Здраво!Имено, според преданието, Теодора Цариградска откако починала, му се јавила во сон на Григориј (исто така ученик на нејзиниот духовник Василиј Нови) и му го раскажала нејзиното мачно патешествие од напуштањето на телото до Небото низ вкупно 20-те митарства. Таа му раскажала на Григориј дека секој човек по крштевањето добива ангел чувар кој ги запишува неговите добри дела, но исто така и дека ангелот на злото ги запишува сите негови гревови.
kakvi mitarstva be nema nisto, pre ke ima posle smrtta ke te prasa allah si verual u mene? ne ? U Isus? aa... js si klanjal namaz?ne? lele corba...Апосотлите веќе ни објаснија, или може треба уште еднаш? И не е прашањето дали верувам во митарства или не, туку дали тие објективно постојат или не. Јас можам да верувам во било што, дури и ако „тоа„ не постои. А за митасртвата, ни сведоачт оние кои тие страшни царини ги поминале и нам, на смртиците, кои сеупште сме во овој свет, ни ги пренесуваат нивните искуства, како добра поука и предупредување. Сети се на приказната за богатиот и за Лазар, сиромавиот...
С затоа што Господ веќе се жртвувал за нас?! !
nema zrtva, taka e, on voskresnal odma i so sea od toa lele dramatiki.
Прво, разликувај повикување „духови„ од упокоени од јавувања на душите од упокоените од другиот свет.Здраво!
Јас тука гледам друга спорна работа - јавување / контактирање со духови.
Од тоа што ја имам читано Библијата (сеуште ја читам), јас имам добиено впечаток дека ваквите работи се забранети - гатање / прорекување / зборење со душите на умрените... или?
Исто оти и јас не сум запознает многу со ова - има ли и други преданија / докази за митарствата?
Поздрав и Божји Благослов!
ВасилК
Господ се жртвувал и токму поради таквите како тебе за да се покајат и пред тебе да ти излезе сега и чудо да ти направи ти пак нема да поверуваш како вели:“Блажени се оние што не видоа а поверуваа„ колку сте само убедени дека сте на вистинскиот пат ве жалам поради вашето слепило.Од технички аспект.........Господ па и не се жртвувал
нели оти жртва и не постои...........па нели воскреснал
ааа Римјани си користеле брутални методи кон сите
такво си било времето.......ама жртва нема
Како тоа се жртвувал...доброволно???Господ се жртвувал и токму поради таквите како тебе за да се покајат и пред тебе да ти излезе сега и чудо да ти направи ти пак нема да поверуваш како вели:“Блажени се оние што не видоа а поверуваа„ колку сте само убедени дека сте на вистинскиот пат ве жалам поради вашето слепило.
Prvo te molam nemoj nikogo da zalis zasto na nikoj ne mu treba tvoeto sozaluvanje. Vtoro vistinskiot pat e relativna rabota i e za sekogo razlicen t.e. sekoj sam si go bira patot i toj e za nego vistinski i treto imam cuvstvo deka vo postovive im sudis na onie koi imaat sprotivno mislenje od tebe - nemoj zasto nikoj nema pravo da sudi na nikogo.Господ се жртвувал и токму поради таквите како тебе за да се покајат и пред тебе да ти излезе сега и чудо да ти направи ти пак нема да поверуваш како вели:“Блажени се оние што не видоа а поверуваа„ колку сте само убедени дека сте на вистинскиот пат ве жалам поради вашето слепило.
Да доброволно...непознавањето на некои работи ве тера да постирате вакви грешки..Да беше читал за она што се случувало во Гетсеманија поинаку ќе мислеше..Се што следувало после е последица..Како тоа се жртвувал...доброволно???
Ако е саможртвување да некој со сила и врзан ко куче те прикуца на "Т" дрвена греда...тогаш во ред.
Не е грешка столбот бил во Т форма!
По таа логика и тие не знам колку милиони евреи доброволно се жртвуваа односно одеа во гасни комори, доброволна жртва е секој екзекутиран криминалец.....или кратко доброволна жртва е секој кој настрадал од насилна смрт спротивно на неговата воља......изгледа најдоброволни жртви се самоубијците, но кај нив под знак прашање е состојбата на вољата.Да доброволно...непознавањето на некои работи ве тера да постирате вакви грешки..Да беше читал за она што се случувало во Гетсеманија поинаку ќе мислеше..Се што следувало после е последица..
Што да ти кажам Воне..за едните лудост за другите спасение...А самоутепајците, гасните комори евреите немаат врска со Бог и неговата жртва ..се работи за луѓе некои забегани некои жртви..на забеганиПо таа логика и тие не знам колку милиони евреи доброволно се жртвуваа односно одеа во гасни комори, доброволна жртва е секој екзекутиран криминалец.....или кратко доброволна жртва е секој кој настрадал од насилна смрт спротивно на неговата воља......изгледа најдоброволни жртви се самоубијците, но кај нив под знак прашање е состојбата на вољата.