Редовна војска повторно?

Член од
11 јануари 2009
Мислења
722
Поени од реакции
90
Ако! Баш сакам да се воведе повторно ова, кога ке дојде моето време ке отидам, мора да знаеме што е дисциплина и ред. И како што вика Lurtz ке одиш и оро ке играш, се сеќавам во 2001 ги собираа од дома, комшијава мој се сокри еднаш, вториот пат не.

/gone/87

+++FOR CLEAN SKOPJE+++
Член од
30 март 2009
Мислења
1.769
Поени од реакции
119
После Арачиново незнам кој нормален човек би одел во војска.
па после таа година*,НЕ ЗНАМ кој НОРМАЛЕН ќе се зачлени во некоја политичка партија:toe:
по се изгледа малку има НОРМАЛНИ во оваа држава

Арачиново беше ПОЛИТИЧКА СРАМОТА итн а не ВОЕНА:smir:

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.963
Поени од реакции
83.292
па после таа година*,НЕ ЗНАМ кој НОРМАЛЕН ќе се зачлени во некоја политичка партија:toe:

Да, ама ние не сме воена хунта, па затоа војската е управувана од политичарите.

/gone/87

+++FOR CLEAN SKOPJE+++
Член од
30 март 2009
Мислења
1.769
Поени од реакции
119
Да, ама ние не сме воена хунта, па затоа војската е управувана од политичарите.
војската е управувана од началникот на генералштабот на АРМ....каде што не фигурира како политичка фигура*...........тоа не е воена хунта
ПОЛИТИКАТА не смее да се меша со ВОЈСКАТА,зашто нејзина примарна цел е одбрана на територијалниот интегритет и суверинитет на државата,нешто што политичките партии не можат да го гарантираат и остварат.....
*кај нас за да се оствари нешто или да се спречи секогаш МОРА ПОЛИТИЧКИ Да се одлучува,така беше и тогаш.............
НЕ БЕШЕ ДОНЕСЕНА ВОЕНА ОДЛУКА туку ПОЛИТИЧКА(за сите вооружени дејствија во 2001)

С

Спенсер

Гостин
После Арачиново незнам кој нормален човек би одел во војска.
не мешај баби и жаби...

АРМ и МВР да имаа дозвола, арачиново ке го срамнеа со земја, зашто селото беше опколено од сите страни и немаше од кај да бегаат терористите!:nerv: ама политичарите заебаа работа

ilija^veles

Nick Sloter
Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.050
Поени од реакции
41
Многу често сум размислувал зошто беше укината редовната војска, која е целта на укинувањето.
Се надевам дека ако го завршам факултетот на време, ќе одам во војска, има многу работи да се научат таму :)

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Мора да се расчисти нешто.
1. Потреба. Македонија нема асполутно никаква потреба да регрутира и да држи армија да плаќа за нејзино обучување, да се користат касарни и сл. Тоа се големи неисплатливи средства фрлени во вода.
Зошто? Бидејќи денес во глобалново општество те држат на око односно држави како Македонија (реално) не се способни да наметнат свои стандарди и да конкурираат во светов, денес НАТО е машина во која се вртат сите.
И на крај ова регрутирање е далеку од "редовна" војска нормално професионалци мора да има и тоа е најдобар начин една држава како Македонија да има 1000 професионални војници, е сега тие што сакаат да отслужуваат професионало и што нормално на преглед ќе исполнат тоа што треба да се исполни ќе служат војска.

S

smart ass

Гостин
Имаме над 1000 професионалци....многу повеќе имаме.

Но сепак МОРА редовна војска бидејќи така и шансите за одбрана+цивилна заштита се многу поголеми односно потенцијалот е над нивото на професионалните армии.

*кај нас за да се оствари нешто или да се спречи секогаш МОРА ПОЛИТИЧКИ Да се одлучува,така беше и тогаш.............
НЕ БЕШЕ ДОНЕСЕНА ВОЕНА ОДЛУКА туку ПОЛИТИЧКА(за сите вооружени дејствија во 2001)

Точно-немаше воена разврска,дури и покрај злостор против човештвото сопирањето на водата на цел град.....воена одлука би било да се воспостави КОНТРОЛА најбрзо што може.

Или поточно

Член од
30 април 2009
Мислења
790
Поени од реакции
38
Нема смисла од редовна војска повторно.Тоа е само губење на време.

Баш во најубавите си години младите момчета се глупираат.

Има си професионална војска.Кој сака да оди таму.Даже и плата ќе му дават.

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184
Нема смисла од редовна војска повторно.Тоа е само губење на време.

Баш во најубавите си години младите момчета се глупираат.

Има си професионална војска.Кој сака да оди таму.Даже и плата ќе му дават.
Баш и заради тие најубави години младите "момчета" незнаат што е ред, дисциплина, обврски итн. Се пијанчат во секоја слободна прилика ( посебно за време на викенд ), дрогираат, пушат ( вклучувајќи ме и мене тука како пушач од мојата 15 години со што не се гордеам ни најмалку ) Баш заради тие години младите си го уништуваат цел живот. И да, поддржувам повторно воведување редовна војска, и би одел без да се мислам. Со одење во војска барем ќе стекнам навики, ред, дисциплина и некои знаења ако не друго, и можеби војската ќе ми помогне да ги оставам и цигарите.:toe:

Член од
30 април 2009
Мислења
790
Поени од реакции
38
Kаква дисциплина ќе добиеш во војската кога се го правиш насила?

Ок .Таму ќе бидеш дисциплиниран 1 година и кога веќе си во цивилниот живот пак ќе си пиеш и пушиш.

Не е работава до дисциплина.....

Член од
28 март 2006
Мислења
17.749
Поени од реакции
12.207
iksi_str мислиш сето тоа
Се пијанчат во секоја слободна прилика ( посебно за време на викенд ), дрогираат, пушат ( вклучувајќи ме и мене тука како пушач од мојата 15 години со што не се гордеам ни најмалку )
го нема во војската? Осим дрогирањето (кое тогаш не беше толку распространето/присутно во Југославија ни у цивил ни у војска), другите пороци ги имаше повеќе него у цивилно. Секоја група имаше бар по една чутурица со ракија место вода, а по 2 кутии цигари малку ни беа.

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Јас сум повеќе за воведување на задолжителен Ај Кју(се што е IQ<150) тест, кој ќе одредува дали ќе одиш да копаш канали,ораш,жнееш или ќе продолжиш со своето школување/работа.

Kajgana Shop

На врв Bottom