- Член од
- 27 ноември 2007
- Мислења
- 619
- Поени од реакции
- 45
Бухууу, I'm scared. Here comes the clever one. Or maybe not so clever *fail@brain*Да те прашам колку годинки имаш? Ова беше сериозно прашање... Се кладам дека немаш повеќе од 9 години, зашто во 5 одделени се изучува предмет Граѓанска култура во кои се учат основните човекови права и слободи...
Иначе живееш во Македонија, држава која има свој Устав... е ако не знаеш што е устав стварно немам време да ти објаснувам.. али доколку знаеш еве едно извадоче од тој Устав:
II. ОСНОВНИ СЛОБОДИ И ПРАВА НА ЧОВЕКОТ И ГРАЃАНИНОТ
Член 44
Секој има право на образование.
Образованието е достапно на секого под еднакви услови.
:salut:
Не бев ни јас одличен во просек, па се запишав на економски, и исчистив прв семестар, значи на секој треба да му се даде шанса да проба:smir:
Во ова образование може да спаѓа и ќарување женска. Идеш, пробуеш, успеваш/јадеш корпа/те лансира на клоци/легнуеш од прва. Сите можни исходи се поуки. Ама оуоуоуоу, чеј па и тука нема еднаквост на шанси. Ако некоја преферира црни со кафеави очи твојата еднаква шанса нема никаква важност. Ете ти го примерот.
Ме мрзи да отворам по Уставот дали и негде пишува за високо образование дека е право.Вака само образование изгледа штуро, не знам шо се напали дека си ми го спуштил. Па и да пишува не ме чуди, (а не пишува убеден сум), пишуван е од социјалисти. Ти знаеш шо се социјалисти? Не знаеш ама се кладам дека ќе речеш дека боље се живеело тогаш. Епа тој шо ти кажал дека боље се живеело тогаш да му честитам шо те оглупил. Затоа и тие муабети со социјална правда и еднакви шанси едноставно ,, не држат вода’’.
Тоа болдираното, да се разбереме, е идеологија, не е човечно размислување(какво што милувате сите да го нарекувате). Идеологија е во позадиан на такво размислување под превезот на паролата ,,па тоа е човечки сите да имаат шанси’’.
Разбираш дека освен намалување на квалитетно образование на долг рок, другата страна е дека се добиваат гласови од матуранти за краток рок. Ете ти суштината.
А ти пошо имаш толку ниско мислење за мајка ти да пробаш да се убиеш а?А тоа што татко ми ја напумпал мајка ми, една година пред оваа генерација, ме прави помалку важен студент?! Како може тие да плаќаат дупло помала партиципација од мене само зашто се запишале една година покасно? Ајде да беше промена од страна на факултетот, ребаланс на буџетот ова она, тоа е веќе друго. Али ова е промена на ниво на цела држава. Просто ке плаќам поскапа партиципација за исти услови кои ке ги имаат идните бруцоши...Браво.
Ндолу аргументацијата е повеќе од најглупата. Пропишано е од наредна година односно за сегашните матуранти и точка. Биди горд што и покрај овој товј однос твоите родители одлучиле да те финансираат на факултет. Уствари можеби токму поради овој донос, имаш грижа на совест па сакаш да поминат поефтино.