Во Библијата Исус јасно кажа дека Тој е последниот Пратеник (Пророк) и дека после Него ќе доаѓаат само лажни пророци, затоа залудни се сите тие обиди да се бараат најавувања на некои други пррооци после Исус.
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ
Глава 24
24 зашто ќе се појават лажни христоси и лажни пророци,
па ќе прават големи знаци и чуда, за да ги заблудат, ако е можно, и избраните.
Muhamed s.a.w.s. vo svojot zivot ne pravese nikakvi cuda nitu trikovi ,taka da ako mislese na ovoj stih nemozez da go iskoristis kako argument .
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН
Глава 16
7 Сепак, Јас ви ја кажувам вистината: подобро е за вас, Јас да си отидам; зашто ако не си отидам, Утешителот нема да дојде при вас; ако пак заминам, ќе ви Го испратам.
8 А кога ќе дојде Тој, ќе го увери светот за грев и за правда и за суд.
9 За грев - зашто не веруваат во Мене;
10 за правда - зашто си одам при Мојот Татко, и веќе нема да Ме видите;
11 за суд - зашто е осуден кнезот на овој свет.
12 Имам уште многу да ви кажам, но сега не можете да носите.
13 А кога ќе дојде Тој, Духот на Вистината, ќе ве упати во сета вистина, зашто нема да зборува Сам од Себе, а ќе зборува она што слуша, и ќе ви навести за нештата што ќе дојдат.
14 Тој ќе Ме прослави Мене, зашто ќе земе од Моето и ќе ви јави.
Spored gornite stihovi ne bi mozelo da se zakluci deka Isa a.s. e posledniot pratenik ,ako ne daj nekoj drug stih kade sto Isus veli deka e posleden pratenik.
Citiranite stihovi moze da se protolkuvaat kako najava za posledniot pratenik,no xristijanite ne se slozuvaat deka e taka nego velat deka utesitelot e svetiot duh no ova ne e izdrzano zaradi 7 stih,i zaradi drugi delovi od biblijata kade sto se spomnuva deka svetito duh mnogu pred Isus bil na zemjata vo drugite pratenici ,.................
Јас да си отидам; зашто ако не си отидам,
Утешителот нема да дојде при вас; ако пак заминам, ќе ви Го испратам.