Кога ти, на пример, како потенцијален причинител на сообраќајка правиш прекршок: возиш брзо, поминуваш на црвено, вртиш полукружно на недозволени места, возиш цик-цак по Партизанска, не пропушташ пешаци итн итн итн и ќе ти стаса честитката дома тоест ќе те почестат со казна, а тоа се однесува на сите шо ќе го прават истото, па ќе размислиш наредниот пат 1000 пати пред да изведуваш глупости... да видиш како ќе се намалат и број на прекршоци и број на сообраќајки и колку многу ќе биди оправдана инвестицијата. А дотогаш, можи сите слободно да серите и по форумов и по телевизииве како тоа власта не чини и сака да го „шпиунира“ народот. Затоа и во Лондон, како еден од градовите со најмногу камери во светот, има влада и полиција што „не чинат“ и сакаат да го „шпиунираат“ народот.
Јас сум многу недисциплиниран возач .......но и покрај толкуте години неправилно возење , немам казна , немам сообраќајка направено , сеуште .
Точно знам каде се камерите на мојата траекторија ......и нема шанси да ме фата за прекршок , затоа
имам право да серам .
А јас би бил среќен кога подржувачите на оваа владина одлука од џеб би ги платиле камерите , се разбира , за да можат основано да “ јадат бурек “ по форумите .
--- надополнето ---
Ако не е важно зошто потенцираш дека некој токму тебе ќе те снима во спална. Контрола преку камери се однесува на семејства со проблеми од типот семејно насилство заради алкохол, дрога, психички пореметувања...а за целта на полицијата и камерите не би нагаѓал, со секое ново нагаѓање, муабетот се повеќе ќе наликува на муабет пред биртија
Камери во кука во која сопругот еднашка ја истепал сопругата ?
Мислам , не сме толку наивни . Насилникот оди во затвор , таков е ЗАКОНОТ .
Ако му се случи тоа втор пат , повторно затвор ...........
Ако му се случи тоа трет пат ........ неговата жена е за во демир Хисар , она не е нормална .
Насилството во семејството е само причина за да се наруши приватноста .