Матура

Јунајтед

Indifferent
Член од
5 јануари 2009
Мислења
3.974
Поени од реакции
1.622
И ако си подобар од повеќето ученици може да имаш повисока оценка "од шо треба"? Баш преги си га замислуваах програмата как ги праат оценките... и нее баш лесна работа. Јас сношти гледах клучо, и според тва шо сам напишал очекувам да имам повеќе од 45 поена... Не верувам оти ќе имам 5ка, а не ни сакам, 4ка и ќе рипам од радост. :) Ти математика ли полага? Дај кажи нешто, помогни на тај народ тука :) Колко напиша, шо имаше... Нели гледаш сите гии страх клучо да видат :)
E па ако си подобар имаш подобар ранг, но не мора да значи дека ќе имаш подобра оцена. Имаше четворки со 61%, ама имаше и со 89 %. Секако има разлика во поените на таа четворка со 61 и таа со 89 %. Македонски дури и со 93 % имаше четворки. Зборот ми е дека се зависи до резултатите. Не знам какви беа кај вас задачите, ама лани беа многу тешки. Коа ќе ја споредам пак со таа од 2008 ми се плаче. :). Некои од задачите шо носеа по 5 бода не ги ни чепнав, сигурно имав грешки и во барем 3-4 други, во заокружувања исто. И стигнав до 4 и ранг 76,21.

Член од
4 јануари 2008
Мислења
505
Поени од реакции
65
Au toa so kratkite odgovori mene iskreno mn me isplasi i ona so bolen dojcin gluposti jas napisav deka crna arapina go simbolizira ropstvoto to se podrazbira strav nemok ama kuznaj dali ke go priznavat

Z

ziko bt

Гостин
Au toa so kratkite odgovori mene iskreno mn me isplasi i ona so bolen dojcin gluposti jas napisav deka crna arapina go simbolizira ropstvoto to se podrazbira strav nemok ama kuznaj dali ke go priznavat
не се секирајте барем за Болен Дојчин 99% од генерацијата киксна на тие прашања

Божино

4815162342
Член од
27 јуни 2007
Мислења
8.603
Поени од реакции
13.301
Кога резултати на страната? И кај можи да се види клучот со поени?

--- надополнето ---

Пошо се најавувам во одделот на РЕЗУЛТАТИ и ми вика Внесените податоци не се пронајдени. Ве молиме, обидете се повторно. а убо ги внесувам...

Член од
13 декември 2008
Мислења
1.085
Поени од реакции
156
па валјда дека нема резултати уште а?
иначе клучот го имаш во државна матура

"Tестови од државната матура 2010"

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
И официјално:

Кандидатите кои полагаа државната матура во јунскиот испитен рок 2010 можат да ги видат своите прелиминарни резултати во училиште или на веб страната на матура на 13.07.2010 (вторник) во 12 часот

http://matura.gov.mk/news_large.aspx?language=MK&news=dR+89FtIMik=

Член од
23 август 2008
Мислења
1.755
Поени од реакции
264
И официјално:

Кандидатите кои полагаа државната матура во јунскиот испитен рок 2010 можат да ги видат своите прелиминарни резултати во училиште или на веб страната на матура на 13.07.2010 (вторник) во 12 часот

http://matura.gov.mk/news_large.aspx?language=MK&news=dR+89FtIMik=
Мислам дека ми се слоши:cry:

Член од
13 април 2008
Мислења
7.592
Поени од реакции
6.959
Вчера баш ги разгледував клучовите по мкд и анг, па да видам шо сум направил :) . Mкд би требало да имам +/- околу 80 поени, ааа анг. сум БЛЕК АУТ - Не можам да се сетам на ниту еден одговор !!!!..:jaj: Така даа ќе се чека 13ти.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.318
Поени од реакции
15.571
Успехот на прелиминарните резултати од државната матура од јунскиот испитен рок во благ пораст во споредба со изминатите две години. Има помалку петки во споредба со лани, но повеќе ученици положиле со среден успех. Матурантите годинава покажале подобрување во математиката. Ланскиот вкупен процент изнесувал 2,52 додека оваа година е зголемен на 2,64. Статистиката на државниот испитен центар говорат дека подобрувања има во однос на мајчиниот јазик иако прагот од 42 поена со кои се положуваше минатата година, сега е поместен на четириесет поени.
И нешто што највеќе ме нервира:
Значителни подобрувња се бележат кај учениците од албанската заедница
Ќе има, кога им дозволуваат да решаваат групно. .I.

Член од
13 јуни 2008
Мислења
92
Поени од реакции
0
дали знае некој колку поени се потребни за 2-ка математика?

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Успехот на прелиминарните резултати од државната матура од јунскиот испитен рок во благ пораст во споредба со изминатите две години. Има помалку петки во споредба со лани, но повеќе ученици положиле со среден успех. Матурантите годинава покажале подобрување во математиката. Ланскиот вкупен процент изнесувал 2,52 додека оваа година е зголемен на 2,64. Статистиката на државниот испитен центар говорат дека подобрувања има во однос на мајчиниот јазик иако прагот од 42 поена со кои се положуваше минатата година, сега е поместен на четириесет поени.
Е ова не ми иде во прилог... ама добро, подобрувањето е мало :p

дали знае некој колку поени се потребни за 2-ка математика?
Мислам дека тоа тешко и дека некогаш ќе го дознаеме оти колку што знам лани не им ја кажаа скалата...

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
Е ова не ми иде во прилог... ама добро, подобрувањето е мало :p

Мислам дека тоа тешко и дека некогаш ќе го дознаеме оти колку што знам лани не им ја кажаа скалата...
Се` прават за да влеземе на факултет, не гледаш дека ова што го испопишале нема логика. Подобри резултати а скалата спуштена од минатата година. Има помалку 5ки зошто со Болен Дојчин и биографијата беа сакам кажам - не знам речам :) Матемтика чисто сумљам да имало подобрување, ама мора да се каже така зошто видоа дека од година во година се помалце им полагаат математика. :)

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Се` прават за да влеземе на факултет, не гледаш дека ова што го испопишале нема логика. Подобри резултати а скалата спуштена од минатата година. Има помалку 5ки зошто со Болен Дојчин и биографијата беа сакам кажам - не знам речам :) Матемтика чисто сумљам да имало подобрување, ама мора да се каже така зошто видоа дека од година во година се помалце им полагаат математика. :)
Може оти се и помалче и затоа резултатот е подобар, тие послабите со време си се откажале,а не ко до лани да паѓаат.
Интересно е оваа година што послаби се резултатите по странски јазик кои до лани ја вадеа матурата.

Друго, во врска со македонски, мислев во посебен пост, ама ајде тука нека биде. Значи ни се падна биографија. Е сега, јас колку што приметив и колку што наслушав, во периодот кога се учеше за деловна комуникација (1 год.) а и во сите 4 год никаде нема посебна точка како се пишува биографија, никаде (проверив во сите учебници по македонски јазик за гимназии од просветно дело и учебникот по македонски за средно стручно 1 година од табернакул). Тоа значи дека биографијата не е вклучена во програмата по македонски јазик. Друго, мојата проф. по македонски рече дека кога се планирало кои точки од деловна комуникација ќе бидат опфатени, биографијата и извештајот биле отфрлени! Извештајот се падна лани, а биографијата оваа година. Трета работа е тоа што на страната на бро биографијата била додадена во примерите за деловна комуникација 2 недели пред матура! Четврта работа, ај што ја додале, па и не е објаснето што таа подразбира оти е дадено CV и текст. Плус во прирачникот е дадено CV, па затоа многу матуранти се збунија. Ај да не биде заговор, ама што всушност се обидоа да направат од бро? И не е оправдување тоа што 4 години читаме текстови за животот и творештвото на авторите. Во програмата требаше конкретно да биде издвоена биографијата, што таа опфаќа, форма на пишување итн итн. Видоа колку беа очајни резултатите по македонски до лани па оваа година се решија целосно да ги уништат.

И да, официјално:

1. кој пишувал биографија во трето лице му се оценува!
  2. кој пишувал CV како табела му се оценува!
  3. кој пишувал и текст и CV (како што е и дадено во примерот од БРО) не се оценува!

Член од
23 август 2008
Мислења
1.755
Поени од реакции
264
Може оти се и помалче и затоа резултатот е подобар, тие послабите со време си се откажале,а не ко до лани да паѓаат.
Интересно е оваа година што послаби се резултатите по странски јазик кои до лани ја вадеа матурата.

Друго, во врска со македонски, мислев во посебен пост, ама ајде тука нека биде. Значи ни се падна биографија. Е сега, јас колку што приметив и колку што наслушав, во периодот кога се учеше за деловна комуникација (1 год.) а и во сите 4 год никаде нема посебна точка како се пишува биографија, никаде (проверив во сите учебници по македонски јазик за гимназии од просветно дело и учебникот по македонски за средно стручно 1 година од табернакул). Тоа значи дека биографијата не е вклучена во програмата по македонски јазик. Друго, мојата проф. по македонски рече дека кога се планирало кои точки од деловна комуникација ќе бидат опфатени, биографијата и извештајот биле отфрлени! Извештајот се падна лани, а биографијата оваа година. Трета работа е тоа што на страната на бро биографијата била додадена во примерите за деловна комуникација 2 недели пред матура! Четврта работа, ај што ја додале, па и не е објаснето што таа подразбира оти е дадено CV и текст. Плус во прирачникот е дадено CV, па затоа многу матуранти се збунија. Ај да не биде заговор, ама што всушност се обидоа да направат од бро? И не е оправдување тоа што 4 години читаме текстови за животот и творештвото на авторите. Во програмата требаше конкретно да биде издвоена биографијата, што таа опфаќа, форма на пишување итн итн. Видоа колку беа очајни резултатите по македонски до лани па оваа година се решија целосно да ги уништат.

И да, официјално:

1. кој пишувал биографија во трето лице му се оценува!
  2. кој пишувал CV како табела му се оценува!
  3. кој пишувал и текст и CV (како што е и дадено во примерот од БРО) не се оценува!
Не не не, јас разбрав дека тие што пишувале само биографија како текст им се признава, а тие што пишувале CV као нафрлани информации не им се признава. Тие што пишувале и биографија и CV им се признава биографијата.

Иначе јас пишував биографија во трето лице.

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
За ѓабе се замарате. Ќе си видите за 3 дена шо како :)

Kajgana Shop

На врв Bottom