Прашања за Исламот II

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Eisenhorn, како може девојче од 9 години да има добиено прва менструација!? Минимална возраст е 12 години за почеток на пубертет, а некои девојки не добиваат прва менструација до 14-тата година.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Soul-of-Space, разбирам дека полигамијата (имањето повеќе партнери) во тоа време било нормално и секојдневно, но споредденешните стандарди тоа е неприфатливо.
А бидејќи сите муслимани го земаат Мухамед како вистински пример како треба да живее еден човек, зар не треба муслиманите да се оградат од полигамијата и да ја осудат? Има многу луѓе кои го во копираат Мухамед (муџахедините на пример, се облекуваат како него, носат брада како него), а знаеме дека Мухамед , меѓу другото, бил воинствен човек и војсководец, што било нормално за времето во кое живеел, зар не треба муслиманите да се прилагодат на новото време бидејќи копирање на личностите од пред скоро 15 века ќе го врати општеството мноогу мноогу години наназад.
Соломон, Давид и другите што ги наброја не се личности кои се копирани од повеќе од милијарда луѓе, така да актите на Мухамед сносат поголема одговорност.

И како може во Исламот да е дозволено маж да земе девојче за жена кое уште не ни знае како се вика, а уште помалку да може да го бира брачниот партнер, зар одлуката за брак е целосно на таткото?
Kaj Muslimanite se znae vo sto treba da go sledat Resulullah s.a.w.s. Zatoa prethodno ja napisav sluckata na papagalot. Kazav,sto e za doktorot za pacientot moze da bide stetno. Kako sto i samite znaete poligamijata ne se ni praktikuva i ne postoi uslov vo denesnicava za toa nesto. Isto se znae i zakon ima koga covek moze da ima vtora zena i zatoa velime deka denes ne postojat takvi uslovi.
I za "maloletnosta" napisavme i jas i barot (uste poubavo objasni) deka vo nekoi kraevi porano sozrevale. Naj mnogu Hadisi se preneseni od Aisa r.a... koga bi gi cital Hadisite koi Taa gi prenela,bi svatil deka se raboti za srela osoba. Nie nikoj ne sme im ja drzele svekata... no fakt e i toa deka i taa slucka e od golema mudrost.

--- надополнето ---

Soul-of-Space, фала на твојот обид да одговориш, ама јас ич ништо не прашав од тоа што ти си објаснил. Само за точноста на преводот прашав. Другото сам можам да го сконтам.
И една забелешка: хомосексуалците денес ја оправдуваат својата хомосексуалност затоа што тврдат дека Исус бил геј оти немал жена? Од каде сега ова?
Da,Liberation... Isus homoseksualcite "gi smetal" za golemi vernici pa i "gi opravduval"(vo navodnici staviv,bidejki od Ustata na Isa a.s navistina toa ne izleglo,toa samo e dodadeno vo Biblijata):
- 5 А кога влезе Исус во Капернаум, Му пристапи еден стотник и Го молеше, велејќи: - 6 ”Господи, мојот слуга лежи фатен дома и многу се мачи.”
- 7 Исус му рече: „Јас ќе дојдам и ќе го исцелам.”
- 8 А стотникот во одговор му рече: „Господи, не сум достоен да влезеш под мојот покрив; туку кажи само збор и мојот слуга ќе биде исцелен.
- 9 Зашто исто и јас сум подвластен човек, и имам војници под себе; му кажувам на едниот: ‘Оди!’ и тој оди; и на другиот: ‘Дојди!’ - и доаѓа; а на својот слуга: ‘Направи го тоа!’ - и тој прави.
- 10 А кога Исус го чу тоа се зачуди и им рече на оние, кои Го следеа: „Вистина ви велам, во никого во Израел не најдов толкава вера.
- 11 И ви велам дека мнозина ќе дојдат од исток и од запад, и ќе седнат со Авраама, Исака и Јакова во царството небесно;
- 12 а синовите на царството ќе бидат фрлени во крајна темнина, каде ќе биде плач и чкртање на заби.”
- 13 И Исус му рече на стотникот: „Оди си, нека ти биде, како што си верувал.” И неговиот слуга оздраве во истиот час.

Vo ovie citati ne gleda nikoj nisto. Megjutoa,ako na Grcki citame togas glasi "Entimos Pais" a zborot "pais" ne oznacuva obicen sluga tuku momce so kogo stotnikot ziveel i bil vo homoseksualna vrska (sto togas ne bila retkost).

Evego i citatot bibliski,omilen za homoseksualcite:

- 7 И Му рекоа: „Зошто тогаш Мојсеј заповеда да и се даде разводно писмо на жената и да се остави?”

VO POCETOKOT,NE BILO TAKA.

Prodolzuva Isus:

- 12 Зашто има скопци, кои се родени така од мајчината утроба, и има скопци, кои се скопени од луѓе, и има скопци, кои самите се скопиле заради небесното царство. Кој може да прими, нека прими!”

Dali Isus bil taka roden te. ne sposoben za zena ??? (Neuzubillah).

- 34 Ви велам - во таа ноќ, двајца ќе бидат во една постела, едниот ќе биде однесен, а другиот ќе биде оставен.

--- надополнето ---

Za Vehabizmot i za Terorizmot i za vistinskite Teroristi,izbrisani mi se nekolku poraki i nekolku temi. Fajter,zalam,mozebi iskreno sakase odgovor da slusnes,ama ima i takvi koi tie prasanja sakaat da ostanat kako "bez odgovor" a ubavo i so argumenti i so istoriski podatoci ti bese odgovoreno.

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.112
Поени од реакции
9.486
Eisenhorn, како може девојче од 9 години да има добиено прва менструација!? Минимална возраст е 12 години за почеток на пубертет, а некои девојки не добиваат прва менструација до 14-тата година.
Пази, не викам дека 100% добила менструација, али обично така се гледало кога се станува жена. Моја братучетка доби на 11 години. Кај секој различно.

Али тоа не е ни битно, само сакав да кажам дека не може да ја цениме моралноста/неморалноста на обичаи пред 1400 години на една тотално друга култура.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Vo ovie citati ne gleda nikoj nisto. Megjutoa,ako na Grcki citame togas glasi "Entimos Pais" a zborot "pais" ne oznacuva obicen sluga tuku momce so kogo stotnikot ziveel i bil vo homoseksualna vrska (sto togas ne bila retkost).
Не треси глупости кога сите знаеме дека ни здраво не знаеш да кажеш на коине грчки. Јас имам предмет „Коине грчки јазик“ во моите студии и можам издржано да кажам дека тоа што го кажуваш е лага, поточно смешна лага. Библијата не е исто што и Кyранот па да можете со нејзиниот превод да си играте како што сакате и да си го прилагодувате согласно вашите потреби или согласно модерните научни откритија. Постојат стотици речници, офлајн и онлајн, каде што можат да се проверат и разобличат ваквите лаги.

L

Liberation

Гостин
Soul-of-Space, фала за трудот, ама нешто навистина си збунет. Не мешај Исус и хомосексуалност во темата, кога јас те прашувам за женачка на 6 годишни девојчиња.
Цитатот од Матеј 19 ти е погрешно прочитан (а штом погрешно си го прочитал, не си можел воопшто да го толкуваш). Исус тука воопшто не споменува хомосексуалци, туку евнуси, луѓе кои од раѓање или потоа, останале без семениците.

Инаку првиот цитат, од Матеј 8 (и Лука 7) навистина на грчки содржел збор "pais" кој можел да биде „син, момче“, „слуга“ или „истополов љубовник“. Во кој контекст е употребен, Чорбаџија би требало да знае, пошто ете, учел грчки :)

