Најавени измени во законот за увоз на автомобили

sanos_a

www.autobusi.net/
Член од
12 декември 2008
Мислења
554
Поени од реакции
83
не се лажете и не им верувајте многу на весниците. јас вчера си дојдов од словенија со кола на граница самите царинарници те упатат како и што да направеш, таму во словенија се оди во општина се вадат цол таблици и осигурување кои коштаат не повеќе од 100 евра, а на нашата граница царинарникот ми кажа дека да идам и за 1 саат завршив цела работа на терминал и во шпедиција. ко ке идете од граница на терминал обавезно проверете каде стои бројот на шасијата оти можете да си имате проблеми.
ич не се секирајте лесна е целата постапка :toe:

Член од
14 март 2010
Мислења
9
Поени од реакции
0
не се лажете и не им верувајте многу на весниците. јас вчера си дојдов од словенија со кола на граница самите царинарници те упатат како и што да направеш, таму во словенија се оди во општина се вадат цол таблици и осигурување кои коштаат не повеќе од 100 евра, а на нашата граница царинарникот ми кажа дека да идам и за 1 саат завршив цела работа на терминал и во шпедиција. ко ке идете од граница на терминал обавезно проверете каде стои бројот на шасијата оти можете да си имате проблеми.
a dali moze bez col tablici?ke si idam zaedno so bratuced mi(2 koli) dali moze da gi vrati on posle?i me interesirase koi se davackite odkako ke stignes na mkd granica...prijavuvas deka imas vozilo za carinenje I....? blagodaram za odgovorot

BOJ@N

Штрумф Текнувало
Член од
30 ноември 2008
Мислења
884
Поени од реакции
489
што кола донесе ако не е тајна?
со здравје да си ја возиш!:smir:

a dali moze bez col tablici?ke si idam zaedno so bratuced mi(2 koli) dali moze da gi vrati on posle?i me interesirase koi se davackite odkako ke stignes na mkd granica...prijavuvas deka imas vozilo za carinenje I....? blagodaram za odgovorot
без цол табли може да ја вози единствено сопственикот (странецот), ти со полномошно или пак ако се транспортира на шлепер. Во спротивно тие се задолжителни!
За давачките имаш на претходните страни.

sanos_a

www.autobusi.net/
Член од
12 декември 2008
Мислења
554
Поени од реакции
83
можеш да донесеш кола без цол таблици ама после мора братучед ти да ги одјави од таму таблиците а многу е зафркнато на граница ако му ги најдат таблиците може во затвор да заврши :uvo: а и ке мора да бидат од таму регистрирани на негово име за да може он да ги одјави таблиците, па после ке плакаш тука превод на колата и многу повеке давачки ке имаш така отколку да си ја донесеш на цол таблици

што кола донесе ако не е тајна?
со здравје да си ја возиш!:smir:
купив рено меган 97 година за 800 евра

T

Tetro

Гостин
купив рено меган 97 година за 800 евра
со здравје да си ја караш :helou:

и да ни кажеш колку се сите давачки од кога ќе ја регистрираш и се, мислам за оние стандардните цени.. :vozbud:

sanos_a

www.autobusi.net/
Член од
12 декември 2008
Мислења
554
Поени од реакции
83
со здравје да си ја караш :helou:

и да ни кажеш колку се сите давачки од кога ќе ја регистрираш и се, мислам за оние стандардните цени.. :vozbud:
ке ти кажам до сега колку плативЧ
1. колата - 800 евра
2. цол таблици и осигурување за колата - 100 евра
3. тиф не вадив оти имаше колата (заштедив 100 евра) а некеа да ми дадат нов
4. бензин и патарини 130 евра
5. на наша граница односно во терминал и шпедиција во куманово - 2800 денари
6. во терминал во штип денес платив 900 денари
тоа се давачките што ги платив до сега

RaZ-R

Артилерец
Член од
8 ноември 2009
Мислења
3.413
Поени од реакции
2.547
Од Германија еден мој познаник зема кола овие денови.Има 8 давачи и +1890е даде
Кола 2000е,давачки 1890 :tapp:
Така да не се залетувајте многу со странски коли

Член од
15 декември 2005
Мислења
27
Поени од реакции
0
1. колата - 800 евра
Druze a kolku ti ja procenija kolata?

Sluzbarski

Македонец
Член од
21 јули 2009
Мислења
3.364
Поени од реакции
78
1. колата - 800 евра
крајно околу 2500 евра сигурно...со здравје да си ја возиш:helou:

VENOM

تعيش حياتك بالطريقة التي
Член од
5 октомври 2008
Мислења
1.664
Поени од реакции
535
крајно околу 2500 евра сигурно...со здравје да си ја возиш:helou:
Абе ова го направивте како претходно да се плаќало 5000 :helou:

Sluzbarski

Македонец
Член од
21 јули 2009
Мислења
3.364
Поени од реакции
78
Абе ова го направивте како претходно да се плаќало 5000 :helou:
не те разбирам?! факт е дека има олеснувања ама не е целосно по вкусот на граѓаните...сепак за автомобил заштедуваш одприлика 500-1000 евра,само прашање е каков автомобил ќе добиеш...

VENOM

تعيش حياتك بالطريقة التي
Член од
5 октомври 2008
Мислења
1.664
Поени од реакции
535
не те разбирам?! факт е дека има олеснувања ама не е целосно по вкусот на граѓаните...сепак за автомобил заштедуваш одприлика 500-1000 евра,само прашање е каков автомобил ќе добиеш...
Претходно колку се плаќаше за автомобили од пониска класа до 1500 кубни сантиметри пр. автомобил од 1000-1300€ ? сега значи од 1000€ ќе кошта 3500€ ?

Sluzbarski

Македонец
Член од
21 јули 2009
Мислења
3.364
Поени од реакции
78
Претходно колку се плаќаше за автомобили од пониска класа до 1500 кубни сантиметри пр. автомобил од 1000-1300€ ? сега значи од 1000€ ќе кошта 3500€ ?
е па израчунај ги сите трошоци па ќе видиш,јас во цената му вметнав регистрација и сервис кој е неопходен кога купуваш половно возило и ја добив сумата од одприлика 2500...сепак тоа е само мое мислење,за вашите проценки повелете постирајте

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
1. колата - 800 евра
Гледав сега оној линкот што беше постиран тука за Шваке (ама ДАТ, т.е. епсибир)
Околу 1600 евра е проценет Меганот... акциза значи во секој случај нема, и да не признаат фактура ќе го оцаринат со 1% значи 16 евра и ДДВ 18% 288 евра...закоружи на 300 евра. И наведените трошоци се 1100 евра, досега 1400...
Имаше некаков технички преглед 4000 ден. мислам...ама ај ќе почекаме санос да каже што и како во пракса..

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
А што ако земам кола која и истекла регистрацијата?
Ке може ли само со ЦОЛ таблички да се пренесе или мора прво да се регистрира таму па ЦОЛ?

Kajgana Shop

На врв Bottom