Матура

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.326
Поени од реакции
15.581
60 поени имаш од оценките.
40 поени од матурата.
20 поени од екстерни.оценката се множи со 2
16 од интерни.оценката се множи со 1.6
4 од проектната.

Така мислам дека е.:smir:
Само кај екстерните е малце покомплицирано, т.е. се важат и процентните поени.... Значи 5ка може да има некој 10 бода али може и 9 бода... мање више битно...

Член од
31 мај 2008
Мислења
402
Поени од реакции
51
Не знам... нас цел живот не учат на прашање на дадеме целосен одговор, а не директно да набројуваме, ама очигледно БРО сама да го смени тоа, или пак некои од членовиве се обидуваат да се утешат оти директно набројувале... стварно не знам што е работава...

Не знам од каде и како, но им рекле при оценување да се придржуваат кон клучот, а таму стоеле само кратки одговори и само тие ги признавале.. Исто на пример, се сеќавам имаше едно прашање за Хамлет, дека ја одбива љубовта на Офелија; кој имал напишано ја отфрла или слично, ни тоа не било признавано..
И уште ред други ситници, се изнервирав и не ги запомнив :)

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Не знам од каде и како, но им рекле при оценување да се придржуваат кон клучот, а таму стоеле само кратки одговори и само тие ги признавале.. Исто на пример, се сеќавам имаше едно прашање за Хамлет, дека ја одбива љубовта на Офелија; кој имал напишано ја отфрла или слично, ни тоа не било признавано..
И уште ред други ситници, се изнервирав и не ги запомнив :)
Епа ако продолжат да цепидлачат така.. никогаш нема резултатите по македонски да бидат нормални. Но не се криви од БРО колку што некои професори се држат ко слеппи за стап до клучот...

Boomerang

Немој CTRL+W.
Член од
18 јуни 2006
Мислења
3.709
Поени од реакции
809
Значи се изнаслушав секакви приказни(незнам дали вистинити или невистинити) околу тоа колку била регуларна или без препишување оваа матура. Едни викаат дека професорките им искачале по пола саат на интерните па се живо и диво препишувале, други викаат дека било многу строго дека на интерните не им давале да писнат. Јас од мое лично искуство кажувам дека во нашето школо ни беше даден минимален простор за препис на интерните, т.е. тоа беше смешно за разлика од тоа што слушав за по други школи. Каде се провинциите? Да се разбереме, немам намера да навредам некој дека е ваков или таков, паметен или глуп поради тоа што е од провинција но таму претпоставувам било дива лига и на екстерните испитувања, па сега некој рандом тип од Радовиш ќе конкурира за упис на факултет и ќе има повеќе поени од мене само поради тоа што кај него професорите биле попустливи. Стварно не е фер да има толкави контрасти. Ако веќе целта на матурата е да направи селекција кој треба да оди а кој не на факултет, нека биде фер за сите.

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Значи се изнаслушав секакви приказни(незнам дали вистинити или невистинити) околу тоа колку била регуларна или без препишување оваа матура. Едни викаат дека професорките им искачале по пола саат на интерните па се живо и диво препишувале, други викаат дека било многу строго дека на интерните не им давале да писнат. Јас од мое лично искуство кажувам дека во нашето школо ни беше даден минимален простор за препис на интерните, т.е. тоа беше смешно за разлика од тоа што слушав за по други школи. Каде се провинциите? Да се разбереме, немам намера да навредам некој дека е ваков или таков, паметен или глуп поради тоа што е од провинција но таму претпоставувам било дива лига и на екстерните испитувања, па сега некој рандом тип од Радовиш ќе конкурира за упис на факултет и ќе има повеќе поени од мене само поради тоа што кај него професорите биле попустливи. Стварно не е фер да има толкави контрасти. Ако веќе целта на матурата е да направи селекција кој треба да оди а кој не на факултет, нека биде фер за сите.
Се согласувам со тебе, ни матурата не е реална. Некој учел и се спремал да ја помине како што треба, а некој иде за да препише, да му поткажат или пак професорот да му даде целосна слобода да се служи со што ќе стигне само да извади 5 со сите бода...
Нели сега направија во секој град да има факултет. Па не е зорт сите да се трупаат во Скопја кога можат во својот град или во околните градови. Зафаќаат место на некои што се од градот, а во нивниот град факултетите дремат празни... нема смисла...

TheGeneral

Арогантно копиле
Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.212
Поени од реакции
583
Не можеш да бидеш сигурен брат. Не е се как шо изгледа и не слуши шо се говорат другите. За тва нема правило, се зависе од тва кој професор ќе ти се падне. Некои ного препишуваа, некои не можеа да мрднат, јас имах можност и двете работи да ги осетам. Пази Струмица, провинција, па пити некој од Никола Карев колко души се полагале интерен предмет Бизнис и колко се паднале. Се согласувам со тебе, ама тва шо ти го сакаш (а нели и јас го сака) е совршенство и неможе сите исто да поминат. :)
И се согласувам со тва некој погооре шо кажа оти професортто шо прегледуват тестовите се придржуват до клучо как пијавици, со мисла ако не го направат тва може да си загазат. Ама не сам јас крив шо они се глупи и шо дозволуват некој помалку паметен од них да ги уче и да им кажува шо да праат, как да оценуват, не заради тва шо мора тва да го праат, туку заради тва шо они немат кураж да се спротистават на некој. Пички... без разлика дали се професоре или професорки. :)

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.326
Поени од реакции
15.581
А тие што препишуваа од Скопје?
А на тие што од Скопје татковиците им се уметници, политичари, музичари или со еден збор врскаџии?

Логикс

Gooner
Член од
17 септември 2007
Мислења
7.358
Поени од реакции
2.290
Не обвинувај други ако не си научил и немаш висока оценка.Некој е ојдел на ризик или ке има кец или петка/ако се снајде да препише.
Ти ако си научил ќе си имаш петка и нема да имаш проблем за упис.

Член од
16 јуни 2010
Мислења
108
Поени од реакции
21
Леле бе луѓе, па не се навредувајте одма...
Кај нас на екстерните не можеше да се накашлаш, одма шшкаа, свртиш ли глава веднаш имаш опомена...
Многу беше строго и кога ќе слушнам дека некои се убиле од препишување без разлика дали се од провинција или од Скопје, ми иде да убијам некого затоа што тој некој си може да ми го земе местото на факултет...Слушнав овде на екстерните дека имало слушалки и капи на глава и зборење со професори...тоа е тоа...
За интерните, исто беше строго, сепак зависи од професорот што чува, али сепак имаше повеќе слобода и поткажувања, а и поените не се важни, па професорите допуштаат со оценките...кај нас за 5ка филозофија имаше 12 бода...
за историја има 10 бода за 5ка и ќе видиме какви се резултатите...
не беа толку тешки интерните пошто нели си ги имавме прашањата, само малку историја беше зезнато, ни дадоа карикатура, па сега не знаеме што и како е точно во толкувањето, кога секој си има различен одговор...:)
И сега одвај чекам да ги дадат тоа резултатите, па да ми почне летово асално, псохичка тортура ни вршат, само да можев да ги тужам ееј, одма би.

Boomerang

Немој CTRL+W.
Член од
18 јуни 2006
Мислења
3.709
Поени од реакции
809
Не обвинувај други ако не си научил и немаш висока оценка.Некој е ојдел на ризик или ке има кец или петка/ако се снајде да препише.
Ти ако си научил ќе си имаш петка и нема да имаш проблем за упис.
Ај прочитај уште еднаш која е поентата на постот па после пак реплицирај.

Член од
18 декември 2008
Мислења
1.277
Поени од реакции
323
Еј, сите полека малце со обвинувања и навреди. Погоре имаше пишано нешто шо изгледа дека е највистинито во цела држава, или че ти се погоди професоро или не. Во нашето училиште имаше пазачи од познатата ни прилепска ГИМНАЗИЈА и тоа не кој годе професори, одбрани сето строги (ко шо имам слушано) па во мојата училница 2 пати беше истата и 2 пати препишувавме, сеир со незе си теравме, ни го направи дури и забавно полагањето, додека во соседната глава не кренаја. И доста со тие приказни дека во провинција повеќе се препишува, доста со поделбите, секаде исто се учи, па сигурно и исто ќе се препишува. А тоа ако си имал 4 години 5ки нема шо да се секираш премногу на факултет, освен ако не си одел на слепо на матура, тоа е твој проблем. Али некој со слаб успех во 4 години и со 5ки на матура пак нема далеку да дотурка:toe:

Логикс

Gooner
Член од
17 септември 2007
Мислења
7.358
Поени од реакции
2.290
Ај прочитај уште еднаш која е поентата на постот па после пак реплицирај.
Е која е поентата?Гледам прво се жалиш било строго кај тебе,кај другите не било.Значи не си успеал да препишеш и ќе имаш слаба оценка,за разлика од другите.И сега криви ти се провинцијалците шо препишуваат и шо ке ти земат место на факс бидејќи ти не си научил.Ако си научиш и напишал,немаше да се жалиш и немаше да те интересира другите как стигнале до нивните оценки.
За препишување на екстерните кај мене беше допустливо..на скала од 1 до 10,едно 4ка да кажеме,додека на интерните,7ца.:))

Boomerang

Немој CTRL+W.
Член од
18 јуни 2006
Мислења
3.709
Поени од реакции
809
Е која е поентата?Гледам прво се жалиш било строго кај тебе,кај другите не било.Значи не си успеал да препишеш и ќе имаш слаба оценка,за разлика од другите.И сега криви ти се провинцијалците шо препишуваат и шо ке ти земат место на факс бидејќи ти не си научил.Ако си научиш и напишал,немаше да се жалиш и немаше да те интересира другите как стигнале до нивните оценки.
За препишување на екстерните кај мене беше допустливо..на скала од 1 до 10,едно 4ка да кажеме,додека на интерните,7ца.:))
Па правам споредба, како што они праат споредба на поените при аплицирање за упис. Како што може они да споредуваат, така можам и јас. Ако веќе прават нешто нека биде за сите исто. И никаде не спомнав дека не сум научил и слично туку на пример имаше прашања на кои се мислиш, се двоумиш, па би било добро да имаш простор некој да ти го каже тоа прашање. А уствари тебе те штрецнав у срце што спомнав провинцијалци. Уште во првиот пост реков дека НЕМАМ НАМЕРА ДА НАВРЕДАМ некој провинцијалец. Еве на пример у некое село убутано со 400 жители спроведуваат тестирање за државна матура. Стојче полага матура а набљудувачот е најдобар пријател на татко му на Стојче.

Логикс

Gooner
Член од
17 септември 2007
Мислења
7.358
Поени од реакции
2.290
Па правам споредба, како што они праат споредба на поените при аплицирање за упис. Како што може они да споредуваат, така можам и јас. Ако веќе прават нешто нека биде за сите исто. И никаде не спомнав дека не сум научил и слично туку на пример имаше прашања на кои се мислиш, се двоумиш, па би било добро да имаш простор некој да ти го каже тоа прашање. А уствари тебе те штрецнав у срце што спомнав провинцијалци. Уште во првиот пост реков дека НЕМАМ НАМЕРА ДА НАВРЕДАМ некој провинцијалец. Еве на пример у некое село убутано со 400 жители спроведуваат тестирање за државна матура. Стојче полага матура а набљудувачот е најдобар пријател на татко му на Стојче.
Не се навредив,туку ме нервираат деца ко тебе шо плачат по форуми.
Не си научил доволно добро изгледа,штом се двоумиш.:))Доста плачеш,никој не ти е крив што доволно не си се спремал,па сега провинцијалците бидејќи препишуваа ке ти земат местото на факс.Префрлај ја вината на други,ако..:)
Знаењето никој неможе да ти го зема.
Во села од 400 жители тешко да има средно училиште.

Kajgana Shop

На врв Bottom