Што вели Библијата за Мухаммед а.с

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
@nihilista
Да те предупредам дека овакви навреди не се дозволени ни кон Мухамед ни кон Исус ни кон некој друг кој е од огромно значење за некоја религија ..
сепак подфорумов е религија и иако не ја почитуваш религијата ни пак си верник сепак имај почит кон членовите на форумов кои тоа го сметаат за голема навреда ...
би те замолил да го едитираш постот :)

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Ne znam kako ne se razbravme ????
jas ne velam deka muhammed bil toa i deka se sam izmislil
no ako ne se veruva vo ona sto go zboruval Muhammed
togas ispaga deka on bil lazgo
no ako nekoj misli taka oti taka sledi ako ne veruva vo Islam
togas istoto mozat da go kazat i drugite za negovata vera.

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Во ова пророштво јасно се гледа дека тој Пророк ќе биде од среде нивните браќа (евреите). Исус бил евреин, а Мухамед арап. Оттука повеќе од јасно е дека ова пророштво се однесува на Исус, а не на Мухамед.
Во Библијата Исус јасно кажа дека Тој е последниот Пратеник (Пророк) и дека после Него ќе доаѓаат само лажни пророци, затоа залудни се сите тие обиди да се бараат најавувања на некои други пррооци после Исус.
“Ќе им издигнам Пророк од среде нивните браќа, како што си ти,Ќе ги положам своите зборови во неговата уста,за да им каже се што ќе му заповедам”

Вие Иса а.с го сметате за пророк ??? Јас не мислам така. Среде нивните браќа, браќа на евреите биле арапите во тоа време.

--- надополнето ---

Дали ова го кажуваше Иса а.с. или Мухаммед с.а.в.с.?

Во книгата на Изаија 29 стих 12,читаме:

“А ако му биде дадена на некој што не знае да чита,велејќи:”Читај го тоа”!–тој ќе одговори:”Не знам да читам”

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
“Ќе им издигнам Пророк од среде нивните браќа, како што си ти,Ќе ги положам своите зборови во неговата уста,за да им каже се што ќе му заповедам”

Вие Иса а.с го сметате за пророк ??? Јас не мислам така. Среде нивните браќа, браќа на евреите биле арапите во тоа време.
Во Библијата арапите никаде не се наречени "браќа" на евреите. Повели наведи едно место во Библијата каде што арапите се наречени браќа на евреите.
Кога Библијата зборува за браќата на евреите, таа недвосмислено зборува за евреите. Еве еден добар пример за тоа, каде што експлицитно се вели дека браќа на евреите се евреите (а не арапите):

"Господ му рече на Мојсеја: Соопшти им на Израелевите синови (евреите) и речи им .... Нив можете да им ги предавате во наследство на вашите деца, за да ги наследат за секогаш во сопственост. Кон нив можете да постапувате како кон робови. Но кон своите браќа, Израелевите синови, никој не смее да господари со жестокост." (Левит 25:1,2,46, Библијата)

Како што гледаш, оваа заповед Господ преку Мојсеј им ја упатува на Израелевите синови (евреите), и нивните браќа исто така ги нарекува Израелеви синови (евреи, а не арапи).

Дали ова го кажуваше Иса а.с. или Мухаммед с.а.в.с.?

Во книгата на Изаија 29 стих 12,читаме:

“А ако му биде дадена на некој што не знае да чита,велејќи:”Читај го тоа”!–тој ќе одговори:”Не знам да читам”
Тука не станува збор за пророштво туку за укор. Прочитај ја цела глава и ќе ти стане јасно. А еве ти го и стихот во неговиот контекст:

Затоа секое видение ќе ви биде како зборови во запечатена книга: ако му биде дадена на некој што знае да чита, велејќи: „Ајде, читај го тоа!” - тој ќе одговори: „Не можам, зашто е запечатена.” А ако му биде дадена на некој што не знае да чита, велејќи: „Читај го тоа!” - тој ќе одговори: „Не знам да читам.” Господ рече: „Бидејќи овој народ Ми пристапува само со устата, и Ме почитува само со усните, а срцето му е далеку од Мене, и неговото почитување научено од човечки одредби, затоа, еве, и натаму ќе постапувам чудно со овој народ - чудно и пречудно: и ќе пропадне мудроста на неговите мудреци, ќе потемнее умноста на неговите умници.” Тешко им на оние што се кријат од Господа, за да ги скријат своите намери, и кои во мрак дејствуваат и зборуваат: „Кој нè гледа и кој нè позна?” Колкаво безумство! Дали се цени глината колку грнчарот, па делото да му рече на својот творец: „Тој не ме направи?” Или грнецот да му рече на грнчарот: „Тој не разбира ништо?”
(Исаија 29:11-16, Библијата)

Бог им зборува дека виденијата ќе им бидат како запечатена книга. Тој што ќе сака да ја отвори не ќе може да ја отвори без разлика дали знае да чита или не. Значи Бог ќе им испраќа виденија преку пророците, но народот нема да ги препознава тие виденија, зато што во времето на Исаија народот е длабоко навлезен во идолопоклонство и паганство.

Првите зборови во Исаија на еврејски се: Ш'МА ЈИЗРАЕЛ, што значи ЧУЈ (СЛУШНИ) ИЗРАИЛЕ.
Целата книга на пророкот Израел има една порака: Чуј Израиле, слушни го тоа што ти го вели Бог, бидејќи ако не слушаш, бог ќе го сврти лицето негово од тебе, покај се и врати се при Бог. Никаде нема ниту еден збор кој што асоцира на Мухамед или на Ислам. Приказната со Мухамед е сосем друга и ова не се применува на него.

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400

Нели Иса а.с. не го сметате вие за пророк туку за Господ ? Ма и да е за Иса а.с ова пророштво јасно ви кажува дека е само пророк, а не Бог.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.398
Поени од реакции
5.030
Темава нема смисла.
Текстовите кој како сака си ги толкува. Тоа најверојатно се однесува на стилот на пишување на тогашните писатели. Нешто како Шекспир.
Мухамед се појавува 600 години после библијата.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.046
Поени од реакции
83.486

Фан на Интер

Rasturac na ZABAVI
Член од
26 јануари 2010
Мислења
612
Поени од реакции
22
Ахмет Дида? За Библијата збори?
А имате ли нешто од Осама бин Ладен да видиме како ја толкува Библијата? Веројатно подеднакво валидно.
Ahmed Dida e najpovikaniot koj sto moze da zbori za Biblijta posto toj e konertitan Musliman koj prethodno bil Hristijanin rodum od JAR

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Ako ima gospod mora da e eden a ako e eden togas samo edna vera e prava a site drugi falc
e sea toa so site toa go vikat za sebe
i toa so ima dobri i losi luge od site veri
e toa e nesto sto kazuva
deka mnogu nesta ne znaeme.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Нели Иса а.с. не го сметате вие за пророк туку за Господ ?
Христијаните го сметаат Исус и за Господ и за Бог и за Човек (Богочовек) и за Пророк и за Божји Син и за Човечки Син и за Спасител (и уште нешто може заборавив).
Пророк во Библиска смисла значи некој што пренесува Божја порака. Исус пренесувал Божја порака и затоа е Пророк. Но тоа не значи дека е и се останато што набројав погоре.

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Христијаните го сметаат Исус и за Господ и за Бог и за Човек (Богочовек) и за Пророк и за Божји Син и за Човечки Син и за Спасител (и уште нешто може заборавив).
Пророк во Библиска смисла значи некој што пренесува Божја порака. Исус пренесувал Божја порака и затоа е Пророк. Но тоа не значи дека е и се останато што набројав погоре.
Божја порака пренесувал Иса а.с. токму така, а не својата порака со тоа вие кажувате дека Бог веќе слегол на земја и дека сам за себе веќе си кажувал . Нели според вас Исус е дел од Бога. Самиот дел од Бога слегол и за себе кажувал.
Ја можеби сум дел од татко ми, но си имам свои квалитети. А Исус е едно што и Бог според вас. Е како де ? Ако е едно што и Бог онда самата своја порака си ја пренесувал на луѓето. Бог слезе на земја аман бе.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.046
Поени од реакции
83.486
Божја порака пренесувал Иса а.с. токму така, а не својата порака со тоа вие кажувате дека Бог веќе слегол на земја и дека сам за себе веќе си кажувал . Нели според вас Исус е дел од Бога. Самиот дел од Бога слегол и за себе кажувал.
Ја можеби сум дел од татко ми, но си имам свои квалитети. А Исус е едно што и Бог според вас. Е како де ? Ако е едно што и Бог онда самата своја порака си ја пренесувал на луѓето. Бог слезе на земја аман бе.
Да, баш така.
Тоа го потврдува и еврејскиот мистицизам, кој датира многу пред нултата година.

Член од
3 октомври 2008
Мислења
451
Поени од реакции
164
Dobro be, pa kakov e toj Bog, koj za da ja dobie mojata ljubov e prinuden da sleze vo Zemjata i da bide okovan vo krst, maltretiran, masakriran, pljukan od lugeto i toa za sto, samo za da me ubedi mene deka on postoi i deka me saka???!!!:nenene::nenene::nenene: I posle na kraj, najlosoto, On dosol da me spasi iako jas ke treba da goram vo pekol. Cista covecka romantika i fantazija....

Nee, toj ne e moj Bog.....Mojot Bog e Semoken, mojot Bog nema ni majka ni tatko, Toj e prviot bez pocetok i posledniot bez kraj.

On nema potreba od nasata ljubov, a nie imame potreba od Negovata ljubot.
Neli e dovolno sto sme uste zivi, iako sekoja sekunda pravime grevovi On so negovata milost sepak ne ostava zivi.

Toj me stvoril, a jas sum mu Negov sluga, rob, kako sto bese i Isus (Neka Bozjiot mir e nad nego), site proroci i site luge.

Selam

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.398
Поени од реакции
5.030
Dobro be, pa kakov e toj Bog, koj za da ja dobie mojata ljubov e prinuden da sleze vo Zemjata i da bide okovan vo krst, maltretiran, masakriran, pljukan od lugeto i toa za sto, samo za da me ubedi mene deka on postoi i deka me saka???!![/B

Значи ти се клањаш на Бог што постои само во неколку книги?
И мало дете верува во постоењето на Дедо мраз некаде во Лапонија...

Kajgana Shop

На врв Bottom