Редовна војска повторно?

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Не е логично. Прво се зборува за 91. годиште или од 87. до 91. па после во законот пишува освен за лице што е старешина или или...
Убаво реков претходно, додека јавно не се известат граѓаните од страна на Министерството за одбрана за враќање на служење на редовна војска можеме само да шпекулираме.

С

Спенсер

Гостин
Сериозно мислиш дека нејќам да идам во војска затоа што сум пичка и се плашам од вакви срања?

А, ај да ја поставиме ситуацијата од моја перспеткива.

91 годиште сум, за 2 месеца сум матурант во една од најдобрите скопски гимназии. Четири години работам на тоа да можам да се запишам на факултет, со што ќе си овозможам кариера во област во што ме интересира, без да им наметнам на моите трошок од 8000 евра за 4 год на приватен универзитет.

Не сум мамино или татино галенича па да ми бркаат врски. Уствари може ќе ми фателе некоја врска да имаше кого да прашаат,ама нема. Завршувам со одличен успех и примерно поведение. Јас знам колку работа ми требаше за да успеам да го направам тоа со оглед на условите за работа, заинтересираноста на професорите за предавање и други слични срања.

Повеќето луѓе во таква ситуација се одлучуваат или да одјебат школо и да си ги чешаат мудата четири години (овде спаѓаат 90% од моите другари) или присилени од нивните дома бубаат ко луди и не знаат муабет да направат со човек очи во очи... Мене моите не ме присилуваа да учам па не станав бубалица, ама сум премногу ебано амбициозен за да си дозволам да не учам. Не можам да се замислам како работам за 12 000 плата и морам да трпам секакви партиски назначени неспособни кретени да ми наредуваат...

Да се вратам на темата, не сакам да служам војска затоа што имам многу поголеми планови од тоа да слушам некој кретен со смрдлив здив како ми се дере во фаца и ме учи на дисциплина, работливост и патриотизам. Се научив сам на тие работи до сега. Сега ми треба шанса да успеам во животот, а не ми треба да бидам подвижна мета на која Командант Леши и Потпуковник прве класе, Фатмир од ОВК,УЧК или АНА ќе си ги вежбаат нивните регрути да гаѓаат.

П.С.

Претпоставив според твојот пост дека си од тие болдираните, ако сум во право веројатно нема ни да го прочиташ постов, ако не сум, извини, погрешна процнка.
ауууу другарче... па ти многу озбилно си го сватил мојот пост... ги глеаш ли тие смајлињата :pos2:... и ја мислам да идам на некој факс,али како и да е,у војска ке си идам:vozbud:

Член од
6 јули 2008
Мислења
458
Поени од реакции
10
Ахем.... ако на пример имам хроничен проблем со авторитет ,и ова.... незнам кога да заќутам ?:nesum:

Мислам ,нема тешки последици за такви ствари у војска ....нели ?:nesum::nesum:

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Редовна војска повторно?

NO WAY:nenene:

Се затворија голем дел касарни кои ја сменија својата намена во друго нешто.
Нити има капацитет нити има логика.

DejanB.

Се залетувам...
Член од
20 декември 2009
Мислења
506
Поени од реакции
14
А кои касарни моментално се активни во кои градови ?

/gone/87

+++FOR CLEAN SKOPJE+++
Член од
30 март 2009
Мислења
1.769
Поени од реакции
119
Не е логично. Прво се зборува за 91. годиште или од 87. до 91. па после во законот пишува освен за лице што е старешина или или...
Убаво реков претходно, додека јавно не се известат граѓаните од страна на Министерството за одбрана за враќање на служење на редовна војска можеме само да шпекулираме.
шпекулациите постојат од пред една година,новиот закон за одбрана(изменет само за членовите за служење војска) е по предлог на експерти од областа на одбраната и одредени старешини и истите го пишуваат............

е сега тој закон пред се треба да биде доставен на Владата,па владата откако ќе го разгледа дали е добар или не,го доставува во Собрание каде што пратениците треба да расправаат за тој предгло-закон и на крај да гласаат

инаку тие што се запишани на Воена Акедемија-питомците(од претходната година пак почна во функција таа акедемија) не подлежат на воена обврска иако се генерации 91/92

истота важи и за вработените во МВР кои имаат работно искуство од мин една година не подлежат на воена обврска,

порано(и сега е исто,бидејќи не сум видел некое дополнување и измена) за да бидеш дел од специјалните единици на РМ(полициски) потребно ти е да имаш отслужено војска,

С

Спенсер

Гостин
порано(и сега е исто,бидејќи не сум видел некое дополнување и измена) за да бидеш дел од специјалните единици на РМ(полициски) потребно ти е да имаш отслужено војска,
така е... за полициските незнам,ама за армиските специјални единици мора воен рок да отслужиш:vozbud: за полициските мислам дека не треба...

Kajgana Shop

На врв Bottom