--- надополнето ---

Али тоа не е ни битно, само сакав да кажам дека не може да ја цениме моралноста/неморалноста на обичаи пред 1400 години на една тотално друга култура.
Културата и обичаите од пред 1400 години, во најголем дел преку Исламот се задржале и до денес. Во тоа е и проблемот.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Не треси глупости кога сите знаеме дека ни здраво не знаеш да кажеш на коине грчки. Јас имам предмет „Коине грчки јазик“ во моите студии и можам издржано да кажам дека тоа што го кажуваш е лага, поточно смешна лага. Библијата не е исто што и Кyранот па да можете со нејзиниот превод да си играте како што сакате и да си го прилагодувате согласно вашите потреби или согласно модерните научни откритија. Постојат стотици речници, офлајн и онлајн, каде што можат да се проверат и разобличат ваквите лаги.
Corbadzija... namesto da mi kazuvas za moite gluposti,onaka,nasuvo,mozese da ni objasnis za ona konkretno. Vie prvo i neznaete na koj jazik e originalnata biblija,,,, koj e vistinskiot prevod.... pa zarem ti vo odnos na toa za Kur'anot zboruvas ? Sekako deka ne e Biblijata sto i Kur'anot i fala mu na Vozviseniot Allah dz.s. Nie tocno znaeme deka od Kur'anot ne e izmeneta nitu edna zapirka,kamo li zbor,od negoviot originalen prevod na Arapski.
Pa da ne zboruvam za bizarni,ona,pravo bizarni raboti od biblijata. No koga biblijata e vo prasanje togas vi pagjaat na pamet "metafori" i "relativnost".

--- надополнето ---

Soul-of-Space, фала за трудот, ама нешто навистина си збунет. Не мешај Исус и хомосексуалност во темата, кога јас те прашувам за женачка на 6 годишни девојчиња.
Цитатот од Матеј 19 ти е погрешно прочитан (а штом погрешно си го прочитал, не си можел воопшто да го толкуваш). Исус тука воопшто не споменува хомосексуалци, туку евнуси, луѓе кои од раѓање или потоа, останале без семениците.

Инаку првиот цитат, од Матеј 8 (и Лука 7) навистина на грчки содржел збор "pais" кој можел да биде „син, момче“, „слуга“ или „истополов љубовник“. Во кој контекст е употребен, Чорбаџија би требало да знае, пошто ете, учел грчки :)

--- надополнето ---

Културата и обичаите од пред 1400 години, во најголем дел преку Исламот се задржале и до денес. Во тоа е и проблемот.
Voopsto ne sum zbunet. Vie bevte zbuneti,ne vi bese jasno od kade homoseksualcite nasle opravduvanje od biblijata. Ti napisav citati... zosto zbunet. Ti go postavi prasanjeto. Deka se raboti za istopolov ljubovnik od reakcijata na corbadzija se gleda a isto i od kontextot na citatite.
Za zenata od 6 godini ti dadov odgovor,pa pisuvaj sto ne ti e jasno od odgovorot a uste poubavo napisa bratot "monoteizam"
Procitaj gi Hadisite koi gi prenesuva Aisa r.a ke svatis deka se raboti za potpolno zrela osoba. Deka toa bilo taka vo toa vreme,za toa imas uste poveke Hadisi,,, deka prethodno bila veke zaprosena.Deka kurejsiite toa nikade ne go navele za problem iako taka gledale na greska za da kritikuvaat no po toa prasanje nikoj nisto ne zbori.
Denes nitu eden Musliman toa go nema vo praksa,bidejki znaeme deka nie ne sme Pejgamberi... kako na primer sto Katolickite svestenici ne se zenat bidejki i Isus nemal zena,nie toa go znaeme vo sto i kako treba da bide,za da na kraj ne siluvame decinja maloletni po crkvite. Ti teknuva li ?

--- надополнето ---

Kade toa kulturata i obicaite od togas i do denes se zadrzani ? Ako zboruvame za Sunnet togas vo red e i tocno e deka praktikuvame sunnet. Primer,sunnet e tri pati da gi cetkas zabite,togas toa go pravele so misvak (posebno drvo koe tamu raste) denes so cetka za zabi gi cetkame. Osven nekoj Hadzija koga ke se vrati donese nekolku od stebloto kako poklon pa da se upotrebat. Kapcinjata koi gi nosat Hadziite,toa se titula. Obleka znaete deka i nie so pantaloni setame,so jakni... za toa imame i Hadis koga Muhammed a.s zabelezal nekoj koj bil oblecen vo nekoj cuden stil,na toa Muhammed a.s mu rekol deka treba da se nosi onaka kako sto se nosat lugeto kade sto zivee. Ova ne znaci deka ako kaj mene nekoe masko nosi sorcevi do nad kolena pa i jas taka da odam..... tuku pristojno,no ne znaci deka treba da nosam i turban. Toj sto go nosi,povtorno si e negov izbor. Vo Italija Indijcite setaat vo nivnata tradicionalna obleka i nikoj ne go gleda no ako ima Hidzab,togas gi bode vo oci. Smesno e prijatele sto sekogas se zapinate na Muslimanite.

S

Shellshock nam67

Гостин
Ме интересира следново како во исламот се дозволува самоубици (маченици) во чест на Алах дали тоа го има во куранот, доколку го има која е сврхата на тоа нели е малку ступидно во име на вера да се жртвува некој човек :tapp:тоа ти доаѓа како Маите кои жртвувале луѓе за добробит на заедницата :toe:

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.112
Поени од реакции
9.486

Како што кажав, Арапите имаат назадувано во посердите 2-3 века (освен мал обид во 50те, 60те и 70те под влијание на социјализмот) а Вехабиите се назадувани според мене и моментално се стигнати пред Исламот.

Секое општество кое не е секуларно е осудено на затуцаност и заостанатост. Тоа е неизбежно.

Не е за џабе Турција најнапрдна земја со мнозинско муслиманско население, али по устав Турција е секуларна држава, не е муслиманска.

Ако муслиманите а пред се Арапите кои иако се околу 20-25% од Исламската популација на светот имаат преголемо влијание, не се изборат со овие назадни радиклани елементи нека стегнат заби, пошто не е лесно да се живее во среден век.

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Како што кажав, Арапите имаат назадувано во посердите 2-3 века (освен мал обид во 50те, 60те и 70те под влијание на социјализмот) а Вехабиите се назадувани според мене и моментално се стигнати пред Исламот.

Секое општество кое не е секуларно е осудено на затуцаност и заостанатост. Тоа е неизбежно.

Не е за џабе Турција најнапрдна земја со мнозинско муслиманско население, али по устав Турција е секуларна држава, не е муслиманска.

Ако муслиманите а пред се Арапите кои иако се околу 20-25% од Исламската популација на светот имаат преголемо влијание, не се изборат со овие назадни радиклани елементи нека стегнат заби, пошто не е лесно да се живее во среден век.

pozdrav priatelce edn od najgolemite faktori za nazaduvanjeto na muslianitee e pred se rasipaniot moral na nivnite vodaci kralevi precedateli vladeteli upraviteli kako sakas narecigi, koi mislat deka mozat da pravat se sto ke posakaat zgora na toa ima i islamski naucnici koi im laskaat na politickite lideri i se staveni vo nivna sluzba ,
ja spomna turcija , a znaes ,i kako se raspadna taa otomanska drzavaa?
zapdaniot nepriatel uverlivo znael deka silata na muslimanitee se vo nivnoto edinstvo pod pokrovitelstvo na eden svettski vodac(halifa), koj ke gi zastapuvaa nivnite interesi i ke gi obedinii nivnitee celi i ideali, ,
taka se zafatile so unistuvanje na islamskiot halifat, otelotvoren vo osmanliska drzava, nekoi zapadni drzavi
kako; anglija grcija ialija, i francija, ja iskoristile slabosta na osmanliskata drzava i pocnale postepeno da i odzemaat nekoi delovi, se dodeka ne zavadeale duri i na nejzinata prestolnina, istanbul,
i na toj nain osmanliskata drzava bese prinudena na odrzuvanje na mirovenna konferencija vo lozana , da skluci miroven dogovor koj bil na polza na zapadnite drzavi, mirovniot dogovor e sklucen megu anglija i najgolemiot turski predavnik kemal ataturk, kade stoelo deka anglija ke gi povlece nejzinite sili od okuiranite teritorii od osmanliskata drzava, posle ovie uslovi

1)
ukinuvanje na islamskiot halifat i proteruvanje na halifata od turcija i odzemanje na seto negovo bogatstvo,
2)
da veti turcija deka ke go speci sekoe dvizenje koe ke povikuva na halifat
3)
turcija da izbere graganski zakon kako zamena na zakonot koj dotogas bese crpen od islamskite izvori , da se otvrlat site islamski sudnici, verski institucii vakufi, propisi na nasledstvo ezanot (povika na molitva) da se napravi na turski jazik , da se zamenat arapskite bukvi so latinska azbuka. odmorot na dzuma petok da se premesti vo nedela.

