Не си го видела?

Член од
2 јуни 2007
Мислења
5.704
Поени од реакции
3.266
Сметам дека самата тема е навредлива за сите кои не се атеисти, и затоа треба да иде на друго место.
 
Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Они ти бараат да им докажеш постоење на некакви си крпчиња, ти им бараш да ти докажат Непостоење на нешто...
о_______0

Не си ласкај, не дека водиш незнам ти каква дискусија :)

Се' уреду, али "Нема доказ дека Исус не постои" ми е реченица шо не очекуев да ја прочитам у твој пост :)
Не си ласкам, туку ве вреѓам вас, што не знаете да одговорите на пар обични реченици.
Барем си у право дека не водам некаква дискусија, не водам никаква, зашто немам со кого, очигледно.

п.с. Следниот пат читај па реплицирај, ама читај внимателно, зашто таква реченица која си ја стаил у наводници, ја не сум напишал. :helou:
 

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Не си ласкам, туку ве вреѓам вас, што не знаете да одговорите на пар обични реченици.
Барем си у право дека не водам некаква дискусија, не водам никаква, зашто немам со кого, очигледно.

п.с. Следниот пат читај па реплицирај, ама читај внимателно, зашто таква реченица која си ја стаил у наводници, ја не сум напишал. :helou:

Напишано од Викторгг
Некои работи се недокажливи, а она кое ние го сметаме за доказ, воопшто не е доволно релевантно за да се искористи за докажување дека Исус не постои.


Неможам ја да знам што мислиш, ја те читам само што пишуваш и тоа го разматрам.
 
S

smart ass

Гостин


Земени со мојот Канон апарат од 1985 година шо го купија моите коа бевме на одмор у Брач. :toe:

Сериозно, какви ви се овие споредби, барања, потреби. Атеистите секогаш сум ги почитувал како луѓе кои знаат да размислуваат, а вие овде пласирате реченици од типот, “Зашто не го даваат крпчето“ као да сте некој ВМРОовец од кичевско село кој урла на плоштад “кој га уби Чента“.
:pos2::pos2::pos2::pos2:

КОЈ ГО ТОА НАПРАВИ?!?!?!:vozbud:

Туку што ми беше зборот...а да.

Религија=ВЕРА значи се взаснова на верување-нема потреба од докази,всушност и да ги бараш нема да ги најдеш....дури и ѓаоло не би се нафатил да бара доказ за господ.

И дај остајте тоа верниците раат...и мене светите книги ми се ирелевантни(освен она...етиката).:toe:

Човек ако е толку сигурен дека нешто не постои нема толку многу да тврди дека нешто не постои со цело свое тело и душа, и на тоа да троши толку многу енергија.

Во овај свет се е нешто нема ништо само со нашата замисла можеме нештото да го направиме ништо, дури и воздухот е нешто или недостатокот на воздух пак е нешто.
Бројката нула не е ништо туку е недостаток на нешто, пример имаме нула јаболка, јаболката си постојат ама моментално не можеме да ги почувствуваме, видиме, вкусиме, помирисаме. Е сега дали јаболката не постојат, нормално дека не постојат за човек кој што никогаш не осознал јаболко. Па цело време тврди јаболката не постојат, јаболката не постојат, јаболката не постојат, јаболката не постојат, јаболката не постојат, јаболката не постојат.....
И дали една лага толку многу повторена станува вистина за тој што знае што се јаболка? Тој што знае што се тоа јаболка не се замара околу нивното постоење или непостоење, туку тој што нема поим за јаболко кое што е мистерија за него од петни жили се труди да докаже дека јаболката не постојат, но длабоко во себе секогаш ќе се прашува што е тоа толку магично кај тие јаболка кои што не постојат а овие се опиени од нив?

Абе да не ја гледаше рекламата за образование каде ајнштајн како мал шлапа нешто што никогаш не го Рекол.:vozbud:
 
A

ateist

Гостин
Темава ја отворам инспирирана од Велигден и многуте атеистично - провокаторски искази што кружат по интернет зоната. Сите се темелат на единственото на кое што и можат - на исказот „Не си го видела Господ, зошто веруваш?“. Уште од старт да ве потсетам дека ни воздухот не го гледате па сепак го чувствувате. Самата поставеност на Земјата во однос на другите планети и Сонцето, овозможува само овде да има живот, што би било преголема случајност по пат на Биг Бенг да се случи. Понатаму, постои една пропорција, божја, section aurea според која се градени сите објекти во светот. Случајност?

И секако, не може еден атеист да зборува за тоа дали Господ постои, бидејќи за да се „види“ Господ, треба да се поверува во него и неговите моќи, да се прими во срцето, да се сфати дека животот ни е во негови раце. На тој начин ќе го ослободиме телото од сите земни глупости со кои секојдневно се оптоварува и ќе се препуштиме на Господ, зашто тој го има најдобриот план за нас.

Тешко е да си верник, тешко е да се откажеш од земните „моќи“ што ти се дадени, тешко е да прифатиш дека не си највисоката сила што постои.

Дали на атеистите воопшто може да им се дозволи да кудат нешто кое не го искусиле? Нешто во кое не веруваат? Нешто што за нив не постои?
Марко: 16:19 А Господ Исус, откако им го рече тоа, се вознесе НА НЕБО и седна оддесно на Бога.

Лука:
24:51 И додека ги благословуваше, се оддели од нив и се вознесе НА НЕБО.

.
.
.
.

ТЕЛЕСКОПИ . АСТРОНОМСКИ ОПСЕРВАТОРИИ КОЈ ГО НАБЉУДУВААТ НЕБОТО 24 ЧАСА ( СЕ СНИМА СЕКОЈА ПРОМЕНА , секој момент ) , сателити , спејс шатлови , вселенски станици , стотина илјади аматери кој го набљудуваат небото со телескопи...............

И НИКОГАШ НИКОЈ НЕВИДЕЛ НИКАКОВ ИСУС И БОГ ...........НА НЕБОТО ..како што НАПИСМЕНО е запишано .
.
.
..

кој е ќоравиот ?

кој лаже ?

атеистите се виновни за реалноста и вистината ?
 
T

theTinule

Гостин
Каде е? Знам дека е на слика жив, и тоа на сликата на Леонардо Да Винчи „Тајната вечера“.
Кога немаш докази да тврдиш дека постоел, кога немам и јас докази да тврдам дека постоел и обратно нема што да дисктураме.
И да, ми требаат физички докази, докази базирани на емоции не ми требаат.
Тебе човек и да ти донесе доказ, и лично Господ да се симне долу, ќе веруваш?? Не не’ лажи нас, и не се лажи себеси.

Колку докази има дека работите што ги пишува во Библијата се вистинити. Материјални, кога веќе бараш материјалност. Случајно, истите елементи што ги има во земјениот прав ги има и во нашите тела. Случајно, пронајден е огромен брод на врвот на планината Арарат. Случајно, останат е еден огромен ѕид во центарот на Ерусалим, не се знае од што. Случајно, се повеќе и повеќе почнува да владее неморал меѓу луѓето. Така, тоа е природно. Се случува...

Колку работи, што се претскажани во неа се случиле и сеуште се случуваат, точно по тој редослед, точно како што се претскажани. И сега, ќе те лажам за едно нешто, а за останатото - ќе ти ја кажам вистината.

Ама џабе, на таквите како тебе, колку и да им збориш, пак нема да се ОБИДАТ да истражат, а неголи да поверуваат во тоа.

А остај тоа, него и последново што го кажав го пишува, што е чиста вистина.
 
B

Borg_Drone

Гостин
Тебе човек и да ти донесе доказ, и лично Господ да се симне долу, ќе веруваш?? Не не’ лажи нас, и не се лажи себеси.

Колку докази има дека работите што ги пишува во Библијата се вистинити. Материјални, кога веќе бараш материјалност. Случајно, истите елементи што ги има во земјениот прав ги има и во нашите тела. Случајно, пронајден е огромен брод на врвот на планината Арарат. Случајно, останат е еден огромен ѕид во центарот на Ерусалим, не се знае од што. Случајно, се повеќе и повеќе почнува да владее неморал меѓу луѓето. Така, тоа е природно. Се случува...

Колку работи, што се претскажани во неа се случиле и сеуште се случуваат, точно по тој редослед, точно како што се претскажани.
И сега, ќе те лажам за едно нешто, а за останатото - ќе ти ја кажам вистината.
Претскажани???Од кога Библијата претскажува работи?Чудо, јас ова не сум знаел. И од каде знаеш ти дали јас ќе поверувам или не дека постои Господ ако јас лично го видам Господ на пример? Не ме прочита поназад што напишав?Следи ја темата од почеток, па давај коментари.
Да не ја предвидуваш иднината случајно?
Во Библијата нема предвидувања и претскажувања; Библијата не ја предвидува иднината, во Библијата пишува за работи кои се случиле во минатото, а тие може да се напишани од било кој со текот на годините.Колку што знам и предвидувањата а и дејноста на предвидувачите, претскажувачите се забранети од христијанската религија.Многу не предвидувај и претскажувај не е според христијанските обичаи тоа.

Материјални, кога веќе бараш материјалност. Случајно, истите елементи што ги има во земјениот прав ги има и во нашите тела. Случајно, пронајден е огромен брод на врвот на планината Арарат. Случајно, останат е еден огромен ѕид во центарот на Ерусалим, не се знае од што. Случајно, се повеќе и повеќе почнува да владее неморал меѓу луѓето. Така, тоа е природно. Се случува...
Случајно е пронајдено ова на Марс:

May 24, 2001 -- Twenty five years ago something funny happened around Mars. NASA's Viking 1 spacecraft was circling the planet, snapping photos of possible landing sites for its sister ship Viking 2, when it spotted the shadowy likeness of a human face.
An enormous head nearly two miles from end to end seemed to be staring back at the cameras from a region of the Red Planet called Cydonia.There must have been a degree of surprise among mission controllers back at the Jet Propulsion Lab when the face appeared on their monitors. But the sensation was short lived. Scientists figured it was just another Martian mesa, common enough around Cydonia, only this one had unusual shadows that made it look like an Egyptian Pharaoh.
Above: A 1976 Viking 1 photograph of the Face on Mars. Click here for a 2001 photo from Mars
http://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2001/ast24may_1/

И случајно се говореше дека со Аполо мисиите видени се вонземјани:


http://www.ufocasebook.com/moon.html

Дали ти сега ќе поверуваш дека навистина на Месечината имало вонземјани, и дека на Марс имало живот?
Случајно сите од нас многу работи виделе што наликуваат на нешто, но на крајот пак се сведувало на тоа дека за тие работи немало конкретни докази.
Гледаш, ти пример ги сведуваш своите верувања на случајни работи.Јас пример ги сведувам на конкретни работи како на пример: пронаоѓање на череп прободен во око со римски шкорпион, скелет со знаци на исекотини од Ескалибур меч, шлемови, грнени садови и.т.н.

И еве, ќе додадам нешто на темата:

Turin Shroud goes on display for first time in 10 years



Advertisement


The Turin Shroud was last on display in 2000

The Turin Shroud, which is believed by some Christians to be the burial cloth of Jesus Christ, has gone on display for the first time in 10 years.
The shroud is expected to draw some two million visitors to the northern Italian city over the next few weeks.
The cloth shows the faint image of a bearded man with stains of blood on his hands and feet.
Tests in 1988 suggested it dated from the medieval period but those carbon dating findings are contested.

Measuring just over 4m x 1m (14ft x 3.5ft), the frail linen sheet shows an image of a man's body complete with bloodstains and what appear to be wounds from crucifixion.
Millions of Christians believe the cloth is the burial shroud of Jesus.
In 1988, special tests dated it to between 1260 and 1390, suggesting it was a medieval forgery.

But since then, other scientists have cast doubt on those findings and appealed to the Vatican to allow new tests using more modern techniques.

Some two million people are expected to visit Turin Cathedral to see the shroud, which will be on public view for six weeks, kept in a bullet-proof and climate-controlled case.
Pope Benedict XVI is due to fly to Turin on 2 May to pray before the shroud.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8613258.stm

И пак на крај каменувајте ме зошто гледам на работите реално, а не од од вашата или нечија друга перспектива.
Има и видео на страната, убаво е објаснето.
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.714
Поени од реакции
12.135
На крајот од видеото фино вели
-за скептиците ништо повеќе од историска реликвија, за верниците дел од платното од нивната вера.
 
B

Borg_Drone

Гостин
На крајот од видеото фино вели
-за скептиците ништо повеќе од историска реликвија, за верниците дел од платното од нивната вера.
За кого како, јас пример ги следам аргументите и врз основа на аргументите давам заклучок.Во секој случај заклучокот ми е дека треба работата да се испита уште подетално, предвреме заклучоци не.За оваа работа што ја поставив на темата, можам да дадам заклучок.
Што се однесува до тие што веруваат (премногу), и едно дете кај мене неговиот татко работеше стаклар, и имаше убави примања таткото.Секое утро, детето се будеше весело, со насмевка зошто ја гледаше богатата трпеза со колачиња, сокчиња и јаболки кои други деца можеа да ги имаат на сон.Едно утро, детето кога направи 18 години му кажа на таткото дека сака да биде стаклар.Детето беше опседнато со професијата но беше и премногу наивно, што дури и веруваше дека може низ него да помине шлепер SCANIA, кога му зборуваа останатите негови другарчиња дека низ стакло се поминува, па дури и предмети од цврста материја.И на крај кога го проба овој експеримент и кога стана флека, се случи сосем спротивното; се увери и во тоа дека стаклото како и сите други предмети е кршливо.Е тоа се последиците, кога продолжуваш со својата верба и покрај дадените аргументи дека црното не е црно туку е сиво.
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.714
Поени од реакции
12.135
Аргументите се добра работа, но во некои случаи...не знам. Еве видеото на истиот сајт вели нешто што навидум е необјасниво. Иако, овој напис звучи како детска приказна или фантастичен роман, оставам простор дека и не е.
Имено, за жена заболена од рак на бели дробови и мозок, излечена (од 1993), иако докторите не и дале надеж
The reformed smoker who was 49 and had two months to live when her lung and brain cancer disappeared in 1993 after prayers to Mother Mary had no answer to the question "Why you?" at a media conference yesterday.
"When I finally do get upstairs [to heaven] that'll be the first question I'll ask, then you'll have to find me to find out," she said.
A buoyant Mrs Evans, mother of five, grandmother of 20 and great grandmother of two, spoke to the media for the first time after Pope Benedict XVI confirmed her cancer "cure" was considered a miracle by the Church, brought about because of prayers to Mother Mary.
The Windale grandmother's dramatic recovery without any medical treatment was the second miracle required so that Mother Mary can be canonised as a saint as early as next month.
Mrs Evans's husband of 31 years, Barry, their daughter Annette and son Luke were tearful as Mrs Evans recalled how doctors gave her no hope of surviving aggressive lung cancer that quickly spread to her glands and brain in 1993.
Told that chemotherapy would not help and radiotherapy would give her only a couple of more weeks to live, "I said 'Thanks, but no thanks.' I went back to my doctor and asked him to see me through until the end".
Then "all I had left was prayer".
A friend from the Hunter Valley gave her a picture of Mother Mary with a piece of the nun's clothing attached to the back which she wore on her nightie.
It was 10 months after she was told she would die that tests revealed all of her cancer had gone and only scarring remained.
Како што се гледа, таа е жива и на 12 јануари 2010 (17 години од тогаш), а овие видови канцер и покрај долготрајно и болно лекување (во овој случај лекување и немало), прогнозите се многу лоши.
Дали е чудо, дали среќа...не дека треба да се отфрли медицина и лекови, но ете, овој случај (и слични) покажува дека можеби не знаеме се. Најверојатно има нешто зад завесата која не можеме сеуште да ја тргнеме. Едно е она очигледното, здраворазумно и во рамките на нашите сетила (за кое обично и јас се придржувам), а друго е она што е над сето ова, кое не го отфрлам туку го почитувам и оставам простор за неговото постоење.
 
B

Borg_Drone

Гостин
Аргументите се добри во повеќето случаи, не во некои.Инаку.
Не викам не, имало и такви случаи имало и случаи каде луѓе цел живот ги следеле христијанските вредности па кога заболеле од вакви неизлечиви болести пак на крај не им помогнал Господ, ниту светата вода.Некои починале, а некои им помогнала медицината.

Но еден е фактот: не се знае што и помогнало на оваа жена.Unsolved Mystery
 
B

Borg_Drone

Гостин
Па редно време е да ја прочиташ, пред да ја критикуваш.
Значи Библијата гледа во иднина? Добро, што ќе се случи во 2012 според Библијата?Јас можам да ти дадам од NASA подетална слика за тоа што ќе се случува во 2012, чекам од тебе одговор од Библијата.
И јас не ја критикував Библијата каде ти го виде тоа?Јас само напишав дека може да е напишана од било кој.
 
Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Библијата не гледа во иднината, туку во неа се содржани пророштва за иднината. Она што било вчера, Бог во Библијата го предвидел завчера.
Она што е денес, Бог во Библијата го предвидел вчера.
Тогаш зошто да не и веруваме на Библијата за она што го вели за утре?

Ако некоја мапа ти се покажала верна вчера, завчера итн. зошто да не и веруваш и денес?

"Оној Сум, Кој од почетокот го открива свршетокот и јавува однапред за она што уште не се збиднало! Јас велам: Мојата одлука ќе се исполни, ќе извршам се што Ми е по волја! "
(Господ во Исаија 46:10, Библијата)
 

Kajgana Shop

На врв Bottom