Да тибам тополите! [акција за сечење и садење нови дрва]

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Платани и се е убаина

:smir:Платани требаше да се засадат пред два-триесет години, но што е тука е. Животниот век на тополите е помал а и проблемот со цутењето.Платаните споро но растат и во висина и во широчина а и има одлична сенка како и долговечни се. Се што е потребно за дрва бо град.Но секогаш некој ја усе**вал работата кај нас.Да се надеваме дека нема да ни се повтори ваква глупост.
Инаку вистина е за брзината на раст на тополите и масата ( чист воздух и сл.), но до сега ќе беше поинаква приказната некој да посадеше, она што требаше.
Секогаш глупостите накнадно ни се удираат од глава.:helou:

вии го Мастапе алергии да ти имал да'сибе векот... :)
Не е Мастапе. Кими е.

Acid, kako da ti kazam, porano lugeto ne bea tolku alergicni na sve i svesto :)
Sega topolite smetale, dobro mozda pravat problemi malku ama sega ne smetaa tolku porano mislam. Alergiite se od zdraviot zivot sto go ziveeme, i od razni zagaduvanja, a topolite se najmalku krivi
Ajde sega ke zasadat nesto pomoderno, podemokratski :) Topolive bea komunisticki :D hahaha
Многу фенси овие новиве генерации, посебно градските деца. Од селата во мојот крај само еден мој братучед е алергичен на липи.

Како и е да. Грешката била направена кога пред 30тина години некој од градската администрација чул дека во Канада има тополи што растат за многу кратко време. Бељата е што кај нас сите читаат до пола или не сакаат да разберат до крај. Овие тополи после 10-12 години одат во пилана. Се садат по канадските рамнини кои се бескрајни и ненаселени. Во никој случај во урбани средини.

Верувам дека сеа ќе садат платани и ќе биде се во ред :)

Не е Мастапе. Кими е.

Многу фенси овие новиве генерации, посебно градските деца. Од селата во мојот крај само еден мој братучед е алергичен на липи.

Како и е да. Грешката била направена кога пред 30тина години некој од градската администрација чул дека во Канада има тополи што растат за многу кратко време. Бељата е што кај нас сите читаат до пола или не сакаат да разберат до крај. Овие тополи после 10-12 години одат во пилана. Се садат по канадските рамнини кои се бескрајни и ненаселени. Во никој случај во урбани средини.

Верувам дека сеа ќе садат платани и ќе биде се во ред :)
Ај сега кажи им колку има алергични на сулфур и на прашина

Добра тема :icon_mrgr, и конечно фина одлука. Се надевам дека ќе бидат пресечени затоа што неможам да поднесам веќе како ми летаат такви бели, пред нос, особено во дворот на ПМФ, па ми се закачуваат за коса, а некогаш знам и добро да се исќивам :)
Лошо е само што ќе поцркаме од жештина кога ќе ги исечат...:)

Ај сега кажи им колку има алергични на сулфур и на прашина
По иљадити пат, ако сакаш сфати, ако не... и ја се к*рчев до пред 15-20 години дека неам гајле од полен ама сега...а посебно кога ќе имаш мали деца па кога ќе почне да се гуши. Знаеш колку деца имаат астма?
Сулфурот не моеш да го избегнеш лесно пошто неговите извори сулфиди ги има во храната која ја јадеш секој ден, а тополите моеш ако садиш други кои не испуштаат вакви ѓубриња.

леле нможам надвор да излезам и слободно на раат да се шетам само ми лета или во око или ме гуши... кај им беше паметот на времето тополи да садат, боровина е подобра опција или било кое друго листопадно дрво а не топола, липа да ставеле сто пати поубаво ќе беше.

По иљадити пат, ако сакаш сфати, ако не... и ја се к*рчев до пред 15-20 години дека неам гајле од полен ама сега...

Сулфурот не моеш да го избегнеш лесно пошто неговите извори сулфиди ги има во храната која ја јадеш секој ден, а тополите моеш ако садиш други кои не испуштаат вакви ѓубриња.
добро бе ај ке ги сечеме нема проблем ама што со тоа ?? ке имаме уште поголеми алергии на прашина и на издувни гасови еве и јас сум за сечење ама не додека не се засадат нови и сечењето да биде етапно тоест засади 100 стебла нека израснат бар половина од стариве,нека имаат бар пола од нивниот капацитет за прочистување итн итн па тогаш да се пресечат 100 стебла

добро бе ај ке ги сечеме нема проблем ама што со тоа ?? ке имаме уште поголеми алергии на прашина и на издувни гасови еве и јас сум за сечење ама не додека не се засадат нови и сечењето да биде етапно тоест засади 100 стебла нека израснат бар половина од стариве,нека имаат бар пола од нивниот капацитет за прочистување итн итн па тогаш да се пресечат 100 стебла
На такво нешто и мислев.
У ствари пре би рекол замена неголи сечење, да се заменат постепено. Инаку заебано е и ако нема дрвја :)

Добро познат, а ќе ни објасниш зошто мора да се исечат тополите, и МОРА да не се садат други дрвја па да цркнеме од прашина и издувни гасови?
Никој ебаго не бара да нема дрвја, бараме само да нема тополи бидејќи се некорисни. Башка, ќе исечат 1400 стебла, ќе посадат 4000 од друг вид. Што мрчиш не знам.

Кај нас викаат ќе се направи некој со дрва, наесен не мора да купува или да се крие од шумска полиција :icon_lol:.

Ау колку сум за и поддржувам ваква акција. Се гушам, буквално знае некогаш толку јако да ме фати алергијата од тополите што одвај дишам и очите ми потекуваат.

Аман , од кај секој втор алергија на ова тополиве :/ , а и неколку дена кажаа дека цветаат - па ништо посебно ондак .
Нека сечат нека несечат - сеедно , штета шо неаме тропска клима па портокали,мандарини,банани,ананаси,палми да насадат :vozbud:

Абе дај не се праете деца , нека ги сечат ама нека насадат прво нека израснат новите садници па после нека сечат ако биле тополите штетни еве нека најдат друг вид дрво што соодветно ке ги замени нека ги посадат нека пораснат па тогаш нека им удрат пилите на тополите иначе вака тие исто ко да речеш на пациентот треба да му се извадат белите дробови, ке му ги извадиме и ке чекаме да му пораснат други
И да го ебам 7 дена цветаат не цветаат цело лето

Абе дај не се праете деца , нека ги сечат ама нека насадат прво нека израснат новите садници па после нека сечат ако биле тополите штетни еве нека најдат друг вид дрво што соодветно ке ги замени нека ги посадат нека пораснат па тогаш нека им удрат пилите на тополите иначе вака тие исто ко да речеш на пациентот треба да му се извадат белите дробови, ке му ги извадиме и ке чекаме да му пораснат други
И да го ебам 7 дена цветаат не цветаат цело лето

Ne se sekirajte.Boris Trajanov e tuka.Posadeno- porasnato.Samo molam da ne se sadat drvca od 5 sm barem eden metar.Nekoj od nas i ke dozivee da sedne pod nivna senka.

И јас не бев алергичен до пред 2-3 години... Ама знаеш, не можеш да контролираш дали ќе станеш алергичен на нешто или не.
Како и да е, можеш да ја контролираш моторната пила evil_motorsaw.gif

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom