Производи со отворени кутии. И додатоци кои фалат, a фабрички доаѓаат со нив

bRutal savaGe

ಠ_ಠ
Член од
10 јули 2009
Мислења
4.213
Поени од реакции
88
Што мислите зошто секогаш ставаат јаки цури во продавниците за мобилни !?
- За да гледаш во неа, а не во тоа што ти го нуди. ;)
премногу јака констатација :)

затоа треба да се знае што сакате да купите, и добро да сте информирани околу производот, а не на слепо.
така да си постар чоек и го носиш писито на сервис/надоградба, ќе те видат неук, ќе те исповртат партал ќе те напраат за да им платиш тродупло од што ќе му наплатат на некој што ја разбира проблематиката.

тоа за кока-колата имаат право газдите да си ставаат свој цени и да ги преправаат, така пред околу 3 год. каде што во цел град продаваа пола литро кола за 30 ден. еден фактард кај мене ја продаваше 35.
затоа ете ги поголемите маркети како Тинекс,Веро,СП маркет.

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Малце офф, сега читав за то камкодерчето, не го бива за снимање во low light ситуации.

http://www.pcpro.co.uk/reviews/camcorders/256702/toshiba-camileo-s10

зависи за шо ќе го користиш, за плажа или спална....
Цела недела читав ривјуа, ми се зеде мозокот више.

А демек тие од 500 евра ги "бива" за снимање во услови на лошо светло или навечер? : )

Симнав тест видеа снимани со него, снимки направени на сонце и снимки направени на облачно време, квалитетот е одличен. А го најдов за цена од 7.100 денари. Ми нарачаа и кабелче од друго место, одам да го земам сега.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Цела недела читав ривјуа, ми се зеде мозокот више.

А демек тие од 500 евра ги "бива" за снимање во услови на лошо светло или навечер? : )

Симнав тест видеа снимани со него, снимки направени на сонце и снимки направени на облачно време, квалитетот е одличен. А го најдов за цена од 7.100 денари. Ми нарачаа и кабелче од друго место, одам да го земам сега.
а бе само онака успат отворив да видам инаку под слабо светло не подразбираат облаци туку на пример кафиќ, свирки во затворено, ноќе така на улица...

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Може нема врска со бела техника, ама кока колава ме потсети на нешто друго.
Одам во тобако во центар, температурата надвор миљон. Земам вода од фрижидер, на неа пишува „Препорачана цена 16 денари“. Ми ја наплати 30 и искуца фискална.
Викам, се извинувам, овде пишува дека водава кошта 16 денари. Е не, тоа е само препорака. Добро викам, вратете ми ги парите, ќе одам да си купам две води со истите пари. Ама искуцана е сметката. Не знам тоа, вратете ми ги парите. И ми ги врати. Си излегов мртва жедна и право на фонтана:).
Самата Кока-Кола има измислено систем на оние машини за пијалоци преку кој ќе ја преправа цената (покачува) на премногу жешко време. Муштериите се бунеле, жалеле, викале, не купувале и бојкотирале - затоа тие отстапија од идејата.
Небитно, кога темата воопшто не е ни тоа, секој си има право на свои цени. Е сега, не е крив он, криви се овците што ќе купуваат од кај него.

А онтопик, лично ми се нема случено нешто вакво. Телевизорот го купив од техномаркет, дојде дури и со AM антена, не па сите други тракатанци. Стариот мобилен (p990i) кој го земав од сега веќе затворените Alfa Mobile, дојде со штрафчиња, мали шрафцигери, слушалки, полнач, desk-stand и триста други тракатанци.

Но, еве еден пример од AMC, за да не се чудите зашто викаат "Никој да не купува од кај нив!!!". Другарче купува компјутер од таму, го местиме и сетираме. Пробувам да го бутнам кабелот за напојување, кога ми излета горниот плех од куќиштето и се одлепи гаранцијата. Беше од оние новите ливчиња, кои ако ги одлепиш после имаат траги на нив, да се примети. Приметив дека фали штрафот кој го држи плехот, ваљда намерно. Компјутерот, истиот ден, прекина да работи. Не се палеше воопшто.
Следниот ден го однесе назад, му дадоа нов сосе нов модел на куќиште кој до ден денес си работи океј. Изгледа среќа тие вработените биле исто толку мутави ко газдата, па не ја провериле убаво гаранцијата.

Мора да признаам, јака финта. Продаваш компјутер со чкарт напајање, графичка и којзнае што, "забораваш" штраф баш каде што е гаранцијата и муштеријата ја кине. И после нема "ама", си ја одлепил гаранцијата, плати си го напојувањето сега.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.329
Поени од реакции
15.588
За телефониве сте во право, а и што купувате нови телефони кои уствари се чепкани најмалку 100 пати дневно, боље купи си на старо користен 2-3 месеци, ем помалце чепкан ем скоро дупло помалце пари ќе го платиш :)
Него коа спомнавте телевизори, кажете некој добар маркет сакам да купувам па да знам кај да барам да не ми дадат и мене "отворен" телевизор :)

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.725
Поени од реакции
13.464
Искуство од една некогаш „реномирана“ продавница за компјутери. Беше баш пред некои 2 години кога требаше да земеме лаптоп за брат ми и направивме потроа озбилно истражување на пазарот. Имаше некаде висока цена = квалитет, ептен ниска цена = послаби перформанси. Како и да е коа влеговме во дотичната продавница, имаше една конфигурација која за тие пари беше идеална (не беше дури ни сомнително евтина) и брат ми (покрај мое противење ради поранешни искуства) го зеде. Таман лаптопот да прејде преку касата ми светна да видам тоа лепенката кај што пишува што процесор користи. Знаете што може да се деси потоа. Наместо да биде Dual core како што би требало се деси да биде Intel Atom... Епилог, половина саат им објаснував дека компјутерот што го нудат е таков и таков а они, не! Тоа е Атом - подобар бил од dual core. ПА курац коа више шиткаш компјутер барем не лажи дека го продаваш под друго име на конфигурација. Како и да е, никад више не им стапнав во продавницата.

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Искуство од една некогаш „реномирана“ продавница за компјутери. Беше баш пред некои 2 години кога требаше да земеме лаптоп за брат ми и направивме потроа озбилно истражување на пазарот. Имаше некаде висока цена = квалитет, ептен ниска цена = послаби перформанси. Како и да е коа влеговме во дотичната продавница, имаше една конфигурација која за тие пари беше идеална (не беше дури ни сомнително евтина) и брат ми (покрај мое противење ради поранешни искуства) го зеде. Таман лаптопот да прејде преку касата ми светна да видам тоа лепенката кај што пишува што процесор користи. Знаете што може да се деси потоа. Наместо да биде Dual core како што би требало се деси да биде Intel Atom... Епилог, половина саат им објаснував дека компјутерот што го нудат е таков и таков а они, не! Тоа е Атом - подобар бил од dual core. ПА курац коа више шиткаш компјутер барем не лажи дека го продаваш под друго име на конфигурација. Како и да е, никад више не им стапнав во продавницата.
Пиши која де, затоа е темава, да ги откриеме, посрамотиме и изругаме. И успат ќе се спасат луѓето да не купуваат од кај нив.
Мене тоа ми се случи во SET, кога го биравме PC-то за другарчето (што го купи од AMC потоа). Пишува 9500GT DDR3, а таква не постои. И продавачот не убедува дека имаат, ај ок. Следниот ден кога требаше да го зимаме, ни вика "Абе завршија со таквите графички, имаме со DDR2 само". ГО прашавме дали ќе ни даде пониска цена заради тоа, тој ни рече не.
Фала на лажгите и чао пријатно. Јас сакав да го купиме од SET, место АМЦ ради нивната покварена традиција, ама таква непрофесионалност не може да се трпи. И ете, заради НИШТО (а нас не ни правеше разлика DDR2/3, искрено), изгубија муштерија кој потоа истиот компјутер за исти пари го купи од АМЦ.

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Ај нека се јават тие шо купувале од купилаптоп.цом.мк :)))

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Ај нека се јават тие шо купувале од купилаптоп.цом.мк :)))
Ја иам предлог. Место фалични, горе да пишеме ИСПРАВНИ.

Да не се мачиме да набројуваме продавници вака, очигледно дека се премногу. Така бар ќе има една...две, за кажување. :devil3:

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Го купив камкордерот, од продавницата од која што го купив ми купија кабел од Логинг, но...

