Невработеноста во Македонија !

B

Borg_Drone

Гостин
Да збориме реално, ако имаше невработеност од 34 % до сега пола држава од глад ќе умреше,да не се правиме експерти многу многу.. реалната бројка е некаде околу 20% другото све се пријавува на биро ради сини картони..а има и многу на црно неосигурани.. али 34% невработеност НЕМА ШАНСА!

И тие што се пријавуваат на биро за плави картони ти ги сметаш за работници со средена состојба?!На тие „работници“ не им се плаќаат НИКАКВИ придонеси.Исто како да не се вработени, прашање е колку од тие работници редовно ја земаат својата плата, некои од нив по два месеци не се исплатени а и повеќе.И ти тоа го сметаш за работник. Е сега ќе ми рече некој од страна нешто во стилот: „Подобро и нешто да зема отколку ништо“.Од една страна да, но од друга немојте да мислите дека и на тие луѓе им е лесно, со четири или осум илјади денари плата не се преживува, или пак не се преживува така лесно со плата која ти ја цепкаат од месец на месец (пет илјади денари сега, па наредниот уште пет илјади). Такви примери има безброј.Да не се правиме сега наудрени тука.......
Одете вие школувајте деца, хранете фамилија, и плаќате сметки со пет илјади денари месечна плата.
Тоа не се работници, работник се знае што е.Тоа се амали.....

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Ќе опадне коа ќе роди врба грозје:wink:

Се додека една шака луѓе дрмаат во економијата и политиката (од земање на општествениот капитал во голема концентрација во малку раце, контрола на инвестиции, контрола на банките и другите финансиски институции, контрола на големите фирми, на цела економскао-политичка клима во РМ, контрола на медиуми и НГО-а...сето ова е контрола на економска клима и нови инвестиции), а преку разни инструменти...се до тогаш невработеноста ќе си е толку колку е.
Контролирана армија на незадоволници и гладни, на раб на достоинствен живот кои се користат за хх цели во разни кампањи. Без тие стечајци, невработени..., овие луѓе ќе се никој и ништо, нема да се повеќе фирери, харизматични личности, спасители (као вчера кај стечајците у Куманово или пред неколку години истото само од оние другите)...и тако дајле.

Ако тоа што прашуваш си го поставиш поинаку -од кога е оваа невработеност и дали има плус минус 10%...ќе сфатиш од кога е (коинциденција, точно откако се појавија рекетари као занимање у јавност) и ќе сфатиш дека е класична контрола на т.н. нас овците во Македонија. Ќе постои уште долго, нема да се намали ниту зголеми...за такво нешто стварно треба атомска.
Во дадени КРИТИЧНИ моменти дури е и потребно мала група луѓе да ја направи целата таа концентрација на моќ која ја спомнуваш, за еден релатовно кус период на соземање ......проблемите всушност настануваат кога тоа не го прават ЛУЃЕ, туку морални, интелектуални и физички КЕПЕЦИ !!!!

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
Во дадени КРИТИЧНИ моменти дури е и потребно мала група луѓе да ја направи целата таа концентрација на моќ која ја спомнуваш, за еден релатовно кус период на соземање ......проблемите всушност настануваат кога тоа не го прават ЛУЃЕ, туку морални, интелектуални и физички КЕПЕЦИ !!!!
Искрено не знам што се. Сепак се група која раководи со сите овие настани, а најверојатно ќе раководи и во иднина...имаше скоро една емисија направена од Ефтов за дваесмината (некои веќе во вечни ловишта, другите сеуште тука, актуелни) кои работеа и сеуште работат на ова поле. Тие секако си имаат свои дваесмина подредени...другите свои...токму пирамида која се храни со ваква економска (и друга) состојба. У ствари паразитира пре би рекол.
Зошто во еден пост се насмеав на поимот "експерти". Повеќето од тие експерти или бизнисмени ги паметам како друго, како се само не како експерти и бизнисмени. Едноставно рушители на економијата и...познато ви е, а невработеноста е резултат на сето ова ...и вајс верса.

Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
И тие што се пријавуваат на биро за плави картони ти ги сметаш за работници со средена состојба?!На тие „работници“ не им се плаќаат НИКАКВИ придонеси.Исто како да не се вработени, прашање е колку од тие работници редовно ја земаат својата плата, некои од нив по два месеци не се исплатени а и повеќе.И ти тоа го сметаш за работник. Е сега ќе ми рече некој од страна нешто во стилот: „Подобро и нешто да зема отколку ништо“.Од една страна да, но од друга немојте да мислите дека и на тие луѓе им е лесно, со четири или осум илјади денари плата не се преживува, или пак не се преживува така лесно со плата која ти ја цепкаат од месец на месец (пет илјади денари сега, па наредниот уште пет илјади). Такви примери има безброј.Да не се правиме сега наудрени тука.......
Одете вие школувајте деца, хранете фамилија, и плаќате сметки со пет илјади денари месечна плата.
Тоа не се работници, работник се знае што е.Тоа се амали.....
Тоа е веќе друга тема. Многу пати, во многу прилики споменувам дека ни требаат издржани закони кои ќе важат за секој работник во било која индустрија во Македонија. Во политикта која ја водиме (привлекување странски инвестиции , вооедно нудење на ефтина работна рака) треба да се обврзат идните компании (можеби и на малку подол начин) постепено да го подобруваат стандардот на работната класа во Македонија.(не знам како тоа оди правно, но јас би ги обврзал со некоја цифра за минимална почетна плата, па критериуми за постепено покачување, исплата на К15 и слични работи).
Еден пример: многумина од мојата поголема фамилија се надвор од Македонија (или на печалба), сум радознал, во која класа на граѓани се вбројуваат тие, вработени, невработени, иселеници ... ? Има ли воопшто некоја статистика за сите оние кои заработуваат надвор (најчесто на црно) а во Македонија верувам вбројуваат во невработени !?

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Дур не сме способни за обединување и сите без разлика на национална и верска припадност да се собереме пред влада или пред парламент ништо!

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.996
Поени од реакции
7.152
Да ви кажам право полека полека ме фаќа вистинска паника околу (не)вработување :lut:

B

Borg_Drone

Гостин
Тоа е веќе друга тема. Многу пати, во многу прилики споменувам дека ни требаат издржани закони кои ќе важат за секој работник во било која индустрија во Македонија. Во политикта која ја водиме (привлекување странски инвестиции , вооедно нудење на ефтина работна рака) треба да се обврзат идните компании (можеби и на малку подол начин) постепено да го подобруваат стандардот на работната класа во Македонија.(не знам како тоа оди правно, но јас би ги обврзал со некоја цифра за минимална почетна плата, па критериуми за постепено покачување, исплата на К15 и слични работи).
Еден пример: многумина од мојата поголема фамилија се надвор од Македонија (или на печалба), сум радознал, во која класа на граѓани се вбројуваат тие, вработени, невработени, иселеници ... ? Има ли воопшто некоја статистика за сите оние кои заработуваат надвор (најчесто на црно) а во Македонија верувам вбројуваат во невработени !?
Јас овде пишувам за тие што се внатре во државата, а не надвор и сигурно дека нема да ти оди некој што заминал од надвор во завод да се пријавува за плави картони, од проста причина што тие плави картони надвор од границите на Македонија не важат.
Инаку тие што живеат во Македонија, работат на црно и се пријавуваат во завод како невработени само за плави картони се вбројуваат во класата „амали“.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Nema pari nema rabota mizerijata prodolzuva trose nase zarade da naprave parade za spomenici na mrtvi zakopuvaat zivi luge, spasot e vo edinstvoto i vo celosno prifatena graganska neposlusnost od site nevraboteni, stecajci, samohrani roditeli site koi se obespraveni, se toleriraat samo masovni pojavi, ako sme sposobni da se obedinime okolu edno sto ni e zaednicko a toa e izgubenoto dostoinstvo togas ke bide nesto, poinaku ke ima samo samoubistva, ubistva, kriminal...i se sto velime deka ne e dobro!

Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
Јас овде пишувам за тие што се внатре во државата, а не надвор и сигурно дека нема да ти оди некој што заминал од надвор во завод да се пријавува за плави картони, од проста причина што тие плави картони надвор од границите на Македонија не важат.
Инаку тие што живеат во Македонија, работат на црно и се пријавуваат во завод како невработени само за плави картони се вбројуваат во класата „амали“.
Јас мислам дека и тие, безразлика што не се пријавуваат во завод , се вброени во оние 33% на невработени граѓани.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
Јас мислам дека и тие, безразлика што не се пријавуваат во завод , се вброени во оние 33% на невработени граѓани.
Треба да се пријавуваат на одреден период, треба да имаат документи од тука, треба да се жители на Македонија...така барем знам коа се пријавував-еден ден да утнеш, одма те бришеа од список па мораше се јово на ново. А дадоаѓаат само за пријавување, мислам дека им е голем трошок-више дара него масло. А и што ќе добијат тие невработени надвор со тоа.

Член од
6 јануари 2010
Мислења
248
Поени од реакции
54
citam na temava i se prasuam abe decko ti si ja posetil planeta zemlja posledno vreme ili od nekade podaleku si dojden kaj nas? ako imase rabota ke rabotaa site nema da molat nekogo za sest iljadarki da im ebaa mama daj izlezi od doma od vreme na vreme luge po kontinjeri kopaat aj doj da vidis

Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
citam na temava i se prasuam abe decko ti si ja posetil planeta zemlja posledno vreme ili od nekade podaleku si dojden kaj nas? ako imase rabota ke rabotaa site nema da molat nekogo za sest iljadarki da im ebaa mama daj izlezi od doma od vreme na vreme luge po kontinjeri kopaat aj doj da vidis
Луѓе по контејнери бараат насекаде , најмногу во западните земји!
Е сега ... искрено да ти кажам, знам што е тоа безработица, ама досега не сум видел некој да работи за под 9000 денари. Се разбира ако си желен за работа или пак имаш познавање од нешто. Ако сакаш лежи лебу да те јадам , е така нема ни овде на „мојава планета“. И далеку од тоа дека велам дека кај нас е добро или солидно или незнам што, не ме разбирате или не сакате да ме разберете ?
Муабетот беше дали сите 33% невработени се навистина без работи и без никакви примања! :toe:

Член од
6 јануари 2010
Мислења
248
Поени од реакции
54
so be nema nikoj so rabota za ispod 9 iljadarki jas vikam ne si bil kaj nas posledno vreme ima i za pet so rabotat i za nula so rabotat ne zimaat plata so meseci godini sea ne se razbiram kolku procenti se ama gleam rabotava e zaebana 100 posto kaj nas

Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
Каде е бе тоа кај вас , во Сирија ?
Од кој град си ? А оние кои се обесправени , зошто немаат храброст и на штрајк пред фирмата, туку р’мбаат за без пари и молчат ? Ете нели сега имаме правна држава, која се грижи за своите граѓани, сите фирми плаќаат „драконски“ казни за непочитување на законите... Народот треба слободно да си го побара она за кое што работел. Додека трпиме и молчиме ништо нема да се промени.
Гледаш странските ни „пријатели“ во секоја прилика спомнуваат, решете си ги проблемите сами! А не легачи како нас само зеат нагоре и чекаат. :kesa:

B

Borg_Drone

Гостин
Луѓе по контејнери бараат насекаде , најмногу во западните земји...
Леле немој со овие утехи те молам, од тешења и од тапшања по рамо преку таквото......Доста веќе од тапшање, веќе е време реално да се погледне на проблемот во „очи“.Ова веќе од секого го слушам и читам веќе години и години.Тие што се по западните земји, барем имаат услови за работа и можат да бираат дали на работа или по контејнери, не ми кажувај зошто повеќето роднини што ми се од странство, кажуваат реалната ситуација каква е таму, а и мајка ми беше одреден период во Англија (Лондон) на печалба, и кажува таму како е во споредба со Скопје (пр.).
Сите велат дека не е убаво во странство, а сите бегаат од тука, сите студираат таму, сите од таму фаќаат женска.......... Само што не е убаво ама ајде.....
Тука немаме електрична енергија доволно за нас, а не па да се отвараат фабрики....

Каде е бе тоа кај вас , во Сирија ?
Од кој град си ? А оние кои се обесправени , зошто немаат храброст и на штрајк пред фирмата, туку р’мбаат за без пари и молчат ? Ете нели сега имаме правна држава, која се грижи за своите граѓани, сите фирми плаќаат „драконски“ казни за непочитување на законите... Народот треба слободно да си го побара она за кое што работел. Додека трпиме и молчиме ништо нема да се промени.
Гледаш странските ни „пријатели“ во секоја прилика спомнуваат, решете си ги проблемите сами! А не легачи како нас само зеат нагоре и чекаат. :kesa:
Ти си слушнал за зборот корупција? Мислиш дека синдикатите тука се лојални??
Ако се лојални зошто бе не се реши еден случај како „Славија“ луѓето, односно вработените што беа од „Славија“ каде не тропнаа па и во синдикатот....... И ете гледам, уште парите и придонесите неисплатени.Тоа како пример да видиш колку функционира нашиот синдикат на работници.

Kajgana Shop

На врв Bottom