биде додатен испит за спомнатите четири категории на луѓе. Ако се вистински верници ќе влезат во огот без приговор. Ако го послушаат на Аллах џ.ш. , тоа е знак дека се верници. А ако не Го послушаат, тоа е знак дека се работи за неверници. А Аллах најдобро знае !

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Дали во исламот постои некое учење за есхатологијата, како што има христијанството дека постојат гревови кои не се за вечна мака. Католичката црква вели дека постои чистилиште, каде луѓе кои грешеле на овој свет таму плаќаат за своите гревови, но гревовите не се за вечен пекол. Православната црква, вели дека постои привремен пекол и таму се оние кои не се во рајот.
Сега за муслиманите, кои верувале и така - и така, верувале но имаат гревови, ама гревовите не се дека се откажуват од исламот, туку така некои гревови. Дали исламот има теологија, овие луѓе кои така живееле, кога ќе умрат, како ќе им биде судено, дали има некое место како чистилиште од гревовите?

O

Omer el Faruk

Гостин
Дали во исламот постои некое учење за есхатологијата, како што има христијанството дека постојат гревови кои не се за вечна мака. Католичката црква вели дека постои чистилиште, каде луѓе кои грешеле на овој свет таму плаќаат за своите гревови, но гревовите не се за вечен пекол. Православната црква, вели дека постои привремен пекол и таму се оние кои не се во рајот.
Сега за муслиманите, кои верувале и така - и така, верувале но имаат гревови, ама гревовите не се дека се откажуват од исламот, туку така некои гревови. Дали исламот има теологија, овие луѓе кои така живееле, кога ќе умрат, како ќе им биде судено, дали има некое место како чистилиште од гревовите?
Сите муслимани од сите правни школи веруваат во задгробниот живот , рајот и пеколот, Судниот ден како и останатите есхатолошки збиднувања , кои што во многу случаеви се слични на традиционалните христијански верувања. Верувањето во ма'ад (враќањето) кај Бога , или она што теолошки е познато како есхатологија, е дел од исламскот верување. Луѓето живеат во свет преполн со неправди, те доколку некој ја прифаќа Божјата правда му постанува нужно да ја прифати и сериозноста (вистинитоста) на другите светови и постхумни состојби за човечката душа низ кои се пронаоѓа крајната правда.Нешто слично на чистилиштето во исламот е Берзах (задгробниот живот) .

Член од
8 декември 2010
Мислења
511
Поени од реакции
131
Во исламските земји каде на сила е исламскиот шеријат венчањето ( стручно шеријатско венчање) е полноважно и официјално, додека во секуларните држави тоа не е така од причина што верата е одвоена од државата. Да бидам искрен, не знам како е тоа уредено во арапските секуларни држави.

--- надополнето ---

По многу нешта и од теолошки и од политички карактер. Поопширно за истото најди во некоја енциклопедија.

--- надополнето ---

Горе - доле, колку кај нас.

--- надополнето ---

Зависи од тежината на гревовите. Некои Бог ќе ги прости а некои не.

--- надополнето ---

Постои дел од исламските учени кои што тврдат дека ехлул – фитре постојат во правиот смисол на овие зборови и дека тие ќе имаат оправдување за своето неверство или заблуда, бидејќи до нив не допрел Аллаховиот Збор. Тие ова тврдење го оправдуваат со примерот на некои племиња кои што живеат во Средна Африка. Овие племиња се уште никому не му дозволуваат да влезе во нивните населби и сеуште живеат примитивен живот, далеку од секоја цивилизација и вера. По тоа заклучуваат дека до нив не допрел исламскиот повик, како ни другите вери пред него.

Во случај до некои сепак да не допрела Аллаховата Објава, ним ќе им се даде шанса на Ахирет.

Имам Ахмед во својата збирка го пренесува хадисот во кој Мухаммед с.а.в.с. рекол: “ Четири особи ќе се правдаат на Судниот ден : Глувиот човек кој ништо не чуел, лудиот човек, опаднат старец и човек кој што умрел во периодот помеѓу два пратеника. Оној кој што бил глув ќе рече : ' Мој Господару, кога дојде исламот, јас ништо не слушнав.' Лудиот ќе рече :' Мој Господару, кога се појави исламот, децата врз мене фрлаа измет'.Опаднатиот старец ќе рече : ' Мој Господару, кога дојде исламот, јас ништо не разбирав '.Оној кој што умрел во периодот помеѓу два пратеника ќе рече : 'Мој Господару, мене не ми дојде Твој Пратеник.' Аллах ќе го земе од нив ветувањето дека ќе Му бидат покорни, па ќе им нареди да влезат во огнот. Така ми Оној во чии што раце е душата Мухаммедова, кога би влегле во него, ќе го најдат ладен и спасоносен .” ( Ахмед ибн Ханбел : Муснед ).

Токму овој испит ќе биде додатен испит за спомнатите четири категории на луѓе. Ако се вистински верници ќе влезат во огот без приговор. Ако го послушаат на Аллах џ.ш. , тоа е знак дека се верници. А ако не Го послушаат, тоа е знак дека се работи за неверници. А Аллах најдобро знае !

ama neli so samoto prestojuvanje vo pekolot znaci kazna za tie grevovi so si gi pravel i sega prasanjeto mi bese dali ke mozes da gi odplates grevovite so odreden prestoj ili ke mora vecno

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Дали Алах раководи со пеколот? Ако не, кој?

Член од
14 март 2011
Мислења
1
Поени од реакции
0
Eve za sto sluzi religijata za da se ispokolite site na kraj i plus da se falite so toa i da se stavate na you tube pravejki se golemi islamski heroi a tuka ubivate mladi deca sramota

--- надополнето ---

site nie sme luge bez razlika koja vera sme ili koja nacija ne sme birale kaj ke se rodime toa da bide jasno ako podlaboko razmislime ova ispaga kako da vojuvame so nasiot komsija zasto dedo mu nosel razlicno prezime od naseto i ziveel na razlicno mesto vprocem toa e nacijata samo ime i poinakvo mesto na ziveenje zosto da se ubivame zarem ne mozeme dlaboko da razmislime deka site sme luge razlikata e vo toa sto nosime razlicno ime i ziveeme na razlicno mesto pa zarem za toa da se ubivame site sme isto site sme luge a sto se odnesuva do verata sekoj ima pravo da veruva vo ona sto dusata mu vika zarem za veruvanje da se ubivame ccc

Член од
1 мај 2010
Мислења
128
Поени од реакции
4
Eve za sto sluzi religijata za da se ispokolite site na kraj i plus da se falite so toa i da se stavate na you tube pravejki se golemi islamski heroi a tuka ubivate mladi deca sramota

--- надополнето ---

site nie sme luge bez razlika koja vera sme ili koja nacija ne sme birale kaj ke se rodime toa da bide jasno ako podlaboko razmislime ova ispaga kako da vojuvame so nasiot komsija zasto dedo mu nosel razlicno prezime od naseto i ziveel na razlicno mesto vprocem toa e nacijata samo ime i poinakvo mesto na ziveenje zosto da se ubivame zarem ne mozeme dlaboko da razmislime deka site sme luge razlikata e vo toa sto nosime razlicno ime i ziveeme na razlicno mesto pa zarem za toa da se ubivame site sme isto site sme luge a sto se odnesuva do verata sekoj ima pravo da veruva vo ona sto dusata mu vika zarem za veruvanje da se ubivame ccc
Не друже, погрешно си разбрал. Убиените на видеото се Муслимани. Во сребреница беа убиени над 8000 Муслимани. Кога Србите ја освоија сребреница, во текот на целиот ден и еден дел од ноќта градот беше блокиран и масовно се убивани Муслиманите. Тие снимки се најблагите кои можеме да ги видиме, бидејќи масакрот таму беше полош од хорор, жените се силувани, децата касапени како во филмот Хостел. Другиот ден се докрајчувани тие што успеале да преживеат, се додека не дојде помош од Америка. Еве ти го Ратко Младич тука јасно и гласно кажува како Сребреница им ја поклонува на Србите и тоа е свет ден за Србите. Изврши геноцид за да ги исчисти Муслиманите од градот и тој град да им го поклони на Србите. Децата на твоето видео имаат среќа, зашто имале брза смрт за разлика од другите илјадници кои беа касапени дел по дел. Ратко Младич кога влезе во Сребреница им вети на Муслиманите дека најбезбедно ќе го напуштат градот и плус им рече внимавајте да не ви се загуби некое дете. Ги разделија мажите и жените со изговор дека сите ќе ги префрлат на безбедно, но тоа беше лага. Сите беа убиени. И голем дел на Хрвати беа масакрирани исто така.

Член од
23 август 2010
Мислења
163
Поени од реакции
55
Не друже, погрешно си разбрал. Убиените на видеото се Муслимани. Во сребреница беа убиени над 8000 Муслимани. Кога Србите ја освоија сребреница, во текот на целиот ден и еден дел од ноќта градот беше блокиран и масовно се убивани Муслиманите. Тие снимки се најблагите кои можеме да ги видиме, бидејќи масакрот таму беше полош од хорор, жените се силувани, децата касапени како во филмот Хостел. Другиот ден се докрајчувани тие што успеале да преживеат, се додека не дојде помош од Америка. Еве ти го Ратко Младич тука јасно и гласно кажува како Сребреница им ја поклонува на Србите и тоа е свет ден за Србите. Изврши геноцид за да ги исчисти Муслиманите од градот и тој град да им го поклони на Србите. Децата на твоето видео имаат среќа, зашто имале брза смрт за разлика од другите илјадници кои беа касапени дел по дел. Ратко Младич кога влезе во Сребреница им вети на Муслиманите дека најбезбедно ќе го напуштат градот и плус им рече внимавајте да не ви се загуби некое дете. Ги разделија мажите и жените со изговор дека сите ќе ги префрлат на безбедно, но тоа беше лага. Сите беа убиени. И голем дел на Хрвати беа масакрирани исто така.
Не па Америка беше присутна за време на убиствата, погледни во видеото погоре. Инаку Бог да не чува, војна е најлошото нешто што може да му се случи на човештвото без разлика кој и да е. Сепак не можеме да ги обвинуваме и мразиме Србите заради војната во Босна, војна не прави една страна, за војна се потребни најмалку две страни така да што било поминало да гледаме во иднина да се подобриме како луѓе. Јас искрено не можам да замислам како можат да постојат вакви луѓе толку бездушни. Мене кога за време на војна некој би ми понудил да силувам некого или убивам деца, се колнам по цена на мојот живот ќе одбијам. А Србите се баш малку злобни во вакви ситуации. Опседнати се со нивната идеја за голема Србија, не е чудно утре нас да не нападнат и искасапат. Не гледаат по кого маваат, чистат се што ќе им излезе на патот. Што се не се случува во светот, јас би можел да кажам слободно дека јас како Македонец Муслиман и луѓето Македонци кои ги познавам, не би биле способни за вакви гадости. Зарем сме ние најдобриот народ на светот ? Мислам дека имаме душа :(:(:( вака како народ. Македонците се мирни и добри, па отсега ќе видиме да не не сспука политиката. Па Србите и босанците до моментот јадеа на иста софра, а после како демек душмани сме. Е у пм веќе светов ми станува одбивен!!!!!!!!!!!

Член од
1 мај 2010
Мислења
128
Поени од реакции
4
Не па Америка беше присутна за време на убиствата, погледни во видеото погоре. Инаку Бог да не чува, војна е најлошото нешто што може да му се случи на човештвото без разлика кој и да е. Сепак не можеме да ги обвинуваме и мразиме Србите заради војната во Босна, војна не прави една страна, за војна се потребни најмалку две страни така да што било поминало да гледаме во иднина да се подобриме како луѓе. Јас искрено не можам да замислам како можат да постојат вакви луѓе толку бездушни. Мене кога за време на војна некој би ми понудил да силувам некого или убивам деца, се колнам по цена на мојот живот ќе одбијам. А Србите се баш малку злобни во вакви ситуации. Опседнати се со нивната идеја за голема Србија, не е чудно утре нас да не нападнат и искасапат. Не гледаат по кого маваат, чистат се што ќе им излезе на патот. Што се не се случува во светот, јас би можел да кажам слободно дека јас како Македонец Муслиман и луѓето Македонци кои ги познавам, не би биле способни за вакви гадости. Зарем сме ние најдобриот народ на светот ? Мислам дека имаме душа :(:(:( вака како народ. Македонците се мирни и добри, па отсега ќе видиме да не не сспука политиката. Па Србите и босанците до моментот јадеа на иста софра, а после како демек душмани сме. Е у пм веќе светов ми станува одбивен!!!!!!!!!!!
Да но не зборуваме за војна тука туку за масакар над 8000 луѓе кои ни криви ни должни беа искасапени во сребреница тој ден. Секој треба да си ги знае правилата на војна. Кога се војува, се војува против тие што војуваат со тебе, а не се шета од куќа до куќа да се колат жени и деца. Ова беше масакар кој нема врска со војната, што некој од ќејф го направил, се истурил врз невини жени и деца. Но како и да е се согласувам со тебе, не треба да дозволиме да ги мразиме србите поради тоа што се случи. Секој прави грешки луѓе сме грешиме а Аллах најдобро знае. Да заборавиме вакви работи и да се надеваме дека во иднина нема да се повторат. Селам алејкум брат.

Член од
23 август 2010
Мислења
163
Поени од реакции
55
Прашање: Зошто се цигарите забранети во Исламот ?

Член од
1 мај 2010
Мислења
128
Поени од реакции
4
Прашање: Зошто се цигарите забранети во Исламот ?
Се што е штетно за човекот, се што го уништува е харам-грев. Цигарата не е здрава и со тоа се самоуништуваш, затоа правиш грев.

--- надополнето ---

Дали Алах раководи со пеколот? Ако не, кој?
Аллах џ.ш раководи со се.

--- надополнето ---

Луѓето кои никогаш немале шанса да слушнат за Ислам зошто би оделе во пекол ? Ајде логички според тебе, дали е во ред да се казнуваат за нешто што не знаат ? Мислам смешно ти е прашањево. Ќе си имаат и тие свој тест, ќе дојдат и нивните 5 мин а Аллах најдобро знае кога и како.

--- надополнето ---

--- надополнето ---

Извини заборавив и ова да ти го пратам види како Српската храбра војска се бори против луѓе без оружје, незаштитени. И да ти појаснам малку околу правилата на војна во Исламот.
1.Никогаш не почнувај прв војна.
2.Подај му рака на душманот и 3 пати повикај го на споразум ако те провоцира за војна.
3.Војувај само со тие што војуваат против тебе.
4.Не војувај против жени, деца, болни и старци.
5.Кој убил невин човек кој никого не убил, истото како целото човештво да го убил.

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Прашања до муслиманите, како одговор на прашањето до христијаните кое гласи: Како може Бог да биде Пресвета Троица, кога е еден Бог?, а прашањето гласи: Зошто Аллах го избрал Аврам за да создаде народ, еврејскиот народ, и во тој народ да објави многу книги? Ете, по ваше тој народ не го следел Аллах, но апсолутна вистина е дека Аллах дал многу книги преку пророците на тој народ. И второто прашање е: Како изгледа Аллах? Дали има пол, дали е маж, дали има тело или е дух, како изгледа неговиот Рај, каков е неговиот престол, со што е облечен?
Ти изгледа сето ова паметно и логично и можеш ли да одговориш и да ми го објасниш Аллах и како тој размислува? Можел ли да го сватиш што е Аллах? Зошто Аллах, од кои причини, на некои дава богатство и памет, на некои само богатство, на некои само памет, а на некои ништо? Како тоа го објаснуваш? Зарем големиот и семожниот Аллах си игра мајтап со луѓето кои ги создал и кои не му можат ништо?
Само без глупости.

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
bog ne go izbral samo avraam pred nego go izbraal nuh ili noe po vase pred avraam imase i drugi narodii i na sekoj narod bog isprakal verovesnik da gi upati na prav pat i veruvaanje za da ne recat deka kaj niv ne bil ispraten nieden verovesnik i deka ne bile izvesteni.za toa sto prasuvas kako izgleda allah ? nitu nekoj go videl nitu ke go vidi vo ovoj svet. i muslimanitee ne se optovaruvaat so oviee bes smisleni p[rasanjaa .
bog e stvoritel na se sto se gleda i sto ne se gleda i na svetovite, bog go upati avram i go odredi za verovesnik i mu naredi da go povika svojot narod da veruvaa vo eden bog i da im zabrani obozavanja na kipvi , kako i na drugite narodi pred nego,( kako sto se narodot na semud, narodot na ad.i.t.n) i posle nego., i toj so allahova odredba go izvesti covekiot rod za izvrsuvaanje na hadzot i toj e prviot izvsitel na hadzot so tavaf, saj na saffa i mervai.t.n

i vozgasi go za lugeto hadzot; ke ti doagaat i peski i na kamili istosteni, i ke doagaat od site strani dalecni(el- hadz27).

vistnskiot bog e sozdatel, nee sozdaden, , eden e bog anee tri ili poveke kako sto tvrdite, i nema priduznicii ramni na sebeesi, on nee fizicki manifisticiran ili inkariraan vo drugi formi nikoj na ovoj svet ne moze da go vidi, on e vecen ne umira i ne se menuva,nema potreba od nikogo kako majka zena ili sin , nitu od nesto kako hrana pijalok ili pomos , ili oblekaa, vistinskiot bog e edinstven vo svoite sposobnosti nikoj nee kako nego, ne moze da mu se propisi nikakov covecki ili zivotinski opis, , i sitee verovesnici bea isprateni od istiod bog so edinstvenata poraka
vistinskiot bog e samo eden. obozavaj go samo nego i pridrzuvaj se kon negovite naredbi.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom