Научни чуда во Ку`ран

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.399
Поени од реакции
5.030
Бисмилахх

Кажи: Еднакви ли се оние кои знаат и оние кои не знаат? На Аллах се сеќаваат, навистина, даруваните со разбир!
(Ез-Зумер 9)

:pos2:Дали да плачам, или да се смеам, ништо не докажавте ништо не гледам од вас , само баби и жаби, а од овие посвови подоре и тоа како ги пробива вашите , залутании мислења , јасно сее гледа што велии , модерната наука и што вели Возвишениот, Аллах џ.ш, не е стварта само ради реда да се пишуваа, ви предлагам да ги прочитате сите мои постови погоре па да дискутираме , а ако мислите на куранот дека че го пробијете сите тука сте се излажалее!

Кога сите луѓе и џиновите би се здружиле да направат нешто слично како овој Куран, не би можеле тоа да го направат, па и едни на други да си помагаат.
(Ел-Исра- 88)
Ако си толку паметен и ако куранот е навистина вистина, тогаш побиј ги нашите тврдења, слободно.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
67
Поени од реакции
11
Во право си, исламот е вистинската религија.
Само кој ислам, бајаги ги има...:vozbud:

А и другите 40.000+ религии по светов се вистински, секоја за себе во кругот на своите припадници.
Е сега ако има потреба од убедување тука се светите книги.
Ако и тоа не помогне...кој преживее ќе раскажува...:)

Има еден ислам доколку се следи куранот и хадисот зборовите делата на Мухаммед а.с догаш тој е вистинскиот ислам и гарнција за кој човекот нема да залута а за ова Мухаммед а.с вели при крајот на својот живот во прошталната худба и при разделбата со муслиманите велии:

О луѓе!Слушнете што ќе ви речами запамтете.Јас ви ја оставам Аллаховата книга Кур`анот, кој додека секогаш се придржуваре кон Него секогаш ќе ве чува да не залутате и да не го изгубите правиот пат,патот на сречата ,радоста и вистината.
Кур`анот е света книга на вистината вистинско дело на АЛЛАХџ.ш. Негови зборови во кои нема двоумење.
-Пред вас е целиот мој живот,моите зборови моите дела. Се што сум зборували работел се надевам дека е во полна согласност со одредбите на АЛЛЛАХџ.ш.
-Вие навистина нема дс се најдите во недоумица се додека се придржувате кон Кур`анот и мојот Сунет.

Истиот ден Алллах џ.ш. го објави последниот Кур`ански ајет:
“Денеска неверниците ја изгубија и последната надеж дека вие ќе отпаднете од вашата вера,затоа не плашете се од нив,туку пласете се од Мене.
Јас сега вашата вера ја усовршив и со потполн благодет ја насочив кон вас и задоволен сум што Исламот ќе биде ваша вера“
(суре Маиде)
--- надополнето ---

Ако си толку паметен и ако куранот е навистина вистина, тогаш побиј ги нашите тврдења, слободно.
Вече ви се пробијени, во моите постови погорее....:helou:

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.399
Поени од реакции
5.030
Не сфаќаш.
Сето тоа што ти е пишано, пишано е и од други долго пред ти да го пишиш.
И побиено е. Сфаќаш?

Член од
14 ноември 2009
Мислења
67
Поени од реакции
11
Џабе! За нив е "вистина" тоа што тие решиле дека нив им одговара! Ќе поминат и уште неколку постови, и пак ќе постираат за двете мориња кој не се мешаат, за биг бенгот во куранот, за раздвојувањето на месечината...итн, итн!
Кај овие луѓе важи паролата: "Повторувањето е мајка на убедувањето (пропагандата)", по принципот стопати повторена лага, звучи како вистина!
Во Името На Аллах џ.ш Милостивиот, Самилосен!

Не си се излажал за нас важии само Аллаховиот говор односно куранот и хадисите на Мухаммед ас. а не како вас во се и сешто.

Аллах џ.ш. вели: "Зарем тие без Создател се создадени,или тие самите себе се создале?! Зарем тие небесата и Земјата ја создадоа?! Не,туку тие не сакаат да веруваат!" (Ет - Тур: 35,36 )

На небесата и на Земјата,навистина,има знаменија за верниците! И во создавањето ваше и во животните што Тој ги растури има знаменија за луѓето кои цврсто се уверени. И во измената на ноќта и денот и во дождот што Аллах го спушта од небото и со него ја оживува земјата по мртвилото нејзино,и во управувањето на ветровите...во тоа има знаменија за луѓето кои сфаќаат." ( Ел - Џасие : 3-5 )

Аллах рекол: Ме напаѓа со лаги човекот а нема право, зборува , дека нема да го повратам како што го создадов првиот пат а не е првото создавање за мене потешко од неговото враќање (пофтворно ожиување) И робот вели Аллах има дете(Друг бог како што виее го нарекувате исус како син на бога) а јас сум еден на кого секој му се обраќа не сум роден и нема да родам, и никој не ми е рамен.

(Муслим)

Никој не е потрплив од Аллаха на навредите што му се нанесуваат. Му припишуваат другии божества, Му припишуваат, дете, а Он и покрај тоа ги помага со здравје и ги згрижува со животна потреба.

(Бухари, Муслим)

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Има еден ислам доколку се следи куранот и хадисот зборовите делата на Мухаммед а.с догаш тој е вистинскиот ислам и гарнција за кој човекот нема да залута а за ова Мухаммед а.с вели при крајот на својот живот во прошталната худба и при разделбата со муслиманите велии:

О луѓе!Слушнете што ќе ви речами запамтете.Јас ви ја оставам Аллаховата книга Кур`анот, кој додека секогаш се придржуваре кон Него секогаш ќе ве чува да не залутате и да не го изгубите правиот пат,патот на сречата ,радоста и вистината.
Кур`анот е света книга на вистината вистинско дело на АЛЛАХџ.ш. Негови зборови во кои нема двоумење.
-Пред вас е целиот мој живот,моите зборови моите дела. Се што сум зборували работел се надевам дека е во полна согласност со одредбите на АЛЛЛАХџ.ш.
-Вие навистина нема дс се најдите во недоумица се додека се придржувате кон Кур`анот и мојот Сунет.

--- надополнето ---

Е па кој е тој еден ислам тогаш?
Суни ислам, шиа ислам, вехаби ислам, суфи ислам, хавериџ ислам, исмаелит ислам, малики ислам, бекташи ислам, ханафи ислам, низари ислам, заиди ислам...сите тие го читаат куранот и хадисот и од зборовите Мухамедови се убедени исто како и ти дека тие се вистински ислам, а ти викаш дека е само еден...ако е еден кој е тој !?

Како ќе ги убедиш во Иран да речиме...дека Али не е наследникот Мухамедов на земјата и дека не е првиот Имам?
Ехеее колку “вистини“ има...:) и тоа сите Божји да ти биле...

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Не си се излажал за нас важии само Аллаховиот говор односно куранот и хадисите на Мухаммед ас. а не како вас во се и сешто.
Ограничување на умот....све остало надвор од куранот е се и сешто....тоа се и сешто помага на еден човек да „расте“ и спиритуално и умствено. Али, ако ти одговара овака....терај

Член од
14 ноември 2009
Мислења
67
Поени од реакции
11
Е па кој е тој еден ислам тогаш?
Суни ислам, шиа ислам, вехаби ислам, суфи ислам, хавериџ ислам, исмаелит ислам, малики ислам, бекташи ислам, ханафи ислам, низари ислам, заиди ислам...сите тие го читаат куранот и хадисот и од зборовите Мухамедови се убедени исто како и ти дека тие се вистински ислам, а ти викаш дека е само еден...ако е еден кој е тој !?
како што е казано од Мухаммед а.с Ке се делат муслиманите на 73 групи а само една ке биде Таа од мојот умеет.

А таа е она која че се држии само за куранот и хадисите, штом вели Мухаммед а.с Ке се делат муслиманите на 73 групи а само една ке биде Таа од мојот умеет.

тоа значи тека сите тиее групии, не че го следат онака како што Аллах џ.ш и Мухаммед ас. и наредил а едната група вистинската исправната за кој Аллах џ.ш е задоволен и која го следила Куранот и суннетот ќе влезее во Џеннет.(Рајот)

Како ќе ги убедиш во Иран да речиме...дека Али не е наследникот Мухамедов на земјата и дека не е првиот Имам?
Ехеее колку “вистини“ има...:) и тоа сите Божји да ти биле...

Како што кажав погорее Мухаммед а.с рекол

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
како што е казано од Мухаммед а.с Ке се делат муслиманите на 73 групи а само една ке биде Таа од мојот умеет.

А таа е она која че се држии само за куранот и хадисите, штом вели Мухаммед а.с Ке се делат муслиманите на 73 групи а само една ке биде Таа од мојот умеет.

тоа значи тека сите тиее групии, не че го следат онака како што Аллах џ.ш и Мухаммед ас. и наредил а едната група вистинската исправната за кој Аллах џ.ш е задоволен и која го следила Куранот и суннетот ќе влезее во Џеннет.(Рајот)

Како што кажав погорее Мухаммед а.с рекол

Нешто повеќе ќе да се од 73 групи, ама ок, да не ситничариме плус минус понекоја сектичка и култ...:)
Сите тие не се наоѓаат во недоумица се додека се придржуваат кон куранот и сунетот...сите ги следат одредбите на Мухамед...
Тогаш која е таа група која е од Мухамедовиот умеет?

Член од
14 ноември 2009
Мислења
67
Поени од реакции
11
Нешто повеќе ќе да се од 73 групи, ама ок, да не ситничариме плус минус понекоја сектичка и култ...:)
Сите тие не се наоѓаат во недоумица се додека се придржуваат кон куранот и сунетот...сите ги следат одредбите на Мухамед...
Тогаш која е таа група која е од Мухамедовиот умеет?
Ти кажав КУРАН И СУНЕТ, СЕ РАЗБИРА ДЕКА ИМААТ И КОИ ШТО ПРИПИШУВААТ НЕКОИ РАБОТИ НОВОТАРИИ ВО ВЕРАТА ИСЛАМ НЕКОИ МУСЛИМАНИ ЗА КОИ НЕМАА НИКАКВА ВРСКА СО ИСЛАМОТ, ОНОЈ ИСЛАМ КОЈ АЛЛАХ Џ.Ш НИ ОБЈАВИЛ И КАКО ШТО МИ ГО ОБЈСНАЛ МУХАММЕД А.С А ТОА И Е ПРИЧИНАТА ШТО ПРЕД АЛЛАХ Џ.Ш ЧЕ ОДГОВАРААТ ЗА ТОА ОВА Е ДРУГА ТЕМА НА РАЗГОВОР АКО ТЕ ИНТЕРЕСИРА ВО ВРСКА СО ОВА ОТВОРИ ДРУГА ТЕМА ЧЕ ТИ ОБЈАСНАМ..,

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Конечно сватил некој која е целта.
Јас она што го сфатив ти тешко некогаш да го разбереш. Религијата, без разлика која е, е нус појава во човештвово. Изрод, причина за крвопролевање, затупување, стагнација во развојот, омраза,... Дури и во потписот ти го пишува тоа А оние на кои им е дадена Книгата се разделија во оној момент кога им дојде знаењето ... Религијата само го заслепува човекот и му дава лажна надеж кога самиот се смета за небитен и неспособен да ги реши сопствените проблеми. Не гледам со презир на оној што верува колку што гледам со презир кон оној што се обидува да докаже која религија е подобра...

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
А женати ја пушташ да шета без шамија на улица?

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Спуштање, следување а никаде не употребува паѓање По законите на Физиката, капките на дождот би требало да паџаат Во тој случај тие би добиле забрзување, тогаш дождот дава како своја милост а не како казна, освен не сака да го казни
Поради ова Аллах џ.ш дава да дождот да се спушта(Постепено Паѓање) а не да паѓа со што би добил забрзување и би бил постојано казна за луѓето
Очигледно тој што го пишувал овој пропаганден материјал нема благе везе од физика и вакви лаги можат да му упалат само кај лаици.
Рамномерното паѓање на дождовните капки е во комплетна согланост со законите на физиката. Тие забрзуваат се додека гравитационата сила не се изедначи со силата на отпорот од воздухот и потоа паѓаат рамномерно. И тоа не е случај само со дождот. Фрли се и ти од авион и ќе видиш дека забрзано ќе паѓаш 7-8 секунди и потоа ќе паѓаш со релативно константна брзина (зависно од положбата на телото ~ 250км/час)

За тие што разбираат англиски, еве едно интересно и поучно јутјуб клипче околу наводните „научни“ чуда во Куранот:

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Очигледно тој што го пишувал овој пропаганден материјал нема благе везе од физика и вакви лаги можат да му упалат само кај лаици.
Немој со вреѓање. Вака не се дебатира.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949

Аллах џ.ш. вели: "Зарем тие без Создател се создадени,или тие самите себе се создале?! Зарем тие небесата и Земјата ја создадоа?! Не,туку тие не сакаат да веруваат!" (Ет - Тур: 35,36 )

На небесата и на Земјата,навистина,има знаменија за верниците! И во создавањето ваше и во животните што Тој ги растури има знаменија за луѓето кои цврсто се уверени. И во измената на ноќта и денот и во дождот што Аллах го спушта од небото и со него ја оживува земјата по мртвилото нејзино,и во управувањето на ветровите...во тоа има знаменија за луѓето кои сфаќаат." ( Ел - Џасие : 3-5 )

Аллах рекол: Ме напаѓа со лаги човекот а нема право, зборува , дека нема да го повратам како што го создадов првиот пат а не е првото создавање за мене потешко од неговото враќање (пофтворно ожиување) И робот вели Аллах има дете(Друг бог како што виее го нарекувате исус како син на бога) а јас сум еден на кого секој му се обраќа не сум роден и нема да родам, и никој не ми е рамен.

(Муслим)

Никој не е потрплив од Аллаха на навредите што му се нанесуваат. Му припишуваат другии божества, Му припишуваат, дете, а Он и покрај тоа ги помага со здравје и ги згрижува со животна потреба.

(Бухари, Муслим)

--- надополнето ---

Желбата и вербата дека твојата религија е вистинска незначи автоматски побивање на логиката која кажува дека исламот и куранот се измислица. Сите твои тврдења се побиени со аргументи во истава оваа тема, треба само да се погледне наназад, но со оглед на тоа што ти не виде дека и има тема со тематика куран и наука, кажува доволно.
П.С. Не се пишува "сречата" туку среќата! И не се вика "Вече" туку веќе.

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Желбата и вербата дека твојата религија е вистинска незначи автоматски побивање на логиката која кажува дека исламот и куранот се измислица. Сите твои тврдења се побиени со аргументи во истава оваа тема, треба само да се погледне наназад, но со оглед на тоа што ти не виде дека и има тема со тематика куран и наука, кажува доволно.
Која е таа логика ?

Kajgana Shop

На врв Bottom