Езотерија, Окултизам - А. Кроули, П. Дунов, Д. Фортуне ...

• Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување
Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Баталете магија практицирајте љубов , секоја магија , кабализам и незнам што уште не е срање у боја.
magijata moze da bide ljubov. Se sto se zima vo normalno doza e ok, se dodeka si dovolno zapoznaet so toa.

A te imam procitano nekolku pati kako se opiras za magijata.....ne mi se luti, ali zvucis bas kako nekoj sto kazuva deka Isus e vistinata....ostavi gi lugeto, ako tebe ne ti se sviga, ima drugi sto ja preferiraat

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Moже грешам , ама силно ми е чуството за таа работа така да шансите да сум грешка се бајаги мали.
Ова го мислам многу одамна дека е така , и што знам , дај боже да грешам па лугето да не патат поради нивните постапки.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Moже грешам , ама силно ми е чуството за таа работа така да шансите да сум грешка се бајаги мали.
Ова го мислам многу одамна дека е така , и што знам , дај боже да грешам па лугето да не патат поради нивните постапки.

Se soglasuvam so boldiranoto. Lugeto obicno sakaat da navlezat vo okultizmot tokmu poradi magii i takvi stvari. Ali, takov covek ke najde od kaj da nauci i bez nekoj da mu kaze kako i sto.

Magijata e samo eden mal del od okultizmot. Najbitnoto e osoznavanje na sam sebe.

Член од
3 март 2009
Мислења
795
Поени од реакции
702
А дали знаете дека има македонско участие во учението на Петар Данов Беинса Дуно. Историjата е следнава. Можеби наjдобриот ученик на Учителот е Михаил Иванов( Омраам ) роден праз 1900 г. во село Сербци , Македониjа. Учителот му дава во раце учение за да го рапрозстрани во цел свет и да прослави Белото Братсво. Иванов создава Бело Братство во Франциjа . Потоа заминува за Индиjа каде се запознава со духовниот водач на пророците Махаватар Бабаджи кои му дава ново духовно име Омраам . Во Франциjа Михаил Иванов создава остров на духовността саштиот како на Учителот во Софиjа и обучава французи и жители от цел свет во Мистериjата на Белото Братство. Омраам умира во 1986 като неколку хилјади французи го определуват како башта на Белото Братство во Франциjа и духовен водач на сите последователи.

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
Не би било лошо некој да даде малку поопширен коментар за учењето на Беинса Дуно. Исто би можело да се каже нешто и за Дион Фортуне, Елифас Леви. Притоа, постојат и други имиња и учења поврзани со езотеријата и окултизмот, кои би можеле да се спомнат, како Рудолф Штајнер, Алан Бенет, Хелена Блавацки, Остин Осман Спер, Ани Бесант и многу други (да не зборуваме за духовните „учители“ од Индија и од останатите средноисточни и далечноисточни земји, како и од земјите кои сега се дел од исламската културна сфера). Вака, се` се сведува главно на имиња на некакви езотерични друштва и нивни основачи, без притоа да се дадат дополнителни информации. Јасно ми е дека за некого е прилично сложено во кратки црти да изложува теории сместени во повеќе книги или пак, се нема доволно време, но вака дискусијата се сведува на неколку форумџии. Некој ќе напише дека неупатените можат да си пребаруваат на интернет, ама тоа пак ја обесмислува темава.
А ако постов претставува задирање во модераторската должност, јас се извинувам :smir:

Член од
3 март 2009
Мислења
795
Поени од реакции
702
Па ако има некоj нешто на македонски за Беинса Дуно да постира . јас имам многу на бугарски но знам дека не е дозволено да постирам.

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Па ако има некоj нешто на македонски за Беинса Дуно да постира . јас имам многу на бугарски но знам дека не е дозволено да постирам.
потруди се да го прераскажеш тоа шо го имаш, извади некои конкретни и интересни информации ... и остави линк до изворот ..

--- надополнето ---

А ако постов претставува задирање во модераторската должност, јас се извинувам :smir:
Нема проблем :)
и јас апелирав и се надевав дека барем отворачот на темата и неговиот другар Уран ќе придонесат и насочат и би не заинтересирале околу темава .. но шо е тоа .. се надевам дека ќе испадне нешто ...

T

Tetro

Гостин
Нема проблем :)
и јас апелирав и се надевав дека барем отворачот на темата и неговиот другар Уран ќе придонесат и насочат и би не заинтересирале околу темава .. но шо е тоа .. се надевам дека ќе испадне нешто ...
отворачот на темава е во големи проблеми од секаков тип, моментално... попрецизно хардверско-софтверски со компјутер, + инспекторско-конструктивни на професионалната страна, така да, наредните неколку недели ќе стапам во контакт со Уран, кој моментално е на службено патување... Доколку некој е запознаен со темава, може слободно да дава информации, никој не е сезнајко од нас, сите знаеме по нешто...

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Ова е извадено од Википедија, јас ќе одговорам на карактеристиките како експеримент да видиме дали можеме да направиме чиста линија измеѓу двете патеки

Right-Hand Path belief systems generally share the following properties:

* Belief in a higher power, such as a deity.

Да

* Obedience to the will of a higher power.

Па, не баш - не верувам дека таква сила треба да ми дава закони и ја да служам како роб.

* The belief that there is an absolute definition of good and evil that applies to everyone.

Не

* Esoteric belief in a supernatural mechanism like divine retribution or the Threefold Law, which entails the assessment of moral decisions made in one's lifetime.

Да

* Eschatological beliefs, resulting to salvation for some and to damnation for others.

Никако

Left-Hand Path belief systems generally share the following properties:

* The conviction that individuals can become (or already are) akin to gods.

Да

* The conviction that there is no such thing as a selfless act. Fulfilling one's desire is acknowledged to be selfish, at the least reaping an individual sense of satisfaction. Altruism is considered self-deception, created and fostered by conventional religions.

Да, до некаде.

* A less rigid definition of the self; a purported realization that there are sometimes collective identities which can also, just as validly, have the label "self" applied to them.

Можеби

* An exoteric interpretation of concepts like karma, divine retribution, or the Threefold Law, resulting in flexible rather than rigid codes of ethics.

Ех, не знам како може да бидат flexible, but I do give it a thought.

* The conviction that the individual is preeminent, and that all decisions should be made with the goal of cultivating the self (though not necessarily the ego).

Не ако тоа е само за материјално ствари.

* The conviction that each individual is responsible for his or her own happiness, and that no external force will provide salvation or reward actions which do not advance one's own happiness in this life.

Да.

* The conviction that the forces of the universe can be harnessed to one's personal will by magical means, and that power gained and wielded in such a manner is an aid to enlightenment, to self-satisfaction, and to self-deification.

Да

* A Platonic view of deities as "first-forms." If deity is perceived as having consciousness, then all relationships with the deity are in the form of a partnership, or an alliance which does not require subservience. Some practitioners of Left-Hand Path belief systems summarize this concept with the statement that "prideful deities like prideful partners."

Првата реченица - дефинитвно да.

Црни магии - Лева Патека и Бели магии - Десна Патека не се слагаат кон моиве ставови. Јас не оправдувам црна магија у никаков случај, но ко што видовме погоре - според дефинициите на Вики, јас повеќе припаѓам на Левата. Дали тоа ме прави злобна лиќност, иако не би направила ништо да повредам било што? Не би рекла.

А што е со сивите магии? Да речеме веруваме во карма и реинкарнација. Пример, некој е болен. Јас ќе направам магија за да оздрави. Сега, може он си одработувал некој кармички долг и ја тука сум се замешала и сум му зафркнала работа. Бела, црна или сива?

Член од
14 август 2006
Мислења
45.354
Поени од реакции
84.575
Лева/десна патека е многу неегзактна тема за разговор.
Бидејќи дефинициите се менуваат, со времето и просторот.
Поимите кои потекнуваат од Индија, во нивното изворно тантричко значење можат да се доведат во некаква корелација со модерното западно-окултистичко значење. Но сепак во изворна смисла немаат морално-етичка одредница.
Ова што си го земала од wiki е еден од објаснувањата на LHP и RHP според западната традиција.
Поимите на запад ги донесе Блаватцка и тоа е знак прашање колку ги пренесе изворно, а потоа им беа додавани или одземани разни нешта од разни еминентни и не толку емнентни автори. За на крај да стигнеме до црна-бела магија.
Да се разбереме, точно е да се зборува за црна магија=LHP и бела=RHP. Иако и поимите црна и бела можат да се релативизираат до бескрај. Но не е само тоа.
Можат и други одредници за LHP и RHP, да се дадат (скоро толку, колку што има автори). Ние можеме само да ја фатиме суштината. Според мене,таа сепак се поклопува (на најбитните места) со она значење кое го имаме во главите за црна и бела магија.

А што е со сивите магии? Да речеме веруваме во карма и реинкарнација. Пример, некој е болен. Јас ќе направам магија за да оздрави. Сега, може он си одработувал некој кармички долг и ја тука сум се замешала и сум му зафркнала работа. Бела, црна или сива?
Јас мислам дека не постојат сиви магии (можеби во суштина не постојат ни црни, ни бели, ама тоа е друг муабет).
Повеќе системи не препорачуваат пружање помош, доколку таа не е побарана. Но исто така го прескокнуваат ова правило, во разни случаи. На пример доклку не може да ти биде побарана (се работи за мало дете или човек во бесосзнание), или пак може но од сосема други причини не е сторено тоа.
А тој муабет за интерференција во туѓиот кармички долг и со тоа евентуално менување на сопствениот, тоа остави го на сопствената интуиција и немај гајле, затоа што двигателот на твојата акција е алтруизам, давање, не можеш да си наштетиш. Во крајна линија не ли ти се чини дека доколку личноста треба да одработи кармички долг, секако дека ќе го одработи. А исто така, не ли ти се чини дека ти е пружена шанса, во склад со сопствената карма, да помогнеш некому.
А можеш и вака да гледаш на работите.
Не си му помогнала на некој кога ти била пружена шанса да помогнеш. Која е кармичката штета тука?
Во другиот случај, си покажала сочуство кон некој кој го носи својот тежок кармички товар. Има ли кармичка штета тука?
Плус, ако си спремна да практицираш а немаш духовна и ментална подготвеност, тешко тебе (да не навлегувам во ова сега). А ако имаш, тогаш големи се шансите да не погрешиш во тоа кога и кому да помогнеш.

Знам, дека овие духовни работи не се егзактни и можат да се релативизираат до бескрај.

Ти short1, ако веруваш во карма, како еден од најочигледните одрази на as above so below, тогаш оваа ставка од wiki * Eschatological beliefs, resulting to salvation for some and to damnation for others * (барем мене ми личи) треба да ти биде одговорена со Да. Реченицава не треба да се интерпретира како суво значење: на рај за лошите и пекол за злобните, туку повеќе како што си посеал, тоа ќе жнееш, на крајот од денот.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
ako sugestijata e realna sila da prasam nesto
zasto ima nepravdi na svetov
zar samite luge sakale da im bide loso
primer siluvani deca paganje na avioni...
po taa logika site imale losa misla?!

Г

Господ

Гостин
ako sugestijata e realna sila da prasam nesto
zasto ima nepravdi na svetov
zar samite luge sakale da im bide loso
primer siluvani deca paganje na avioni...
po taa logika site imale losa misla?!

Law of Attraction?
Нагативни мисли водат кон негативни работи или нешо слично?

Kajgana Shop

На врв Bottom