seto ovaa zavrsi vo 1928 god.
kemal a taturkot gi ispolnil site ovie predlozeni usloci togas anglija ja prizna nezavisnosta na turcija
zatoa ministerot za nadvoreni raboti na anglij so gordost rekol;
nie ja unistivme turcija do toj stepen sto ne moze povtorno da se povrati posle ovoj den, bidiiki nie ja inistivme nejzinata najgolema sila otelotvorena vo dve nesta islamot i halifet..
istoto vazi i za drugitee arapski vladeteli koi se opsednati po dunalukot.

--- надополнето ---

Ме интересира следново како во исламот се дозволува самоубици (маченици) во чест на Алах дали тоа го има во куранот, доколку го има која е сврхата на тоа нели е малку ступидно во име на вера да се жртвува некој човек :tapp:тоа ти доаѓа како Маите кои жртвувале луѓе за добробит на заедницата :toe:
ne priatele nema samoubijcii samoubistvoto e eden golem grev,, ne e dozvolenoo

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Procitaj gi Hadisite koi gi prenesuva Aisa r.a ke svatis deka se raboti za potpolno zrela osoba.
Еве некои од исламските хадиси што говорат за годините на Аиша кога се верила и стапила во брак со Мухамед:

„Аиша рече: си играв со кукли. Понекогаш алаховиот пратеник (нека е мир над него) влегуваше во мене кога девојките беа со мене. Кога тој ќе влезеше, тие излегуваа, и кога тој ќе излезеше, тие влегуваа.“
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif](Sunan Abu Dawud 3:4913, p.1373)[/FONT]

„Аиша (Алах нека биде задоволен од неа) изјави: Алаховиот пратеник (нека е мир над него) ме ожени кога јас имав шест години и пристапив во неговата куќа кога имав девет години“ (Sahih Muslim 2:3309, p.715-716)

„Аиша рече: Алаховиот пратеник (нека е мир над него) ме ожени кога јас имав седум години. Пренесувачот Сулејман вели: или шест години. Тој имаше однос со мене кога јас имав девет години.“ (Abu Dawud 2:2116, p.569)

„Кога хазарет Аиша наполни 9 години брачен живот, светиот пратеник Мухамед (Алаховиот мир и благослов нека биде над него) смртно се разболе. На 9ти или 12ти Rabi-ul-Awwal 11 A.H., тој го напушти овој смртен свет. Хазарет Аиша имаше 18 години кога светиот пратеник Мухамед “ (Алаховиот мир и благослов нека биде над него) почина и таа остана вдовица 48 години до времето кога и почина на 67 години. (Sunan Nasa’i 1 #18, p.108)

Коментар: Забележете дека кога починал Мухамед, Аиша имала 18 години. А пред тоа пишува дека таа веќе била 9 години во брак со него, од што следува дека таа стапила во брак на 9 години.

„Аиша имаше 6 години кога се омажи, а 9 кога влезе во куќата на Мухамед.“
(Ibn-i-Majah 3:1876, p.133)

Аиша имаше 6 (или 7) години кога се омажи, а бракот беше консумиран кога имаше 9 (или 10) години, три месеци по доаѓањето во Мека. (al-Tabari vol.7, p.7)

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Најголемиот турски предавник Кемал Ататурк? Иди лечи се.
И еден пријателски совет, немој на турчин тоа за Ататурк у фаца да му го кажеш.

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Најголемиот турски предавник Кемал Ататурк? Иди лечи се.
И еден пријателски совет, немој на турчин тоа за Ататурк у фаца да му го кажеш.
evee jas sum turcin i na koj saka neka e ke mu go kazam toaa zarem se bega od vistinata.

i sosema sum zdravv kako drenn nema od sto da se lecam , sepak aplaus za izrazot ,bavo'', zarem vaka treba da se ponasas sprema drugitee narodi.
sram da tie .

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Еве некои од исламските хадиси што говорат за годините на Аиша кога се верила и стапила во брак со Мухамед:

„Аиша рече: си играв со кукли. Понекогаш алаховиот пратеник (нека е мир над него) влегуваше во мене кога девојките беа со мене. Кога тој ќе влезеше, тие излегуваа, и кога тој ќе излезеше, тие влегуваа.“
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif](Sunan Abu Dawud 3:4913, p.1373)[/FONT]

„Аиша (Алах нека биде задоволен од неа) изјави: Алаховиот пратеник (нека е мир над него) ме ожени кога јас имав шест години и пристапив во неговата куќа кога имав девет години“ (Sahih Muslim 2:3309, p.715-716)

„Аиша рече: Алаховиот пратеник (нека е мир над него) ме ожени кога јас имав седум години. Пренесувачот Сулејман вели: или шест години. Тој имаше однос со мене кога јас имав девет години.“ (Abu Dawud 2:2116, p.569)

„Кога хазарет Аиша наполни 9 години брачен живот, светиот пратеник Мухамед (Алаховиот мир и благослов нека биде над него) смртно се разболе. На 9ти или 12ти Rabi-ul-Awwal 11 A.H., тој го напушти овој смртен свет. Хазарет Аиша имаше 18 години кога светиот пратеник Мухамед “ (Алаховиот мир и благослов нека биде над него) почина и таа остана вдовица 48 години до времето кога и почина на 67 години. (Sunan Nasa’i 1 #18, p.108)

Коментар: Забележете дека кога починал Мухамед, Аиша имала 18 години. А пред тоа пишува дека таа веќе била 9 години во брак со него, од што следува дека таа стапила во брак на 9 години.

„Аиша имаше 6 години кога се омажи, а 9 кога влезе во куќата на Мухамед.“
(Ibn-i-Majah 3:1876, p.133)

Аиша имаше 6 (или 7) години кога се омажи, а бракот беше консумиран кога имаше 9 (или 10) години, три месеци по доаѓањето во Мека. (al-Tabari vol.7, p.7)
Corbadzija... ne ti rekov da gi proveris Hadisite koi zboruvaat za Aisa r.a tuku Hadisite koi TAA GI PRENESUVA,kako bi svatil deka bila dovolno ZRELA I INTELEGENTNA OSOBA. Kako sto na osnova na nekoi poraki tuka mozes da svatis za kakva osoba se raboti. Svakas li ?

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
evee jas sum turcin i na koj saka neka e ke mu go kazam toaa zarem se bega od vistinata.

i sosema sum zdravv kako drenn nema od sto da se lecam , sepak aplaus za izrazot ,bavo'', zarem vaka treba da se ponasas sprema drugitee narodi.
sram da tie .
Ататурк е основоположник на модерната турска држава.
Одделувањето на државата од религијата е најдоброто нешто што и се случило на Турција.
Да не беше Ататурк, во Првата Светска Војна Турција ќе беше уништена од сојузничките сили на чело со Русија, Англија и Франција.
Ататурк е херој на турците, а ти си никој и ништо, така да не се обидувај да оцрниш големи луѓе на кои не можеш ни во сон за малиот прст да им се фатиш.

V

Vollstandig

Гостин
Ататурк е основоположник на модерната турска држава.
Одделувањето на државата од религијата е најдоброто нешто што и се случило на Турција.
Да не беше Ататурк, во Првата Светска Војна Турција ќе беше уништена од сојузничките сили на чело со Русија, Англија и Франција.
Ататурк е херој на турците, а ти си никој и ништо, така да не се обидувај да оцрниш големи луѓе на кои не можеш ни во сон за малиот прст да им се фатиш.

70 % од турците го слават Кемал Ататурк, и го величат. Останатите 30 % , се закоравени муслимани од среден век кои не признаваат ништо живо осве религијата, и таквите живеат во напуштените села и планински предели, слабо имат контакт со цивилизација и останати раб.
Истиот случај е во македонија, кај шо подзаборавила турци, се задржала религијата, т.е стариот начин на живот, па затоа плукаат по кемал.
Нормален човек не ти го вика тоа...дека не чини..

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom