Најавени измени во законот за увоз на автомобили

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.581
Дечки законов важи само за увоз на автомобили што се произведени во ЕУ или да биле само возени во Еу без разлика кај се произведени.
На пример ако сакам да увезам јапонска кола од Словенија, Мазда 323 1998-ма година, ке можам ли да ја увезам?

VENOM

تعيش حياتك بالطريقة التي
Член од
5 октомври 2008
Мислења
1.664
Поени од реакции
535
Дечки законов важи само за увоз на автомобили што се произведени во ЕУ или да биле само возени во Еу без разлика кај се произведени.
На пример ако сакам да увезам јапонска кола од Словенија, Мазда 323 1998-ма година, ке можам ли да ја увезам?
Од Еуро 1 па наваму се може да се увезе, но за автомобили со потекло од други земји надвор од европската унија царината е 5% додека за колите со потекло од евроските земји е 1%...така мислам дека е :toe:

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.581
Само што се вратив од автопазар и морам да ви кажам дека луѓево се многу лакоми за пари. Мислат дека ние немаме интернет и да видиме по која цена идат возилата во странство. Голфови 1998 па наваму испод 5000 неможеш да најдеш, исто и А4 тоа годиште истата цена, е една Лагуна што видов на Ск регистрации ама 1994 2700 евра, жими таа што беше поефтина. Многу имаше со странски регистрации ама цени набиени до коска можда многу малку паднаа откако се пушти увозот. Катастрофа, најубаво да отидеш сам да и ако ти даде Господ среќа и да доживееш да го повозиш тоа возила, да ти се погоди, здраво, иначе од тука никогаш не би земал ако останат истите цени.

Член од
15 март 2010
Мислења
51
Поени од реакции
2
Само што се вратив од автопазар и морам да ви кажам дека луѓево се многу лакоми за пари. Мислат дека ние немаме интернет и да видиме по која цена идат возилата во странство. Голфови 1998 па наваму испод 5000 неможеш да најдеш, исто и А4 тоа годиште истата цена, е една Лагуна што видов на Ск регистрации ама 1994 2700 евра, жими таа што беше поефтина. Многу имаше со странски регистрации ама цени набиени до коска можда многу малку паднаа откако се пушти увозот. Катастрофа, најубаво да отидеш сам да и ако ти даде Господ среќа и да доживееш да го повозиш тоа возила, да ти се погоди, здраво, иначе од тука никогаш не би земал ако останат истите цени.
nikako ne zimajte kola od nekoj od avto pazar so ja donesol vo makedonija, eden primer: odam da gledam mazda 323f od slovenija i vistina mnogu bese evtina nekade okolu 500 evra so klima so se, samo jas ne ja zemav, ne bese dobro odrzavana ne bila dolgo vreme vozena i teško zapali koga sakav da ja probam, gazdata mi rece imam nekolku luge makedonci mi se javija rekoa deka ke dojdat da ja zemat za 500 evra BEZ DA JA GLEDALE, znaci sigurno ja zimaat, ke idat so kamijon i ke ja tovarat, inaku mazdata odnadvor izgledot i beše mnogu dobar, bojata dobra se gleda deka e poveke stoena odkolku šo e vozena, primer e toj makedonec šo ke ja donese dole i ke frli ponejze 100 evra i ke mu ja prodade na nekoj druk makedonec šo posle ke ima samo problemi so taa kola, zatoa preporacuvam sami da si kupite od slovenija, pa i drugo e koga ti ke go vidis gazdata šo ja vozel i sonego ke si napravis muabet se...

aj sega malce ke ja smenam temava ama samo na kratko :) ako znae nekoj da mi objasni kako da otvoram nova tema na forumov, sakam da prasam za bmw 5 dizel ili benzin pa neznam kako da si otvoram nova tema :pos2:

