IBM Model M Тестатура (1984)

• Креатор на темата Креатор на темата Nemorosus
  • Време на започнување Време на започнување

Nemorosus

Маршал Изет Фазлиновић
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.598
Поени од реакции
628
Локација
Југославија
800px-ModelM.jpg

Имам една тестатура IBM Model M. Побарав на интернет информации, и испадна дека била една од најдобрите во свет. Тестатурата ми седеше на стар компјутер, со Pentium II процесор, па така да не ја испробав тестатурата. Но ете се случи да ја пробам и многу сум задоволен. Работи на посебен механизам, и сакам да кажам дека е најдобратата тестатура што сум ја пробал до сега. Многу побрзо пишувам, и едноставно сакам да пишувам затоа што кога кликам едно копче се слуша клик-клак... два пати клика.

Дали вие имате ваква тестатура, или сте пробале?
Што мислите за Model M? :)

Update:
http://www.mikecase.net/ModelM/Whats-The-Best-Keyboard-Ever.html

Па била најдобра можда пред 20 години сега е просечна или подпросечна.

Еве за споредба,

Класична хакерска штракалица.... :icon_lol:

Ги имам видено во едно наше министерство, онака цел куп, во еден ходник, и ден денес се каам што не си ставив една во ранец. :)

Имам една слична ваква од 1994, само не можам да ја користам бидејки влезот е преголем и не го собира во ПС/2 влезот. :helou: (а може ли да се смене?)

Забележувате ли дека нема Windows копче???? :pos2: (на ИБМ-то)

Coolzrock, не ги слушај пријателе. Тоа ти е олд-скул тастатура од најдобар квалитет.
Во денешно време ергономијата е напредната ама квалитетот е уназаден.
Таа брат ти гарантирам дека и внук ти ќе може да ја користи, ако не ја забаталите до тогаш... а да се расипе надвор од тоа физички да ја искршиш, нема шанси. Тогаш работите се правеа да траат, за разлика од овие денешниве како таа на клипчето погоре. (мада, да не грешам душа, по квалитет logitech е измислен во споредба со microsoft и остала багра... и самиот го користам)

Имам една слична ваква од 1994, само не можам да ја користам бидејки влезот е преголем и не го собира во ПС/2 влезот. :helou: (а може ли да се смене?)

Дап, има адаптери... прашај по олд скул ИТ пријатели или по фирмиве, може памтат кај имаат по некој.

... или поедноставно, замоли во компјутерски сервис за кабел од неисправна тастатура, поврзувањето е исто... има на нет (или пребарај Hardware Book на гугл)

Јас имам PS/2 кабелче. И да може да се смени... Има на врвот од лево едно како кабелче, се става таму било каков приклучок. (Многу се стари овие, незнам каде да најдеш)

Update: PS/2 Кабелчето ми е приклучено на тестатура, да не се збуниш да не мислиш екстра. :)

Како што кажав, за да се залемат 5 жички не треба да си најстор... :)

Најди кабел од неисправна PS/2 тастатура и замени го постоечкиот (или едноставно наддади го). Поврзувањето е потполно исто.

Оваа тастура нема soft click, кога куцаш на нејзе имаш чувство како да куцаш на механичка тастатура, ништо чудно и внатре да има механички делови.

Јас лично на домашниот компјутер веќе неколку години користам Compaq RT235BTW, менувам компјутери, тастатурата уште ја немам сменето.

http://www.saab9000.net/keyboard/CPQRT235BT/01.jpg

Не е цврсто куцањето како кај IBM-от али е одлично во споредба со многу денешни soft-key тастатури.

Во едно нет кафе накачив една ИБМ тастатура стра, ама незнам дали беше М модел може некој сличен модел ама таква стара со пола сиви копчиња како на сликата.

Ненормално добра тастатура, не сум пишел на подобра тастатура уше се сеќавам колку обожавав на тој компјутер да седав во нет кафето ради тастатурата. Ненормално добра тастатура уан мор тајм.

Сум куцал на ваква, многу е добар филингот и супер се куца. Ама за гејминг е смрт:wink:

Аман бе што е толку добра тастатурава ?

ја сеуште ја користам тастатурата од првиот компјутер што го земав пред 9 години
Многу ми јаде куцам многу брзо на нејзе... и мислам дека ке ја служам уште 10 години :) т.е дур не рикне. Еве ја
ext_63817.jpg

само пред некое време ја отворив внатре.. и страв ми беше крокодил некој да не ми рипне :)

menam 10 kako taa saa so ja imam Logitech za taa tastatura i ic nema da mi e zal da ja smenam za 10 Logitech tastaturi... :pipi:

ext_63817.jpg

Ауу, иста ваква само со неколку сиви копчиња. Ја имав на стариот компјутер, пентиум 1, Виндоус 95.

Се каам што ја дадов, како ми се куца на ваква :(

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom