Грешка си друже... данокот го враќаат, за правни лица. На кој основ? Кога купуваш кола, правно лице плаќа 18% данок. За фирма која е даночен обврзник данокот го пребива, па тогаш ти важи горе споменатото. Истото е и кај нас, возила што се на фирма набавени со пребиен данок, доколку сакаш да ја продадеш на физичко лице, тогаш некој треба да го плати данокот.не вракаат данок туку ако е колата над 1000 евра земаат податоци за лицето или фирмата од каде е купена колата и на тој му бараат да плати данок
А има ли опција некаква кога купуваш возило од Словенија на пример,да ти вратат данок или сл. на излезот од нивната граница...оти имам подслушнато дека и таква некоја опција има?!
И јас ова го прашувам долго време, али никој не ми потврдува, а логично е ако купиш кола од правни лице (автосалон) да ги го вратат ДДВ то, али не сум сигурен дали важи за половни коли.
не вракаат данок туку ако е колата над 1000 евра земаат податоци за лицето или фирмата од каде е купена колата и на тој му бараат да плати данок
Чекајте малце!!!!Грешка си друже... данокот го враќаат, за правни лица. На кој основ? Кога купуваш кола, правно лице плаќа 18% данок. За фирма која е даночен обврзник данокот го пребива, па тогаш ти важи горе споменатото. Истото е и кај нас, возила што се на фирма набавени со пребиен данок, доколку сакаш да ја продадеш на физичко лице, тогаш некој треба да го плати данокот.
Е сега, на излез од Германија треба да ти го вратат данокот бидејќи на влез во Мкд ќе го платиш. Ама која е процедурата, стварно појма немам.
Здраво,
Ако има некој што регистрирал кола во МК од БГ ако може да ми одговори
значи дали треба да се изнесува колата од МК за да се одјави од БГ? Да се земе документ од границата одјава, или други регистарски таблички, или директно се оди на царина во МК? дали нема да имам после проблем доколку не ја одјавам претходно колата во БГ?
И од каде го земавте тој ЕУР.1 сертификат? во Бугарија одбиваат да го издадат. Треба да биде од царината, но од која царина го земавте поточно? од кој град? од границата? и колку се плаќа?
И дали треба некаков друг документ да се вади од бугарија? и табличките кој ги враќа потоа во Бугарија?
/значи станува збор за кола купена од порано, со БГ таблици/
50 страни има во темава... и сите да ти прелисташ никој неможе да ти каже дали реното ти што си замислил дека ќе го увезеш исполнува услови или не.EDNO PRAŠANJE DALI IMA NEKOJ UVEZENO RENAULT 19 ILI PA POZNAVA NEKOJ SO IMA UVEZENO REGISTRIRANO NA MK...
AKO IMA DA MI KAZE OTI NEZNAM DALI VOOPŠTO MOZE DA SE PREFRLI NA MK DALI IMA EURO 1 I TAKVI GLUPOSTI OTI SLUSNAV DEKA GOLF 3 NE SITE NO NEKOI NEMOZELE DA SE REGISTRIRAAT NA MK, PA NEZNAM KAKO STOJAT RABOTIVE SO RENAULT 19??????????????
abe Dzish šo sakas sea fala li da ti rečam c c c c nemaš poima ti kolku si samo GLUP... pročitaj jas šo prasav ne mi kompliciraj tuka ne se pravi deka se znaes, PRAŠAV DALI IMA NEKOJ UVEZENO ILI POZNAVA NEKOJ ŠO IMA UVEZENO RENAULT 19 i ne mi kazuj dali treba da prolistam ili da proguglam proguglan eden ako neznaes da pisuvas ne pisuvaj nemoze ri na sekoja tema se prais deka se znaes i na avtomobilizam i sovet i na taa tema se glupiraš neznaes so da napises site se nepismeni zatebe ako ne te biva da pises pameten komentar ne pisuvaj voopsto TUKA IMA 1000000 LUGE ŠTO GO PROČITALE PRAŠANJETO ŠO GO POSTAVIV PA NIEDEN NE PIŠAL VAKOV GLUP KOMENTAR KAKO TEBE ako nemas iskustvo so renault 19 ne pisuvaj nisto i gledaj si ja rabotata50 страни има во темава... и сите да ти прелисташ никој неможе да ти каже дали реното ти што си замислил дека ќе го увезеш исполнува услови или не.
Беше кажано дека треба еуро 1 да исполнува првите 6 месеци (што значи од март до септември се увезуваат возила со еуро 1 норми, понатаму ќе бараат еуро 2). Кој знае дали моторот што се вградува во Реното исполнува еуро 1? Исто како што има 5-6 модели на Голф (само 1.6 бензин од 1992-1996 не исполнува еуро1) и еден не исполнува стандарди за увоз таква е ситуацијата и кај тебе. Неможе некој да си гледа на кафе и да претпостави дека ти сакаш да увезиш Рено 19 1.6 бензин од 1994.
Земи прогуглај, отвори MOBILE.DE на секое возило има emission sticker и е наведено кои норми ги исполнува. Па ќе видиш дали Реното можеш да го увезиш или не.
Добро бе друже... јас сум глуп, до мене ќе да е проблемот... кога ќе добиеш НЕКАКОВ одговор на прашањево известиме.abe Dzish šo sakas sea fala li da ti rečam c c c c nemaš poima ti kolku si samo GLUP... pročitaj jas šo prasav ne mi kompliciraj tuka ne se pravi deka se znaes, PRAŠAV DALI IMA NEKOJ UVEZENO ILI POZNAVA NEKOJ ŠO IMA UVEZENO RENAULT 19 i ne mi kazuj dali treba da prolistam ili da proguglam proguglan eden ako neznaes da pisuvas ne pisuvaj nemoze ri na sekoja tema se prais deka se znaes i na avtomobilizam i sovet i na taa tema se glupiraš neznaes so da napises site se nepismeni zatebe ako ne te biva da pises pameten komentar ne pisuvaj voopsto TUKA IMA 1000000 LUGE ŠTO GO PROČITALE PRAŠANJETO ŠO GO POSTAVIV PA NIEDEN NE PIŠAL VAKOV GLUP KOMENTAR KAKO TEBE ako nemas iskustvo so renault 19 ne pisuvaj nisto i gledaj si ja rabotata
eve me druze DZISH dobiv odgovor na moevo prasanje :baeh::baeh::baeh: bez nikakvi drugi obrazlozuvanja jasno i glasno (poznavam luge so uvezoa renault 19)Добро бе друже... јас сум глуп, до мене ќе да е проблемот... кога ќе добиеш НЕКАКОВ одговор на прашањево известиме.
FALA RAZOR!!! POZDRAVРено 19 може да се увези. Познавам луѓе што увезоа од Словенија пред некој месец.
inaku na temava sum nekolku meseci odkoga bese donesen zakonov i na mnogu luge sum im pomognal vo nekoj raboti so ne gi znaele oti dosega imam uvezeno poveke koli od slovenija (ŽIVEAM VO SLOVENIJA) znači ne edna a prva bese renault twingo i megu prvite registrirav kola na MK osven sanos_a koj predmene uveze renault megane, zatoa zemi ti prelistaj gi stranive nanazat za da se informiras podobro do kaj sme stasani.Добро бе друже... јас сум глуп, до мене ќе да е проблемот... кога ќе добиеш НЕКАКОВ одговор на прашањево известиме.
Да, ама ај кажими во што е поразличен од тој што ти го напишав јас? Ти кажа дечкото дека некој нашол рено 19 што исполнува еуро 1 и сите останати тракатанци по пропис можеш да го увезиш. Voila, ја откривме Америка. Што ако го донесеш реното што го имаш во план и ако неможеш да го увезиш? Јас конкренто имам пријател што има Бг пасош и има Голф 3 бензин (незнам колку кубици е) па неможе голфот да го увези бидејќи не исполнува норми.eve me druze DZISH dobiv odgovor na moevo prasanje :baeh::baeh::baeh: bez nikakvi drugi obrazlozuvanja jasno i glasno (poznavam luge so uvezoa renault 19)
FALA RAZOR!!! POZDRAV
--- надополнето ---
inaku na temava sum nekolku meseci odkoga bese donesen zakonov i na mnogu luge sum im pomognal vo nekoj raboti so ne gi znaele oti dosega imam uvezeno poveke koli od slovenija (ŽIVEAM VO SLOVENIJA) znači ne edna a prva bese renault twingo i megu prvite registrirav kola na MK osven sanos_a koj predmene uveze renault megane, zatoa zemi ti prelistaj gi stranive nanazat za da se informiras podobro do kaj sme stasani.