Дали е исто?

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Пример 1- вадите 500 ден. да платите нешто на пазар и некое циганче ги грабнува и бега, вие го бркате и фаќате и...му мавате ќотек...циганчето вика “аман за леб ми се за браќата,сестрите“ а вие одговарате “ме заболе мене за шо ти се“ и му акнувате уште неколку...онака...
Пример 2 - Секој ден,24/7,цел живот плаќате пола од се она што се го заработиле под закана со затвор на државата (изнудување пари под закана со лишување од физичка слобода) и немате проблем со тоа,ниту би претепале некој за кого “не ве заболе“ а кој ги троши парите кои сте ги заработиле...напротив...гласате за нив и слично (да не употребувам споредби со сексуална конотација...кои би опишале крајно пасивна ситуација...)

Пример 3 - Живеење во уреден дом,со уреден двор,шетање на песот наутро/навечер, слика и прилика на домаќинство, незаборавање да се каже „добар ден“, отстапување на седиште на постари лица во градскиот превоз...
Пример 4 - Убивање,масакри,геноцид...од истите фер-коректни-не газат на мравка-луѓе..но овој пат е војна и имаат license to stuck babies on bayonettes...

Дали кражбата за вас е кражба освен ако некој повисок авторитет од кого се плашите ви каже дека не е кражба туку ви зема пари под присила,ве краде “за ваше добро“...?
Дали убиството e убиство во било кој случај или само во случај ако не е дозволено од некој повисок авторитет?

Г

Господ

Гостин
Кражбата е кражба дали Leroy ти краде радио со маска за скијање или Никола Груевски ноншалантно додека те мести за подобра пенетрација исто е...
Коа диференцираме кражби треба да ги стаиме у план приоритетите.
Да се краде за да се преживее е поморално(?) од кражбата за луксузен живот.
Сепак бидејки центиметрите на Никола Груевски постојано се во нашите ануси ние можеме само тивко да кенкаме колку не ни се допаѓа а секои четири години да уживаме во букакето кое ни го приредуваат тој и БЦ.
И пак ќе гласаме.(ЈАС НЕ!)

За убиство пак,порано што знам,не го ценев живиот свет,сега...ваљда сум помудар од порано и го ценам животот.Веќе се осеќам попаметно :pos:
Licenced или не убиство може да има со умисла,од небрежност,во самоодбрана и какви се не убиства измислија...
Е дали да ги ставиме во иста кошница сите нив?
Дали некој сериски убиец да е на рамниште на човек кој убил за да си го заштити семејството?
Дали воопшто тој човек(заштитникот)треба да биде осуден?
И пак се е до државата и нејзините центиметри во нашиот анус.
We really have no rights.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
За мене кражба си се кражба - без разлика. Даноци се толку високи, што џабе работиш повеќе саати - што повише работиш уште толку ти зимаат. Кога САД ги зема тие билиони за да ја тн -спаси економијата- тоа беше најголема легална кражба на луѓе што често и поштено работеле и плаќале данок.

Убиство си е убиство - без разлика. И кај има едно - it warrants more. Its a never ending cycle once it begins.

I

Intex

Гостин
@Toecutter

Прво, за кои пари збориш дека ти ги крадат 24/7? Данокот? Само кај нас е тоа? Македонија е единствената држава во светот во која се плаќа данок?
Или ај, да не го гледам ова така, туку да го гледаме чисто философски, без разлика кој те ебе. Не, не е исто да ти ги земе мали Циго или да ти ги земе државата.
Закључок: Вториот не краде сите, и затоа си молчиме, ама демократија сакавме, демократија добивме, додека првиот ќе ти земе само тебе и ќе си кажеш „ај мајката, јас сум најубав, па баш мене да ми ги земе?“.

Другото, убиство за добро е добро? Што ако убиеш, а со тоа спасиш невини животи? Во тој контекст ми е вториот пример (т.е. 3-ти и 4-ти). Ние сме богови да одлучиме дали тој некој треба да живее или умре (еден)? Тој е Бог за да одлучи дали тие _____ (рандон број жртви) треба да живеат или не? Подобро ние да го спречиме него, отколку он да одземе милион невини животи.
Закључок: има видови убиства кои се оправдани. Убиства на лица кои ги кршат стандардите на нормалното општество, додека убиство на невина особа, не.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
@Toecutter

Прво, за кои пари збориш дека ти ги крадат 24/7? Данокот? Само кај нас е тоа? Македонија е единствената држава во светот во која се плаќа данок?
Или ај, да не го гледам ова така, туку да го гледаме чисто философски, без разлика кој те ебе. Не, не е исто да ти ги земе мали Циго или да ти ги земе државата.
Закључок: Вториот не краде сите, и затоа си молчиме, ама демократија сакавме, демократија добивме, додека првиот ќе ти земе само тебе и ќе си кажеш „ај мајката, јас сум најубав, па баш мене да ми ги земе?“.

Другото, убиство за добро е добро? Што ако убиеш, а со тоа спасиш невини животи? Во тој контекст ми е вториот пример (т.е. 3-ти и 4-ти). Ние сме богови да одлучиме дали тој некој треба да живее или умре (еден)? Тој е Бог за да одлучи дали тие _____ (рандон број жртви) треба да живеат или не? Подобро ние да го спречиме него, отколку он да одземе милион невини животи.
Закључок: има видови убиства кои се оправдани. Убиства на лица кои ги кршат стандардите на нормалното општество, додека убиство на невина особа, не.
Да,за данок и сите други видови намети кои постојат...

А што има врска дали Македонија е единствена или секаде е слично (ок има неколку каде скоро и да нема давачки но тоа е друга тема) ??????
Нема врска дали е демократија или еднопартиски систем, дали е комунизам или фашизам...
И никој не прашал никого дали „сака„ демократија или било што друго...
Значи втората кражба,иако е кражба помалку боли (иако трае доживотно) затоа што е еднакво дистрибуирана во однос на жртвите???

А за другото...убиства со цел да се спречи поголемо зло претежно се дел од Холивуд “шо би било ако Хитлер го убиеја на време“ или “ Сталин да го почестеа со цијанид“ и слично.
Секако во смисла на одбрана тоа е тоа...но и агресијата се прикажува како одбрана...
Во реалноста баш тоа и се зема како оправдување...наводното спречување “поголемо зло“...на пример учеството во војните во Ирак и Афганистан...во кои и РМ учествува...
Во сите војни е слично...
Убиј ги овие пошто коа ќе пораснат мамата ќе ти ја ебат...

Classic tune since the dorn of time...

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Епа ја зборам дека моралот е лажен . ама секој што ке го чуе ова се чуди.
Се е лицемерие.
Додека сме биле мали играле шамари , закани , уцени после игра законот , религијата и тн..
У краен случај и со арно и со убаво да е кажано-научено е џабе , треба човек сам да свати , а секое позајмено знаење е безвредно.
За да се издресира едно човече се користат сите можни ресурси( нека ми каже некој дека не не ебат у здрав мозок , а што е
најсмешно не ни знаеме кој е).
И замисли цела работа е у златото , ама нема везе ај.
До моментот кога човек е способен сам да донесува заклучоци веке е програмиран.
Сега треба страшни напори у стилот на хипнози и медитации за да се отфрли се што е прифатено како програма
и да се дојде до суштината на човекот , а тоа е љубов и е основа на сите религиозни учења .

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Убиство си е убиство - без разлика. И кај има едно - it warrants more. Its a never ending cycle once it begins.
Сеуште неам изградено став за темава но ме интересира следново.
Велиш убиство е убиство. Дали значи тоа дека си против смртна казна?
Одговори со Да или Не и Зошто, и толку, да не идеме офтопик.

Х

Ханзо

Гостин
Кражба си е кражба, ама на циганчето му можеш, да државата не и можеш, да се изразам маалски. Башка тоа црното лепак ќе диши за парите, а во другиов случај луѓе од Гранит ќе дишат малтер и асфалт за јас да можам колата да ја прошетам (немам пес) до некој театар или некоја друга квазиантичка градба и да си поуживам во идеите на некои си таму уметници.

