Демистификација на Исламот

Член од
3 октомври 2008
Мислења
451
Поени од реакции
164
Vo eden razgovor pomegu poznatiot islamski naucnik Abdul Mexhid Ez-Zendani i poznatiot britanski naucnik, doktorot po medicina, Kristofer Bals, prviot naucnik, Ez-Zendani sakal da mu dokaze na britanecot deka od ateisticka gledna tocka, covekot e mnogu po neznacaen od negovite cevli. Sledete go razgovorot:

Zendani: Dali tvoite oci se stvoreni za nekoja pricina?

Bals: Da.

Zendani: Dali tvojot nos e stvoren za nekoja pricina?

Bals: Da. So ovie raboti se zanimava naukata za funkcija na organite, koja nauka treba da ja nauci sekoj student pred da stane doktor.

Zendani: Pricinata za postoenje na sekoj organ e samo za nego ili za da mu sluzi na teloto?

Bals: Pa kako mislis ti, da bese samo digestivniot sistem na covekot, bez drugite organi od teloto, bi imal li nekakvo znacenje?

Zendani: Ne. No togas, za koja pricina e sozdadeno celoto telo?

Bals: Ova e cista filozofija!

Zendani: Pred malku ova bese nauka. Sega promasi i jas znaev deka na kraj vaka ke mi odgovoris i znam zosto mi odgovori taka.
No jas imam uste edno prasanje. Ima li nekakva pricina upotrebata na cevlite?

Bals: Sigurno deka da. Cevlite me zastituvaat od mnogu raboti. Tie mi gi zastituvaat stapalata od sekakov sudir so mali tela, od grebnatinki od ostri predmeti itn.

Zendani: No za tvoeto postoenje dali ima pricina?

Bals ostanuva zacuden i molci.

Zendani: Profesore, vi se kolnam vo Boga deka mnogu se cudam so vasata civilizacija koja veli deka COVEKOT E MNOGU PO BEZVREDEN(NEZNACAEN) OD NEGOVITE CEVLI.

Upotrebata na cevlite ima nekoja pricina a od druga strana nema nikakva pricina zosto postoi toj sto gi oblekuva cevlite?! Zatoa pricinata sto ne znaete zosto postoete i pricinata zosto ne mi odgovorivte na prasanjeto e deka vie ne moze da ja znaete pricinata za vaseto postoenje, osven da ja doznaete od ucenjata sto ti gi dava tvojot Stvoritel.

No vie ne go znaete Stvoritelot(Bog), togas kako moze da ja znaete pricinata za vaseto postoenje?? Taka da spored vasite stavovi, covekot ke prodolzi da bide po bezvreden od negovite cevli. Zatoa nema druga alternativa za izlez od ovoj problem osven da go zapoznaes tvojot Stvoritel za da doznaes zosto si sozdaden i postois.

Ke vi dadam eden primer: Ako imame eden mnogu slozen elektronski ured, koj e mnogu skap i sakame da doznaeme za sto ni sluzi toj ured, ne ni ostanuva nikakva moznost osven da se povrzame so proizvoditelot, bidejki toj e edinstveniot koj moze da ni kaze vo detali za sve sto ne interesira vo vrska so toj ured.

Bals: Ili da se da se povrzame so negoviot pretstavnik.

Zendani: Tocno, imas pravo. Zatoa ako sakas da ja doznaes pricinata sozto si sozdaden ne ti ostanuva druga alternativa osven da se povrzas (da komuniciras) so pretstavnicite na Toj sto te sozdal. E tie se pratenicite na Allah (xh.sh.), mirot i Bozjoto spasenie neka bide nad niv.

Ako covekot ne veruva vo Boga i Negovite pratenici, toj sekogas ke ostane bezvreden, po bezvreden od negovite cevli. Nema da ja znae pricinata za sto postoi, zosto e sozdaden, nema da go znae svojot Bog, nema da znae zosto vleze vo ovoj svet i zosto ke zamine od nego?

N

Nephthys

Гостин
Ти знаеш?
И што треба да заклучиме од приказната?
Атеист=полу-ќовек или мајмун или скинат чевел?

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Dali se sandalite skinati cevli i dali se japankite praeni ama nedopraeni cevli!?

Cizmata e najsovrsen oblik na cevel, a papucata (onie plasticnite od CIK Kumanovo) najnesovrsen oblik?

Muabetov e kako dali uloskata so krilca ke vi ovozmozi soodvetno cuvstvo na letanje dodeka tamponot na vnatresno zadovolstvo!?

Ujebote, koj Zen prasanja, a?

N

Nephthys

Гостин
Тампонот дава додуше некад внатрешно задоволство
хахахаха

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Znaef!
Ete i tamponite i cevlite najdoa svoe mesto vo metafizikata i religiite!

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Amkjoooo, tinjooo!
Ako si kopito bez papuci, sto si ti?
Klompa?
Skinat cevel ne si! Ama ne si ni neskinat cevel.
Da ne si tampon upotreben?

A

amco2009

Гостин
Jas sum tvojot kosmar :pos2::pos2::pos2:
A ti gledam si po tamponite da ne si Homic posto edna od omilenite temi za diksusija gleda ti e taa za Homicite kazimi koga ti e rodenden da ti donesam tampon za Rodzjendan za da ne kenjas vise

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.394
Поени од реакции
5.021
Ako covekot ne veruva vo Boga i Negovite pratenici, toj sekogas ke ostane bezvreden, po bezvreden od negovite cevli. Nema da ja znae pricinata za sto postoi, zosto e sozdaden, nema da go znae svojot Bog, nema da znae zosto vleze vo ovoj svet i zosto ke zamine od nego?
А што ако верува, ќе биде значаен?:pos2:

:tapp:

Член од
3 октомври 2008
Мислења
451
Поени од реакции
164

Prosto e, valda procita pogore.

Ateist = Izguben covek, sto neznae nisto za sebe: zosto postoi, od kade poteknuva, sto ke bide so nego posle smrtta...

Животот настанал со текот на милиони години, под дејство на ел. празнења кога се создале првите јаглехидрати, а подоцна со текот на времето почнале да настануваат и првите едноклеточни бактерии.

E dobro de, ova e sve ubavo, mozda e vistina, no koj go kreirase celiot ovoj proces na sozdavanje na zivotot???????????????????

Pa toj golem Big Bang koj go napravi????????

Nisto ne nastanalo bez pricina, mora da ima pocetok, i toj pocetok e Boga.

Tvojot i mojot mozok se tolku mali sto dosega sme stignale do Big Bang, a kojznae kako se odvivale rabotite pred toa, samo Allah xh.sh. znae.

Site patista nosat do eden pocetok, koj za tebe e Big Bang a za mene e Bog.

Allah created the Throne as a sign of His Power and He did not create the Throne to sit on it. Allah exists without being in a place, He is not an image or a body and is not bound to a place or directions

O

Omer el Faruk

Гостин
Ти знаеш?
И што треба да заклучиме од приказната?
Атеист=полу-ќовек или мајмун или скинат чевел?
Бетер од сето тоа што го напиша. Препотентно суштество кое мисли дека знае се, а всушност не знае ништо. :toe:

А мислиш ти дека не веруваш?

:nenene: Се лажеш пријателе. Проблемот со вас, атеистичките верници е што лажете и не признавате. Имате многу случаи каде сте го побарале Бога и сте посакале помош од него, ама тоа го прикривате, а во душата носете нешто друго. Слободно можам да кажам дека рацете ти пишуваат едно, а совеста ти мисли друго.:toe:

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.394
Поени од реакции
5.021
Tvojot i mojot mozok se tolku mali sto dosega sme stignale do Big Bang, a kojznae kako se odvivale rabotite pred toa, samo Allah xh.sh. znae.

Site patista nosat do eden pocetok, koj za tebe e Big Bang a za mene e Bog.
Големината на мозокот нема врска...ако не веруваш прашај го слонот или некој диносаурус (ако најдиш)...:vozbud:

Смеа настрана, ама прво да ти објаснам нешто по мое со 1 реченица:
Се повеќе мислам дека науката е таа што ја креирала религијата (во дамнешни времиња) кога луѓето барајќи начин да си ги објаснат природните појави (а не можеле да најдат) верувале во натприродни моќи (богови).
Е сега кога науката има одговор на сите тие прашања, а религијата е длабоко влезена во умовите на поединци (цели народи), религијата е таа која се спротивставува на науката БЕЗ АРГУМЕНТИ И ДОКАЗИ!

Па кој е Алах или Господ? Каде се ДОКАЗИТЕ за нивно/негово постоење?!

Како можи Алах да објасни нешто кога Алах е создаден од луѓето, а не обратно...

А мислиш ти дека не веруваш?

:nenene: Се лажеш пријателе. Проблемот со вас, атеистичките верници е што лажете и не признавате. Имате многу случаи каде сте го побарале Бога и сте посакале помош од него, ама тоа го прикривате, а во душата носете нешто друго. Слободно можам да кажам дека рацете ти пишуваат едно, а совеста ти мисли друго.:toe:
Во право си, нема што.
За се што е можно ги молам луѓето, а за се што е неможно го молам Бога. (не ми текнува авторот...)

ПС. Каде спомнав дека сум атеист?!?!

Член од
3 октомври 2008
Мислења
451
Поени од реакции
164
Па кој е Алах или Господ? Каде се ДОКАЗИТЕ за нивно/негово постоење?!

ПС. Каде спомнав дека сум атеист?!?!

Jas sum dokaz, ti si dokaz, nie sme dokaz, sve sto postoi e dokaz deka ima Nekoj nad nas i ne e sve taka slucajno nastanato.

Druze, ti veke prizna deka ima pricina za tvoeto postoenje, a toa e Big Bang-ot, sto znaci deka ti priznavas tvoj sozdavatel, koj vo ovoj slucaj ti go smetas kako NESVESEN, bidejki go tretiras kako slucajnost.

Taka da potrudi se uste malku, razmisli kolku e mozno od taa "slucajnost" da izleze tolku sovrsen svet kakov sto e nasiot, ili sovrseno sustestvo kako sto e covekot.

Nevozmozno e glupiot Big Bang da kreira tolku intelegencija niz univerzumot, neli?????
:toe:

N

Nephthys

Гостин
Бетер од сето тоа што го напиша. Препотентно суштество кое мисли дека знае се, а всушност не знае ништо. :toe:
Аман бе,ептен ја претера сега.
Провоцираш некој и тебе да те вреѓа!

Kajgana Shop

На врв Bottom