Ljube Vojvoda напиша:
Да почниме од почеток. Клипот го видов добро и внимателно и намерно го поставив. Чекав некој да падни во замката ама никој не се навлече.
На оваа тема се пиши за тоа како Грците лажеле дека го пронајдоја гробот на Филип(бидејќи тоа било во нивна корист) и како Британците со реконструкцијата му помогнале во тоа. Овај документарец го поставив свесно, оти ако речи некој дека овај документарец е грчко масло, ќе му речев добро да го гледа и да се увери дека нема ништо про-грчко во него. Мене со клипот главна тема ми беше реконструкцијата на ликот, а не како било политичкото уредување и цивилизирано однесување на Македонија. И вие многу цитирате грчки историчари кој тврдат дека скелетот не е на Филип, а се уверени дека Филип беше Грк.
Љубе, во твоите "замки" можеш само сам себе да се фатиш.
И немој да ми споредуваш ТВ-емисии (што имаат 99% цел забава и гледаност) да ми споредуваш со научни трудови поткрепени со факти и аргументи, и чие толкување е единствено меродавно да даде конечен суд за тоа дали е гробот на Филип Втори или не е.
ТВ програма со "реконструкција на ликот на Филип Втори" пали само кај дечиња и тотални лаици за темава.
Ljube Vojvoda напиша:
Ниту Јуџин Борза ниту Phyllis Williams Lehmann не се антрополози, и не треба да го пикат газот кај ќе стигнат. Едниот е историчар, другиот Археолог. Иако неколку археолози тврдат дека гробот на Филип не изгледа првично за негово време, туку за 50-60 години покасно, зошто има персиски елементи во него. Не е чудно телото на Филип послем 50 години да е префрлено во друга гробница, ама за ова нема пишани докази ни за моето тврдење ни на археолозите кој ги цитирате.
Ајдеее, уште еден рингишпил ќе си играме сега. А јас мислев дека е тоа особина само на источниве "побратими".
Добро бре Љубе зошто со сила се правиш луд..?
Твојот т.н. "извор на информации" е Musgrave кој што е (се надевам) експерт за АНАТОМИЈА, којшто за да си ја потврди теоријата се ослонува на ИСТОРИСКИ ПИШАНИ ФАКТИ и АРГУМЕНТИ за тоа дека Филип Втори имал повреда на десното око.
Арно ама ти постирав дека се извршени
ДВЕ истражувања на кремираните коскени остатоци, и нивните заклучоци се ТОТАЛНО СПРОТИВСТАВЕНИ : Првите тврдат дека
НЕМА НИКАКВИ ЗНАЦИ ЗА ПОВРЕДИ НА КОСКЕНИОТ МАТЕРИЈАЛ, додека овој твојов Musgrave е викнат
ПОСЛЕ (Subsequently) тоа и оп "ја наоѓа повредата на десното око и јаболчница од образот" и си почнуваат циркусите како оној во видеото што си го постирал, со т.н. реконструкција на ликот и слични рабоќе.
Знаеш ли да читаш Англиски ти воопшто или не..?
И немој многу да ми се тупаш во гради, зашто ти не си ни чул за Phyllis Williams Lehmann предходно, а според "одговоров" што си го дал и не си ја ни прочитал нејзината аргументирана статија погоре, а камоли разбрал.
А и да не зборувам како само Вториот Гроб од Кутлеш-Вергина (за кој спориме) останал не опљачкан се додека не го "откри" Андроникос. Плус желбата на секој археолог и обичен смртник за светска слава и поврзување на неговото (во случајов на Андроникос) име со "откритието на гробот на Филип Втори", итн., итн.
Плус, кажи ми ова тотално го изигнорира со надеж дека нема никој друг да го прочита или и тука не разбра што ти пишува:
Inscribed Silver Plate from Tomb II at Vergina: Chronological Implications
http://www.atypon-link.com/ASCS/doi/.../hesp.77.2.335
Five items of silver plate from tomb II at Vergina are inscribed with their ancient weights. The inscriptions, using the acrophonic and alphabetic systems, suggest that the pieces were made to a drachma weight of ca. 4.2 g. This weight of drachma was introduced to Macedonia by Alexander the Great and does not appear to have been used by Philip II. The inscriptions on the silver add to the cumulative evidence provided by the cremated remains, black-gloss saltcellars, and iconography of the lion-hunt frieze that tomb II was the final resting place not of Philip II, but of Philip III Arrhidaios and Adea Eurydike.
Превод:
Пет сребрени чинии (плочки) од вториот гроб кај Вергина се испишани со антички мерки за тежина. Натписите, употребувајќи акрофони и алфабетски системи, укажуваат дека тие биле направени според тежина на драхма, од прилика 4.2 грама. Оваа тежина на драхма беше донесена во Македонија од Александар Македонски (Голем) и не се покажува дека била употребувана од Филип Втори. Натписите на среброто се дополнителен додаток во кумулативните докази што ги даваат КРЕМИРАНИТЕ ОСТАТОЦИ, соларниците со црн сјај, и иконографијата на фреската со ловот на лав, дека вториот гроб е последно почивалиште не на Филип Втори, туку на Филип Трети Архидеј (Архидај) и Адеа Евридика.
Затоа ти реков, не се чепкај во работи за кои немаш никакво познавање, и не настапувај со предрасуда и предумисла кон македонската историја со цел да се покажеш дека си некаков борец против (од дневно-политички потреби измислен термин) т.н. "антиквизација".
Признај си дека си немаш поим од овие рабоќе, и оди на "војводата" кажи му да не буричка со носенцето кај што не му е местото, туку ако има предлози и планови за побрз и подобар економски развој со тоа да се бори за превласт во македонската политика. А не да фрла со дрвја и камења по нешто за што си нема поим, и да плука по самиот себе за туѓи интереси.