За убиството, малку бош муабет. Освен ако на коректниот мравкољуб јајцата му се истрауматизирале од бомбардирање и сосема се мрднал од умот, тој нема да биде тој кој ќе убива, и покрај униформата и пушката. Кога ги составуваат тие Einsatzgruppen (кои бодат бебиња на бајонети), последен регрут е просечниот коректко, тој оди во регуларците кои всушност се плашат да убиваат (илјадници потрошени куршуми за еден убиен ирачки бед гај). Оние со бебињата се веќе психопати и осудени убијци.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Кражба си е кражба, ама на циганчето му можеш, да државата не и можеш, да се изразам маалски. Башка тоа црното лепак ќе диши за парите, а во другиов случај луѓе од Гранит ќе дишат малтер и асфалт за јас да можам колата да ја прошетам (немам пес) до некој театар или некоја друга квазиантичка градба и да си поуживам во идеите на некои си таму уметници.

За убиството, малку бош муабет. Освен ако на коректниот мравкољуб јајцата му се истрауматизирале од бомбардирање и сосема се мрднал од умот, тој нема да биде тој кој ќе убива, и покрај униформата и пушката. Кога ги составуваат тие Einsatzgruppen (кои бодат бебиња на бајонети), последен регрут е просечниот коректко, тој оди во регуларците кои всушност се плашат да убиваат (илјадници потрошени куршуми за еден убиен ирачки бед гај). Оние со бебињата се веќе психопати и осудени убијци.
Имаш добро резонирање но твоето непознавање во одредени области...:)

Во теорија е така,во пракса не е.
Еден минорен процент од буџетот се користи за инфраструктурни проекти а во случајот наш (бидејќи беа наведени Бетон-Гранит) е уште помалку дури најмогу од такви проекти се финансираат од странски донации и грантови.
Секако не бидува премногу да се арчи па платите на вработените во градежништвото и сигурносните стандарди се...мизерни...
А за театрите и концертите - фала на “културно-образовната“ програма...но оние кои се интересираат за наведената култивирачка активност можат да си платат слободно и да уживкаат.
Зошто државата не финансира Панк концерти тогаш?

Инаку не знам како да ти соопштам ама морам...извини вака...
Сите ние во одреден период сме убијци.
Ако мислиш дека сета оваа светска машинерија која убива милиони секоја година,сакати и ослепува,остава психички растројства и уништени домови - се финансира од вселената - грешка си...
Се финансира од кротките,паметни,фини даночни обврзници.
А тоа сме сите ние.
Е сега дилемата е дали знаеме дека оружјето убива па ете...не сме информирани или фините и мирни граѓани плаќаат за секој еден куршум,фрагментациона граната,напалм-контејнер и касетна бомба која убива некаде некого.
Некој таму убива со оружјето кое ние сме го платиле за да може да убива.
Но ние тоа не го гледаме,масакрите ги прави некој друг а ние остануваме ок...

За тоа дали само психопатите убиваат лице во лице...

http://en.wikipedia.org/wiki/Rape_of_nanking

Да не постирам слики од натпреварите кој вод или која чета ќе исече повеќе глави за 1 час...

Имаш и стотици други примери но овој за почеток е...каков и да е...:(

http://en.wikipedia.org/wiki/Rwandan_genocide
http://en.wikipedia.org/wiki/War_in_Yugoslavia

Или пола раја се психопати или фините само чекаат наредба...

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Сеуште неам изградено став за темава но ме интересира следново.
Велиш убиство е убиство. Дали значи тоа дека си против смртна казна?
Одговори со Да или Не и Зошто, и толку, да не идеме офтопик.
Против смртна казна сум. Колку и да направил лоши работи тој човек - по мое мислење, најискрено, мислам дека смртта за него е easy way out. Нема да пати како тие што он ги мачел и се иживљавал.

А сега сценарио за дали е оправдано убиство за да се спаси некој -

Ти, цело семејство, по некој комшија се криете во куќа негде. Воено време е. Непријателот е во куќата и ја претражува. Бебето почнува да плаче и ќе ве открие сите. Што да се прави

1. Покриј му ја устата на бебето за да не ве откријат сите, иако има ризик оно да умре.

2. Остави ги настаните да си течат.

Ова е старо сценарио....

Ateist

Someone
Член од
23 јули 2010
Мислења
14
Поени од реакции
1
Кражба е кражба. Убиство е убиство. без разлика со каква намера е сторено.
Секое изврѓено убиство треба да с еказни со одередена казна.Без разлика од кого е направено. И јас сум против Смртни казни.. НЕ заради тоа што тие нема да се мачат .. туку заради тоа што никој нема право да одзема туѓ живот.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Кражба е кражба. Убиство е убиство. без разлика со каква намера е сторено.
Секое изврѓено убиство треба да с еказни со одередена казна.Без разлика од кого е направено. И јас сум против Смртни казни.. НЕ заради тоа што тие нема да се мачат .. туку заради тоа што никој нема право да одзема туѓ живот.
I toa

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
Во врска со данокот, многу егоцентрично размислувате. Да тоа се мои пари јас сум ги заработил и јас сакам да си ги трошам. Дел од тие пари што ги давате за даноци и слично и што одат како социјална помош за други луѓе, јас повеќе го гледам како хуманост. На пример, ти работиш меѓутоа се повредуваш и остануван инвалид т.е не можеш сам да работиш и ти треба помош од државата. Ако никој не плаќа данок и нема некакви фондови тоа значи дека треба да умреш само затоа што си неспособен за работа од xxx причини. Е сега друга работа е тоа што парите не се менаџираат како што треба поради тоа што основата на монетарното општество е профитот, поради што се појавува корупцијата. Колку поголем профит си направил толку повеќе те слават другите, без разлика како си ги направил, а ова е се поизразено во денешно време. Затоа треба да не се оди на гласање, т.е да се избираат се луѓе со исти ментален склоп (процентот за мене) што ќе ги менаџираат нашите пари и на тој начин ќе се најде начин да се смени општественото уредување може на подобро, ама сигурно од ова полошо не може да биде.

Х

Ханзо

Гостин
Еден минорен процент од буџетот се користи за инфраструктурни проекти а во случајот наш (бидејќи беа наведени Бетон-Гранит) е уште помалку дури најмогу од такви проекти се финансираат од странски донации и грантови.
Секако не бидува премногу да се арчи па платите на вработените во градежништвото и сигурносните стандарди се...мизерни...
Должност како примерен гласачки граѓанин ми е да затворам очи на ова. Зашто како што кажав не можам ништо против тоа (ај ок, социјалистичка револуција ќе правиме, новите пак ќе продолжат по старо), а здравјето ми е помило од бесполезна нервоза за тоа кој колку краде, зашто сепак, капитализмот и неговите closeted верзии социјализам, комунизам и останати розевизми не се фер и се само клептоманска игра. Затоа, си ќутиме и си копкаме.

Инаку не знам како да ти соопштам ама морам...извини вака...
Сите ние во одреден период сме убијци.
Ако мислиш дека сета оваа светска машинерија која убива милиони секоја година,сакати и ослепува,остава психички растројства и уништени домови - се финансира од вселената - грешка си...
Се финансира од кротките,паметни,фини даночни обврзници.
А тоа сме сите ние.
Е сега дилемата е дали знаеме дека оружјето убива па ете...не сме информирани или фините и мирни граѓани плаќаат за секој еден куршум,фрагментациона граната,напалм-контејнер и касетна бомба која убива некаде некого.
Некој таму убива со оружјето кое ние сме го платиле за да може да убива.
Но ние тоа не го гледаме,масакрите ги прави некој друг а ние остануваме ок...
За финансирањето нема грешка, ако така се постават работите сите убиваме индиректно. Но зборот убиство е само збор, а зборовите убиство за својата земја, иако само зборови, се оргазам за многумина. Со задоволство го финансираме реалити шоуто во кое авиони пепелосуваат цели градови, забава е (наречете ме болен, морбиден, забава е). Кога ќе облечат униформа, е тогаш доаѓаме до ова...
За тоа дали само психопатите убиваат лице во лице...

http://en.wikipedia.org/wiki/Rape_of_nanking

Да не постирам слики од натпреварите кој вод или која чета ќе исече повеќе глави за 1 час...

Имаш и стотици други примери но овој за почеток е...каков и да е...:(

http://en.wikipedia.org/wiki/Rwandan_genocide
http://en.wikipedia.org/wiki/War_in_Yugoslavia

Или пола раја се психопати или фините само чекаат наредба...
Пола раја се психопати. :) Воен менталитет. Не чекаат наредба фините, освен како што кажав, ако на тие фини претходно војната добро им го прекопала умот. За жал премногу луѓе имаат искуство со тоа, премногу сведоштва низ солзи за тоа како нивниот маж, син или татко не е истиот човек, значи не можеме да зборуваме за тоа како финиот кучешетач стои на прекинувач на располагање на владата. Не е така едноставен процесот при кој еден просечен човек почнува да коле се околу себе.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Должност како примерен гласачки граѓанин ми е да затворам очи на ова. Зашто како што кажав не можам ништо против тоа (ај ок, социјалистичка револуција ќе правиме, новите пак ќе продолжат по старо), а здравјето ми е помило од бесполезна нервоза за тоа кој колку краде, зашто сепак, капитализмот и неговите closeted верзии социјализам, комунизам и останати розевизми не се фер и се само клептоманска игра. Затоа, си ќутиме и си копкаме.
Точно така...ова што го кажуваш го мислат повеќето но се осмелуваат да го кажат како што е.
Но од друга страна помиреноста, за разлика од некои далекуисточни филозофии кои тврдат спротивно, не носи мир и спокојство.
Носи нови и намети и се поголем социјален притисок врз рајата.
Која е големата лага во ваквата помиреност?
Илузијата дека се ќе е ок,самода замижиме.Една посета на локалниве болници ќе ни го каже спротивното.
Ниту сме здрави,ниту смирени нити курац.
Можеме како обично да се правиме дека се е ок, но сепак го јадеме секој ден.
What we are is chickenshit spineless self-indulging cowards.

За финансирањето нема грешка, ако така се постават работите сите убиваме индиректно. Но зборот убиство е само збор, а зборовите убиство за својата земја, иако само зборови, се оргазам за многумина. Со задоволство го финансираме реалити шоуто во кое авиони пепелосуваат цели градови, забава е (наречете ме болен, морбиден, забава е). Кога ќе облечат униформа, е тогаш доаѓаме до ова...
Кај да е ќе има директен пренос од Венецуела догодина...нешто викаат Иран ама тешко...најверојатно по Чавез ќе одат...
Фаќаш ЦНН?
Шо забава жити се,гледаш некакви фаци на телевизија кои кењаат измеѓу две сцени со некакви точки на екраните кои горат, или трејсери од ПВО одбраната...
Ако ти е до забава имаш филмови...

Пола раја се психопати. :) Воен менталитет. Не чекаат наредба фините, освен како што кажав, ако на тие фини претходно војната добро им го прекопала умот. За жал премногу луѓе имаат искуство со тоа, премногу сведоштва низ солзи за тоа како нивниот маж, син или татко не е истиот човек, значи не можеме да зборуваме за тоа како финиот кучешетач стои на прекинувач на располагање на владата. Не е така едноставен процесот при кој еден просечен човек почнува да коле се околу себе.
Ќе се изненадиш да прочиташ колку се спремни на наредба да убиваат.
А траумите често му се во вид на историски описи на зулумите од оние “другите“...

Во врска со данокот, многу егоцентрично размислувате. Да тоа се мои пари јас сум ги заработил и јас сакам да си ги трошам. Дел од тие пари што ги давате за даноци и слично и што одат како социјална помош за други луѓе,
Егоцентрично, како сите насекаде, единствена причина зошто плаќаат даноци луѓето е заради заканата со сила, а тие пари се менаџираат на тој начин што секоја година се множат паразити за кои треба уште повеќе средства па нови даноци...

Kajgana Shop

На врв Bottom