Државна матура (Англиски јазик)

Член од
14 јуни 2010
Мислења
20
Поени од реакции
0
а ај кажете ми шо напишавте за ѕвездите у вторио параграф шо имаше прашање?нешто за вавилонците имаше под в,под б беше дека технологијата се намалила од тоа време до сеа и ја сеа под а знам дека го заокружив а не ми текнува шо беше.битно па беше у стилот дека технологијата е заслужна за незнам там шо еееееееее :mad: колку имаше затупувачки прашања!

girl_girl

пловам на асфалт
Член од
13 јуни 2010
Мислења
913
Поени од реакции
132
mislam deka trebalo da pisite za spomenicite :)
Извини, ама кој ти кажа дека треба да се пишува за спомениците? Дали некаде беше нагласено тоа? И плус пишуваше егзибишн а тоа колку што знам во превод значи изложба, а на исложба можат да се птерставуваат милион работи. Почнувајќи од уметнички дела, етнографска култура, традиција, изложба на иновации и слично така да мислам дека си у грешка!

girl_girl

пловам на асфалт
Член од
13 јуни 2010
Мислења
913
Поени од реакции
132
:pos: :pos: :pos:

Како само би гласел воведот:
We used to be a poor country, without history... We were lost... But now we have Goce and Dame...
:vozbud::vozbud::vozbud: Ај те молам другар бенеамата, пошо глеам дека си сестрана личност и имаш познавања во сите полиња, а и околу матуриве што мислиш за мојот состав со изумот???:vozbud:

Член од
25 ноември 2009
Мислења
692
Поени од реакции
191
она воопшто го сметавте за испит(матурски)????го сметав како да сум на факултет по англиски јазик(иако незнам како е не сум била)и каде си играш игра на среќа..Го протупив цело време мислејќи што е најдобро али она она незнам ...Беше да се провери коефициентот на интелегенција...Мене воопшто не ми беше лесно и да положам со два нека биди важно да положам то е најбитно

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.320
Поени од реакции
15.572
:vozbud::vozbud::vozbud: Ај те молам другар бенеамата, пошо глеам дека си сестрана личност и имаш познавања во сите полиња, а и околу матуриве што мислиш за мојот состав со изумот???:vozbud:
Хахаха, абе се изначитав, се изнаслушав, ама пак не дознав што ви била темата, некој пишувал за ајвар, некој за ракија, некој за охрид, некој за охридско езеро, сега еден другар ми кажа пишувал за Пандев, еден друг мрднат другар пишувал за сестра му, ти за некој си гадџет изум, така да неам поим што тема сте имале, се жалите тешко а ви дале слободна тема...
Иначе сериозно сте требало да напишете за спомениците, сигурно максимум бода ќе извадевте(македонците се такви луѓе што сакаат да го прочитаат и слушнат тоа што сакаат, а не им е важно дали е така или не)

она воопшто го сметавте за испит(матурски)????го сметав како да сум на факултет по англиски јазик(иако незнам како е не сум била)и каде си играш игра на среќа..Го протупив цело време мислејќи што е најдобро али она она незнам ...Беше да се провери коефициентот на интелегенција...Мене воопшто не ми беше лесно и да положам со два нека биди важно да положам то е најбитно
Чекај да дојдеш на факултет, да видиш како ќе те ебат у здрав памет, сеа имаш 1 можен одговор, коа ќе ти дадат дупло потешки прашања со 4 можни одговори, да се мислиш дали е 1,2,3 или 4 точни...
Него ајде, дојдете, тогаш ќе видите зашто зборам дека нема врска матурава тоа што некој ќе положи со препишување а некој со знаење... На факултет ќе си испловат на површина тие што логично размислуваат, а не тие што набубале во средно... Останете ми поздравени...

M

Mario Gómez

Гостин
Haha ја почнав нешто вака...

Macedonia is a country with the greatest history and culture in the entire south europe, since the times of the famous macedonian conqueror alexander, people through the generations have left many things that are worth to keep, and show to the world...

.................бла бла

Ај дај боже некој националиста да го чита. :pos:

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
beneamata дај бе веќе не биди толку негативно настроен кон сите матуранти.
Претходно не можевме да коментираме затоа што не знаевме каква е матурата. Сега коментираме затоа што НИЕ бевме денес и полагавме. Сигурно нема да викаме дека е тешко ако било лесно. И никој не рече дека е тешка, туку дека е потешка од лани.
Ти не ја виде оваа матура за да ни кажуваш дали била лесна или не. За разлика од тоа, ние ги имаме видено тие од претходните години и знаеме кај беше разликата.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.320
Поени од реакции
15.572
beneamata дај бе веќе не биди толку негативно настроен кон сите матуранти.
Претходно не можевме да коментираме затоа што не знаевме каква е матурата. Сега коментираме затоа што НИЕ бевме денес и полагавме. Сигурно нема да викаме дека е тешко ако било лесно. И никој не рече дека е тешка, туку дека е потешка од лани.
Ти не ја виде оваа матура за да ни кажуваш дали била лесна или не. За разлика од тоа, ние ги имаме видено тие од претходните години и знаеме кај беше разликата.
Не бе, немам ништо против(иако дел од нив мислат дека постигнале премногу со тоа што стигнале до матура), него муабетот ми беше, и јас полагав па не плукав колку вие, еве ви мал податок, јас полагав 2 генерација, ги решавав тестовите(и само тестовите и не учев ништо) и од генерацијата пред мене од 50 бода си освоив 50, значи без еден изгубен бод за помалку од 30 минути решавање без никакви помагала, исто ко на испит да сум... На мојата матура освоив помалце, искочив и јас како вас и се мислев и јас дали ќе имам 2ка, зашти и јас очекував полесно, али како што беше за мене така беше за сите... Значи ти ако знаеш за 5 ќе добиеш 4, тој што знае за 4 ќе добие 3, и се така надоле, и сите сте на рамно... Поентата ми беше што не ви менува и многу се напнувате, а вие уствари и не знаете што ви била темата, а тоа ми е многу чудно...
Иначе ќе видите дека барем 60% од тука ќе имате 4ки или повисоки оценки, само ќе збориме на 12-13 јули... направи букмарк на постов и ќе видиш...

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Не бе, немам ништо против(иако дел од нив мислат дека постигнале премногу со тоа што стигнале до матура), него муабетот ми беше, и јас полагав па не плукав колку вие, еве ви мал податок, јас полагав 2 генерација, ги решавав тестовите(и само тестовите и не учев ништо) и од генерацијата пред мене од 50 бода си освоив 50, значи без еден изгубен бод за помалку од 30 минути решавање без никакви помагала, исто ко на испит да сум... На мојата матура освоив помалце, искочив и јас како вас и се мислев и јас дали ќе имам 2ка, зашти и јас очекував полесно, али како што беше за мене така беше за сите... Значи ти ако знаеш за 5 ќе добиеш 4, тој што знае за 4 ќе добие 3, и се така надоле, и сите сте на рамно... Поентата ми беше што не ви менува и многу се напнувате, а вие уствари и не знаете што ви била темата, а тоа ми е многу чудно...
Иначе ќе видите дека барем 60% од тука ќе имате 4ки или повисоки оценки, само ќе збориме на 12-13 јули... направи букмарк на постов и ќе видиш...
Тебе јасно ти е дека испитот што го полагаш ти е потежок од оној кој го полагале пред тебе. Истото е и оваа година.
Темата не ни беше јасно одредена за да ја знаеме. Затоа сите се во бунило.
Не ми треба букмарк на постов. Знам дека ќе има јаки оцени. Никој не го спори тоа. Она што всушност е проблемот што имаше текст кој беше невозможен за разбирање од проста причина што скоро и беше составен од неповрзани параграфи. И другиот проблем е темата за која спомнав погоре.
И никој од нас нема учено ништо, освен структура на формални писма, затоа што за тоа има правила кои едноставно мораат да се научат.
Мојата поента во муабетов е да нè оставиш да си се жалиме затоа што до некаде оваа година матурата беше концептуално утната и имаме право на тоа. Утната беше и од аспект на избор на текстови (reading comprehension) и од аспект на избор на теми. И не само по англиски, туку и по македонски.
Оваа година имаше утка во матурата.
Ќе видиш до година ко ќе ја стават на интернет за што станува збор.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.320
Поени од реакции
15.572
Ќе ја стават оваа година, после резултатите ќе ја постават и баш ќе ја разгледам и споредам... И кај нас имаше збунувачки прашања, како тоа за Гугл кој беше директор или кој го формирал беше утепано прашање уште го памтам, и тоа за тој што цртал графити имаше 3-4 заебани прашања, али ќе прочиташ 2-3 пати и еден збор ти ја прави цела разлика...
Него што викавте немало препишување, баш денеска 3 деца од 3 различни Скопски училишта ми рекоа дека се утепале од препишување...

aleksandarreal

Sport fanatic
Член од
15 мај 2009
Мислења
905
Поени од реакции
276
убаво си кажа armin што е точно точно е.! е сеа и ја ке лаам

Stre3T Danc@

The definition of #BFABB
Член од
10 април 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
146
Јас есејот го сфатив во форма на assignment. Значи, giving information бла бла. Нешто слично имавме работено за агенција за патување на часовите по англиски во таа форма.
Thank you for the interest you have shown (почеток); Firstly, Secondly, Thirdly (параграфи); линкери, придавки на повисоко ниво 2-3 и завршен дел - Looking forward to hearing from you. Best regards.
Јас дури и прејдов граница на толеранција 10 зборови, па кратев и испаднаа точно 180.
Точно било или не, ќе видиме.
Воглавно, зезнати понудени одговори, премногу двосмислени.. на најпросто прашање се мислиш 10 мин. помеѓу 2 или 3 од 4 понудени одговори. :icon_roll

Maryah.C

Be a bee
Член од
9 јуни 2006
Мислења
4.001
Поени од реакции
710
.Него што викавте немало препишување, баш денеска 3 деца од 3 различни Скопски училишта ми рекоа дека се утепале од препишување...
Добро де зашто толку се фаќаш кој што кажал? Па нормално е некаде ќе има препишување некаде не.Се‘ зависи каков тестатор ќе ти се падне. Кај мене не можеше да се дише од жената додека у училница до мене како што кажа ти се утепале од препишување и самата таа им рекла да препишуваат додека не влезе некој. Така да кој каква среќа си има. Очигледно децава имале.

Kajgana Shop

На врв Bottom