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.887
nikako ne zimajte kola od nekoj od avto pazar so ja donesol vo makedonija, eden primer: odam da gledam mazda 323f od slovenija i vistina mnogu bese evtina nekade okolu 500 evra so klima so se, samo jas ne ja zemav, ne bese dobro odrzavana ne bila dolgo vreme vozena i teško zapali koga sakav da ja probam, gazdata mi rece imam nekolku luge makedonci mi se javija rekoa deka ke dojdat da ja zemat za 500 evra BEZ DA JA GLEDALE, znaci sigurno ja zimaat, ke idat so kamijon i ke ja tovarat, inaku mazdata odnadvor izgledot i beše mnogu dobar, bojata dobra se gleda deka e poveke stoena odkolku šo e vozena, primer e toj makedonec šo ke ja donese dole i ke frli ponejze 100 evra i ke mu ja prodade na nekoj druk makedonec šo posle ke ima samo problemi so taa kola, zatoa preporacuvam sami da si kupite od slovenija, pa i drugo e koga ti ke go vidis gazdata šo ja vozel i sonego ke si napravis muabet se...

aj sega malce ke ja smenam temava ama samo na kratko :) ako znae nekoj da mi objasni kako da otvoram nova tema na forumov, sakam da prasam za bmw 5 dizel ili benzin pa neznam kako da si otvoram nova tema :pos2:
За совет за бемвето прашај во темата Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили а горе десно лево стои

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.581

Како си го нашол тој што ја продава 500 евра, ја ги гледам све се околу 1000 ама поздравите, тие со понабиени километражи се околу 700 евра.
Ај ако не ти е тешко, кажи нешто повеке за тој модел на Мазда, колку трошат, дали се скапуи за оджување и сл. Јас сум многу заинтересиран за нив, ми се допаѓаат, а и башка јапанци се квалитетни коли и не се скапи.
Еве еден линк со добра мазда:
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3664941&show=1

За вакви ли Мазди правиме муабет?

Слушнав дека во Марибор имало многу добар автопазар со евтини коли и голем избор, во недела мислам дека е пазарот.
Дали знаеш нешто повеке околу овој пазар?

Член од
15 март 2010
Мислења
51
Поени од реакции
2
Како си го нашол тој што ја продава 500 евра, ја ги гледам све се околу 1000 ама поздравите, тие со понабиени километражи се околу 700 евра.
Ај ако не ти е тешко, кажи нешто повеке за тој модел на Мазда, колку трошат, дали се скапуи за оджување и сл. Јас сум многу заинтересиран за нив, ми се допаѓаат, а и башка јапанци се квалитетни коли и не се скапи.
Еве еден линк со добра мазда:
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3664941&show=1

За вакви ли Мазди правиме муабет?

Слушнав дека во Марибор имало многу добар автопазар со евтини коли и голем избор, во недела мислам дека е пазарот.
Дали знаеш нешто повеке околу овој пазар?

za maribor sum slusal deka ima golem izbor za koli, ne sum mnogu zapoznaen za vo maribor samo znam deka najsportskite koli vo slovenija se vo MARIBOR :))
inaku za istata mazda pravime muabet i toj link šo mi go prati od crvenata mazda e super, mazdata se gleda deka e odlično sočuvana i dobri bandaši ima, inaku opšto za mazdata imam prijatel šo ima pominati nešto poveke od 400 000 km. dosega neznae šo e defekt :nenene:
mnogu dobra kola, koga ke sednes nema da ti se stanuva :) mnogu udobno sedenje i mnogu nisko sedište, jas ti preporačuvam da si kupiš takva mazda :) a za potrosuvačkata ne treba da zboruvam, odlična potrošuvačka najveke do 8L na 100km GRATSKA VOŽNJA. ako ima nekoj šo mu potrošila poveke neka piše jas sum 100% siguren deka nema da ti potrosi poveke od 8L, a na otvoreno 5L/100km ako se vozi do 120/130 se šo e poveke poveke i ke ti potroši. so eden zbor odlična kola nemam loš zbor... eve nekolku sliki od taa mazda jas šo ja slikav za 500 evra, na prv pogled izgleda odlično, samo koga ke otides da ja vidis ke svatiš deka e dolgo vreme stoena i ne e održavana. eve sliki.
http://www.facebook.com/profile.php#!/album.php?aid=57671
na facebook se staveni slikite oti neznaev kako da gi stavam na forumov :)
ete na linkot pogledni, i vnimavaj da nema tolku skapano kako ovaa mazda na slikite
INAKU mazdata e ODLIČNA

Член од
15 март 2010
Мислења
51
Поени од реакции
2
купив рено меган 97 година за 800 евра[/quote]

gledam si kupi megan od slovenija, me interesira samo kako si zadovolen, jas isto kupiv pred 2 nedeli i mi izgleda dobar samo imam problem so karoserija, ima skapano na polumesecite na zadnite trkala :S
inaku ušte eden problem mi e šo e premnogu nizok i zakačuvam na sekoja dupka ;) pred nekolku dena ja skršiv granata na alspluhot pa morav da kupam nova gibalna cevka tuka vo slovenija taka ja vikat i me koštaše 60 evra :uvo:

darmon vidov deka si mi pratil poraka samo ne sum siguren dali mozam da ti vratam na poraka zatoa što sum nov na forumot i nemam napraveno nad 20 mislenja na forumov... probav da ti vratam na porakata ama ne sum siguren dali ke ja dobieš ako seušte nemaš dobieno poraka piši da znam, pa ke ti odgovoram na prašanjeto (tuka)>>> na ovaa tema

sanos_a

www.autobusi.net/
Член од
12 декември 2008
Мислења
554
Поени од реакции
83
gledam si kupi megan od slovenija, me interesira samo kako si zadovolen, jas isto kupiv pred 2 nedeli i mi izgleda dobar samo imam problem so karoserija, ima skapano na polumesecite na zadnite trkala :S
inaku ušte eden problem mi e šo e premnogu nizok i zakačuvam na sekoja dupka ;) pred nekolku dena ja skršiv granata na alspluhot pa morav da kupam nova gibalna cevka tuka vo slovenija taka ja vikat i me koštaše 60 evra :uvo:
од реното сум сега за сега задоволен нема никаде корозија ја купив од прв газда и не сум имал проблеми околу висината на каросеријата кај мене е доволно висок за наши услови во македонија каде што имаме дупки по патот

superstarpizza

Unsurpassed Сasual Dating - Verified Damsels
Член од
20 септември 2008
Мислења
6.025
Поени од реакции
1.363
од реното сум сега за сега задоволен нема никаде корозија ја купив од прв газда и не сум имал проблеми околу висината на каросеријата кај мене е доволно висок за наши услови во македонија каде што имаме дупки по патот
Меган со 4/5 врати?

Член од
15 март 2010
Мислења
51
Поени од реакции
2
ok fala na odgovor, kajmene ima nesto pokazano na zadnite polumeseci kaj trkalata, neznam kolku bi činelo toa da mi go sredat vo MK ili pa da se zamenat polu mesecite :nesum:

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Е сеа кога го видов плацот на царина КОЛКУ МНОГУ коли има што чекаат да се легализираат наредните 2 недели тоа ќе биде чудо на пазаров.

Се што гледате на пазар3 ќе падни за 50%!

Ама со гаранција!
Pa ce pocekame malku

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.581
Pa ce pocekame malku
Мое мислење е дека нема да има драстично намалување на цените, бидејки кола од 1000 евра дури да ја донесат и да ја префрлат на наши таплици со регистрација нема да биде поефтина од 2500, тоа е со се маржа т.е со заработката на увозниците. Што значи дека една Корса 1998 1.2 ако на пример во Словенија е 700 евра, тука ке се продава за нешто помалку од 2000 евра.
А пред да се пушти увозот тие Корси беа 2500-3000 евра.
Значи попустот е од 500-1000 евра за коли чија што вредност не е поголема од 3000 евра.
Најдобро е сами да си отидеме во странство и да си одбереме некоја кола.
Можда ке има некој Голф3 за 1500-1600 евра, ама тој што ке го купи, ке му дадат гратис визит карта од некој сервисер, автолимар или евентуално отпад, и ке му препорачаат да си ја слави славата Св. Маченици, зошто од колата аир нема да види.
Тоа е само мое нестручно мислење, по некоја моја логика, гледајки ги сите тие трошоци и постапки кои треба да се направат за колата да може да се вози тука на наши табли, испод 2000 евра ке има многу мал избор на ЗДРАВИ коли, кои се увезени од странство, ама затоа малиот избор до 2000 евра ке биде пополнет со кршови, со набиени километражи и удирани, рѓосани и што ти не.

sanos_a

www.autobusi.net/
Член од
12 декември 2008
Мислења
554
Поени од реакции
83
darmon јас би ти препорачал ако сакаш да купеш кола прошетај се до словенија и ке видеш дека некои од работите што ги имаш наведено во твојот текст нема да е точно

Kajgana Shop

На врв Bottom