Java vs .NET

Vnuce

http://abix.mk
Член од
20 март 2006
Мислења
2.602
Поени од реакции
223
Вечната* борба... Која е подобра платформа, Java или .NET?**
Сега и на филмското платно:

Movie Trailer

*Добро де, не е баш вечна
*Disclaimer: Не е идејата да се започне војна, битен е сеирот на линкот. Мене ми е сеисто, не ги сакам ни еднатата ни другата :)

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Прашањево е сакаш да ти го бапни магаре или да те касни змија?

Сеедно, ако би се прашувал јас, би одел со .НЕТ варијанта.

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
јако клипче :)
From the producers of JAvatar and .NOT :)

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
Клипчето е најдобриот треилер што сум го гледал за филм, инаку би одел со Java, едноставна е и ја има насекаде, за разлика од .not го нема линукс(т.е го има ама таа верзија не е од микрософт така тоа не се рачуна)

ONE

Член од
21 декември 2008
Мислења
895
Поени од реакции
64
Дефинитивно JAVA, прво има голема подршка, второ на сите системи работи, трето искчаат многу добри FRAMEWORKS. Од друга страна .NET бара IIS подршка, што на многу машини и ја нема, се повеќе страни се префрлаат на JAVA.

Член од
9 јули 2010
Мислења
1
Поени од реакции
0
ako ste spremni za microsoft monopol slobodno pocnete da koristite asp.net silverlight com3 visual studio i sto uste bese?
Site produkti sto gi nabrojav (i ostanatite) im se katastrofalni cista katastrofa pocnuvajki so nivniot primaren na koj se baziraat site nivni produkti - operativniot im sistem windows.

Bazata e nestabilna (windows) dobra e za povrsni raboti nikako za ponatamosen software development i sekako ne za programi koi ke rabotat samo pod windows..

pozdrav i koristete java c c++ ili asembler - open source ftw not commercial of course :)

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
ako ste spremni za microsoft monopol slobodno pocnete da koristite asp.net silverlight com3 visual studio i sto uste bese?
Site produkti sto gi nabrojav (i ostanatite) im se katastrofalni cista katastrofa pocnuvajki so nivniot primaren na koj se baziraat site nivni produkti - operativniot im sistem windows.

Bazata e nestabilna (windows) dobra e za povrsni raboti nikako za ponatamosen software development i sekako ne za programi koi ke rabotat samo pod windows..

pozdrav i koristete java c c++ ili asembler - open source ftw not commercial of course :)
Муабетов ти е... што да ти расправам.

Windows нестабилен, aсемлблер... знаеш што зборуваш?

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
Муабетов ти е... што да ти расправам.

Windows нестабилен, aсемлблер... знаеш што зборуваш?
Windows - BSOD, асемблер е најдобар јазик за користење само бара многу време за работа и се користи само ако мора. Btw, .NET е лош за системи кои треба долги години да се користат, од причина некомпатибилност на верзиите, програма направена во .NET 2.0 не може да се извршува на .NET 4.0, т.е треба да се прекомјалира за .NET 4.0 и да се отстранат грешките, за разлика од Java каде src од 1.3 без проблеми се извршува на 1.6.

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
Не е темава за тоа. Не сакам да почнувам расправија. Ама NT 6.x е постабилен од линукс. Има друга тема во подфорумот „Оперативни системи...“. Најди ја таму можи расправија колку сакаш.

асемблер е најдобар јазик за користење само бара многу време за работа и се користи само ако мора.
Комедии. Ниту е најдобар, ниту е добар за се поголемо од hello world. Се користи за две работи. Кога правиш крак на програма, и кога евентуално правиш оптимизација каде што компајлерот ти дава неоптимизиран код. Ама, пример со денешните C и C++ компајлери, поголеми се шансите комапјлерот да даде подобар машински код одколку ти самиот.

Btw, .NET е лош за системи кои треба долги години да се користат, од причина некомпатибилност на верзиите, програма направена во .NET 2.0 не може да се извршува на .NET 4.0, т.е треба да се прекомјалира за .NET 4.0 и да се отстранат грешките, за разлика од Java каде src од 1.3 без проблеми се извршува на 1.6.
Кој те тера да ја прекомајлираш програмата. Врти ја врз runtime 2.0 и нема никакви проблеми. ХЕХ.

Па дури и да ја компајлираш како .net 4.0 нема да има скоро никакви проблеми. Зависи од сложеноста на програмата. И да се јават ситни проблеми, веднаш ќе ги средиш.

Член од
11 јули 2010
Мислења
7
Поени од реакции
0
Ја би одбрал дефинитивно .NET. Но, доколку кодирате malware во јава, секогаш ке е FUD. Тоа значи детекцијата ке е 0. А во .NET морате да импортирате АПИ и сваштарии, и да ставате џанк кодови.

shadow_rr

Resistance is Futile
Член од
8 јули 2006
Мислења
1.807
Поени од реакции
323
Како поддржувач на Free Software фондацијата и слободниот софтвер, секако дека ќе изберам Java, иако мора да признам дека C#-от е некако поелегантен за програмирање. :)

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
.нет нуди најдобра работна околина, можности за создавање на продукти кои ако би пробал некој да ги прави во Јава би му зеле 10 пати повеќе време.
Јава е добра за старите мобилни да прави некој клонови на тетрис, а кога ќе сака да сработи нешто ќе си земе да ја користи најприфатената платформа.
.....Shadøw .....
Како поддржувач на Free Software фондацијата и слободниот софтвер, секако дека ќе изберам Java, иако мора да признам дека C#-от е некако поелегантен за програмирање.
.....
И Windows и Visual Studio се бесплатен и слободен софтвер.

Kajgana Shop

На врв Bottom