да така е само овие денешниве професори работите многу ги зголемуваат и ги прават како којзнае што да е.Нема потреба да се плашиш...Пишувај правописно, пази на граматика, не забегувај од темата. Толку. Не им е битна употребата на стилски изразни средства и не знам какво изразување.
Како што проверив минатите години како било одприлика е 300-350, 350-400 .Така да тука некаде се вртат.И ДА ПРАШАМ
Јас не ја знам границата за есеј(граница на зборови)
Знае некој??:wink:
И да се поправам, денес бев на консултации и рекоа дека правилно би било 25.3.2010 доколку е тоа важно некому.А околу второто прашање кај нас кажаа дека би требало да биде 25 III 2010 додека пак во примерите што ни ги даваа за тоа како се пишува молба/жалба итн итн беше напишано као 25.03.2010. Ваљда не е толку битно .![]()
Не е тоа. Проблемот кај мене е што четири години нити сме имале вакви теми на писмена, нити сме вежбале. :jaj:Од есејот нема полесно нешто на матурава, али вас професорките по македонски ви го умотале тоа во глава и ви створиле фобија од есеи...
Од 300-400 за есејот, и не ти се одземаат бодови доколку имаш +/- 10 збора. Другото во зависност што ќе ти падне... извештај,писмо.....И ДА ПРАШАМ
Јас не ја знам границата за есеј(граница на зборови)
Знае некој??:wink:
На страната за матура имаш пример:smir:Прашање... дали може некој да ми каже како треба да изгледа писмо од 50-60 збора напишано до пријател(пример за твојот престој во неговиот град, треба да кажеш кога ќе стигнеш, колку ќе седиш и зошто доаѓаш). Како треба да изгледа, треба адреса, како да се потпишам на крај?..
Може линк да постираш,не можам да ги најдам?На страната за матура имаш пример:smir:
!!!!!Zdravo sakam da ve prasam nesto!Samo sto me izvestija deka ovaa godina bila 2rata faza od maturata(1vata faza traela 4godini tolku i ke traela i 2rata) taka da nemalo da bide istiot princip od prethodnite godini ke bilo procentualno ocenuvanjeto i ke imalo 8 grupi mislam na testovi za da ne mozelo da se prepisuva
NEZNAM KOLKU E TOCNO OVA TAKA ME IZVESTI EDEN PROFESOR
OCEKUVAM ODGOVOR
Pozdrav!!!
Не мислеше на верзии туку муабетиДругари еве уште еден матурант. :pos2: Се вртат некои верзии низ македонијава дека се кракнати тестовите!?!?!?! т.е провалени...да не има некој нешто па не кажува тука па да го пукам!!! :ban?: бдв @ Avoid The Void ќе се потрудам деновиве да добиеш еден пример за писмо!