Прашања за Исламот II

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
23 јули 2010
Мислења
252
Поени од реакции
15
Епа затоа прашав дали "мирот" за вас има некое друго толкување! Во сурата која ја посочив, јасно се повикува на убивање на секој што не е муслиман т.е. паган! Еве пак ќе ја цитирам:
Дали според оваа сура, на пример јас како паган треба да бидам убиен? И дали за вас ваквите пораки се пораки за мир?
Мухаммед с.а.в.с не рекол да се убиваат неверници. Мухаммед с.а.в.с строго наредил да се почитуваат сите (дури евреите:jaj:).
За време на војна, едвај добиле дозвола да се бранат Муслиманите.
Зарем треба да ви се објасни како функционираат работите во војна ? :vozbud:
Кога војната ќе излезе надвор од контрола, нормално ќе го убиеш душманот пред тој тебе :vozbud:
Во овој случај се работело за војна меѓу верници и неверници.
Во Исламот кој ќе ги прекрши правилата на војната, нема да умре како Шехид туку како ќафир.
Муслиманите за време на војна, треба да ги прескокнат оние кои не војуваат против нив, децата, болните, жените и старците.
Исто така во Куранот стои, кој ќе убие невин човек исто ко целото човештво да го убил.
Не е финтата да се убиваат неверниците, овде финтата е што противниците во оваа војна се неверници :vozbud:
Ви се молам барем имајте некое основно познавање :vozbud:

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Каков е ставот на исламот кон мисијата Аполо 11 ?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
За да ја разбереш Сурата, треба прво да имаш малку познавање за периодот кога е напишана !
А не само земи и лупај ја на темава и суди !
Кога пејгамберот с.а.в.с се наоѓал во војна, каде неверниците каде и да го виделе го напаѓале, нормално дека кога тој ќе ги сретнел прв ќе ги убивал !
Не ќе седел да чека или да го сврти другиот образ !
Не значи ако ти си неверник да бидеш убиен.
Исламот забранува присилба во верата !
Се работи за војна, во која биле нападнати Муслиманите, па нормално Мухаммед с.а.в.с се бранел, нормално откако многу пати ги повикал на разбирање, тие не разбирале.
Невини жени и деца се распарчувани, само затоа што сведочеле дека Бог е Еден !
Муслиманите се избркани од Мека !
Каде и да се видени се убивани !
Е сега што очекуваш ти после сето ова ?
Добро, ти си малце кукавички настроен, така ми дојде во твојот претходен пост !
Затоа и не очекувам да заземеш став, туку ќе поминат и ќе ти летне главата !
Но не секој мисли така, во војна кога од дома не можеш да излезеш, нормално кога ќе го видиш непријателот прв ќе го нападнеш !

Знчи, Сурата нема врска со сите неверници, кои си седат мирно !
Ајетот е изречен за време на војна !
Абре какво лупање, какво судење! Се вика ли темава "Прашања за Исламот"? Каде виде ти судење? Поставив прашање!
Дали значи дека Исламот не се наметнува насилно? Дали во куранот некаде се повикува на наметнување со сила?

Eraser

S.... Seni Seviyorum
Член од
12 април 2010
Мислења
422
Поени од реакции
18
Абре какво лупање, какво судење! Се вика ли темава "Прашања за Исламот"? Каде виде ти судење? Поставив прашање!
Дали значи дека Исламот не се наметнува насилно? Дали во куранот некаде се повикува на наметнување со сила?
"Нема присилба во верата." ( Ел - Бекаре: 256)

Eraser

S.... Seni Seviyorum
Член од
12 април 2010
Мислења
422
Поени од реакции
18
Дали тоа значи дека турците османлии кој го ширеле исламот со присилба не биле муслимани?
Го прекршиле Божјиот закон !
Не знам дали Турците го ширеле Исламот насилно или не, но сепак да не беа тие и ја не ќе бев Муслиман :)
Не можам јас на луѓето да им судам дали се Муслимани или не, Аллах најдобро знае !!

--- надополнето ---

Каков е ставот на исламот кон мисијата Аполо 11 ?
Нема Исламот некој посебен став. Истиот што го имат и другите !
Лажна мисија, мисија која никогаш не се случила :)

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
koj tebe te prisili . ti rekol nekoj nesto?
ako osmanlitee prisilno nametnuvale islam nie eden ne ke ostanael sitee ke bile muslimani, i niedna crkva ne ke postoeelo.. vo islamot nema nasilie . vo verata nema prisila.

Член од
23 јули 2010
Мислења
252
Поени од реакции
15
Прашање:
Исламски гледано, што се случува со оние луѓе, кои после воздигнувањето на Исус а.с па натака, биле учени дека тој е Бог, се додека не дојде Мухаммед с.а.в.с да ги упати ?
Кажете ми, овие луѓе не биле уптени, после неколку века дошол Мухаммед с.а.в.с.
Дали овие луѓе се сметаат за неверници, изманипулирани или како не ми е јасно ?

--- надополнето ---

Уште едно прашање имам.
171. О следбеници на Книгата, не претерувајте во верата ваша, и за Аллах само вистина зборувајте! Месих, Иса синот на Мерјем, е пејгамбер Аллахов, Зборот Негов, кој Он го фрли во Мерјем, Дух од Него. Е па, верувајте во Аллах и во пејгамберите Негови, и не зборувајте “тројца” . Престанете, тоа е подобро за вас! Аллах, навистина, е еден Бог. Нека е славен Он! Зарем Он да има дете? Сe што е на небесата и на Земјата е - Аллахово! А Аллах, секако, е Доволен Закрилник!

Дли може некој да ми објаснува за каков дух се работи, дали душата што му е дадена на Иса а.с или нешто друго е ова, не ми е јасно ?

Eraser

S.... Seni Seviyorum
Член од
12 април 2010
Мислења
422
Поени од реакции
18
Уште едно прашање имам.
171. О следбеници на Книгата, не претерувајте во верата ваша, и за Аллах само вистина зборувајте! Месих, Иса синот на Мерјем, е пејгамбер Аллахов, Зборот Негов, кој Он го фрли во Мерјем, Дух од Него. Е па, верувајте во Аллах и во пејгамберите Негови, и не зборувајте “тројца” . Престанете, тоа е подобро за вас! Аллах, навистина, е еден Бог. Нека е славен Он! Зарем Он да има дете? Сe што е на небесата и на Земјата е - Аллахово! А Аллах, секако, е Доволен Закрилник!

Дли може некој да ми објаснува за каков дух се работи, дали душата што му е дадена на Иса а.с или нешто друго е ова, не ми е јасно ?

О Зот !!! Зборот негов-Дали тоа значи гласот му го позајмил ??
Дух од Него- значи ли тоа тој се отелотворил во него ??
Неузубиллах !!
Зборот на Иса а.с е Негов, Аллахов !!
Духот на Иса а.с е Негов, Аллахов !!
Мојот дух, твојот дух, е Негов !!
Се што постои и не постои е Негово !!
Во Куранот Мухаммед с.а.в.с е спомнат само 3 пати, за разлика од Иса а.с кој после Марија и Аллах џ.ш е најспомнатата личност таму !!
Во сите Сури кои се посветени на овој пратеник а.с, се зборува и зборува и зборува, дека Аллах не се отелотворил во него и дека е тој само пратеник Негов !!
Не е никакво Божество !!
И сега кога милион пати во Куранот ни е спомнато дека е тоа така, како може во некоја Сура обратното да го пишува ??

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Дали Исус во исламот ги порачува истите нешта како и во христијанството - Сакај го својот непријател, Сврти го другиот образ...?

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Дали Исус во исламот ги порачува истите нешта како и во христијанството - Сакај го својот непријател, Сврти го другиот образ...?
dovolono e nekolku kurancki aeti;
dobriot zbor e kako steblo osnovata mu e cvrsta a grankite kon nebo koi gi dava plodovite svoi vo sekoja doba so odobrenieto od gospadarot svoj,

I Allah im donesuva primeri na lugeto za da se sekavaat;
primerot na losiot zbor e kako loso steblo otkornato nad zemja koe nema svoja utvrda.

na losoto so dobro vrati, pa dusmanot tvoj vednas blizok prijatel ke ti stane,( kuran,41-94)

Allah mozebi , megu vas i onie koi gi smetate nepriteli ke odredi naklonost, allah e kadar allah e protuvac i somilosen.60-7

sekoe covecko srce ima pravo na ubav zbor i na doznavanje na vistinata.

A

amco2009

Гостин
Коња и жената... Кретени.

Зошто Мухамед признава Исус за пророк, а Исус не го признава Мухамед? Исус рекол дека по него сите пророци ќе се лажни. Излегува дека како Мохамед признал Исус, признал и дека не е пророк.
Isus rekol deka Toj mora da odi ama ke im prati drug posto ako ne otide toj nema da dojde drugiot a drugiot e Muhamed a.s i da ne zabegavte vie so verata i da ne ja iskrivevte nemase da ima potreba od druga objava a vie od covek napravivte Bog

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Isus rekol deka Toj mora da odi ama ke im prati drug posto ako ne otide toj nema da dojde drugiot a drugiot e Muhamed a.s i da ne zabegavte vie so verata i da ne ja iskrivevte nemase da ima potreba od druga objava a vie od covek napravivte Bog
Докажи дека нештата се случиле како шпто ти тврдиш. Кажи кој, како и кога ја сменил Библијата и принеси докази. И не, зборовите во Куранот за мене не се доказ.
Прашање -
Има ли објаснување зошто Исламот се појавил баш во Арабија и последниот пророк бил испратен баш кај Арапите? Зошто Бог не им испратил ниеден пророк на Индијците, на Кинезите, на племињата во Африка и оригиналните староседелци во Австралија и Америка?
И ќе поставам уште едно прашање, дали во Куранот се спомнуваат Северна и Јужна Америка, Австралија, Антарктикот и сите други територии кои не биле откриени од човекот во тоа време?
Според мојата логика, Бог да им дадел упатства на муслиманите како да стигнат до Америка, ќе ги направел многу развиен и богат народ, но тоа тој не го направил.
И уште едно прашање, малку контроверзно, се надевам ќе го одговорите-
Дали, според Куранот, ако мажот има сексуален однос со својата жена, а она се противи за тоа во тој момент, дали тоа е забрането и се смета како силување?

A

amco2009

Гостин
Докажи дека нештата се случиле како шпто ти тврдиш. Кажи кој, како и кога ја сменил Библијата и принеси докази. И не, зборовите во Куранот за мене не се доказ.
Прашање -
Има ли објаснување зошто Исламот се појавил баш во Арабија и последниот пророк бил испратен баш кај Арапите? Зошто Бог не им испратил ниеден пророк на Индијците, на Кинезите, на племињата во Африка и оригиналните староседелци во Австралија и Америка?
И ќе поставам уште едно прашање, дали во Куранот се спомнуваат Северна и Јужна Америка, Австралија, Антарктикот и сите други територии кои не биле откриени од човекот во тоа време?
Според мојата логика, Бог да им дадел упатства на муслиманите како да стигнат до Америка, ќе ги направел многу развиен и богат народ, но тоа тој не го направил.
И уште едно прашање, малку контроверзно, се надевам ќе го одговорите-
Дали, според Куранот, ако мажот има сексуален однос со својата жена, а она се противи за тоа во тој момент, дали тоа е забрането и се смета како силување?
За тебе Библијата која ја измислил Ватикан е доказ :kesa: . За мене пак Курано непроменет 1400 години зборови на свевишниот и милосливиот кој преко Ангелот Џебраил му ги пренесол на Мухамед а.с се доказ и начин на живот.

Нема да навлегувам кој е во право , тоа приватно право кој бо што ќе верува и во што е убеден, ај да се потрудам да ти одговорам на прашањата кои ги знам..

Библијата ја смениле Римјаните на никејскиот собир во 3 тиот век, и Исус го прогласиле за Бог до тогаш бил човек.

Исламот не се појавил во Арабија него Исламот се појавил со појавување на првиот човек Адем и Ава а.с биле Муслимани, А Куранот како последна објава е пратен на потомците на Ибрахим а.с (Аврам) кои што потекнуваат од лозата на Исмаил кој што бил син на Аврам и Хатиџе а.с а од неговиот друг син Исак кој што го имал со Сара потекнуваат Евреите.
Имено сите претходни објави биле објавени на Евреите и потомците на Исак како што се Тората (Тевратот ) Библијата ( Инџилот) и Давидовите записи( Зебунот ) А Куранот како последна објава и надополнување на претходните бил објавен на нивните браќа Арапите децата на Исмиал а.с.

Мухамед а.с во еден хадис пренесува дека Бог му рекол . Ние не оставивме ниеден народ, ниедно племе без да му испратиме верогласник ( пејгамбер) во Истиот Хадис Муахмед а.с нагласува дека Алах џ.ш од Адема а.с до Мухамеда а.с има испратено 124000 пејгамбери на секој народ на секое племе . Додека во Куранот под име се спомнати само 25 пејгамбери

Во Куранот не се спомнува ниеден континет ама затоа Куранот земјата је преставил ко Округла , Додека Христијаните уште мислеле дека е плоча и дека Колубо ќе падне во Бездна додека пловел накај Америка. Додека Христијаните се занимавале дали два три бика или китови ја носат земјата , Куранот ни објаснувал како настанал универзумот, како е створена земјата, по кој редослед, ни ги објаснувал природните и биолошките процеси на земјата, ни го објаснал настанувањето на човекот и неговото зачнување, ни објаснал дека дека солената и слатката вода не се мешаат , ни објаснал дека се во универзумот е поврзано, ни објаснал за потопот, за другите димензии непознати за нас ни објаснал многу работи.

За сексуалните односи во брак незнам многу уште не сум женет сега читам баш една книга правата и обрските на жената бо брак па кога ке дојдам до тоа поглавје ќе ти одговорам .

Селам Алејкум

Член од
22 февруари 2008
Мислења
1.647
Поени од реакции
45
Тоа едноставно не е точно.
Еве што рекол Исус Христос:

„Ако Ме љубите, ќе ги пазите Моите заповеди. И Јас ќе Го молам Мојот Татко, и Тој ќе ви даде друг Утешител, за да биде со вас довека:
Духот на Вистината, Кого светот не може да Го прими, зашто не Го гледа, ниту Го познава. Вие Го познавате, зашто Тој престојува при вас и ќе биде во вас.
Нема да ве оставам сираци, ќе дојдам при вас.
Уште малку, и светот веќе нема да Ме гледа, а вие ќе Ме видите; зашто Јас живеам и вие ќе живеете.
Во оној ден ќе сознаете дека Јас Сум во Мојот Татко, и вие во Мене и Јас во вас. (Јован 14, 15-20).

Дека не станува збор за Мухамед е повеќе од очигледно. Затоа што не е ВО НАС (не е, бидејќи е мртов), нема да биде СО НАС ДОВЕКА (човекот си е мртов и како и секој смртник го чека последниот Христов Суд ) и дека тој не е ДУХОТ НА ВИСТИНАТА (не е дух, туку само човек).

Повеќе од јасно е дека станува збор за Светиот Дух, третото лице на Света Троица.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom