Не си го видела?

Член од
6 јануари 2010
Мислења
1.120
Поени од реакции
104
Ај вака, имаш маалска утакмица помеѓу фанови на Милан и Интер, едните си го нарекуваат тимот "Милан" другиве "Интер". Фановиве на Милан губат. Што ќе значи тоа за тебе, дека официјалниот тим на Милан не го бива? Не. (иако знаеме дека у стварност и не ги бива, ама да не го расипувам хипотетичкиот пример сега) Туку ќе значи дека тие конкретни фанови што играат под тоа име им ја грдат репутацијата..
Ај вака. Да претпоставиме дека тимот А губи од тимот Б. Не ги бива ни двата тима, така? Ова е обратна ситуација.

Ја сум атеист, ти си верник. Ти незнаеш да дадеш добар пример, а тераме дискусија. Аналогно на тоа, јас не чинам или ти ја грдиш репутацијата на верниците?

Член од
3 март 2009
Мислења
288
Поени од реакции
31
Ај вака. Да претпоставиме дека тимот А губи од тимот Б. Не ги бива ни двата тима, така? Ова е обратна ситуација.

Ја сум атеист, ти си верник. Ти незнаеш да дадеш добар пример, а тераме дискусија. Аналогно на тоа, јас не чинам или ти ја грдиш репутацијата на верниците?
Примерот беше јасен и се однесуваше на прашање од претходно: "Aко тој ваш Бог постои, зошто дозволува да се водат војни во негово име?" (односно, да ти изџвакам, ставот на тој што го постави прашањето е: заради тоа што во светот се случуваат војни можеме да заклучиме дека Господ не постои)

поента прва: Не создал Господ роботи кои ќе ги контролира со даљинско, од тука следи дека војните се предизвикани од човечки избори. Ние луѓето се удираме во гради нашата независност, слободна волја, а после плукаме по Господ што толку не' сака за да ни ги даде истите.

поента втора: Можам слободно да кажам дека луѓе кои се нарекуваат верници во Бог и водат војни за да ја докажат/наметнат својата вера ја утнале поентата на верата и Библијата. Од тука и мојот став "тие конкретни фанови што играат под тоа име им ја грдат репутацијата.."

Ајде остани ми со здравје дете, касни, порасни, па ти допринеси за вистинска дискусија.

Член од
17 април 2010
Мислења
25
Поени од реакции
0
не можиме дасе разбериме не викам дека сум верник од страв или срам од верниците мене ко ќе ме прашат некој викам не знам ама џабе на кого му каувам на паметниве овде не можиш да им кажиш овие се знаат:toe:

Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
Примерот беше јасен и се однесуваше на прашање од претходно: "Aко тој ваш Бог постои, зошто дозволува да се водат војни во негово име?" (односно, да ти изџвакам, ставот на тој што го постави прашањето е: заради тоа што во светот се случуваат војни можеме да заклучиме дека Господ не постои)

поента прва: Не создал Господ роботи кои ќе ги контролира со даљинско, од тука следи дека војните се предизвикани од човечки избори. Ние луѓето се удираме во гради нашата независност, слободна волја, а после плукаме по Господ што толку не' сака за да ни ги даде истите.

поента втора: Можам слободно да кажам дека луѓе кои се нарекуваат верници во Бог и водат војни за да ја докажат/наметнат својата вера ја утнале поентата на верата и Библијата. Од тука и мојот став "тие конкретни фанови што играат под тоа име им ја грдат репутацијата.."

Ајде остани ми со здравје дете, касни, порасни, па ти допринеси за вистинска дискусија.
poenta prva: poentata e deka ako Bog postoi, toj e indiferenten i ednostavno gleda od strana kako nekoi vo negovo ime pravat grevovi, sto ostava dovolno mesto da se zaprasame, dali Bog stvarno bi trpel takvi nepravdi vo negovo ime?

vtora poenta: se soglasuvam so tvojata:smir:

Член од
11 април 2009
Мислења
46
Поени од реакции
4

Примерот ти беше глуп, ама нема везе. Како што кажа Aurora, што ако и двата тима не ги бива? Да ти изџвакам, под "двата тима" ги подразбира Милан, како вистинскиот клуб и Милан, како маалскиот клуб. Маалскиот клуб би можел да ја расипе нивната репутација ако не го знаевме вистинскиот и ако никат не сме го виделе. Да не тупам поише, гледаш на што целам, така?

Твојата прва поента не одговара баш на мојот пост. Јас го викам истото цело време - се се случува со причина, но тоа не зависи од господ туку од нас самите. Вие до сеа го негиравте тоа и викавте дека бог "има планови за сите нас" [прочитај го првиот пост на темава].
а сеа, пу-пу не важи, не контролира се тој.

Со втората поента се слагам. Јас не плукам по религијата, кој сака нека си верува, кој неќе немора - не ми е гајле. Атеист сум и не ме боли чмарот кој шо мисли за тоа. Ама религијата ко религија, не ја вреѓам. Јас сум против црквата која ја злоупотребува својата моќ и против лажните верници кои ја користат религијата за да управуваат со простата маса. Ако си прав верник ќе си веруваш и нема да се замараш кој што рекол и кој верува а кој не.

А темава ме испровоцира да пишам пошо цело време ги напаѓате атеистите. Зашто едноставно не преќинете да замарате?
Мислите дека со овие глупи и поврешни примери ќе смените нечие мислење? Некој од нас ќе стане верник?
Јас си имам причини да не верувам, ти си имаш причини да веруваш - тоа е тоа.

Член од
6 јануари 2010
Мислења
1.120
Поени од реакции
104

Да немав ставено возраст на профилот, вака ќе ми реплицираше или не? :)

T

theTinule

Гостин
Ајде еден сериозен пост од моја страна. Стварно.

Многу ми е жал што морам да го кажам ова, ама се слагам го погорецитираниот пост на нашата драга Aurora. Тоа беше тоа што сакав да го кажам. Ако тој ваш бог навистина постои, зошто дозволува да се водат војни во негово име? Колку крстоносни војни имало до сега? Колку жртви се принесени во име на бога? Колку семејства се убиени, знаете? Колку луѓе, колку нации се сакатени фор д лав оф гад?! И што се постигнало..? Дали тогаш го пронашле тој духовен мир што го тупите на секоја е*ана страна у целава дискусија? Кога убивале тие големи верници, се чувствувале исполнето? Се чуствувале дека поблиску до бога кога пролевале нечија крв? Нели библијата вика "Не убивај"? "Простувај"?! Зошто тогаш никој на никој не простува а Господ само мирно посматра и дозволува да се дешава се што се дешава?! Зошто секој ден се дешаваат грозоморни убиства, силувања, пљачкања, природни катастрафи...? Зошто секој ден стотици луѓе остануваат без покрив над глава, умираат од глад, се заразуваат од неизлечливи болести. Господ сака така? Зошто сака така кого од друга страна викате дека пропагира мир у светот, среќа, љубов, хармонија..? Зошто се делите на христијани, мусличи, будисти, атеисти, антихристи? Нели сите сме исти? Нели сите сме човечки суштества од крв и месо..?
Ама претпоставувам дека нема да добијам одговор на ни едно од овие прашања пошто неможете да си ги одговорите. Колку и да ви е силна вербата во "севишниот", глупо е да речете "зошто тој така сакал".
Тој така сакал не е одговор на се. Впрочем, тоа не е одговор на ништо.
Малце сум офтопик...
Ти препорачувам да си прочиташ Библија, па после да коментираш.

Ама ќе ти реплицирам, пошо знам дека никогаш нема да седнеш да прочиташ, а сепак малце од малце да ти биде појасно.

„Така Господ сакал“. Кој го рече тоа? Никаде во Бибијата не пишува дека „Господ така сакал“! Според тебе тоа што има војни е Божја волја? Тоа што луѓето се мразат меѓу себе е Божја волја? Тоа што се случуваат убиства, кражби, силувања, тоа е Божја волја?! Тоа што целото човештво се дели секој на своја страна со свое верување, своја религија, што се убиваат меѓусебно поради религијата, тоа , според тебе е Божја волја? Па и јас несакам таков Бог.

Ама пак ќе ти кажам, прочитај Боблија, многу убаво пишува.

Да беа сите послушни и да се придржуваа до она што е напишано во Библијата, те уверувам дека сите ќе живеевме во хармонија и радост и дека немаше да има ниту силувања, ниту војни, ниту кражби, ниту омраза, ниту природни катастрофи. Ништо. Буквално! Ќе владееше мир и љубов меѓу луѓето. Те уверувам!

Смртта е таа што неможеме да ја контролираме. Навлезена е во целото човештво и не се поминува без неа. Не зборувам за смрт при убиство, туку за „природна смрт“. И кога умираат луѓе, чувствуваме жал, тага.

Но и смртта не е неизбежна. Да, можеби ние ќе умреме на овој свет, да, можеби нашето тело ќе изумре, но духот живее засекогаш и има ВЕЧЕН живот после оваа смрт. Секако, тоа каков ќе ти биде животот откако ќе умреш зависи што си направил во овој живот, и дали воопшто веруваш дека постои таков живот.

Но, за жал, не секој сака да го почитува и да го исполнува она што е запишано во Библијата, па тоа што сега се случува не е „Божја волја“ туку е наша лична грешка. Ние не го правиме тоа што го пишува. Ама ок, да „не ви се мешам во животите, тоа е ваша лична определба дали ќе верувате или не. ти си имаш причини да не веруваш, а јас си имам причини да верувам.“.

И да, поентата на христијанството не е дали ти си го видела или не, или дали веруваш во Него. Поентата е и да се живее оној живот што Тој ни кажува дека ќе биде најдобро да се живее. Е кога ќе се деси тоа, јави ми се, и кажи ми ги истите реченици што си ги напишал погоре.:smir:

Г

Господ

Гостин

Ај вака.
Ако Бог допушта луѓето да прават што сакаат,зошто не ги спречува ураганите,гладта,сушите,болештините и се друго за што не е виновен човекот?
Зошто во Африка има купишта сиромаси?

За втората поента.Кажи ми,зошто Бог го допушта сето тоа?
Зошто Бог дозволува да се гнаси неговото име?

Да беа сите послушни и да се придржуваа до она што е напишано во Библијата, те уверувам дека сите ќе живеевме во хармонија и радост и дека немаше да има ниту силувања, ниту војни, ниту кражби, ниту омраза, ниту природни катастрофи. Ништо. Буквално! Ќе владееше мир и љубов меѓу луѓето. Те уверувам!
Сакаш да кажеш дека за природните катастрофи е виновен човекот?
Сакаш да кажеш дека ако сега удри метеор виновен ќе бидам јас или некој друг?
Да беа сите послушни сеуште ќе живеевме под тиранија во мрачните доба на средновековието.
Што ќе беше ако Галилео,Коперник и Бруно беа послушни?

Член од
11 април 2009
Мислења
46
Поени од реакции
4
Малце сум офтопик...
Ти препорачувам да си прочиташ Библија, па после да коментираш.

Ама ќе ти реплицирам, пошо знам дека никогаш нема да седнеш да прочиташ, а сепак малце од малце да ти биде појасно.

„Така Господ сакал“. Кој го рече тоа? Никаде во Бибијата не пишува дека „Господ така сакал“! Според тебе тоа што има војни е Божја волја? Тоа што луѓето се мразат меѓу себе е Божја волја? Тоа што се случуваат убиства, кражби, силувања, тоа е Божја волја?! Тоа што целото човештво се дели секој на своја страна со свое верување, своја религија, што се убиваат меѓусебно поради религијата, тоа , според тебе е Божја волја? Па и јас несакам таков Бог.

Ама пак ќе ти кажам, прочитај Боблија, многу убаво пишува.

Смртта е таа што неможеме да ја контролираме. Навлезена е во целото човештво и не се поминува без неа. Не зборувам за смрт при убиство, туку за „природна смрт“. И кога умираат луѓе, чувствуваме жал, тага.

Но и смртта не е неизбежна. Да, можеби ние ќе умреме на овој свет, да, можеби нашето тело ќе изумре, но духот живее засекогаш и има ВЕЧЕН живот после оваа смрт. Секако, тоа каков ќе ти биде животот откако ќе умреш зависи што си направил во овој живот, и дали воопшто веруваш дека постои таков живот.

Но, за жал, не секој сака да го почитува и да го исполнува она што е запишано во Библијата, па тоа што сега се случува не е „Божја волја“ туку е наша лична грешка. Ние не го правиме тоа што го пишува. Ама ок, да „не ви се мешам во животите, тоа е ваша лична определба дали ќе верувате или не. ти си имаш причини да не веруваш, а јас си имам причини да верувам.“.

И да, поентата на христијанството не е дали ти си го видела или не, или дали веруваш во Него. Поентата е и да се живее оној живот што Тој ни кажува дека ќе биде најдобро да се живее. Е кога ќе се деси тоа, јави ми се, и кажи ми ги истите реченици што си ги напишал погоре.:smir:
Tinule, не се нервирај, губиш на лепота. Јас ја имам прочитано библијата, [ако треба и боблијата ќе ја прочитам x] ама ти апла ги немаш прочитано сите постови на темава... Нe викам јас дека господ така сака, јас не верувам во господ.
Прочитај го барем првиот пост во дискусијава па после реплицирај.
Јас викам дека НИШТО НЕ Е БОЖЈА ВОЉА, додека одредени особи трвдат дека СЕ' Е БОЖЈА ВОЉА.
Сега јасно ти е? (;

Тоа шо го имаш излупетано у везе со смртта ти е тотално оф-топик - к*р се тресе у ладна вода, така да нема да те удостојам со реплика.

А ако се деси "тоa", односно коа "господ ќе ми каже што е најдобро да се живее", не се секирај, прво на тебе ќе ти се јавам, само дај ми број.

Да беа сите послушни сеуште ќе живеевме под тиранија во мрачните доба на средновековието.
Немој вакви работи, ќе те спалат на плоштат, таман до црквата :D

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Примерот ти беше глуп, ама нема везе. Како што кажа Aurora, што ако и двата тима не ги бива? Да ти изџвакам, под "двата тима" ги подразбира Милан, како вистинскиот клуб и Милан, како маалскиот клуб. Маалскиот клуб би можел да ја расипе нивната репутација ако не го знаевме вистинскиот и ако никат не сме го виделе. Да не тупам поише, гледаш на што целам, така?

Твојата прва поента не одговара баш на мојот пост. Јас го викам истото цело време - се се случува со причина, но тоа не зависи од господ туку од нас самите. Вие до сеа го негиравте тоа и викавте дека бог "има планови за сите нас" [прочитај го првиот пост на темава].
а сеа, пу-пу не важи, не контролира се тој.

Со втората поента се слагам. Јас не плукам по религијата, кој сака нека си верува, кој неќе немора - не ми е гајле. Атеист сум и не ме боли чмарот кој шо мисли за тоа. Ама религијата ко религија, не ја вреѓам. Јас сум против црквата која ја злоупотребува својата моќ и против лажните верници кои ја користат религијата за да управуваат со простата маса. Ако си прав верник ќе си веруваш и нема да се замараш кој што рекол и кој верува а кој не.

А темава ме испровоцира да пишам пошо цело време ги напаѓате атеистите. Зашто едноставно не преќинете да замарате?
Мислите дека со овие глупи и поврешни примери ќе смените нечие мислење? Некој од нас ќе стане верник?
Јас си имам причини да не верувам, ти си имаш причини да веруваш - тоа е тоа.
А ти си дрското копиле кое ќе им го дотера умот на сите на форумот а? Земи си бројче и застани во редот. Марсовка си го избриша профилот, Јуникгрл кај и да е, па причекај да се ослободи столчето. :wink:

Види, ароганцијата твоја на страна, објасни ми како тоа се` се случува со причина, ама ние сме заслужни за тоа, а не нешто кое ние договорено го викаме Господ?!
Ќе ми дозволиш да ги изедначам “со причина“ и “судбина“ зашто тоа е едно те исто. Бидејќи кога нешто се случува со причина тоа е заради некоја друга цел кој е однапред зацртана, а тоа се вика судбина.
Не би требало ако ги држиме конците во свои раце, судбина како термин и како слика која се надевам исто ја сфаќаме да не постои? Судбина би требало да биде нешто кое е однапред напишано, насликано и од кое не се бега, па макар во рацете држиме бродски јажиња а не конци за марионети.
Господ од друга страна, можеш да го поистоветиш со судбина. Тој е оној кој ја креира. Нормално, ако веруваш во судбина. Само, да бидеш атеист и да веруваш во судбина нема никаква логика, тоа е како да бидеш верник и да убиваш луѓе. (Ау чекај, тоа е најпопуларно денеска, е јебига, и мене некои работи не ми се јасни)

Исто така, токму религијата е онаа која по сите разумни рамки можеш да си дозволиш да ја плукаш, зашто таа е онаа која е манипулатор, а не верата во Господ. Црквата и религијата можеш да ги изедначиш, не можеш да ги изедначиш чувствата со овие две. Зашто верник си е и дома и на улица и во црква. Како онаа супер кул реченица, одењето во црква те прави верник исто колку што стоењето во гаража те прави автомобил.

На крај, како тоа верниците се замараат околу атеистите, кога на секоја тема за религија ќе видиш повеќе атеисти од верници. Ти сама се декларираш како атеист и го почна постот со очигледна нервоза и револт, или барем така се обиде да ни покажеш дека се осеќаш. Ако мислиш дека верниците се запењавиле, зошто не се насмееш и заминеш, because it takes two to tango...
:toe:

Член од
11 април 2009
Мислења
46
Поени од реакции
4
А ти си дрското копиле кое ќе им го дотера умот на сите на форумот а? Земи си бројче и застани во редот. Марсовка си го избриша профилот, Јуникгрл кај и да е, па причекај да се ослободи столчето. :wink:
Не се трудам да му дотерам памет на никој - форумов ми е за губење време, не сфаќам вакви работи сериозно, како некои луѓе :)

Види, ароганцијата твоја на страна, објасни ми како тоа се` се случува со причина, ама ние сме заслужни за тоа, а не нешто кое ние договорено го викаме Господ?!
Прост пример. Ќе научиш, ќе отидеш на испит и ќе положиш. Нема да научиш, ќе отидеш на испит и ќе паднеш. Кој е крив?
Верниците сеа ќе речат - Професорот, пошо не ни даде полесни прашања (;

Ќе ми дозволиш да ги изедначам “со причина“ и “судбина“ зашто тоа е едно те исто. Бидејќи кога нешто се случува со причина тоа е заради некоја друга цел кој е однапред зацртана, а тоа се вика судбина.
Не би требало ако ги држиме конците во свои раце, судбина како термин и како слика која се надевам исто ја сфаќаме да не постои? Судбина би требало да биде нешто кое е однапред напишано, насликано и од кое не се бега, па макар во рацете држиме бродски јажиња а не конци за марионети.
Господ од друга страна, можеш да го поистоветиш со судбина. Тој е оној кој ја креира. Нормално, ако веруваш во судбина. Само, да бидеш атеист и да веруваш во судбина нема никаква логика, тоа е како да бидеш верник и да убиваш луѓе. (Ау чекај, тоа е најпопуларно денеска, е јебига, и мене некои работи не ми се јасни)
Неможам да не ти дозволам да ги изедначиш, ама нема да се сложам со тоа. "Со причина" е коа сами сме си криви. Прочитај го примерот погоре. "Судбина" е тоа што ни е "пишано" а ние наводно неможеме да го смениме. И не, не верувам во тоа.

Исто така, токму религијата е онаа која по сите разумни рамки можеш да си дозволиш да ја плукаш, зашто таа е онаа која е манипулатор, а не верата во Господ. Црквата и религијата можеш да ги изедначиш, не можеш да ги изедначиш чувствата со овие две. Зашто верник си е и дома и на улица и во црква. Како онаа супер кул реченица, одењето во црква те прави верник исто колку што стоењето во гаража те прави автомобил.

а верата во господ не е дел од религијата? хмм... еве уште едно просветлување за мене.. А таа супер убер кул реченица е и мојата поента во тој постот кај шо кажувам дека ја мрзам црквата и лажните верници, а не религијата. Аман луѓе, читајте ги постовите до крај..

На крај, како тоа верниците се замараат околу атеистите, кога на секоја тема за религија ќе видиш повеќе атеисти од верници. Ти сама се декларираш како атеист и го почна постот со очигледна нервоза и револт, или барем така се обиде да ни покажеш дека се осеќаш. Ако мислиш дека верниците се запењавиле, зошто не се насмееш и заминеш, because it takes two to tango...
:toe:
Очигледна нервоза и револт...? :/
Мене ми е интересно да дискутирам [т.е. да јадам говна] на вакви теми. Тепам време и нервирам луѓе. Не се замарам самата, ве замарам вас :)

T

theTinule

Гостин
Ај вака.
Сакаш да кажеш дека за природните катастрофи е виновенчовекот?
Сакаш да кажеш дека ако сега удри метеор виновен ќе бидам јас или некој друг?
Бог да не е случајно виновен за гобалното затоплување? Тој да не дувна со цигара на земјава и така одненадеж таа се загади?

И не ги спомнувај Галигео, Коперник и Бруно зошто тие не и биле послушни на црквата, а не на Бог(Библијата). Според Библијата не направиле ништо грешно. Треба да ги разграничиш тие поими :)

А во врска со болдираното...да не си и ти од тие што гледаат во иднината? :о

Извинете за офтопиков...:smir:

Kajgana Shop

На врв Bottom