Дали Македонија е социјална држава???

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.115
Би сакал да ги чујам вашите мислења.

Ако Социјална држава значи обезбедување на минимум услови (храна, облека,
живеалиште) за живот на секој нејзин граѓанин, што е тогаш Македонија?

Доколку не ги исполнуваме овие услови МК не е соц.држава и треба да го корегира својот Устав.

Ги видовте ли ГРЕВОВИТЕ од Прилепско(бебето што изгоре ) во каква беда живеат- НЕУСЛОВИ. Мене ми изгледаа на пештерски луѓе. Можно ли е да е тоа во Македонија???

Претставник на Социјалната служба во Прилеп изјави дека ги посетувале почесто.Инаку ден претходно на вести беше кажано дека тоа семејство добивало помош од 1.200,00 денари.

1.Оваа бедна ситуација е последица на (НЕ) мерките на оваа служба.

2.Како планирале со материјална помош од 1.200,00 денари да обезбедат социјален минимум за ова четворочлено семејство????

Со 1.200,00 ни како КУЧЕ не можеш да живееш .:tapp:

DSC06437.JPG

Не би рекол дека сме социјална држава...

кул жално е со тоа социјалната помош,порано многу ја искористуваа свирачи пеачи дури знам луѓе и шпедиции имаа ама земаа социјално,,,па наеднаш го скратија насите па дури и на вакви луѓе кои се борат за такви услови....како прво владата што ни е на власт е десница,не е социјална иако донесе некои левичарски одлуки за намалување на акцизи на аута.субвенции на земјоделцитре се надевам побрзо дека и на овие луѓе ке им текне....човекот дал 400 евра да си земе жена од албанија да опформе семејство ама ете државата нишо не го помага,каде е пакетот од бесплатна струја за таквите како него,јас сум поддржувач на оваа влада но ете треба повекле да се спрегне во оваа насока....инаку за кучето јас секоа ден давам по еден сомун од 25 денари по 30 дена 750......не е точно дека кучето не преживува со 1200,мала дигресија плус и еднаш на ветеринар месечно 400 ете ти ги 1150......:nesvest:

Па на прашање со да/не одговор што очекуваше ти?
Прашањето кое што се наоѓа и фигурира како наслов, кај форумите е секогаш тема за дискусија.
А одговорот на прашањето за некого може да се развие во дискусија , а за други пак делува како прашање од анкетно ливче.

кул жално е со тоа социјалната помош,порано многу ја искористуваа свирачи пеачи дури знам луѓе и шпедиции имаа ама земаа социјално,,,па наеднаш го скратија насите па дури и на вакви луѓе кои се борат за такви услови....како прво владата што ни е на власт е десница,не е социјална иако донесе некои левичарски одлуки за намалување на акцизи на аута.субвенции на земјоделцитре се надевам побрзо дека и на овие луѓе ке им текне....човекот дал 400 евра да си земе жена од албанија да опформе семејство ама ете државата нишо не го помага,каде е пакетот од бесплатна струја за таквите како него,јас сум поддржувач на оваа влада но ете треба повекле да се спрегне во оваа насока....инаку за кучето јас секоа ден давам по еден сомун од 25 денари по 30 дена 750......не е точно дека кучето не преживува со 1200,мала дигресија плус и еднаш на ветеринар месечно 400 ете ти ги 1150......:nesvest:

Да , ама ова се пари -СУМА од 1200,00 доделена за четворочлено семејство- а ти едно куче едвај со тие пари го прехрануваш.
А, кучето твое само леб ли јаде?????

Lep i pomija i imas socijalna drzava!

Nie sme sve samo ne DRZAVA! PA USTE SOCIJALNA!

Nie sme nesto, novo, eksperiment, no nikako ne DRZAVA!

Lep i pomija i imas socijalna drzava!

Nie sme sve samo ne DRZAVA! PA USTE SOCIJALNA!

Nie sme nesto, novo, eksperiment, no nikako ne DRZAVA!
Го разбирам разочарувањето, но какви чекори предлагате.
Дали ни држи газот да ги обезбедиме социјалците со минимални услови достојни за едно човечко суштество?
Основната дилема ми е или да ги обезбедиме тие услови или да се смени Уставот- т.е. да не глумиме социјална држава.

Го разбирам разочарувањето, но какви чекори предлагате.
Дали ни држи газот да ги обезбедиме социјалците со минимални услови достојни за едно човечко суштество?
Основната дилема ми е или да ги обезбедиме тие услови или да се смени Уставот- т.е. да не глумиме социјална држава.
Па кога можеме да даваме 100 милијони за споменици зошто да не оддвоиме пари за социјална помош ако може да се нарече така.

Така пишува во Уставот, што значи теоретски да, практично не. :toe: А кои промени треба да се воведат? За почеток државава да почне да функционира. :jaj:

Каква социјална држава ова е нехумано општество, мора да постои огромна злоба и егоизам кај политичарите (сегашни и поранешни гарнитури на власт) па да гледаш како луге скапуваат а ти да не направиш ништо во врска со тоа. Во глава не ми влегува да во земја од 2 милиони народ да не се овозможи добар живот туку за само едни 15%, добро кажа еден социолог на А2 Македонија од транзициска земја прераснува во неразвиена земја.. Со 1200 социјална помош, луге кои цел живот го потрошиле за земјата да има некаков прогрес- работна сила да одат под стечај без скршен денар. Кај што слушам за работа требало до 35години да си бил ако воопшто има работа и да аплицираш, како може човек од 50 години да го прогласиш за неспособен тоа ти е жива дискриминција ајде мрш зш не си млад, кој гледа способности и искуство?! Па да не кажам ај државата што не прави ништо, колку има наводно бизнисмени што не ги вложат парите да отворат работни места, покварени луге, покварена политика ми се гади од она што се прави во државава. Ке градиме споменици нека иди у ***** со си нив да не кажам кој.

Би сакал да ги чујам вашите мислења.

Ако Социјална држава значи обезбедување на минимум услови (храна, облека,
живеалиште) за живот на секој нејзин граѓанин, што е тогаш Македонија?

Доколку не ги исполнуваме овие услови МК не е соц.држава и треба да го корегира својот Устав.

Ги видовте ли ГРЕВОВИТЕ од Прилепско(бебето што изгоре ) во каква беда живеат- НЕУСЛОВИ. Мене ми изгледаа на пештерски луѓе. Можно ли е да е тоа во Македонија???

Претставник на Социјалната служба во Прилеп изјави дека ги посетувале почесто.Инаку ден претходно на вести беше кажано дека тоа семејство добивало помош од 1.200,00 денари.

1.Оваа бедна ситуација е последица на (НЕ) мерките на оваа служба.

2.Како планирале со материјална помош од 1.200,00 денари да обезбедат социјален минимум за ова четворочлено семејство????

Со 1.200,00 ни како КУЧЕ не можеш да живееш .:tapp:

DSC06437.JPG

Знаеш ли што е уште поголема иронија ??
Другото дете што им го земаа ако го сместат во некој дом за згрижување, семејство за згрижување или пак на роднини на нив ке им дадат 7900 денари месечно што не им дадат на родителите да си ги гледаат децата да ти ебам државата помочана и усрана со гадови што ја водат и лигуши што ги гласаат:kesa:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom