Колку им верувате на луѓето околу вас?

Член од
6 јануари 2010
Мислења
1.120
Поени од реакции
104
Тогаш како можеш да опстојуваш во овој свет без доверба?
Сепак мора на некој да можеш да му веруваш, да се потпреш на него.
Не можеш да бидеш скептична за сé затоа што ако сите бидеме скептични за сé, до никаде нема да стигнеме.
А не функционира се на овој свет со немање доверба?
Опстојувам така што се советувам самата кога е тоа потребно. Правам онака како што сметам дека треба да постапам, а она што сметам дека никој не треба да го знае, останува само за мене.

На потешкиот начин научив дека денес секој гледа да те заебе, и дека колку и да ти е близок, кога ќе му се пружи шанса, ќе те заебе, и ако му дадеш и втора шанса, пак ќе те заебе. Тоа е во нашата природа. Кај мене доверба се стекнува многу, многу тешко. И постои само една личност која има стекнато делумно доверба. Но, не и верувам и на таа личност. Имам доверба, но оставам простор и да бидам скептична. Поточно, таква сум за се. Не само кога станува збор за довербата.

Скептиците можат да опстанат, затоа што го немаат она што вие што верувате на се и сешто го имате - голема самодоверба.

Spaski

Vita - Amore - Riso
Член од
31 јануари 2009
Мислења
263
Поени од реакции
11
А не функционира се на овој свет со немање доверба?
Опстојувам така што се советувам самата кога е тоа потребно. Правам онака како што сметам дека треба да постапам, а она што сметам дека никој не треба да го знае, останува само за мене.
Можеби светот функционира така, но сепак мислам дека довербата треба да биде застапена. Ако нема доверба, не можеме да живееме едни со други како луѓе.

На потешкиот начин научив дека денес секој гледа да те заебе, и дека колку и да ти е близок, кога ќе му се пружи шанса, ќе те заебе, и ако му дадеш и втора шанса, пак ќе те заебе. Тоа е во нашата природа. Кај мене доверба се стекнува многу, многу тешко. И постои само една личност која има стекнато делумно доверба. Но, не и верувам и на таа личност.
Да, луѓето се повеќе гледаат да те искористат, но сигурно не се сите такви. Некој гледа и за твое добро.

Имам доверба, но оставам простор и да бидам скептична. Поточно, таква сум за се. Не само кога станува збор за довербата. Скептиците можат да опстанат, затоа што го немаат она што вие што верувате на се и сешто го имате - голема самодоверба.
И за крај, нормално дека ќе бидеш скептична, сите се скептични денес. Но тоа не е доволно причина да немаш доверба во никого.

Член од
6 јануари 2010
Мислења
1.120
Поени од реакции
104
Можеби светот функционира така, но сепак мислам дека довербата треба да биде застапена. Ако нема доверба, не можеме да живееме едни со други како луѓе.

Да, луѓето се повеќе гледаат да те искористат, но сигурно не се сите такви. Некој гледа и за твое добро.

И за крај, нормално дека ќе бидеш скептична, сите се скептични денес. Но тоа не е доволно причина да немаш доверба во никого.

Точно, потребно е доверба. Но, не треба да одиш наоколу и на сите да им ги кажуваш сите твои проблеми. Треба да се остави простор за тоа дека и оној на кој најмногу му веруваш кога ќе му се пружи шанса, ќе те заебе.

Сите се такви. Сите, до еден. Само родителите можат да ти посакуваат се најдобро... во принцип.

Не се сите скептични. Има и онакви на кои јазикот им е побрз од паметот, па откако ќе си кажат се, последиците болат.
Немам доверба, затоа што сум имала во многу луѓе, и сум ја изгубила. Понекогаш, таквите ситници те учат на многу поголеми работи.

Spaski

Vita - Amore - Riso
Член од
31 јануари 2009
Мислења
263
Поени од реакции
11
Точно, потребно е доверба. Но, не треба да одиш наоколу и на сите да им ги кажуваш сите твои проблеми. Треба да се остави простор за тоа дека и оној на кој најмногу му веруваш кога ќе му се пружи шанса, ќе те заебе.
Никој не рече дека треба.
Прашањето беше дали веруваш во тоа што ќе го кажат?

Сите се такви. Сите, до еден. Само родителите можат да ти посакуваат се најдобро... во принцип.

Не се сите скептични. Има и онакви на кои јазикот им е побрз од паметот, па откако ќе си кажат се, последиците болат.
Немам доверба, затоа што сум имала во многу луѓе, и сум ја изгубила. Понекогаш, таквите ситници те учат на многу поголеми работи.
Па секако, отсекогаш имало и ќе има такви луѓе кои избрзуваат.
Но од друга страна пак, ако ја кажуваат вистината - Вистината знае да боли.

П.С. Што сакаш да кажеш дека и ти си таква и би искористила шанса некого да заебеш ако ти годи тоа(некој близок)?

Член од
6 јануари 2010
Мислења
1.120
Поени од реакции
104
Никој не рече дека треба.
Прашањето беше дали веруваш во тоа што ќе го кажат?

Па секако, отсекогаш имало и ќе има такви луѓе кои избрзуваат.
Но од друга страна пак, ако ја кажуваат вистината - Вистината знае да боли.

П.С. Што сакаш да кажеш дека и ти си таква и би искористила шанса некого да заебеш ако ти годи тоа(некој близок)?
Не верувам. Верувам само во себе, и на никој/ништо.
Вистината боли, да, така е, ама пролемот е што денес никој не ја кажува вистината. Секој гледа да те заебе.

Кај реков такво нешто?

MihaeLa5

Психопат
Член од
14 февруари 2010
Мислења
26
Поени од реакции
1
неможам на никој да му верувам пошто сите се идиотс...без навреда..и јас спаѓам тука...
едноставно...НЕ ПОСТОЈАТ ВЕЧНИ ПРИЈАТЕЛСТВА,ПОСТОЈАТ ВЕЧНИ ИНТЕРЕСИ!!!!!!!!!!!

Член од
28 март 2006
Мислења
17.754
Поени од реакции
12.216
Дали може да се задумаме дали и колку вам/нам ви/ни веруваат? Фино е некогаш да тргне човек од себе.
Можеби сте се запрашале, но...да ги стајме овие зборови -колку им верувате- наопаку, излегува -колку ви веруваат-...нешто као друга страна на огледалце, огледалце размислувањата.
Сте изгубиле верба ради...хх...а дали има обратни случаи?
Ја неам многу верба во народ генерално, но и тој народ најверојатно нема многу верба во мене. Имам причини, сигурно имаат и тие.

Spaski

Vita - Amore - Riso
Член од
31 јануари 2009
Мислења
263
Поени од реакции
11
Не верувам. Верувам само во себе, и на никој/ништо.
Вистината боли, да, така е, ама пролемот е што денес никој не ја кажува вистината. Секој гледа да те заебе.
Да, така е, сите не ја кажуваат вистината, но и не сите лажат.
Кај реков такво нешто?
Значи по претпоставка доаѓам до заклучок дека ти не си користољубива и не си како "сите други".
Но ако ти не си таква сигурно има и други како тебе.
Сакаш верувај ми сакаш не, ама и јас сум таков - некористољубив...

Stre3T Danc@

The definition of #BFABB
Член од
10 април 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
146
Мојата животна лекција.
Бев толку наивна и можев да им верувам и верував во луѓето, некогаш недоволно познавајќи ги, а сепак слепо. Одредени заслужуваа, но имаше луѓе кои не беа вредни да плукнеш на нив откако ја потценија мојата доверба во нив.
Се додека не се изгориш нема да сфатиш. Вртејќи уште еден лист од книгата го променив и тоа.
Луѓето во кои имам целосна, безрезервна доверба се единствено моите родители. Кај сите други имам мала резерва.

?

..........

Гостин
Се зависи од самите нив, нивниот однос, лично колку ги познавам,
На почеток а и потоа континуирано но во помала мера, немам многу доверба во лугето, но тоа не значи дека не ги почитувам, а постојано постои резерва.
По природа карактерот ми е така да лесно се спријателувам со лугето, и добијам делумна доверба од нив, која за жал некогаш знам и да ја злоупотребам, а многу ретко сум дозволил јас да паднам како жртва, веројатно тоа се должи на таквиот однос.

Spaski

Vita - Amore - Riso
Член од
31 јануари 2009
Мислења
263
Поени од реакции
11
Дали може да се задумаме дали и колку вам/нам ви/ни веруваат? Фино е некогаш да тргне човек од себе.
Можеби сте се запрашале, но...да ги стајме овие зборови -колку им верувате- наопаку, излегува -колку ви веруваат-...нешто као друга страна на огледалце, огледалце размислувањата.
Сте изгубиле верба ради...хх...а дали има обратни случаи?
Ја неам многу верба во народ генерално, но и тој народ најверојатно нема многу верба во мене. Имам причини, сигурно имаат и тие.
Тие што треба да ми веруваат - ми веруваат:nesum:(барем така викаат, па јас им верувам дека тие ми веруваат).
И јас исто така на, ти како што викаш народот, не му верувам.
А за тоа дали народот ми верува не ми е воопшто важно.

Јас им верувам на моите најблиски, и на блиските пријатели(неколкумина)...Тие се докажале дека може да им се верува и ја добиле мојата доверба.
И јас исто така се имам докажано кај нив како доверлива, веродостојна,кредибилитетна личност и затоа тие мене ми веруваат.

Мојата животна лекција.
Бев толку наивна и можев да им верувам и верував во луѓето, некогаш недоволно познавајќи ги, а сепак слепо. Одредени заслужуваа, но имаше луѓе кои не беа вредни да плукнеш на нив откако ја потценија мојата доверба во нив.

Се додека не се изгориш нема да сфатиш. Вртејќи уште еден лист од книгата го променив и тоа.
Луѓето во кои имам целосна, безрезервна доверба се единствено моите родители. Кај сите други имам мала резерва.
Сите сме биле наивни, некои сеуште се. Порано и јас им верував на некои луѓе на кои не требаше. И јас исто се имам "изгорено" и сфатив дека не треба да ја ширам довербата како раздавачка акција од црвен крст.

Член од
6 јануари 2010
Мислења
1.120
Поени од реакции
104
Да, така е, сите не ја кажуваат вистината, но и не сите лажат.

Значи по претпоставка доаѓам до заклучок дека ти не си користољубива и не си како "сите други".
Но ако ти не си таква сигурно има и други како тебе.

Сакаш верувај ми сакаш не, ама и јас сум таков - некористољубив...
Едвај. Скоро воопшто.
Јас тоа не го правам од проста причина што нема што да се мешам во животите на другите, поточно, не ме ни интересираат.

Very Nice Girl

Нојс
Член од
25 август 2009
Мислења
1.231
Поени од реакции
160
Не е секој за верување. Доверба е ѕид што се гради доолго, а една мала сумња го руши тој ѕид и после се е излишно. Верувам во оние кои ја заслужиле мојата доверба, ако збориме за доверување и т.н. Верувам во личности за кои знам дека нема да ме изневерат, не е битно дали на моја или на нивна сметка. Но тие не се многу.

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
И што откако ќе ја злоупотребат таа доверба? Пак ќе им веруваш?
Нејќам да се сфати ова како навредливо, ама ќе го кажам:
На откриен газ секој плука.
.
Ако некој ја злоупотреби мојата доверба ќе бидам страшно разочарана и иако теоретски би рекла дека никогаш повторно нема да верувам на таа особа, сепак верувам дека би дала и втора шанса практично.

Ако еден ја изневерил мојата доверба не значи дека не треба никому да верувам. Бесмислено е да ги мразиш сите ружи, само затоа што еднаш си се боцнал од еден трн! :wink:

Им верувам на луѓето, така било отсекогаш, така ќе биде и понатаму.

Spaski

Vita - Amore - Riso
Член од
31 јануари 2009
Мислења
263
Поени од реакции
11
Ако некој ја злоупотреби мојата доверба ќе бидам страшно разочарана и иако теоретски би рекла дека никогаш повторно нема да верувам на таа особа, сепак верувам дека би дала и втора шанса практично.

Ако еден ја изневерил мојата доверба не значи дека не треба никому да верувам. Бесмислено е да ги мразиш сите ружи, само затоа што еднаш си се боцнал од еден трн! :wink:

Им верувам на луѓето, така било отсекогаш, така ќе биде и понатаму.
За тоа си во право. И го делам твоето мислење.
Значи ти си една добра душа која простува:smir:

Едвај. Скоро воопшто.
Јас тоа не го правам од проста причина што нема што да се мешам во животите на другите, поточно, не ме ни интересираат.
Гледаш, немора да значи. Јас сум многу љубопитен, особено за тоа што и како се случува со луѓето околу мене, но сепак сум доверлив и веродостоен.

Kajgana Shop

На врв Bottom