Матура

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.327
Поени од реакции
15.586
Од есејот нема полесно нешто на матурава, али вас професорките по македонски ви го умотале тоа во глава и ви створиле фобија од есеи...

elektro

Генијалец
Член од
11 мај 2009
Мислења
132
Поени од реакции
40
Нема потреба да се плашиш...Пишувај правописно, пази на граматика, не забегувај од темата. Толку. Не им е битна употребата на стилски изразни средства и не знам какво изразување.
да така е само овие денешниве професори работите многу ги зголемуваат и ги прават како којзнае што да е.

Имав еден другар минатата година триста глупости пишувал на есеј не да избегал од тема почнал и за друга да пишува и
вика паднав а се напишав дури и есејот ми беше супер многу имав напишано ќе се бунам намерно ме бутнаа .кога видов од каде препишал се се утепав од смеење.
Му реков нека не се зафркава тоа што го пишал се глупости а има и граница за зборови.
И ДА ПРАШАМ
Јас не ја знам границата за есеј(граница на зборови)
Знае некој??:wink:

Maryah.C

Be a bee
Член од
9 јуни 2006
Мислења
4.001
Поени од реакции
710
И ДА ПРАШАМ
Како што проверив минатите години како било одприлика е 300-350, 350-400 .Така да тука некаде се вртат.
А околу второто прашање кај нас кажаа дека би требало да биде 25 III 2010 додека пак во примерите што ни ги даваа за тоа како се пишува молба/жалба итн итн беше напишано као 25.03.2010. Ваљда не е толку битно .:toe:
И да се поправам, денес бев на консултации и рекоа дека правилно би било 25.3.2010 доколку е тоа важно некому.

ElNinho

Мадридиста!
Член од
17 јули 2009
Мислења
20.967
Поени од реакции
57.733
Од есејот нема полесно нешто на матурава, али вас професорките по македонски ви го умотале тоа во глава и ви створиле фобија од есеи...
Не е тоа. Проблемот кај мене е што четири години нити сме имале вакви теми на писмена, нити сме вежбале. :jaj:

И ДА ПРАШАМ
Од 300-400 за есејот, и не ти се одземаат бодови доколку имаш +/- 10 збора. Другото во зависност што ќе ти падне... извештај,писмо.....

Член од
27 јануари 2007
Мислења
2.504
Поени од реакции
72
Прашање... дали може некој да ми каже како треба да изгледа писмо од 50-60 збора напишано до пријател(пример за твојот престој во неговиот град, треба да кажеш кога ќе стигнеш, колку ќе седиш и зошто доаѓаш). Како треба да изгледа, треба адреса, како да се потпишам на крај?..

StiFFy

Курминистратор
Член од
10 јануари 2010
Мислења
36
Поени од реакции
0
Другари еве уште еден матурант. :pos2: Се вртат некои верзии низ македонијава дека се кракнати тестовите!?!?!?! т.е провалени...да не има некој нешто па не кажува тука па да го пукам!!! :ban?: бдв @ Avoid The Void ќе се потрудам деновиве да добиеш еден пример за писмо!

Член од
23 август 2008
Мислења
1.755
Поени од реакции
264
Прашање... дали може некој да ми каже како треба да изгледа писмо од 50-60 збора напишано до пријател(пример за твојот престој во неговиот град, треба да кажеш кога ќе стигнеш, колку ќе седиш и зошто доаѓаш). Како треба да изгледа, треба адреса, како да се потпишам на крај?..
На страната за матура имаш пример:smir:

Член од
25 јуни 2007
Мислења
100
Поени од реакции
2
zdr

Zdravo sakam da ve prasam nesto!Samo sto me izvestija deka ovaa godina bila 2rata faza od maturata(1vata faza traela 4godini tolku i ke traela i 2rata) taka da nemalo da bide istiot princip od prethodnite godini ke bilo procentualno ocenuvanjeto i ke imalo 8 grupi mislam na testovi za da ne mozelo da se prepisuva
NEZNAM KOLKU E TOCNO OVA TAKA ME IZVESTI EDEN PROFESOR
OCEKUVAM ODGOVOR
Pozdrav!!!

Член од
13 декември 2008
Мислења
1.085
Поени од реакции
156
ова прв пат го слушам
па да правеа повеќе тестови ќе објавеа некаде стварно незнам што се случува
секој втор си кажува како мисли дека ќе биде :O

Член од
28 март 2009
Мислења
49
Поени од реакции
2
Дечки, да не имате некој пример од оглас и извештај, затоа што во прирачников се напишани на еден начин, нас професорот ни ги кажа на друг, а и на страницата има некои мали разлики...

Македон91

Благородник
Член од
21 јануари 2009
Мислења
2.134
Поени од реакции
120
Македонски не ме загрижува многу, боза е тестот, плус како што видов есејот (од 2008 матурата) носи само 13 бодови. Е сега едно прашање, дали есеите/текстовите за пишување по англиски ќе се по 25 бодови, бидејќи така се во тестот по англиски од 2008?

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.327
Поени од реакции
15.586
Да, англиски ви е по 25 бода, вкупно 50 од есеите, и 50 од прашањата, вкупно цел тест = 100 бода...

И што сте запнале толку за формата на извештајот, писмото и дали треба датумот вака или така да го напишеш... Имате во книгата како се пишува и учете според тоа и нема да погрешите, колку повеќе форми гледате толку повеќе се збунувате, зашто нема една официјална форма! Јас не се ни сеќавам како го напишав датумот ниту па знаев како се пишува, нема да ви замерат премногу за тоа, важно е вовед-главен-завршен дел и тоа што го пишувате во воведот, главниот и завршниот дел да е тоа што треба да стои, џабе напишете точна дата ако тоа што треба да стои во вовед сте го напишале во главен, или тоа од завршен дел сте го напишале во вовоед, треба да се има сенс...

Член од
25 јуни 2007
Мислења
100
Поени од реакции
2
Zdravo sakam da ve prasam nesto!Samo sto me izvestija deka ovaa godina bila 2rata faza od maturata(1vata faza traela 4godini tolku i ke traela i 2rata) taka da nemalo da bide istiot princip od prethodnite godini ke bilo procentualno ocenuvanjeto i ke imalo 8 grupi mislam na testovi za da ne mozelo da se prepisuva
NEZNAM KOLKU E TOCNO OVA TAKA ME IZVESTI EDEN PROFESOR
OCEKUVAM ODGOVOR
Pozdrav!!!
!!!!!

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.327
Поени од реакции
15.586
Другари еве уште еден матурант. :pos2: Се вртат некои верзии низ македонијава дека се кракнати тестовите!?!?!?! т.е провалени...да не има некој нешто па не кажува тука па да го пукам!!! :ban?: бдв @ Avoid The Void ќе се потрудам деновиве да добиеш еден пример за писмо!
Не мислеше на верзии туку муабети :) И да, можно е:smir: според мене 98% се "кракнати"

Kajgana Shop

На врв Bottom