Бидејќи сите продавници во кои бев тврдат дека производот го добиваат без кабелот, а на кутијата од производот како и на спецификациите од производителот е наведено дека содржи и HDMI кабел, за да дојдеме до вистината и да добиеме одговор на прашањето "Каде отиде кабелот?" им пратив мејл на увозниците чија декларација стои на производот.

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Го купив камкордерор, од продавницата од која што го купив ми купија кабел од Логинг, но...

Бидејќи сите продавници во кои бев тврдат дека производот го добиваат без кабелот, а на кутијата од производот како и на спецификациите од производителот е наведено дека содржи и HDMI кабел, за да дојдеме до вистината и да добиеме одговор на прашањето "Каде отиде кабелот?" им пратив мејл на увозниците чија декларација стои на производот.
Не верувам дека би признале. Ќе речат дека и они така ги добиваат, па приказната ќе биде помеѓу нив и испорачувачите од Кина/Кореа или ватевер, па во тој лавиринт никогаш нема да се снајде човек.

Само ме чуди дебилноста на продавачиве, дали тие не проверуваат што добиваат, односно купуваат од увозниците?!
Еве, дури и да не проверуваат, сигурно не си само ти кој им дал ваква забелешка, па да му ебам матер, некој ќе си рече "Не криват нас луѓево, а не сме ние криви, дај да видиме што е работата".

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229
јас и мобилниот и дигиталниот апарт ги купив со отворена кутија однсоно од рафт ај фотоапаратот е во ред иако после кога размислив добро дека се избрзав се покајав но добро ме служи, но мобилниот го купив од равт во Германос, добро ми дадоа се што иде со него но приметив прво батеријата не беше како што треба се празнеше бргу ај ми ја сменија што ја сменија и тоа едвај бидјеќи како и секогаш убедуваат дека се е во ред, дргуо по недела дена приметив дека мобилниот се гаси сам по себе ако стиснам погрешно копче, значи се гаси скроз, отидов таму ме убедуваат дека се е во ред а под гаранција 1 година барав да ми го сменат и не сакаа, сега во истата продавница е семенет персоналот и им кажувам за мобилниот тие се чудат како можеле да бидат безобразни и да не го сменат, дека тоа е должност под гаранција да го сменат. Тоа е тоа, така остана сега ова ми е за памет!

К

Кики.

Гостин
темава ме погоди...пред неколку месеци бев да си купам мобилен нокиа Е 71 од One во Лептокарија. прешувам за телефонот и типот што продава ми вика само овој од излог. и како секој нормален човек и јас не го сакав тој од излог, па почна како сите продавачи да ме убедува бла, бла, бла... и нема врска најдов некако телефон што не беше од излог, доаѓам дома отварам да ја видам мемориската и гледам нема мемориска, а убаво знам дека продавачот кажа дека со телефонот иде и мемориска од 1 или 2 гига, не е важно. се јавувам во продавницата за да прашам и ми вика дека со едни телефони идела, со други не идела мемориска... тука видов колку е саат,па се помирив со глупоста што ја прават газдите и продавачите. Иако се мислам дека некогаш еден паметен тип рекол: купувачот е секогаш во право. за жал кај нас тоа не важи.

BOJ@N

Штрумф Текнувало
Член од
30 ноември 2008
Мислења
884
Поени од реакции
489
Работата е резил вкрај. Како можи бе од цел свет баш кај нас бизнисмениве да се прават толку паметни? Јас кога го купував порано мобилниот к750 морав продавачот да го прашам за сите елементи што одат со него дали ги има во пакетот бидејќи иако се знае што следува со телефонот кај нас има полно изненадувања. Ќе го видиш телефонот на интернет (гсм арена и сл. -има паковање со сите кабли, картички и триста чуда) а кај нас ке ти го дадат само телефонот и полначот - изгледа мислат дека најверојатно мастило пиеме или пак нафта :uvo: И паковањето на телефонот беше ок, ама камерата имаше некој проблем, вадеше некои линии (на нов телефон!), само тие ги забележав дома кога го разгледував и кога се жалев велат ок, ке оди на сервис (го преинсталираа софтверот) а не ми го сменаа телефонот :uvo:
Така да мојот впечаток посебно за мобилните оператори е каубојска работа - снајди се па живеј

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.586
Купил некој мобилен со слушалки?

Kajgana Shop

На врв Bottom