Државна матура (Англиски јазик)

girl_girl

пловам на асфалт
Член од
13 јуни 2010
Мислења
913
Поени од реакции
132
Значи не збркаа 100% и сега незнам што да милсам. Инаку овој тест баш не го видов а сите други ги прегледав. Ти благодарам на исправката. Најубо ке биде да си легнам па што се падне-тоа :vozbud:

M

Mario Gómez

Гостин
Јас си ја средив убаво темата за most emberassing moment in my life.

Средив и два убави универзални воведа за повеќе теми.

Неможам 100% да потврдам, оти ни мене не ми потврдија.

Сепак лесен е тестот.

Туку дајте еден линк да видам во каков формат се пишат молба, жалба, и писмата.

Член од
6 мај 2008
Мислења
1.834
Поени од реакции
492
Јас сепак останувам до крај и чекам да се дознае писмото и темата за есеј и тогаш би си легнал безгрижен п.с се надевам дека че допреме до вистинската тема :vozbud::smir:

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.320
Поени од реакции
15.574
А воопшто не треба дури и кога се работи за формал летер? Ниту наша ниту на примачот?? Зашто знам дека во формал секад има адреса Леле стварно побудалев со оваа матурава
Да не ве излажам стварно не знам, али мислам дека воопшто нема да имате потреба од пишување адреси али не сум сигурен, сепак научете го и тоа не ви е тешко...

Боби од кај ти се темиве бе, од германска амбасада? :pos:

girl_girl

пловам на асфалт
Член од
13 јуни 2010
Мислења
913
Поени од реакции
132
Боби[Мкд];3616675 напиша:
Јас си ја средив убаво темата за most emberassing moment in my life.

Средив и два убави универзални воведа за повеќе теми.

Неможам 100% да потврдам, оти ни мене не ми потврдија.

Сепак лесен е тестот.

Туку дајте еден линк да видам во каков формат се пишат молба, жалба, и писмата.
како можеш да средиш добар вовед за есеј англиски?
значи воведот не треба да се пишува ниту во поетски стил ниту општо, туку веднаш да се премине конкретно на темата. Мислам дека тоа нема баш да ти помогне единствено ако не се поклопат темата и воведот. Погледни на сајтот за матура да видиш дека секој збор, секоја реченица ја анализираат и дека ако и малку забегаш од темама одма одземаат поени

--- надополнето ---

Да не ве излажам стварно не знам, али мислам дека воопшто нема да имате потреба од пишување адреси али не сум сигурен, сепак научете го и тоа не ви е тешко...

Боби од кај ти се темиве бе, од германска амбасада? :pos:
Ако има потенцирано ќе напишам, ако не тогаш нема. А дали и зборовите од адресата се бројат?

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Поштовани публикуме!

Јас лани полагав матура, како и сите ние заморчињата на македонското образование кое е сила и сок. Освен тоа што сме експериментални глувци на секој министер, не треба да се секираме за ништо друго. Во врска со фамозните „два реда меѓу параграфи“ и „дали да ја пишам адресата лево или десно“ и „ треба ли адреса на примач да се пише“, не се замарајте. Во самите учебници по англиски (оние што оделе на курс ќе се согласат), различно е. На едно место има ставено адреса, на друго нема. Така што - секако ќе ви се признае. Сполај ви и ви посакувам да ве чува некој професор од Коце Металец. Само тоа кој те чува е релевантен фактор за тоа како ќе ја положиш матурата.

Џони Вајсмилер

Don't share my food
Член од
15 февруари 2010
Мислења
15.489
Поени од реакции
15.506
еј дечки кажвајте ги темите за есејот и писмото оти ве ебав:pos2:..шала на страна само да ве прашам дали треба да се пишат молби и такви глупости и дали формално писмо се пишеше онака во високо изразен стил или просто!..благодарам однапред и со среќа нека ние утре!

Член од
5 јануари 2008
Мислења
532
Поени од реакции
614
Дали вкупниот број на поени ќе изнесува 70?
Со оглед на тоа дека за писмо се зема 15, а за есеј 20. Плус, процентуално делот читање треба да изнесува 50% и делот пишување 50%. Ваљда не сум во заблуда?

girl_girl

пловам на асфалт
Член од
13 јуни 2010
Мислења
913
Поени од реакции
132
Дали вкупниот број на поени ќе изнесува 70?
Со оглед на тоа дека за писмо се зема 15, а за есеј 20. Плус, процентуално делот читање треба да изнесува 50% и делот пишување 50%. Ваљда не сум во заблуда?
Прашањата носат 50, есејот 25 и тоа другото што ќе ни се падне 25. Секоја година е така. Првпат слушам за ова

Член од
8 септември 2009
Мислења
147
Поени од реакции
5
vo ispitnata programa od ovaa godina pisuva na krajot deka pismoto ke bide 15 poeni a esejot 20 poeni, razlicno e od lani

Член од
8 септември 2009
Мислења
147
Поени од реакции
5
eve sto pisuva Вкупниот број бодови што можат да се освојат на испитот на ектерниот дел се движи во интервал од 60 – 80 бода

--- надополнето ---

Дополнителни критериуми:
1. За секој вид задача е дозволена максимум толеранција од 10 збора (под и над дозволената граница).
2. Доколку кандидатот напишал повеќе од бараниот број збора, согласно видот на задачата, како и над дозволената
максимум толеранција од десет зборови, текстот се оценува до дозволената горна граница на толеранција.
3. Доколку кандидатот напишал до 50% помалку зборови од бараниот број, согласно видот на задачата, текстот се
оценува со 0 бодови за содржина, и со по едно ниво подолу по сите критериуми. На пример, доколку зборовите за
текстот од писмена интеракција се до 40 збора, а за писмена продукција до 70 збора.
4. Броевите како дел од датум (19.06.2009) или час (5 o’clock) не се бројат.
5. Кратенките како o’clock, a.m/p.m се бројат како еден збор, а кратенките како don’t,I’d, He’s, како два.
6. Сложените именки со црта (Coca-Cola), се бројат како еден збор, а сложените именки без црта, како два.
7. СМС кратенките (4U наместо for you, или CU наместо see you,) не се дозволени и се сметаат за грешки.

girl_girl

пловам на асфалт
Член од
13 јуни 2010
Мислења
913
Поени од реакции
132
А зашто во испитната програма пишува само лично(неформално) и формално писмо дека ке има??

Член од
31 мај 2008
Мислења
402
Поени од реакции
51
А зашто во испитната програма пишува само лично(неформално) и формално писмо дека ке има??
Зашто сите овие letter of complaint, application, invitation спаѓаат у формални :)

Kajgana Shop

На врв Bottom