Хе, некои "речици " се актуелни во некое време, во друго се смешки !!
Речицата е и во сила и днес...
Зашто не пршаш некои от балтиjските држави,как плакjaт доста пари (за нивниот стандарт) за да се обезбедува нивниот воздушен простор от чужди воjски ?
Баш ме интересира, нешто читав дека СААБ се нуди на Романците со Грипен а Америка со Ф16 и тоа половни.
Имаше еден пензиониран Романски офицер кој кажа дека би било добро Романија и Бугарија заедно да побараат понуда, има ли нешто за тоа?
Знам дека треба да ги мењаваат авионите и они, али ако не се лажам (поправете ме ако сум грешка) еден час лет со Грипен е 3000 ЕУР а еден час лет со Ф16 е 6000 ЕУР.
Плус Грипените чичка нови ке бидат а Ф16-те половни. Во Полска има дебата за нивните 48 Ф16, едни викаат супер, други велат за исти пари ист број нови Грипени можеле да земат и поевтино да биде одржуваето..
ОК, Америчкиот притисок и лоби се јаки али Грипенот е исто добар а поевтин за одржување.
Во право си. Зборува се за 3 вида авиони F-16,F-18 или Jas 39 Grippen или друг.
Има и можност Романиja+Бугариja да купат заедно една голема аскадрила и да ги користат заедничко...,но този вариант се повеке и повеке се одбива. Мора да се каже,дека Jas 39 Grippen секи пат намалува цената и имат доста преговори со министерство за одбрана и армиjaта почти се е ориентирала ком този авион. Ништо не е 100%,но ...
Станува збор за една от броjките 14-16-21 авиона. Броja ке се прецизира во последствие...
Некои кругови во армиjaта сакат да се купи доста понова технологиja,заштото след модернизациjaта на МиГ 29,тези авиони почти со ништо не са подобри.
Вчера владата одлучи да даде извонредни 300 милиона лева(150 милиона евро) за закопуване на нови хеликоптери,които веке беха договорени.