Цркна напојувањето, помош за ново

• Креатор на темата Креатор на темата toteto
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
23 јуни 2007
Мислења
246
Поени од реакции
3
Вчера ми стигна новиот 22" монитор (предходно имав 15") кој го чекав да го донесат 2месеци (иако пред тоа го имаше на лагер...) поседив така 30 минути на интернет и реков ај да го сетиме во гејминг како оди. Наместив таму конфигурации скоро на максимум и изгледа со претходниот компјутер бидејќи монитор мал графичката не се оптеретуваше многу и не тргаше струја. Е сега изгледа се искористи до максимум па посака малце повеќе струја, а со тоа бидејќи напојувањето беше слабо 450W многу се загреа напојувањето и на 2-3 транзистори му се стопи калајот а со тоа пукнаа и цркна напојувањето...

Вчера го однесов на сервис и со истата приказна како кога го купував: 450W ти е доволно не ти треба повеќе... ќе пробаме да го направиме... ДОБРО. И од кога го купив при гејминг напојувањето многу загревање, односно ако раката ја ставев на коќиштето над напојувањето беше многу жешко повеќе од 10 секунди не се држеше. Сега на крајот беше вкрај жешко и над 2 секунди веќе стануваше непријатно... претпоставка едно 70 степени. Графичката и процесорот ги фатив можев слободно да ги допирам, кулерот на графичката имаше некои 60 степени, а процесорот 50...

Прашањето ми е дали нешто напојвуањето беше дефект па пукнаа транзисторите или воопшто беше слабо за мојата конфигурација.

Athon 7750 2.7GHz не оверклокиран
Sapphire HD4850 512MB
2x2GB DDR2 RAM
500GB хард-диск
ништо екстернално што би можело да повлечи вишок струја

Јас лично мислам дека е слабо напојвањето и дека на мојата конфигурација му треба барем 550 за стабило работење и гратис 600W да не берам гајле... барам ваше мислење

Што викате за овие напојувањата, 600W, 650W, 650W

И кажете неко напојување вие во однос перформанси/цена.

Благодарам.

Јас на слична конфигурација имам Cooler Master eXtreme Power 460W и мака нема, тоа твоето да не било "Delux" ?

Во ценовен ранг од 2000-2500 денари најубави се Spire. Во ценовен ранг 5000-6000, CoolerMaster Silent-M Pro. Не ти преопрачувам ништо друго освен од овие. Тие Gembird од Анхоч да си ги избришеш од глава.

Тоа што го кажа Сефир, со една мала промена.

Чифтек прават подобро напојувања од Спајр во ист ценовен ранг.

Од една продавница мни понудија Чивтек напојување 550W за 4500 денари? Незнам кој модел е, но дали се исплати? Нешто зборваше било за гејмерски компјутери ова она...

Погоре го поставив и ова напојување, но линкот беше грешен. Што мислите за ова.

Од една продавница мни понудија Чивтек напојување 550W за 4500 денари? Незнам кој модел е, но дали се исплати? Нешто зборваше било за гејмерски компјутери ова она...

Земи си некое од овие две:

CoolerMaster Silent Pro M500
CoolerMaster Silent Pro M600

Ги имаш во SET, по 5100/5700 ден. се

odi vo set se ke si najdes tamu so ti treba.

и ГлацијалТеч не е лошо јас ја имам такво напојување за тие цени убаво ми врши работа,а и кулер мастер не е лош ама цената некако е солено.
како и да е земи ја оние што имаат означено 80+

jas bi ti go preporacal chiftec green angel od mebius 80+ 300w 2370 den mnogu e tivko a i dovolno za tvojata konfiguracija ako ne pravis overclock

Убо ви е вас скопјаните... имате 100 продавници за компјутери и на сите магацините му се во скопје. Тука во битола што и да сакаш да купиш треба да чекаш минимум една недела за да ти го донесат од скопје. А и немаме голем избор на продавници (Анхоч, АМЦ, Нико, Невада)

и ГлацијалТеч не е лошо јас ја имам такво напојување за тие цени убаво ми врши работа,а и кулер мастер не е лош ама цената некако е солено.

Кога играш игри дали ти загрева напојувањето? И што му значи ова 80+?

jas bi ti go preporacal chiftec green angel od mebius 80+ 300w 2370 den mnogu e tivko a i dovolno za tvojata konfiguracija ako ne pravis overclock

За тивко, сега сите тивки ги прат. И не зафркавај имавв 450W и ми пукна не сакам да ризикувам повеќе...

Всушност Cooler Master се најдобри во овој сегмент и многу јасно дека ќе стават малце повисоки цена (иако реално гледано не се толку високи колку што на нас не ни се даваат пари, а вреди за тие пари). Јас имам Cooler Master Silent Pro M 500 и досега сум немал никакви проблеми со напојување. Неверојатно тивко е напојувањево, а имаш доволно моќ за све. Дури и за Overclock :wink:

Не се исплати, ако веќе зимаш Чифтек повеќе од 3500 не давај! Иначе за цена над 4000 имаш веке Кулер Мастер, нели. Иначе пробелмот со напојуваето ти лежи во графичката карта која е позната по големата побарувачка на енергија,т.е стара технологија но сеуште добро се држи генерално. Друго тоа 80+ значи дека напојувањето е со реална моќ на искористување. Т.е може да испорача континурана моќност при "целоосно" оптеретување од 85% 24/7. Додека другите ефтини напојувања идат накај смрт после 55/60% најмногу. На кратко ако пишува на него дека е 500 ватно тогаш тоа и му е моќноста додека пак на Делукс пишува 500w а уствари е 300.

Не е доволно, затоа што има 4850 која троши доста.

А дали ова GalaTech 650W би било добро решение? Дека гледам сите одите на куле мастер и spire а моментално не сум во можност да фрлам пари на луксузи. Не мислам да го појачвам компјутерот бидејќи за 2 години заминвам кај што ќе ме носи патот, и не мислам да купвам приколка за кола...

Не, има за 4350 ден 500 ватно (80+) Чифтек, земи го тоа. Добро напојување знае да трае и цели 10 години,така што на тоа рачунај како трајна инвестиција ако не за тебе за оние на кои што ќе го оставиш компјутерот или како и да е.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom