Kaj Muslimanite se znae vo sto treba da go sledat Resulullah s.a.w.s. Zatoa prethodno ja napisav sluckata na papagalot. Kazav,sto e za doktorot za pacientot moze da bide stetno. Kako sto i samite znaete poligamijata ne se ni praktikuva i ne postoi uslov vo denesnicava za toa nesto. Isto se znae i zakon ima koga covek moze da ima vtora zena i zatoa velime deka denes ne postojat takvi uslovi.Soul-of-Space, разбирам дека полигамијата (имањето повеќе партнери) во тоа време било нормално и секојдневно, но споредденешните стандарди тоа е неприфатливо.
А бидејќи сите муслимани го земаат Мухамед како вистински пример како треба да живее еден човек, зар не треба муслиманите да се оградат од полигамијата и да ја осудат? Има многу луѓе кои го во копираат Мухамед (муџахедините на пример, се облекуваат како него, носат брада како него), а знаеме дека Мухамед , меѓу другото, бил воинствен човек и војсководец, што било нормално за времето во кое живеел, зар не треба муслиманите да се прилагодат на новото време бидејќи копирање на личностите од пред скоро 15 века ќе го врати општеството мноогу мноогу години наназад.
Соломон, Давид и другите што ги наброја не се личности кои се копирани од повеќе од милијарда луѓе, така да актите на Мухамед сносат поголема одговорност.
И како може во Исламот да е дозволено маж да земе девојче за жена кое уште не ни знае како се вика, а уште помалку да може да го бира брачниот партнер, зар одлуката за брак е целосно на таткото?
Da,Liberation... Isus homoseksualcite "gi smetal" za golemi vernici pa i "gi opravduval"(vo navodnici staviv,bidejki od Ustata na Isa a.s navistina toa ne izleglo,toa samo e dodadeno vo Biblijata):Soul-of-Space, фала на твојот обид да одговориш, ама јас ич ништо не прашав од тоа што ти си објаснил. Само за точноста на преводот прашав. Другото сам можам да го сконтам.
И една забелешка: хомосексуалците денес ја оправдуваат својата хомосексуалност затоа што тврдат дека Исус бил геј оти немал жена? Од каде сега ова?
Пази, не викам дека 100% добила менструација, али обично така се гледало кога се станува жена. Моја братучетка доби на 11 години. Кај секој различно.Eisenhorn, како може девојче од 9 години да има добиено прва менструација!? Минимална возраст е 12 години за почеток на пубертет, а некои девојки не добиваат прва менструација до 14-тата година.
Не треси глупости кога сите знаеме дека ни здраво не знаеш да кажеш на коине грчки. Јас имам предмет „Коине грчки јазик“ во моите студии и можам издржано да кажам дека тоа што го кажуваш е лага, поточно смешна лага. Библијата не е исто што и Кyранот па да можете со нејзиниот превод да си играте како што сакате и да си го прилагодувате согласно вашите потреби или согласно модерните научни откритија. Постојат стотици речници, офлајн и онлајн, каде што можат да се проверат и разобличат ваквите лаги.Vo ovie citati ne gleda nikoj nisto. Megjutoa,ako na Grcki citame togas glasi "Entimos Pais" a zborot "pais" ne oznacuva obicen sluga tuku momce so kogo stotnikot ziveel i bil vo homoseksualna vrska (sto togas ne bila retkost).
Културата и обичаите од пред 1400 години, во најголем дел преку Исламот се задржале и до денес. Во тоа е и проблемот.Али тоа не е ни битно, само сакав да кажам дека не може да ја цениме моралноста/неморалноста на обичаи пред 1400 години на една тотално друга култура.
Corbadzija... namesto da mi kazuvas za moite gluposti,onaka,nasuvo,mozese da ni objasnis za ona konkretno. Vie prvo i neznaete na koj jazik e originalnata biblija,,,, koj e vistinskiot prevod.... pa zarem ti vo odnos na toa za Kur'anot zboruvas ? Sekako deka ne e Biblijata sto i Kur'anot i fala mu na Vozviseniot Allah dz.s. Nie tocno znaeme deka od Kur'anot ne e izmeneta nitu edna zapirka,kamo li zbor,od negoviot originalen prevod na Arapski.Не треси глупости кога сите знаеме дека ни здраво не знаеш да кажеш на коине грчки. Јас имам предмет „Коине грчки јазик“ во моите студии и можам издржано да кажам дека тоа што го кажуваш е лага, поточно смешна лага. Библијата не е исто што и Кyранот па да можете со нејзиниот превод да си играте како што сакате и да си го прилагодувате согласно вашите потреби или согласно модерните научни откритија. Постојат стотици речници, офлајн и онлајн, каде што можат да се проверат и разобличат ваквите лаги.
Voopsto ne sum zbunet. Vie bevte zbuneti,ne vi bese jasno od kade homoseksualcite nasle opravduvanje od biblijata. Ti napisav citati... zosto zbunet. Ti go postavi prasanjeto. Deka se raboti za istopolov ljubovnik od reakcijata na corbadzija se gleda a isto i od kontextot na citatite.Soul-of-Space, фала за трудот, ама нешто навистина си збунет. Не мешај Исус и хомосексуалност во темата, кога јас те прашувам за женачка на 6 годишни девојчиња.
Цитатот од Матеј 19 ти е погрешно прочитан (а штом погрешно си го прочитал, не си можел воопшто да го толкуваш). Исус тука воопшто не споменува хомосексуалци, туку евнуси, луѓе кои од раѓање или потоа, останале без семениците.
Инаку првиот цитат, од Матеј 8 (и Лука 7) навистина на грчки содржел збор "pais" кој можел да биде „син, момче“, „слуга“ или „истополов љубовник“. Во кој контекст е употребен, Чорбаџија би требало да знае, пошто ете, учел грчки
--- надополнето ---
Културата и обичаите од пред 1400 години, во најголем дел преку Исламот се задржале и до денес. Во тоа е и проблемот.
Како што кажав, Арапите имаат назадувано во посердите 2-3 века (освен мал обид во 50те, 60те и 70те под влијание на социјализмот) а Вехабиите се назадувани според мене и моментално се стигнати пред Исламот.
Културата и обичаите од пред 1400 години, во најголем дел преку Исламот се задржале и до денес. Во тоа е и проблемот.
Како што кажав, Арапите имаат назадувано во посердите 2-3 века (освен мал обид во 50те, 60те и 70те под влијание на социјализмот) а Вехабиите се назадувани според мене и моментално се стигнати пред Исламот.
Секое општество кое не е секуларно е осудено на затуцаност и заостанатост. Тоа е неизбежно.
Не е за џабе Турција најнапрдна земја со мнозинско муслиманско население, али по устав Турција е секуларна држава, не е муслиманска.
Ако муслиманите а пред се Арапите кои иако се околу 20-25% од Исламската популација на светот имаат преголемо влијание, не се изборат со овие назадни радиклани елементи нека стегнат заби, пошто не е лесно да се живее во среден век.
ne priatele nema samoubijcii samoubistvoto e eden golem grev,, ne e dozvolenooМе интересира следново како во исламот се дозволува самоубици (маченици) во чест на Алах дали тоа го има во куранот, доколку го има која е сврхата на тоа нели е малку ступидно во име на вера да се жртвува некој човек тоа ти доаѓа како Маите кои жртвувале луѓе за добробит на заедницата
Еве некои од исламските хадиси што говорат за годините на Аиша кога се верила и стапила во брак со Мухамед:Procitaj gi Hadisite koi gi prenesuva Aisa r.a ke svatis deka se raboti za potpolno zrela osoba.
evee jas sum turcin i na koj saka neka e ke mu go kazam toaa zarem se bega od vistinata.Најголемиот турски предавник Кемал Ататурк? Иди лечи се.
И еден пријателски совет, немој на турчин тоа за Ататурк у фаца да му го кажеш.
Corbadzija... ne ti rekov da gi proveris Hadisite koi zboruvaat za Aisa r.a tuku Hadisite koi TAA GI PRENESUVA,kako bi svatil deka bila dovolno ZRELA I INTELEGENTNA OSOBA. Kako sto na osnova na nekoi poraki tuka mozes da svatis za kakva osoba se raboti. Svakas li ?Еве некои од исламските хадиси што говорат за годините на Аиша кога се верила и стапила во брак со Мухамед:
„Аиша рече: си играв со кукли. Понекогаш алаховиот пратеник (нека е мир над него) влегуваше во мене кога девојките беа со мене. Кога тој ќе влезеше, тие излегуваа, и кога тој ќе излезеше, тие влегуваа.“
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif](Sunan Abu Dawud 3:4913, p.1373)[/FONT]
„Аиша (Алах нека биде задоволен од неа) изјави: Алаховиот пратеник (нека е мир над него) ме ожени кога јас имав шест години и пристапив во неговата куќа кога имав девет години“ (Sahih Muslim 2:3309, p.715-716)
„Аиша рече: Алаховиот пратеник (нека е мир над него) ме ожени кога јас имав седум години. Пренесувачот Сулејман вели: или шест години. Тој имаше однос со мене кога јас имав девет години.“ (Abu Dawud 2:2116, p.569)
„Кога хазарет Аиша наполни 9 години брачен живот, светиот пратеник Мухамед (Алаховиот мир и благослов нека биде над него) смртно се разболе. На 9ти или 12ти Rabi-ul-Awwal 11 A.H., тој го напушти овој смртен свет. Хазарет Аиша имаше 18 години кога светиот пратеник Мухамед “ (Алаховиот мир и благослов нека биде над него) почина и таа остана вдовица 48 години до времето кога и почина на 67 години. (Sunan Nasa’i 1 #18, p.108)
Коментар: Забележете дека кога починал Мухамед, Аиша имала 18 години. А пред тоа пишува дека таа веќе била 9 години во брак со него, од што следува дека таа стапила во брак на 9 години.
„Аиша имаше 6 години кога се омажи, а 9 кога влезе во куќата на Мухамед.“ (Ibn-i-Majah 3:1876, p.133)
Аиша имаше 6 (или 7) години кога се омажи, а бракот беше консумиран кога имаше 9 (или 10) години, три месеци по доаѓањето во Мека. (al-Tabari vol.7, p.7)
Ататурк е основоположник на модерната турска држава.evee jas sum turcin i na koj saka neka e ke mu go kazam toaa zarem se bega od vistinata.
i sosema sum zdravv kako drenn nema od sto da se lecam , sepak aplaus za izrazot ,bavo'', zarem vaka treba da se ponasas sprema drugitee narodi.
sram da tie .
Ататурк е основоположник на модерната турска држава.
Одделувањето на државата од религијата е најдоброто нешто што и се случило на Турција.
Да не беше Ататурк, во Првата Светска Војна Турција ќе беше уништена од сојузничките сили на чело со Русија, Англија и Франција.
Ататурк е херој на турците, а ти си никој и ништо, така да не се обидувај да оцрниш големи луѓе на кои не можеш ни во сон за малиот прст да им се фатиш.