Што мислите за поезијата на Ма-Ста-Пе?

• Креатор на темата Креатор на темата Divider
  • Време на започнување Време на започнување
Во книжевната, литературната критика има нешто што се вели и негативен став, нешто позитивен, а сето тоа е ставе, нечиј.
Јас Мастапе не го навредувам, давам мој став за неговата позија, а бидејќи е различен од нечиј, во натамошната диксусија полемизиран за да откријам некои работи и да комнуницирам за некои други работи околу истото прашање т.е тема.

Темата е поезијата на Мастапе, јас сметам дека е бесмислие, стихокплепство кое се граничи со грозоморие, травестија, особено што не дава никаков краен момент за размисла, не буди дискусија, не предизвикува емоции, не нуди израз и излез или прашање, не постигнува цел, туку само клепствува рими нафрлени и зборови случајно избрани.

Јас не го знам човекот и не судам за него, но за неговата поезија можам да дадам суд, мислење, бидејќи јавно е искажана, на јавен форум за дискусија.

Тоа што некои не разбираат што значи кусоумен поглед на светот, бликање од радост при магарешки пој и вознесение од траурии, не е моја вина. Неукост е, за жал.
Сето тоа не претставува напад на нечија личност, туку мој став и суд за нештата на оваа тема како јас ги гледам.

Инаку, само затоа што нешто има рима, не значи дека е поезија.
Видете, реално, има право секој на својот израз, а дали тој ќе биде натаму изразуван, послушуван, читан, размислуван и суден со цел да се постави на свое место, е дел од постоењето како пишана реч и авторност.

Тука не гледам место за воопшто поставување на оваа травестија во редот на литературата, освен како произнес на основноодделенец при писмена задача по македонски јазик, насловена: ваш римуван поетски израз.
затоа и ркеов, за трудот, времето минато петка за Мастапе, која и би ја добил во 5-то одделение кај скоро секоја наставничка, но за квалитетот кој во себе го носи, нула, минус вредност.

Понатаму, ако веќе говориме за давање свое мислење за нештата, некој може да се сложи, некој не, но ако не се сложува, полноумно е да се разамисли околу добронамерната критика, можеби подума за подигање на нешатат на повисок ред со цел тиа да се престорат доколку возможно, во нешто со некаков, отпочеток, минискулен квалитет. Наместо тоа, имам ерикање и викање, големи букви во кои има два збора: ДОСТА Е, ДОСТА Е и недостиг од размисла како и немање интерпункција и основи на граматика.

Пред да биде светот и векот, пред да биде светлина, беше ЗБОРОТ!
Бог со збор го создаде светот!

Реча: НЕКА БИДЕ СВЕТЛИНА И БИ!

Значи зборот е првото нешто, основното нешто, ако зборот не го почитуваме, каде сме!
Тој, зборот треба да се надградува, да не биде само бесловесно рикање и неартикулирани гутурални произнеси на воздух врз нашите гласни жици во грлата со цел звук, туку треба да биде збор, со смисол, со идеја, со поука или порака, макар и мала, за размисла.

А кај Мастапе, во неговите зборови тоа го нема, никаде. И наместо да подума, да подпоправи, тој вика, ДОСТА Е, ДОСТА Е и плус некои други бесмислија.

Не е доста, мене не може да ми се каже да молкнам пред травестии на речта и мислата, оти не мми дава наравта, карактерот духот, особено како литерат и деец.

П.С. Основно е да се разбере дека се додека во себе го чуваме или се додека е на приватен блог или друго слично место, можеме да редактираме што сакаме да чуеме, но оној момент кога нештото ќе стане јавно, подложно е и на јавноста, споделено и за позитивни и негативни критики. Тука не смее да има лутење.
Тукуи подума, размсила, како да станам подобар! Учиме цел живот, со која цел? да станеме подобри! Кога ни велат на училиште дека не е се совршено, рикаме ли како магаренца на учлителката или збираме полк браннители? Не, одиме дома, доучуваме, научлуваме, со тоа се воздигаме на следното ниво на постанувањето човек, комплетен човек.
Така и со ова,, доколку Мастапе, размисли, направи нови песнио, со содржина, идеја, мисла, поука, кои се целисходни и даваат некаква поетска смисал и порака и израз, значи дека послушал, се воздигнал барем степен повисоко.
Доколу не, исто таа в ред, не е секој роден да биде поет. А секогаш ќе има и таквиот верна дружина за рамотапкање која довека ќе се одушевува од травестии.
Нели, треба да не има секакви, та и такви.

Не само што беше нападната неговата интелектуалност, беше нападната и мојата и на другите што немаа исто мислење со тебе и Графилд. Сите ние што не мислиме како вас сме "малоумни"?
Ги релативизираш работите.
Не може се да биде поставено под поимот мислење.
Јас не ти го одземам правото да мислиш и да го изразиш своето мислење,но не се сите мислења за почит.
Некои "мислења" едноставно не се мислења туку се навивање.
Јас имам право да нападнам и мислење и интелект на оној кој не увидува дека нешто е бесмислено и глупаво.Ако некој мисли дека тие работи се вредни,тогаш имам право да се прашувам за неговите интелектуални способности и капацитети,бидејќи без разлика што давам мислење за поезија-таа е нужно врзана за оној кој ја создава.
Јас сепак,никогаш не сум рекла дека е тој "малоумен",ниту пак дека оние кои ја сакаат неговата поезија се малоумни,но таа поезија одава дека личноста која ја пишува има слаби поетски способности.

Е сега,дали некој ке ти каже отворено со народски јазик дека е тоа што е напишано малоумно или ќе ти го каже тоа користејќи високо интелектуален речник е сосема небитно,бидејќи суштината е дека тоа што е напишано освен што е римувано и што следи некоја поетска структура на пишување(ред по ред)никако не го намалува фактот дека е тоа далеку од поезија и се смислено.

Прочитај поназад да видиш што беше напишано па ќе правиме муабет дополнително. Темава е за се освен ПОЕЗИЈАТА на Ма-Ста-Пе. Темава е да се наполни нечие его и да се покаже некоја илузорна супериорност - ништо повеќе...
Крајно арогантно, кретенски и нечовечки
Немам јас ништо од тоа докажување,бидејќи и онака немам постирано ништо од тоа што јас лично го пишувам.Мојата поента беше дека не е секој створен да биде поет.
Ако на некој му смета критика на одредени книжевни дела и писатели,тогаш нека се затворат повеќето од темите кои се отворени на подфорум за уметност,литература и јазик бидејќи по твојава логика јас можам да се чувствувам навредена со тоа што некој "плука" по делата на писатели кои се докажани а кои мене ми се допаѓаат.

Ова го напиша онака колку да ти изгледа постот поголем, или стварно мислиш дека има некаква смисла? Пак ќе повторам, погледни кој во недостиг на аргументи се користи со навреди.
Зборуваш глупости.
Овде и повеќе од доволно е аргументирано како Ма-Ста-Пе не знае да пишува,а по пат паднат е и некој тежок збор бидејќи некои сакаат да шират едноумие и почнуваат со навреди на лична основа.
Читај и ти,со широко отворени очи,но не е доволно само да ги отвориш очите туку и умот за да разбереш дека се што има поетска структура и што се римува не е поезија.Но,поради тоа што како многу овде сметаш дека поезија е она што физички е напишано на парче хартија докажуваш дека и читаш само со очите.Вистинската поезија се чита со целиот дух и срце,а не само со очите.

Поезијата на Ма-Ста-Пе според мене ,не дозовлува никакво друго читање освен биолошко.Од тука и сваќам зашто публиката се согласува со "поетот",бидејќи додека овој пишува механички они ја читаат на ист начин.

Се факаш за сламки во целата оваа дискусија.
Поентата е дека ние мислиме дека неговата поезија е bullshit,ако не ти се свиѓа тој збор и се чувствуваш поради некоја причина навреден од истиот ќе користам културен збор и ќе кажам дека поезијата на Ма-Ста-Пе е:неинспирирана,неадекватна,механичка,неинтелегентна,бесмислена и навреда за умот кој мисли!
Како и да кажеш,суштината ќе остане иста.

Никаде не напишав мое мислење за поезијата на мастапе, нити кажав дали е добра - или не. Едноставно не сум компетентен на тоа поле за да критикувам. Тоа што ме испровоцира е комплетниот негативен став кон делото и ЛИЧНОСТА на МаСтаПе.
Ако прочиташ во уводот на темата, ќе видиш дека прво беше окарактеризиран како крадец/плагијатор или имитатор, a подоцна окарактеризиран како малоумен, заедно со мене и уште некој. Извини ама нема право некое човече што сам се смета за MegaSmart и надмоќен да навредува секој што не се согласува со него.

Не ме интересира квалитетот на поезијата на човекот, тоа што ме интересира е од каде толкава негативност и газење врз нешто што човекот го правел со љубов и посветеност 9 месеци! Каде бевте вие "големи умови" да ја направите темава на почетокот на целата приказна со Ма-Ста-Пе?

Не е доволно да си начитан и прошетан, ако не си човек - не вреди ни да плукнам врз тебе... (не зборам директно за тебе :) )

За последниот дел од твојот пост, не е исто да ми кажеш дека сум некомпетентен во областа литература и да ми кажеш дека сум генерално МАЛОУМЕН!

Што мислиме? Иако не сум нешто литературно воздигнат, поткован и овде скоро воопшто не пишувам токму ради тоа (да не расипувам теми), неговата поезија ми се допаѓа.
Она што стои за оценувањето и компетентноста -сепак не треба да сум режисер/сценарист за да оценам или за да забележам дали ми се допаѓа некој филм или театарско дело.

Никаде не напишав мое мислење за поезијата на мастапе, нити кажав дали е добра - или не. Едноставно не сум компетентен на тоа поле за да критикувам. Тоа што ме испровоцира е комплетниот негативен став кон делото и ЛИЧНОСТА на МаСтаПе.
Ако прочиташ во уводот на темата, ќе видиш дека прво беше окарактеризиран како крадец/плагијатор или имитатор, a подоцна окарактеризиран како малоумен, заедно со мене и уште некој. Извини ама нема право некое човече што сам се смета за MegaSmart и надмоќен да навредува секој што не се согласува со него.

Не ме интересира квалитетот на поезијата на човекот, тоа што ме интересира е од каде толкава негативност и газење врз нешто што човекот го правел со љубов и посветеност 9 месеци! Каде бевте вие "големи умови" да ја направите темава на почетокот на целата приказна со Ма-Ста-Пе?

Не е доволно да си начитан и прошетан, ако не си човек - не вреди ни да плукнам врз тебе... (не зборам директно за тебе :) )

За последниот дел од твојот пост, не е исто да ми кажеш дека сум некомпетентен во областа литература и да ми кажеш дека сум генерално МАЛОУМЕН!

Ти не си компетентен(како што сам кажа)да даваш мислење за поезија
Поради тоа,не си ни компетентен да разбереш зашто некој толку се спротивставува на ова пискарење кое сака да се продаде како поезија.

Комплетниот негативен став кон делото на Ма-Ста-Пе е заслужено,а заслужува и кон неговата личност(која јас не ја нападнав) која не е спремна да прими конструктивна критика.
Тоа што тебе не те интересира квалитето на поезијата говори за твојата личност.
Веќе ти кажав дека поезијата не е исклучиво прашање на мислење и вкус.
Затоа што ако беше така,тогаш до сликите на Да Винчи ќе закачеа и една од оние слики кои се "уметност" според некои членови а кои не се ништо повеќе од гомно на платно.
За да ми се допадне или да неми се допадне некоја поезија таа пред се мора да биде тоа:ПОЕЗИЈА.
Мене не ми преостанува ништо друго освен да го нападнам неговиот бесмислен збир на зборови,докажувајќи дека нема ни П од поезија.

За ароганиција можам да го кажам следново.
Можеби вашето подржување на Ма-Ста-Пе доаѓа од тоа дека и самите сте свесни за својата книжевна неписменост,па така промовирајќи го Ма-Ста-Пе и избегнувајќи да му ја кажете вистината во лице,по пат напаѓајќи не мене и Гарфилд само покажувате кој ви е стандардот.

А стандардот ви е низок.

Бидејќи кога ќе се спуштат критериумите,поединците овде ќе добијат чувство дека се релевантни и компетентни да пресудуваат за за пишаниот збор.
Но ако се подигнат критериумите на вистинско ниво-тие истите ќе сватат дека и самите не се претерано многу изнад Ма-Ста-Пе.
А ние на такви не ни плукаме,(ова не се однесува на тебе:wink:)бидејќи се некомпетентнИ па затоа секоја твоја понатамошна критика е бесмислена.

Едно е нивото да бидеш во состојба да критикуваш поезија,а многу поголемо ниво е да ја критикуваш критиката на поезијата.

Така да ако и сам призна дека не си компетентен да ја критикуваш многу "длабоката" поезија на Ма-Ста-Пе,од каде ти е тогаш правото да ја критикуваш критиката која што ја даваме?
Поради тоа ти воопшто не си способен да видиш дали ние со право или без покажуваме "толкава" негативна енергија кон пишаното.

Ти не си компетентен(како што сам кажа)да даваш мислење за поезија
Поради тоа,не си ни компетентен да разбереш зашто некој толку се спротивставува на ова пискарење кое сака да се продаде како поезија.

Комплетниот негативен став кон делото на Ма-Ста-Пе е заслужено,а заслужува и кон неговата личност(која јас не ја нападнав) која не е спремна да прими конструктивна критика.
Тоа што тебе не те интересира квалитето на поезијата говори за твојата личност.
Веќе ти кажав дека поезијата не е исклучиво прашање на мислење и вкус.
Затоа што ако беше така,тогаш до сликите на Да Винчи ќе закачеа и една од оние слики кои се "уметност" според некои членови а кои не се ништо повеќе од гомно на платно.
За да ми се допадне или да неми се допадне некоја поезија таа пред се мора да биде тоа:ПОЕЗИЈА.
Мене не ми преостанува ништо друго освен да го нападнам неговиот бесмислен збир на зборови,докажувајќи дека нема ни П од поезија.

За ароганиција можам да го кажам следново.
Можеби вашето подржување на Ма-Ста-Пе доаѓа од тоа дека и самите сте свесни за својата книжевна неписменост,па така промовирајќи го Ма-Ста-Пе и избегнувајќи да му ја кажете вистината во лице,по пат напаѓајќи не мене и Гарфилд само покажувате кој ви е стандардот.

А стандардот ви е низок.

Бидејќи кога ќе се спуштат критериумите,поединците овде ќе добијат чувство дека се релевантни и компетентни да пресудуваат за за пишаниот збор.
Но ако се подигнат критериумите на вистинско ниво-тие истите ќе сватат дека и самите не се претерано многу изнад Ма-Ста-Пе.
А ние на такви не ни плукаме,(ова не се однесува на тебе:wink:)бидејќи се некомпетентнИ па затоа секоја твоја понатамошна критика е бесмислена.

Едно е нивото да бидеш во состојба да критикуваш поезија,а многу поголемо ниво е да ја критикуваш критиката на поезијата.

Така да ако и сам призна дека не си компетентен да ја критикуваш многу "длабоката" поезија на Ма-Ста-Пе,од каде ти е тогаш правото да ја критикуваш критиката која што ја даваме?
Поради тоа ти воопшто не си способен да видиш дали ние со право или без покажуваме "толкава" негативна енергија кон пишаното.

Како тоа говори за мојата личност?
Дали се разбираш од хирдаулика и флуидно инженерство?! Не? Дали тоа говори нешто за твојата личност, дека си со низок стандард и дека си неука?

Ти имаше претходно напишано дека со неговата поезија го претставува форумов, една од најголемите глупости што ја имам прочитано во последно време. Како еден од 38.974 членови може да го претставува ЦЕЛИОТ форум?!

Тоа што прифаќаш напаѓање на некоја личност без притоа да бидеш директно навредена од истата и без да го познаваш лично доволно говори за тоа каков (не)човек си:smir:

-и да, на крај, не ја критикувам вашата стручна критика, го критикувам начинот на кој е презентирана.

Јас не се разбирам од хидраулика и хидраулично инжинерство,па затоа истото не се трудам ни да го коментирам.
Toа говори дека сум на понизок стандард кога е моето знаење во прашање во областа која ја наведе(хидраулика)-наспрема оние кои ја изучувале,завршиле факултет за истата и за која постојано се надоградуваат.
За разлика од некои,не се впуштам во дискусија за нешто за кое не сум компетентна.

Ако од голем број поети кои го ја постираат својата поезија на истиот овој форум само Ма-Ста-Пе има посебна тема-во тој случај логички е да се помисли дека истиот е претставник кога е поезијата во прашање.
Тука не мислам на официјален претставник,немој да бидеш буквалиста.

Јас реков дека го немам навредено лично на ниедно место,тоа што ти не знаеш или не сакаш да прочиташ како што е напишано не е мој проблем.

Не е толку битно дали на "компетентните критичари" им се допаѓа напишаното туку на целната група, во овој случај членовите на кајгана. А како што може да се примети темата на Ма-Ста-Пе има 9 000 прегледи, што е ни малку лошо.

Domine dirige nos!!

Спаси не боже од колективната немисла! Избави не и изведи не од темнилата на немислитео!
Помогни ни да ја вкусиме твојата мудрина, над оние кои се прпелкаат во калта на бесумието и бесмислието!

Јас не се разбирам од хидраулика и хидраулично инжинерство,па затоа истото не се трудам ни да го коментирам.
Toа говори дека сум на понизок стандард кога е моето знаење во прашање во областа која ја наведе(хидраулика)-наспрема оние кои ја изучувале,завршиле факултет за истата и за која постојано се надоградуваат.
За разлика од некои,не се впуштам во дискусија за нешто за кое не сум компетентна.

Ако од голем број поети кои го ја постираат својата поезија на истиот овој форум само Ма-Ста-Пе има посебна тема-во тој случај логички е да се помисли дека истиот е претставник кога е поезијата во прашање.
Тука не мислам на официјален претставник,немој да бидеш буквалиста.

Јас реков дека го немам навредено лично на ниедно место,тоа што ти не знаеш или не сакаш да прочиташ како што е напишано не е мој проблем.

За да ти одговорам ќе се цитирам:

Првиот болд:
и да, на крај, не ја критикувам вашата стручна критика, го критикувам начинот на кој е презентирана.
...а за тоа не мора да бидам компетентен на конкретнава тема.

Вториот:
Тоа што прифаќаш напаѓање на некоја личност без притоа да бидеш директно навредена од истата и без да го познаваш лично доволно говори за тоа каков (не)човек си
-не реков дека лично си го навредила, тоа што ти не знаеш или не сакаш да прочиташ како што е напишано не е мој проблем.

Тоа што на мнозина им се допаѓа поезијата не е никаков доказ дека е таа поезија добра и квалитетна.Вистината не ја одредува мнозинството.

9000 прегледи на неговата темане се никаков доказ дека неговата поезија е добра и дека сите кои земале да ја читааат им се допаднала.
Многу отвориле па се покајале.

Не се замарам со ебаната поезија на Ма-Ста-Пе, затоа што сум горд сопственик на вистински живот.
Пробајте да си најдете и вие, не се скапи. (најмногу му се обраќам на креаторот на темава).
:icon_roll

Не ми се верува какви луѓе сте бе, да отвориш тема за нечија поезија, ко божем некој те присилува да го читаш тоа :uvo:
Само да се критикувало, само незадоловство и само кенчење.
Овори тема да пофалиш некој, а не да ругаш.
За тоа стварно треба да имаш муда, за ремет сите ијаме.
Сфашта бе.

Владимире,врска немаш што си напишал.
Јас сум против луѓе кои го гнасат пишаниот збор и нема никогаш да застанам во одбрана на нивните дела.Помија не може да биде наречена поезија.

Не можеш да критикуваш начин на кој е упатена критиката бидејќи не си воопшто компетентен за било каква критика кога е книжевноста во прашање.

Крај!

Темата ја отвори Виктор, не јас, Маги, како нова, откако јас напишав пост во друга, со цел да искажам мој став за травестијата на Мастапе.

Порасни уште едно две-три педи за да може (не дедо Мраз), ами некој друг, онакви дарој да ти реди!

Oк,
Поздрав... :smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom